Хановер раса на коњи: потекло, опис, евиденција

Хановер коњКоњите од расата Хановер се водечки меѓу коњите на спортски раси. Одгледувачите, како резултат на многугодишната работа, успеале да добијат брз лесен коњ со совршена контрола. Животните од оваа раса во текот на изминатите две децении постојано освоија награди на натпревари од различни нивоа и заслужуваат најблизок интерес и внимание кон себе.

Од историјата на расата

Првично, овие германски коњи беа тешки и Харди, учествуваа во битки. Овие денови се благодатни животни од највисокиот спортски ранг. Историјата на расата започнува во далечната 1735-та година со основањето во градот Целе во магареската фарма на Долна Саксонија за одгледување силен универзален коњ. За улогата на основачите на оваа раса беа избрани локални кобили од селските фарми.

Од кралската стабилна до фабриката добиле налог за одгледување на снежно-бели албино коњи. Белите коњи, изработени во златна кола и облечени во паметна врева, изгледаа многу импресивни. Во народните кругови, овие коњи не биле успешно употребувани од сила нервозни природата и непрактичната боја, на кои е видлива најмалата нечистотија. Во одгледувањето, акцентот беше ставен на други костуми и со текот на времето белите коњи од Хановер останаа само на неговиот грб. Сега тие се сметаат за предци на расата.

По неколку децении на војната со Франција остро намалена хановерскиот коњи за размножување акции и нивните крстови биле донесени на англиски јавањето коњи, кои ја погодија Војводи од Хановер во форма на трофеи. Наскоро расата формира две главни гранки:

  • благородна (каде што тече крвта на арапски и англиски коњи);
  • масивна раса на коњиМасовна (вклучени се и коњите на старото размножување).

!888. година беше датумот на почетокот на регистрацијата и сметководството на хановерските коњи во книгата за размножување. Во 1910 година, за Hanoverian коњи, бренд е создаден во форма на две коњски глави формирање на буквата N. Во 1920-тите години беше формиран племенски сојуз и стаданите почнаа да се тестираат.

За уште три децении, работата за селекција беше целосно фокусирана на создавање на спортски коњи од висока класа. Да полукрвави Коњ коњите се истураат во крвта на Холштајн и Тракенер коњи. беше поставена цел да се добие светлиот елегантен изглед на коњот и да се постигне неговата способност за изведување спортски трикови.

Денес расата е целосно формирана и одвреме-навреме се користи генетскиот материјал од други линии. Дедуктивната популација изнесува околу 20 илјади глави. 60% од коњите се користат во скокање, 30% - за заминување, 10% учествуваат во триатлон.

Стандард за раса

Чистокрвни избор одгледување Хановер строги репродуктивно само што им овозможуваат коњи, кои беа избрани на надворешноста, карактер, достигнувања во спортот, снимен нивните предци. На појавата на Hanoverian раса на коњи следново барања:

  • Просечната висина е 160-170 см (ретко малку повеќе).
  • Главата е со средна големина, јасно дефинирана.
  • Силно тело и долг врат.
  • Очите се големи и експресивни.
  • Прекрасно постави бујна опашка.
  • Тушот е од една боја. Боите со присуство на бели точки се прифатливи.

Според експертите, екстериерот на Хановерскиот коњ е идеален. Тие се елегантни и благородни, имаат лесен чекор, се енергични. Муцката е украсена со широки ноздри, високи уши, исправени. Нивната карактеристична функција е профил на грбот. Градите на Hanoverian коњи е широк, а грбот има развиено мускулатура. Нозете се долги, но пропорционални. Движењата се прави и јасни. Структурата им овозможува да направат моќен краток при изведување на скок. Многу познати жокеи го должат својот успех на хановерските коњи.

Карактер на Хановерскиот коњОбука за ХановерSpitfire, агресивност, неконтролируемост воопшто не се својствени за овие животни. Во конен спорт, успехот во голема мера зависи од тоа карактер коњ, нејзината желба да комуницирате со нејзиниот возач. Овие коњи имаат добар темперамент, се подготвени да работат напорно во обуката, да го слушаат оној што ги контролира.

Тие се однесуваат со воздржаност, како што треба да се со чистокрвни животни, но во исто време тие се брзо и лесно да се качуваат. На дивечот, Хановер покажува извонредна благодат и го гледа како задоволство.

Топџиите во Русија

Претставниците на нашиот конен спорт не можеа да останат рамнодушни кон светлината статистика на Хановер и неговиот успех во спортската кариера. Тоа беше можно да се донесе овие животни за прв пат во 60-тите години на минатиот век. Од Германија, чистокрвни жетвари влегоа во фабриката во Калининград. Четири увезени коњи ги поставија темелите на трката во Хановер во Русија.

Три децении на одгледување работа продолжи без ажурирање на крвта, а во 90-тите години имаше можноста за испорака на Холштајн обетка trakenov и да се подобри квалитетот на веќе изведени раса хановерскиот коњ. Врв популарност Конен спорт исто така го зголеми интересот за одгледување спортски коњи од висока класа. Фармите од Московскиот и Новгородскиот регион, Алтајската територија се приклучија на коњската фарма во Калининград. Сите принципи за одгледување се строго набљудувани и одговараат на оригиналните германски стандарди.

Најдобри резултати

Најпознатиот и препознатлив хановерски маало е непогребалниот коњ Гиголо, кој беше поврзан со Изабел Верт. Тој стана шампион во Олимпијадата во 1966 година, двапати го освои Европското првенство и освои многу награди на натпреварите во Сиднеј. Неговата спортска кариера траеше до 17-годишна возраст, по што коњот стана добро заслужен ветеран и настапи само во демонстрациски изведби.

Шампион на коњ ХановерЗа првпат, на почетокот на 20 век, беше забележан големиот успех на хановерската раса на коњите. Маре Пепита победи на 26 турнири и беше признат како лидер во триатлон, со што нејзиниот сопственик доби значителна парична награда. И во 1928 година, Хановер беше прв пат Олимписки шампион, добивајќи "злато" во дресот. Во следните 12 години, од сто германски коњи, кои играа за националниот тим на својата земја, четириесет беа претставници на расата Хановер.

По Втората светска војна, победничкиот марш на германски коњи продолжи низ целиот свет. Во 1964 година ги освоија сите три награди на Олимпијадата во Јапонија. На следната олимпијада во Мексико, хановерскиот пастуш донесе "бронза" во лично и "златно" во тимскиот настан. Подоцна, на Олимпијадата во Минхен, хановерскиот маратон го зеде "среброто" во борбата.

По ова, неколку години по ред, овие славни коњи водени од различни возачи победуваат повторно и повторно на Светското и Европското првенство. Значи, жолчното маало Слибовица победи на Европското првенство 5 пати.

Не е изненадувачки што расата добила слава и признание. Во многу земји постојат организирани друштва на љубители на коњите од Хановер, што придонесува за веќе значителна популарност на расата. Останува да се чека од овие животни само нови победи и евиденција на светските спортски терени.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Коњ-фриз, карактеристика на расатаКоњ-фриз, карактеристика на расата
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Карактеристики на коњите на расата Арапски коњКарактеристики на коњите на расата Арапски коњ
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
» » Хановер раса на коњи: потекло, опис, евиденција
© 2022 AjLota.com