Диви коњи морагенти. Коњи во природата и земјоделството

MustangsДиви коњ мустанги се животни кои имаат многу моќна енергија и колосална копнеж за слободен живот, тоа ќе стане јасно штом ќе го видите ова прекрасно животно. Коњ мустангот е див коњ, но откако беше дома. Овие животни се цицачи, чудно копаат и припаѓаат на семејството на коњи.

Карактеристики на расата

Мустангот има многу голема сличност со домашниот коњ, но всушност тоа диви. Овие животни се појавиле поради човечки и историски настани.

Во вториот милениум, во XVI век, кога колонизацијата на Америка, луѓе кои се преселиле, ги носеле со себе многу работи: облека, храна и други работи за живеење, во исто време, тие коњи. Во тоа време, овие животни служеле како транспорт и помогнале да ја обработуваат земјата.

Со текот на времето, нови луѓе пристигнаа на континентот, и тоа го правеа на коњи. Тоа често се случувало на доселениците напушти животни во средината на теренот, бидејќи тие не може да го носи товарот и долг пат: коњи падна, почна да куца, или, воопшто, одби да се движат натаму. Луѓето се надеваа дека ќе има можност да ги однесат, но животните требаше да јадат нешто и преку тоа останаа коњите. Потоа тие се обединиле во стадата и така преживеале. Овие коњи, исто така, им се приклучија на оние кои избегаа од фармите и не беа пронајдени од страна на сопственикот.

Така, коњите почнаа да се појавуваат на континентот, по некое време, нивни број на достигна два милиони. Ги нарекуваме "Мустанги", бидејќи тие се "диви" на шпански.

Мустанците од диви коњи живеат во Северна и Јужна Америка, тие можат да се најдат таму дури и сега. И животните што успеале да го скротат во Европа.

Начинот на живот на дивите мустанги

Оваа раса на коњи сè уште може да се најде во дивината. Живеат во стадата. Меѓу нив има лидери и алфа-жени, како и други коњи. Во стадо има само околу осумнаесет поединци.

Стадото на дивите коњиГлавната задача лидер е заштита на стадото. Ако стадото е во опасност, овој бестрашен коњ ќе се спротивстави на непријателот сам, без помош на другите. И во тоа време алфа женката ќе го однесе стадото од опасност.

Во некои случаи, стадата се собираат да се спротивстават на предатори. За да го направите ова, коњите прават круг, во средината на кој се ждреби и се борат со непријателите со копита.

Начинот на комуникација меѓу себе е нивниот сосед.

Разлика од домашни коњи

Мустангите се правилни потомци дома коњи, па тие се многу слични со нив. Прво, многу сличности се појавуваат. Но, многу што е изменето по природа и подобрено.

Овие коњи може да се споредат со многу раси, но тие се уште имаат голем број на разлики. Тие секогаш ќе останат големи и силни, силни со способност да развијат голема брзина.

Дивите коњи имаат многу посилен имунитет од нивните предци, иако во грижа и хранење се многу скромен. Во исто време, тие се многу тешки за обука, па прикривањето на нив не е едноставна задача. Тоа не е за ништо што велат дека некој кој ја постигнува довербата на Мустанг и го припишува е посебна личност.

Природа и изглед

Темперамент на коњот

Дивите коњи имаат голем издржливост, многу паметни, трчаат брзо и имаат многу моќ. Сето ова позајмува од други раси, како што се тешки камиони, коњи за јавање и коњчиња.

Тие се многу навредливи и многу посветени на дивината, бидејќи ова е нивното живеалиште, но и покрај тоа можат да бидат скротени и да предизвикаат почит. Ако успеете да го направите ова, тогаш ќе имате неверојатно лојален коњ.

Изглед

Appaloosa

Појавата на овие коњи може да биде разновидна, бидејќи во нив тече крв на не една раса. Најчестите бои се:

  • црвенокоса;
  • appaloosa;
  • Пиебалд;
  • залив;
  • кафеава;
  • црна.


Во основа, овие коњи имаат должина од околу 1,5 метри, а нивната тежина достигнува 400 килограми. Тие имаат многу силни нозе, не многу експресивни венери, а грбот, вратот и торзото се кратки. Тоа е оваа комбинација на телото што им дава можност да развие голема брзина.

Mane тие се убави, долги и сјајни. Mustangs се многу чисти, така што нивната покривка е секогаш многу чиста и трепери во сончевите зраци.

Исхрана и репродукција

Како и другите коњи, мустангите се тревопасни животни. Тие се хранат со свежа трева, мали грмушки и лисја од дрвја. За да најдат храна, животните можат да патуваат многу подолго.

Коњите, изматени, дома јадат околу три килограми храна дневно. Може да се меша храна, сено или свежа трева. Сепак, овие диви животни ја сакаат празникот морков и шеќер. Кога е многу жешко на улица, им треба приближно шеесет литри вода дневно, ако времето не е топло, а потоа половина време - триесет литри.

Репродукција

Брејк игри за коњи започнуваат во средината на пролетта и траат до почетокот на летото, со што се промовира репродукцијата во иднина. Со цел да го продолжат својот сопствен изглед, жетвите мора да победат на женката. Ова се добива само од силна поединци.

Таа го одгледува потомството единаесет месеци, овој период може да варира, разликата може да биде од седум до четиринаесет дена. Кога една кобила пристаниште е мала жетва, таа изгледа за пријатно место и е таму до самото раѓање.

Жена со мајкаНа крајот од два часа по раѓањето, мал нож може да застане на нозе. Седум месеци сточна храна за бебето, е мајчиното млеко. Потоа, малку подоцна, тој ќе почне да јаде трева.

Во дваесет и првиот век, дивите коњи живееле во дивината, имало околу триесет илјади. Луѓето ги убиваа овие животни за да ја добијат кожата и месото, но во тоа време тие не мислеа дека расата мустаќи може да исчезне. Во Соединетите Американски Држави, во законодавството, постојат акти кои го штитат овој вид на коњи.

Во 1971 година беше донесен закон со кој се забрани убиството на овие животни.

Диви коњи во домаќинството

Многу одгледувачи, сакаат да ги видат овие искинирани животни во нивните штали. Бидејќи овие коњи можат да се справат со огромни товари и може да се користат во домаќинството. Покрај тоа, тие учествуваат во различни спортски трки, бидејќи имаат многу висока издржливост и брзина, при што тие немаат еднакви.

И mustangs во содржината се многу скромен и не создаваат никакви проблеми. Ако одлучите да купите таков коњ, тогаш одберете го право:

  1. Не земајте коњ што е постар од десет години.
  2. Не купувајте млади луѓе кои се под шест години.
  3. Треба да го изберете златното значење, но пред тоа добро да го погледнете коњот.
  4. По купувањето, треба да воспоставите контакт со животното, бидејќи ако тоа не се случи, купувањето ќе биде залудно.

Судбината на потомците во дивината

Кога диви на патеписот е три години, лидерот на стадото го фрла надвор од пакетот. Причината за ова е дека машкиот лидер го гледа како конкурент. Има случаи кога шестигодишниот стадач стана лидер и го победи лидерот со стадо.

Мама жена, која е избркана, може да замине со него или да остане во стадото. Ова е нејзиниот личен избор.

Mustangs во САД често се користат како симболи. На пример, Невада има монета на која е прикажан овој коњ. Оваа раса се споменува во многу познати романи.

Познатиот Мустанг автомобил е именуван по овој коњ.

Еднаш, Индијците беа сигурни дека коњот е свето, ако има места на градите и главата. Тие му се поклониле на ова животно и верувале дека тоа носи среќа во војната.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Советскиот тежок камион - опис и карактеристики на расатаСоветскиот тежок камион - опис и карактеристики на расата
Буденновска раса на коњи: содржина и одгледувањеБуденновска раса на коњи: содржина и одгледување
Брзина, развиена од коњ: просечна и максимумБрзина, развиена од коњ: просечна и максимум
Се за карачајската раса на коњитеСе за карачајската раса на коњите
Раси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњиРаси на коњи: видови, слики, опис на чистокрвни коњи
Коњи на коњи: опис, фотографии и имињаКоњи на коњи: опис, фотографии и имиња
Mustangs - бесплатни коњи од диви прерииMustangs - бесплатни коњи од диви прерии
Колку тежи коњот, просечните параметриКолку тежи коњот, просечните параметри
Колку тежи коњот? Тежина и степен на дебелинаКолку тежи коњот? Тежина и степен на дебелина
Колку коњи живеат во просекКолку коњи живеат во просек
» » Диви коњи морагенти. Коњи во природата и земјоделството
© 2022 AjLota.com