Коњи тешки - коњи

Посебна раса на коњиКоњот е големо животно, кое има дебел врат и тело со мускулни нозе. Се однесува на тешки карпи. Неговата главна задача е да пренесува големи товари и да извршува секакви рурални работи.

Биг Коњ изгледаат многу поубави од своите браќа со топла крв. Овие животни имаат добар темперамент и многу други квалитети поради кои се познати на целиот свет, и многу коњаници сакаат да ги видат во нивните штали.

Коњска раса на тешки возила

Повеќето ладнокрвни коњи се прилично масивни, во споредба со топлокрвни раси. Овие коњи не учествуваат во конен спорт, затоа што поради корен телото тие не добиваат доброто движење. Но, многу познавачи на коњите во оваа раса се привлечени од следниве својства:

 1. Карактеристики на расаЛесноста на темпото. Овие животни се неспособни за брзо движење, високи скокови и имплементација на исклучителни компоненти. Кариери како коњи не можат да сторат, бидејќи поради телесната тежина, ова е физички невозможно. Сепак, нивните чекори, галоп, чекор, рис, се многу во корист на многу коњаници. И покрај нивниот раст и фактот дека животните се многу големи, удобно е да се вози, бидејќи нема да бидете многу потресени во седлото. Ова е олеснето од фактот дека таков коњ не може да се искачи високо над земјата.
 2. Тешките коњи имаат предци. Еднаш, во средниот век, коњите на витези биле сметани за предци на највисоките територии, а подоцна и за тешки коњи на фармерите. Во минатото, кога имаше феудалци, овие коњи беа наречени "destriya". Ако да се преведе, значи - десно-страно. Можеби оваа титула дошла од фактот дека оклопот на воинот бил на десната страна на возачот кој јавал коњ. Тежината на овие коњи се движи од 800 килограми до 1.000 килограми, а во некои случаи дури и повеќе. Растот се движеше од сто седумдесет сантиметри до двесте сантиметри. И покрај неговата висина и тежина и фактот дека тој можел да носи голем товар, а воедно и возач со оружје, брзо се откажал и не можел да оди на долги растојанија.
 3. Појавата на таков голем и моќен коњ, сите се почитуваат. Овие коњи се многу мирни, мирни и со нивниот шарм можат да го освојат твоето срце и душа. Ова е олеснето од фактот дека коњите имаат соодветен и добродушен карактер. За сето ова, коњите се многу пријателски. И покрај нивната импресивна големина, меѓу нив многу малку бунтовници, многу добро одат во контакт.
 4. За време на размножувањето на коњите од тешка категорија, нивните наследни квалитети се подобрија. Како резултат на тоа, коњите успеале да: подигнат големи и тешки товари, научиле да преживеат во лоши климатски услови и станале скромен во оброците и грижата.

Најчесто во многу земји тешките возила се одгледуваат за тешка работа во селото, и само после тоа за натпревари, специјални спектакли за луѓето. И, исто така, на пример, во Русија, тие често се користат за возење.

За да се увери во квалитетот на новата произведена раса, повеќето одгледувачи прават различни тестови за јаки страни, издржливост на силата. Честопати коњите се движат со тежок товар, растојанието се избира колку што е можно подолго и со пречки.

Таквите тестови за коњите стануваат многу популарна, бидејќи тие имаат многу екстремни и спектакуларни.

Познати раси

Како коњ изгледа како коњТие вклучуваат:

 • shir;
 • брабансон;
 • Сафолк;
 • percheron;
 • Шкотски тешка категорија.

Шире

Овие тешки товарни возила се рангираат на прво место во светот. Расата на овие коњи е благородна и скапо. Тие земаат награди во натпревари. Се разликува од останатите видови со обраснати нозе. Бојата во повеќето случаи е залив или карате. Коњите се норовисти, тие не препознаваат сила и тешко е да се стави на темперамент.

Предците на овие коњи се средновековни витешки коњи, кои во тие денови беа многу големи. Тежината на овие коњи може да достигне 1,3 тони, а висината - 190 сантиметри во гребенот. Најпопуларните костуми: сива, залив, каракова.

Врвот на популарноста на оваа раса потпаѓа под владеењето на кралот Хенри во XVIII век. Царот наредил активно да се одгледуваат тешка категорија, така што англиското земјоделство немало потреба од моќна сила.

Brabanson

Коњи на тешки коњиОвие пастуви се вредни за своите екстериери и моќни способности. Просечната висина е околу 165 сантиметри, тие имаат добар темперамент и добри квалитети на раса. Имајте силен багажникот, кратки нозе со добро дефинирани зглобови. И, исто така, тие имаат кратка грива, а долниот дел од нозете е бушава. Костумите имаат бајонети.

Белгија, Фландрија или Брабансон, го нарекувате она што сакате. Коњите се појавиле во средниот век, на територијата на Белгија. Оваа раса може да се нарече предок на Clydesdale, сафолски коњи и shayrs.

Таквите коњи се идеални за рурална работа, бидејќи не се агресивни кон луѓето, имаат голема издржливост при работа и не се префинети во грижата.

Сафолк

Овие коњи изгледаат кратки, заради фактот што нивното тело е масивно. Коњите се многу трудољубиви и трпеливи. Бојата е главно костен со различни нијанси. Тие имаат висина од 165 сантиметри. Животното може да тежи еден тон. Боја: светло-црвена, темно-црвена, понекогаш, може да ги исполни костените. Тие можат да имаат ѕвездичка на челата или бели чорапи, што е различно од другите. Сафолк е идеален за деца кои сакаат да научат јавање, како апсолутно неконфликтни и прифатливи.Оваа раса дојде кај нас од Источна Англија. Тие станаа популарни во средината на XVIII век, но првото споменување на нив е во аналите на XVI век.

Percheron

Овие животни се сметаат за рекордни држачи за висина и тежина. Percherons се многу убави и имаат голема издржливост, доколку е потребно, тие можат да работат неколку часа по ред. Бидејќи нивните предци се арапски коњи, тие имаат аристократска глава со мали, уредни уши. Благодарение на нечистотиите на арапската крв, имаат убава убава глава со уредни уши.

Тушката е претежно црна или сива во јаболка. Сега тие се одгледуваат без бушави нозе, и ова го прави многу лесно да се грижат за нив и нивната работа на теренот.

Шкотланѓанец

Оваа раса има одлични возни квалитети и карактеристики. Дојде до нас од Шкотска, и живеалиште - Велика Британија. Тие се восхитуваат на кас и кас, имаат моќно тело и огромна мускулна маса, но во исто време се многу разгалени. Тие треба квалитетни услови и добра храна, така што коњите можат да работат добро.

Бојата има: црна, црвена, залива, сива и халаја. Разликата помеѓу оваа раса и другите е масивни нозе со добро дефинирани зглобови.

Руски раси

Одамна, пред два века, коњите од тешката раса не беа повлечени, иако беа неопходни. И тоа беше многу скапо да ги купите за кордон, покрај тоа, коњите беа тешко да се прилагодат во Русија. Затоа, тие почнаа да се отстранат домашни коњи, со користење на познати zakordonnyh карпи. Најпопуларните раси се:

 • Руски тешка категорија;
 • Владимир тежок камион;
 • Советскиот тежок камион.

Руската раса

Опис на расаОваа раса се одгледувала во почетокот на дваесеттиот век. За ова, нацрт раси биле преминале со мали тешки коњи, кои биле донесени од Белгија. Со текот на времето, тие имаат хармоничен фигура и добра форма. На изложбата во Франција, во 1900 година - рускиот Арден го виделе многу одгледувачи на коњи.

Овие коњи не се високи - околу 150 сантиметри на гребенот, но имам добра издржливост и голема сила. Mares имаат висок процент на производство на млеко.

Владимир тежок транспортер

Овие најважни се појави како резултат на премин на англиски раси, Cladesdal и локални кобили. Појавиле жетви биле убави, имале многу енергија и енергија.

Карактеристики на расата Владимир:

 1. масивност;
 2. голема градба;
 3. голема надморска височина - 170 сантиметри во гребенот;
 4. голема глава;
 5. долго назад со широка фибула;
 6. исфрлени житни култури;
 7. силни нозе, обраснати со крзно;
 8. густа опашка и грива;
 9. мирен и урамнотежен карактер;
 10. црна боја.

Во тоа време Владимирското возило не е искористено за плуг или количка. Се користи повеќе за спортскиот лов и за коњскиот туризам.

Советски

Овие коњи се појавија како резултат на преминувањето Брабант и Сафолк со руски коњи. До три години се користат за работа во полињата, а потоа стануваат производители.

Карактеристики на расата:

 1. Како коњ изгледа како коњголема телесна тежина;
 2. висина на гребенот од 1,7 сантиметри;
 3. грива и опашка, многу дебела;
 4. имаат мускулест врат и нозе;
 5. мазна назад;
 6. широки гради;
 7. постои мало клубско стапало.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ахал-Теке раса на коњи, опис на расатаАхал-Теке раса на коњи, опис на расата
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Најубавите и познати коњи во светотНајубавите и познати коњи во светот
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Колку тежи коњот, просечните параметриКолку тежи коњот, просечните параметри
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
Црн бисер на Фризија - Фризиска раса на коњиЦрн бисер на Фризија - Фризиска раса на коњи
» » Коњи тешки - коњи
© 2022 AjLota.com