Кои животни живеат во тајгата

Тајга пејзажИсконска и неколку тешки убавината на тајга природа секогаш отпушти главите на луѓето: не е во него, одреден фасцинација, мистерија и, ако сакате, дури и мистичен ... Колку писатели имаат посветен своите дела во оваа област: животни, растенија, човечки односи со природата во својот недопрен, природни форма. И колку патници, истражувачи, туристи беа воодушевени од убавината на тајгата - и не се брои.

Фауна на тајгата

Што е тајга? Таига се зимзелени шуми во северните ширини. Во Русија, ваквите шуми се на Урал, во Источниот и Западниот Сибир, во Бајкалскиот регион, Алтајските планини, на Далечниот Исток. Климата во овие ширини е доста тешка:

 • Долга зима со ниски температури (до минус 40-50 степени, а во Источен Сибир, па дури и пониски зимски температури), со силни снежни врнежи;
 • Лето е кратко и често топло - до + 35-40 степени, но практично нема врнежи, затоа пожарите се чести за тајгата.

Кои животни живеат во тајгата - оние кои се способни да издржат таква клима. Некои претставници на тајга животни се способни да се справат со сериозноста на зимата, други - да одат во хибернација. Некои видови мигрираат во јужните региони, каде што климата е поповолна.

Слично на тоа, можеме да кажеме и за други претставници на флората и фауната во таечкиот свет: таму можат да преживеат само најсилните, способни да се прилагодат на климата која не дава отпор кон уживањето, растенијата и животните.

Животни од тајга

И покрај фактот дека разновидноста на видовите во шумата не е толку широк што се, на пример, во листопадните шуми, но сепак и не е толку малку - повеќе од 40 видови на цицачи, глодари, птици, инсекти и други претставници на фауната на тајга. Најпознатите животни се:

 • Браун мечка;
 • Badger;
 • Лос;
 • Линкс;
 • Бивер;
 • Ondatra;
 • Волкот;
 • Елен;
 • Weasel;
 • Колумни;
 • Мошус;
 • Горност;
 • Северен чад;
 • Срна;
 • Волверин;
 • Зајак;
 • Свиња;
 • Sable;
 • Арктичка лисица и други.

Ајде кратко да кажеме за некои од нив:

 • Мечка - најпознатиот претставник на фауната на руската тајга и особено Русија (за никој не е тајна дека мечката е поврзана со Русија за многумина од Запад). Руската шума без мечка, таа африканска савана без слонови. Ова е голем, моќен ѕвер со тежина до 600 кг, а неговиот "раст" (ако може да се каже така за ѕверот) може да достигне два метра! Мечката е сериозен противник. Тој е силен, нозете - моќно оружје: не само што влијанието на таквата "нога" нокаутирам речиси секое животно, така се повеќе и "нокти" во овие нозе може да предизвика сериозни повреди - мечка канџи до 10 см Но, она што е забавен и покрај. на својата моќ, основната исхрана (70-80%) од кафеави мечки - растителна храна (бобинки, вкусни пука, желади). Не презирај мечињата и глодарите, рибите, инсектите - тие се прекрасни ловци! Не е за ништо што мечката се нарекува "господар на тајгата".
 • Taiga касРис - и покрај неговата навидум забава ("ресни" на ушите, прилично кратка опашка, слична на домашната мачка, иако голема), тоа е сериозен предатор и прекрасен ловец. Прво и најважно, зајаци, еребици, "свињи" на диви свињи, млади елен, срна, црн грозје, еребица стануваат свој плен. Големината на рисот може да се спореди со големо куче: во гребенот е само околу 70 см, неговата тежина е 18-25 кг.
 • Badger - член на семејството kunih (патем, само едно од ова семејство кое паѓа во зима за хибернација). Ова е неагресивно животно: ќе преферира да се отсели, да се скрие во дупка, но да не напаѓа. Меѓутоа, ако е лут, жабарот може да залачи, удри со носот, и потоа ќе се обиде да избега. Badger е ноќно животно, ретко се среќава во текот на денот. Јазли живеат во јами кои ги копаат на падините на клисурите, гредите, ридовите. Овие животни се хранат со животинска храна: глодари, жаби, птици и нивни јајца, инсекти. Но, бобинки со печурки јајца, нивното внимание не е лишено.
 • Тајга мошусен еленКабарга - близок "роднина" на елени. Многу убаво и неверојатно доброто животно. Се работи брзо и многу добра скокање: мошус елен е во состојба да галоп, а не намалување на брзината, за промена на трчање насока на 90 степени, а тоа скокови завист јаже пешаци - собирање храна, таа може да се искачи на косиот стеблото на едно дрво, скокање во исто време од гранка на гранка на висина 3-4 м. Способни да ги затегнат своите песни (речиси како зајак) кога таа мора да избега од извршување. Се храни со билки, лишаи, ела игла и кедар. Ова животно има многу природни непријатели: харса, рис, волвеника, лисица. Животот на елени во диви животни е само околу 5 години. Во прилог на предатори, монструмот страда од луѓе - ловокрадци. И сето тоа затоа што монговиот елен има посебна жлезда која произведува мошус - најскап производ од животинско потекло. Се користи во медицината, како и во производството на парфеми (како средство за мирис).
 • Колона - мал предатор вид на ласички и трошеви. Колоните често се споредуваат со норки. И не за ништо: според нивните генетски карактеристики, тие се многу близу до европските норки. Тоа е мало животно: неговата големина е само околу 30 см (од носот до основата на опашката). Колоната има многу убава опашка: долго (повеќе од половина од телото) и многу меко речиси како кученце. Тоа се храни главно на мали глодари, жаби, понекогаш лови зајаци, птици. Не презирајте ги столбовите и инсектите, жабите, рибите. Лов претежно ноќе или во самрак. Главната колона "конкурент" е собла, која обично се обидува да ја одведе колоната од избраните места.
 • Северен чад - малку слатки мали животни. Нивната омилена деликатес е кедрови конуси. На вервериците живеат во трупците, дупките, плитките јами под корените на дрвјата. За време на ладно време, ова животно спаѓа во хибернација, која трае до 7 месеци!
 • Таига херменГорноста - Уште еден мал предатор кој ја населува тајгата: неговата големина е само 17-38 см, а тежината е од 70 g до 260 g. Но, опашката на ермините е забележлива: до 12 см (и ова е со такво мало тело). Горностаи е одличен ловец. Лови главно глодари: ... хрчаци Lemmings voles итн Природни непријатели хермелин се лисица, црна, птици грабливки, куна, итн Поради своите прекрасни крзно хермелин за човекови објект него лов, со некои долго: по завршувањето на Крстите на овој ѕвер ги сакаа претставниците на високи функционери и кралеви во многу земји во светот. Иако ова крзно е многу кревко, но неговата цена е премногу висока: кората на херменот не е залудно наречена "крзно на кралевите".
 • Sable - мало животно, кое е познато по својот шик крзно: во зима, крзното од крзно станува нежно, свилено на допир. Но, летото животното не е многу убаво: изгледа како обична мачка, тенка, но со огромни уши. Соболи се добри ловци, и тие го посветуваат ловот поголемиот дел од времето. Нивното производство е мали глодари, птици (на пример, дрвен глупак). Но, сабле сака вегетативна храна: боровинки, боровинки.

Птици на тајгатаСветот на тајгата не е ограничен само на животните, во тагата има многу птици:

 • Тајга дрвоСточна храна;
 • Був;
 • Златен орел;
 • Дрво;
 • Свистстел;
 • Crow;
 • Црна грозје;
 • Партриџ;
 • Шур и многу други.

Во таега има вкупно 260 видови птици - има доволно места во овие бескрајни шуми кои не се допрени од човечка интервенција.

Риби од тајга

Реките на таегата се преполни со риби. Во нив може да се сретнете со такви претставници:

 • Тајга пукаБурбо;
 • Sterlet;
 • Гралинг;
 • Тајмен;
 • Пастрмка;
 • Muksun;
 • Ерш;
 • Yaz;
 • Перга и така натаму.

Растенија на тајгата

Тоа е полесно да се каже кои растенија не се во тајга, отколку да ги наброите оние кои се таму. Но, главната работа, се разбира, е зимзелени дрвја.

Таежната зона на Русија може да се подели на три подзони: јужна, средна и северна:

 • Во северниот дел, растат главно џуџести дрвја: кедри, бор, смрека.
 • Во средината подзона - смрзна шума-боровинки.
 • Јужната подзона е најразновидна во флората.

Таига кедарТајга шуми, исто така, имаат своја особеност - поради "растот" на вековните дрвја, сончевата светлина на растенијата паѓа многу малку, така што во овие шуми речиси и да нема грмушка. Но, има доволно мов што го фаворизира растот на грмушките: боровинки, смреки, брусница, орли помине. Таига е богата со лековити растенија и билки: тука можете да најдете зимзелена, кисело и многу други.

Животните и таега растенија се уште зачудувачки со нивната разновидност и големина. Останува да се зачуди колку сето ова хармонично коегзистира во овој не гостопримлив шумски свет. Затоа, задача на човекот - зачувување на шумите и нивните жители, да се обиде да дојде цивилизација како што е малку што е можно без оглед на живиот свет, и Црвената книга на тајга престана да расте со нови животински видови кои исчезнуваат, не без "помош" луѓе.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Рис: каде животното живее и живееРис: каде животното живее и живее
Туризам и риболов во Сибир: видови трофеи и услугиТуризам и риболов во Сибир: видови трофеи и услуги
Листи на птици од Русија од енциклопедијатаЛисти на птици од Русија од енциклопедијата
Сибирски кафеави мечки - опис на силно животноСибирски кафеави мечки - опис на силно животно
Ретки животни од црвената книга на РусијаРетки животни од црвената книга на Русија
Карактеристики на тајга бања: бенефиции и контраиндикацииКарактеристики на тајга бања: бенефиции и контраиндикации
Taiga секира со свои раце, карактеристики и сортиTaiga секира со свои раце, карактеристики и сорти
Кој е посилен: тигар, мечка или лав?Кој е посилен: тигар, мечка или лав?
Кои животни живеат во Северна Америка?Кои животни живеат во Северна Америка?
Кинески смрека: садење, грижа и сортиКинески смрека: садење, грижа и сорти
» » Кои животни живеат во тајгата
© 2022 AjLota.com