Автоматски инкубатор за пилешки јајца

Инкубатор за јајцаЗа да растеш пилешки пилиња ви треба добра температура и доволна влажност. Сето ова лесно може да се постигне ако има дома инкубатор. При изборот, исто така е неопходно да се земе предвид дека постои посебен механизам за вртење на јајцата. Кокошката која го извлекува јајцето, го претвора сама по себе, неопходно е да се загреат рамномерно. Инкубаторите за пилешки јајца работат по истиот принцип.

Кои се инкубаторите за пилешки јајца?

Тие се:

 • автоматски;
 • механички;
 • прирачник.

Упатство Инкубаторот е направен за да може лицето да го контролира. Ова треба да се направи неколку пати на ден, и ова не е премногу погодно. Механички инкубатор го спасува лицето да ги претвори своите јајца. Механизмот обезбедува ротација на целата лента. Но, лицето сепак треба да го контролира вртењето, влажноста и температурата во самиот уред. Затоа, најзгодниот вид на инкубатор е автоматска единица, која целосно го ослободува времето на лицето.

Не е потребно сопственикот да го следи статусот на процесот. Автоматскиот режим контролира сè за него. Критериуми инкубатори Без оглед на тоа кој тип на ротација на јајца ќе се инсталира на инкубаторот, неопходно е да се потпрете на следните параметри што нужно мора да бидат присутни на машината:

 1. Мануелен инкубатор - што е тоаБрој на јајца. Инкубаторите, кои се користат во индустриското производство, можат да се сместат стотици, а понекогаш дури и илјадници јајца. Но, со цел да се спроведе домашно производство на пилешко одгледување, инкубатор кој располага со 50 и 70 е доволно. Таквите уреди се доста компактни и затоа лесно можат да се вклопат во секој стан. Треба да се запомни дека производителите прават инкубатори само за пилешки јајца. Гуска и плаша јајца бараат сосема поинаква опрема и простор во него. Таквите инкубатори за кокошки, се разбира, може да се модифицираат за да се постават не само пилешки јајца, но потоа ќе треба да ги инсталирате потребните коцки во уредот.
 2. Навивач. Вентилаторот мора да биде присутен во инкубаторот, бидејќи обезбедува рамномерно загревање на јајцата. Навивач го циркули топол воздух низ комората. Придобивките од овој уред се очигледни, но има една недостатоци - многу енергија ќе се потроши. И исто така, потребно е да се изберат уреди кои работат тивко, бидејќи бучавата во станот во голема мера може да се меша со домаќинството.
 3. Погодност чистење. По завршувањето на периодот на инкубација, пилињата се отвораат и оставаат голема количина на мали пената, како и јајца. Сето нечистотија сигурно ќе биде запушена во дупките за вентилација. И овие места се многу тешки за пристап. Затоа камерата мора внимателно да се чисти, стерилизирана, за да не се разложи. И тоа значи дека е неопходно да се размислува за чистење на камерата однапред, и да изберете уред кој е многу лесно да се чисти. Во моментов, производителите прават инкубатори на таков начин што чистење е многу едноставно и удобно. Но, сеуште треба да се уверите во ова, поставувајќи ги неопходните прашања до продавачот. Откако ќе го покаже начинот на чистење, можете да го купите уредот и да не се грижите дека тоа ќе предизвика многу проблеми.
 4. Едноставност услуга. Не е тајна дека секоја опрема, на крајот, е во ред. Затоа, потребно е да се земе предвид моментот кога оваа единица ќе треба да се поправи. Подобро е да се купи уред кој е направен во Русија, бидејќи деталите за домашниот инкубатор можат да се добијат многу полесно од странските производители.

Информации за автоматскиот инкубатор

Овој вид на уред е многу лесен, бидејќи воопшто не треба да се следи, уредот независно ги ротира јајцата два или четири пати на ден. Но, бројот на вртежи може да се прилагоди независно, а можно е самостојно да ја поставите потребната температура и влажност во внатрешноста на уредот. Управувањето со инкубаторот е многу едноставно, интуитивно, многу разбирливо, а исто така и некомплицирано.

Уред е потребно фикс во топла соба, и на друг начин може да има грешки во мерењето на температурата. Домашните инкубатори се произведени на таков начин што тие ќе бидат само на собна температура и влажност, други услови за уредот може да бидат фатални. Понекогаш може да има грешки во работењето на автоматскиот систем, ова се случува кога фиоката е делумно пополнета. Ако неколку јајца се натоварени во инкубаторот, најдобро е да ставите парчиња полистирен во празните ќелии, кои во форма ќе личат на јајца.

Автоматски инкубатор-што е тоаНекои видови на инкубатори се направени од пена. Овој материјал е многу порозен, а исто така, добро е за воздух. Но, неговата лоша работа е тоа што е многу брзо загадена, а исто така станува и жариште на патогени. Овој вид на инкубатор треба редовно да се чисти и дезинфицира.

Инкубаторите, кои се базираат на автоматски систем, се поделени на метод вртење на јајца.

 • Првата варијанта овозможува движење од движењето на решетката;
 • Вториот го поставува аголот на наклон на решетката за 45 степени;
 • а третата верзија е опремена со специјални ролери кои се ротираат.

Посебни предности во однос на другите видови, ниту еден од овие уреди нема. Сите инкубатори подеднакво ги извршуваат своите задачи. Малку совети: кога купувате инкубатор, што зависи од автоматизацијата, подобро е да се избере модел со итен извор на енергија.

Цените за инкубатори, кои се опремени со автоматско вртење на јајцата, се сосема прифатливи и изнесуваат околу три или четири илјади рубли. Овие модели се потполно сигурни, тие имаат вградена батерија. Се разбира, постојат поскапи единици, кои чинат околу 7 илјади или 12 илјади рубли. Овие инкубатори можат да сместуваат големи количества јајца, и тие имаат различни надградби, како што е аероионизатор, и биоакустичен стимулатор.

Информации за производството на инкубаторот со свои рацеДа се ​​направи автоматски инкубатор со свои раце, треба да пронајдете специјална лента која ќе има автоматизирано ротирање на јајцата. Се разбира, можете да направите без таков уред, но во овој случај ќе треба сами да ги претворите јајцата. И бидејќи е потребно да се направат овие три или дури четири пати на ден, тоа не е особено погодно. Затоа е потребен самостоен инкубатор за домашна употреба со автоматско вртење на јајцата. Но, инкубаторите без автоматизација се исто така многу популарни меѓу машките.

За да направите инкубатор со свои раце, треба да го најдете следново компоненти:

 • камера;
 • вентилатор;
 • лампи со моќност од 25 вати;
 • терморегулатор.

Терморегулатор

Термостат за инкубаторОва е многу важен уред кој се користи за контрола на температурата и влажноста на воздухот во внатрешноста на комората. Сопственик со своја рака може да го прилагоди термостатот на потребните вредности, што ќе биде идеално за јајца. Кога има нарушување на температурата, уредот ќе почне да звучи со силни сигнали за предупредување за неправилно складирање на јајца. Важно е да се запамети дека температурата во инкубаторот мора точно да се калибрира.

Точноста на калибрацијата треба да биде плус или минус 0,5 степени Целзиусови. Домашните терморегулатори не можат да бидат подложени на овој степен на калибрација. Некои веруваат дека домашната апаратура може да се пристапи со конвенционален термометар, кој исто така ќе ја следи состојбата на температурата. Да, тој може да ја пресмета температурата во државата. Но, тоа не може да ја контролира влажноста, и затоа оние луѓе кои решаваат да го користат термометарот за нивниот уред, треба да знаат дека таков уред нема да работи.

Цена вообичаениот хигрометр, кој има далечински дисплеј, е само 600 рубли, а неговата точност ги исполнува сите високи барања. Затоа е подобро да се купи терморегулатор, отколку да се обидувате сами да направите супстандардни копии. Ако има желба, можете да купите поскапи модели кои имаат многу дополнителни функции.

Камера

КамераКамерата може да се направи од било која помошници материјали кои се достапни дома. Тоа може да биде картонски кутии, стар телевизор, фрижидер. Без оглед на тоа кој уред ќе се користи како фотоапарат, важно е дека ќе ги исполни следните услови: одозгора и под структурата, потребно е да се направат дупки за секогаш да има свеж воздух во комората. Дното на комората е опремено со специјална чаша со вода. Течноста што ќе исчезне со запирка ќе ја даде потребната влажност.

Пепелниците за јајца може да се наредени во неколку редови. За да се случи тоа греење воздухот треба да се користи во електрична енергија светилка од 25 вати или повисока (сето тоа зависи од големината на комората) на жиците на светилки ќе помине низ страна дупки, кои мора да се направи однапред. Минималното растојание помеѓу светилка и јајцата треба да биде 15 см, и идеално дури more- 25 см. Вратата не треба премногу, погоден за мерење на 40 од 40 см. Ова е неопходно за да се осигура дека кога на отворањето не е разновидна температурата и влажноста на воздухот во внатрешноста на уредот.

Пепелниците за јајца се направени од решетката, која е направена од метал. Ова е неопходно, така што влагата и воздухот можат слободно да циркулираат околу јајцата. Сите пукнатини мора внимателно да бидат покриени со заптивната смеса.

Самостоен инкубатор

Инкубаторот може да се направи независно од стар фрижидер. Треба да се состои од следново компоненти:

 • телото;
 • подлоги за автоматско исклучување;
 • грејач во форма на светилки;
 • терморегулатор;
 • тајмер за промет на јајца;
 • жица, како и приклучок за поврзување на 220 волти со уредот;
 • вентилатор кој може да се отстрани од компјутерот.

Производство

 1. Насловна фрижидерПрво, треба да го расклопите стариот дом фрижидер. Овој материјал ќе биде идеален, затоа што е херметички, елегантен, а исто така е многу лесен за чистење, откако кокошката се отвора. Друг позитивен квалитет на фрижидерот е тоа што веќе има мрежи кои се вклопуваат во пепелниците. Тие само ќе треба да направат мали здолништа. Се разбира, пожелно е да се опреми само-направен инкубатор со оние кои имаат автоматска револуција.
 2. Комората за замрзнување треба да се отстрани, бидејќи тоа нема да биде потребно.
 3. Во вратата на ладилникот ќе треба да направите мал прозорец со цел да ја следите состојбата на јајцата. Затворете го со издржливо и проѕирно стакло. Многу е важно сите пукнатини внимателно да се отстранат со помош на заптивната смеса.
 4. Врвот и дното се направени дупки дијаметар од околу 3 см. Ова ќе биде неопходно за соодветна вентилација во фотоапаратот.
 5. Од подолу поставуваме регулатор за температура, како и сад полн со вода.
 6. Фрижидерот е вертикална структура, што овозможува воздухот да циркулира без помош на вентилатор. Но, се разбира, подобро е да го обезбедиме за безбедност.
 7. Уште неколку дупки се направени одоздола. Тие ќе бидат потребни за да се вметнат во внатрешноста на жиците кои ќе бидат поврзани со светилката. Ќе бидат потребни четири светилки. Нивната моќ треба да биде по 100 вати. Потребно е да се користат само такви светилки, бидејќи фрижидерот е доста голем во големина и бара добро загревање. Светилки најдобро се инсталираат на самиот крај. Потоа студ Воздухот веднаш ќе се загрее на влезот на уредот.

Домашен домашен инкубатор е подготвен. Како што можете да видите, тоа не бара трошење многу време, само желба, упорност и потребни вештини се потребни.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што е потребно за пилешки јајца?Што е потребно за пилешки јајца?
Инкубација на патка јајца, како да се отстранат патеките во инкубаторИнкубација на патка јајца, како да се отстранат патеките во инкубатор
Блиц инкубатор од производителотБлиц инкубатор од производителот
Инкубатор од фрижидер со свои раце: чекор по чекор настава, цртањеИнкубатор од фрижидер со свои раце: чекор по чекор настава, цртање
Како да се направи инкубатор со свои рацеКако да се направи инкубатор со свои раце
Како да направите инкубатор од фрижидер со свои рацеКако да направите инкубатор од фрижидер со свои раце
Инкубатор за потполошки со свои рацеИнкубатор за потполошки со свои раце
Режим на инкубација на пилешки јајца, карактеристики на процесотРежим на инкубација на пилешки јајца, карактеристики на процесот
Инкубација на јајца од турција во домотИнкубација на јајца од турција во домот
Точна инкубација на гуски јајцаТочна инкубација на гуски јајца
» » Автоматски инкубатор за пилешки јајца
© 2022 AjLota.com