Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи

Карактеристики на расата Ахал-Теке коњиКоњот се смета за еден од најпознатите добронамерни, мирољубиви и посветени претставници на животинскиот свет. Долго време, човештвото се обиде да ги приспособи овие елегантни, љубезни, тврди четиригодишни убави луѓе, користејќи ги сите нивни знаења, вештини и вештини.

И сега, еден од најстарите претставници на овие животни е расата под гласното и врелото име "Ахал-Теќе коњ".

Кратки информации за Ахал-Теке

Опис на особеностите на расата Ахал-Теке на коњиВеројатно, во светот не постои таква раса на коњи како Ахал-Теке, за која е составен огромен број прекрасни легенди и легенди. Тие се спомнуваат во мемоарите на античките земји: Античка Грција-Рим-Кина.

До денес, има мал број на луѓе од Ахал-Теке низ целиот свет, па цената на оваа раса доста висока и дозволете си да го имате овој незаменлив и оригинален коњ во вашата штала, можеби не сите.

Треба да се спомене дека коњите Ахал-Теке се познати под името "небесен аргамакс". Да се ​​објасни овој факт е доволно едноставен, ако внимателно ги погледнете фотографиите на коњите: екстравагантност, прекрасен и речиси оригинален изглед не останува незабележан. Источниот изглед, извонредната грациозност и богатството на боите на одредени костуми - ова се главните "волшебни" компоненти за многу коњи.

Историја на потеклото на коњите Ахал-Теке

Историја на потеклото на коњите Ахал-ТекеИсторијата на потеклото на коњите на Ахал-Теке е нетранспарентна и точно е дека кога и каде се појави оваа раса, никој не може. Според официјалните извори, расата на коњите на Ахал-Теке е околу 3 илјади години, а нејзината татковина е оаза на Ахал-Теке во Туркменистан.

Приближно пред толку многу години на оваа древна територија се наоѓала тврдината Геок-Тепе, а во нејзина близина племето тече живеело и развило активна активност.

Луѓето од Туркменистан во тоа време живееле во тешки, па дури и многу тешки услови, а главниот проблем биле тековните и немирни воени конфликти. За спроведување на победоносните борбени дејства, населението е многу потребно сигурни, силни и бестрашни коњи.

Главниот позитивен квалитет на борбените коњи беше брзината и брзата брзина на движење, а за одржување и развој на овие својства во земјата постојано се одржаа скокови. На тоа колку добро се подготвуваше тркачот ја зависеше иднината, па дури и животот на возачот.

Оазата служеше како пасиште за луѓето од Ахал-Теке, и тие беа хранети со жито и колачи. Почитувани коњи се чуваа посебно. Во суштина тоа беше приватни дворови, каде што сопствениците на коњите поминале многу време, обрнувајќи внимание на темелната обука на нивните четириножни ученици.

Методите на обука беа толку тешки, работени и скрупулозни дека во вистински битки Ахал-Теке коњите ја покажаа својата најдобрите квалитети, вистинска храброст, храброст и бестрашност. Освен тоа, тие ја разработија способноста да ги нападнат коњите на ривалите и да ги "уништат", што беше само во рацете на Туркмен.

Сепак, методите на воспитување вклучувале не само тешка обука. Исто така, Ахал-Текејците предаде, ги хранат од рацете, негувани, негувани. Постоењето на коњи Ахал-Теке во услови на остра континентална клима влијаеше на нивната издржливост и бестрашност пред сериозните климатски промени. Ахал-Теке коњите ќе издржат екстремна топлина, и лесно се прилагодува на многу студени зими.

Ахалтејскиот коњ за луѓето од Туркменистан отсекогаш бил повеќе од превозно средство. Тоа беше вистински член на семејството, вистински пријател, асистент кој никогаш нема да остави во неволја и секогаш ќе дојде до спасување. Познато е дека расата Ахал-Теке на коњи имала толку големи древни воени лидери:

 • неизвестен Џингис Кан;
 • бестрашен цар Дариј;
 • познатиот командант Александар Македонски.

Опис на изгледот на луѓето од Ахал-Теке

Опис на надворешните и физичките особини на Ахал-ТекеУсловите во кои Ахал-Теке коњите биле чувани и израснати не поминувале без трага врз нив.Ако ги погледнете фотографиите на оние Ахал-Теке луѓе кои постоеле во античките времиња и ги споредувале со современи коњи, станува јасно дека немало значајни промени во нивниот изглед и во природата на оваа раса, не се случило.

Главните карактеристики на Ахал-Теке се следниве:

 1. Тенка изградба.
 2. А долго убав врат.
 3. Не големи, но прилично силни нозе.
 4. Лак профил.
 5. Очи на бадемова форма.
 6. Краток сјаен слој.
 7. Ушите се редовни во форма.

Карактеристики на "непријатниот" карактер

Карактеристики на карактерот на коњите Ахал-ТекеСекоја личност, гледајќи ја сликата, ќе може да го види шармантниот изглед на коњот Ахал-Теке, неговата неизказана благодат и оригинално обојување. Сепак, надворешните податоци се малку спротивни на неговата природа.

Не секој возач може да го заглави ова брзо темпериран, префинет, а понекогаш и насилен коњ. Ахал-Теке само ќе го признае оној возач кој ќе го третира со отворена и чиста душа, разбирање, љубов, добродушно. Коњите Ахалтеке може безбедно да се припишат на расата на "моногамни коњи".

И покрај нивниот брз темперамент и прилично експанзивна природа, жителите на Ахалтеке се многу обдарени суптилен талент, одличен ум и голема посветеност. Доделени на ист сопственик, Akhal-Теќе никогаш нема да го предаде и ќе биде верен помошник и пријател до последниот здив, но промената на сопственоста ќе биде да се качи на оваа траума и искуство тие се многу долго и тешко.

Постоечките костуми на Ахал-Теке
Опис на Ахал-ТекеЛиста и опис на костумите на Ахал-Теке коњитеИзглед на коњот Ахал-ТекеОпис на Изабела од расата Ахал-ТекеИзглед на црно Ахал-Теке

Излегува дека вештачката селекција и одгледувањето на расата биле извршени неколку стотици години. Како резултат на долготрајната и напорна работа, беа повлечени неколку типови на ахал-теке тужени, имено:

 • Solovaya.
 • Bulanaya.
 • Isabellum.
 • Воронаја.

Што се однесува до костумите на Изабела на коњот Ахал-Теке, се смета најубавите, ретки и најпопуларниот костум. Да, и неговата цена е многу повисока отколку, на пример, црна Ахал-Теке. Треба да се забележи дека кожата на костумите на Ахал-Теке и Изабела има розова боја, а очите се сини или зелени.

Според историските податоци, потеклото на името isabel одговара на некогашната одлука во Шпанија Кралицата Изабела. Едно време, таа вети дека ќе носи кошула од иста боја за три години. Значи коњите, чија боја беше многу слична со бојата на венецијанската гардероба за убавина, веднаш беа наречени "Изабела" коњи.

Намалување на бројот

Причините за намалување на бројот на коњи Ахал-ТекеКако ќе биде тажна како што звучи, но бројот на Akhal-Теќе коњи почна постепено да се намалува и феноменот стана видлива на крајот на XX век, иако во текот на годините, бројот на познат во целиот свет горди, дворци и галантен коњи остана речиси непроменет, и сите благодарение на методи на народната избор.

Главната причина за големиот пад на бројот на прекрасни коњи фабричко одгледување. И во осумдесеттите години, беше издаден неочекуван декрет за намалување на бројот на стоката со испраќање на нив до кланицата. Вреди да се истакне фактот дека Туркменците одбија да јадат колбаси од коњите, не сакајќи да го предадат националниот имот на туркменскиот народ.

Иако бројот на Ахал-Теке коњите и почетокот опаѓа, населението на Туркменистан не се откажа. Беше одлучено новиот развод на "величествените" коњи.

Во моментов, се наоѓа Туркменистан на прво место во однос на бројот на стоката, но тоа е проследено со Русија. Оваа раса, исто така, е ценета во некои европски земји, така што некои одгледувачи на коњи продолжуваат да ги одгледуваат Ахал-Текејците таму.

Ахалтекитенец е вистински национална гордост од целиот туркменски народ. Ова е навистина прекрасна, волшебна, луксузна раса од коњи, како што можете да видите со едноставно гледање на фотографиите на овие убави мажи. Овие неверојатни животни навистина ги чинеа оние вековни напори и трудови кои беа потрошени за нив.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Видови на најскапите коњи во светотВидови на најскапите коњи во светот
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
» » Карактеристики и карактеристики на расата Ахал-Теке на коњи
© 2022 AjLota.com