Амур тигар - огромна мачка од страниците на црвената книга

Тимурот Амур е најголемата дива мачкаОвој величествен ѕвер има неколку познати имиња: Амур, Усури, Сибир или Далечно-Источна тигар.

Светлиот изглед, сила и сила го направија предметот на почитување на народите на Амур и Приморје, но тие не беа спасени од ризикот од исчезнување.

Изглед

Амур тигар - посебни карактеристикиТимурот Амур е најголемата мачка со светло, дебело слој. Благодатното издолжено тело на животното со моќни нозе од носот до врвот на опашката има должина од повеќе од 3 метри. Висината на ѕверот на гребенот е повеќе од 1 метар. Главата е заоблена масивна, со кратки уши и смртоносни ракови од 8 см. Просечниот маж тежи 250 килограми. Женките се помали, до 167 килограми. Расте тигри целиот мој живот. Постојат поединечни возрасни над 300 килограми.

Бојата на палтото е портокалова, а на стомакот - бела, со темни попречни ленти. Описите и фотографиите на ѕверот се потврдуваат, фигурата на кожата е уникатна.

Во зима, крзното е полесно, подолго и погусто отколку во лето. Од ладно сибирски тигар штити дебел слој маснотии. Тоа ви овозможува безбедно да легнете на снег и да преживеете во суровата клима со остри температурни промени.

Во природното живеалиште гигантската сибирска мачка живее околу 15 години, во заробеништво овој период достигнува 20-25 години.

Хабитат

Амур тигар одмараКаде живее амурскиот тигар? Територијата на живеалиште на северниот дел на тигарот - Приморски и Хабаровск територија, покриени со кедри и даб на долината на брегот на моќната река на Далечниот Исток Амур и Ussuri десна притока.

Шестиот дел од населението живее во подножјето на Сихоте-Алин. Бидејќи ѕверот е наведен во Црвената книга, целата територија на нејзината дистрибуција е под строга контрола.

Има тимур Амур во североисточниот дел на Кина во Манџурија. Според некои проценки, околу 10 проценти од населението живее таму. За убиството на ѕверот во оваа земја, се дава смртна казна.

Лов и рационализација

За прокорма Ussuri тигар бара огромна површина. Кај мажите, тој достигнува површина од 800 квадратни метри, жените имаат 500 квадратни метри. Мачката има многу време да се посвети на лов, постојано се движи. Во ден потребно е да се јаде 8-10 кг месо. Без храна, ѕверот може да преживее до 3 недели.

Што се храни со Тимур Амур? Основата на исхраната е:

  • елен;
  • Срна;
  • свињи;
  • лоса.

Во отсуство на големи жртви, тоа се храни со птици, глувци и риби.

Лов на животни ноќе. Неговите сетила се добро развиени, Акутна боја визија. Ловецот индексира до жртвата со влошки на неговите шепи, речиси бесшумно и во вистински момент прави остар скок до 20 метри. Екстракцијата влече во водата, додека ревносно ги оддалечува конкурентите. Таа лежи надолу, држејќи го трупот со моќни шепи.

Сибирски тигар е одличен ловецАко нападот не успее, големата мачка се повлекува и не прави повторени обиди. По малку одмор, тој оди да бара нова жртва. Змијата Амур има прилично развиена ларинкс. Ова му овозможува имитираат плачот на елени, ги наведуваш во стапица.

Ѕверот не ја напаѓа жртвата ако има храна. Се држи подалеку од населби, само во исклучителни случаи напаѓа лице. Во случај на недостаток на храна, жртвата може да биде добиток, кучиња.

Карактеристики на однесувањеСибирскиот тигар не се плаши од водаОгромната сибирска мачка лесно се движи низ снегот и достигнува брзина од 50 километри на час. На денот на Ussuri тигар поминува до 40 километри. Тој знае како да плива и може да премине езерце неколку километри. Усуриските мачки ги претпочитаат истите патеки, менуваат правци само поради недостаток на производство.

Ѕверот внимателно ја штити ловната територија и не дозволува конкуренти. Средбата со друг маж поединец ретко води кон борба. Да се ​​разјасни односот доволно демонстрација на сила и агресивен рикање. Губитникот заминува.

Неговата дива дива далечна источна мачка е изобилно обележана со урина, а исто така гребење на кората на дрвјата со канџи. За ова, тој стои на задните нозе. Ленти се наоѓаат на надморска височина од повеќе од 2 метри.

Мажите живеат поединечно, женките може да се комбинираат во мали групи. Поставени портокалови убави мажи се полигамни. Одгледната сезона го покрива крајот на зимата. По 3-4 месеци, женката произведува до 4 слепи мачиња.

Веќе по 2 месеци, мајката ги носи на пример месо. Постепено тигрицата ги учи младенчињата да ловат. Тие стануваат независни по 2 години. Тигарот не учествува во воспитувањето.

Намалување на популацијата

Сибирски тигар во зимаВо светот на животните, усурискиот тигар нема непријатели. Овој моќен ѕвер е способен да се справи со секој конкурент, дури и со мечка. Само човекот беше во можност да ја убие најголемата мачка.

Кратка екскурзија во историјата покажува дека во XX век бројот на тигри катастрофално се намали, достигнувајќи 40-40 лица на возраст од 40 години.

Причини за истребување беа:

  • лов и ловење;
  • намалување на резервите за фуражи;
  • уништување на природните живеалишта.

Амур тигрица и тигар младенчеЗа среќа, луѓето беа во можност да престанат со текот на времето. Ловот за амурскиот тигар беше целосно забранет, резерви се создадени, видот е наведен во Црвената книга.

Проблемот со исчезнувањето на тигрите беше широко објавен. На амурскиот тигар честопати се даваат приказни во медиумите, учениците учат краток опис на ѕверот во природните лекции.

Според последниот попис, во 2015 година на територијата на Русија имало повеќе од 500 лица. За истиот број на поединци живеат во зоолошки градини насекаде низ светот. На Далечниот Исток, активна студија на тигарот. На животните се стави на јаки со светилници, кои ви дозволуваат да го снимите секој чекор во огромна област. Благодарение на спроведувањето на стратегијата за заштита на амурскиот тигар, можно е да се запре исчезнувањето на подвидот, но сѐ уште е рано да се исклучи тимурот Амур од Црвената книга.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што изгледал античкиот сабја-забин тигар?Што изгледал античкиот сабја-забин тигар?
Како лемминг живее и живееКако лемминг живее и живее
Црниот леопард: опис на видот, каде што живее, начинот на однесувањеЦрниот леопард: опис на видот, каде што живее, начинот на однесување
Амурова шумска мачка и модерни реалностиАмурова шумска мачка и модерни реалности
Ретки животни од црвената книга на РусијаРетки животни од црвената книга на Русија
Кој е посилен: тигар, мечка или лав?Кој е посилен: тигар, мечка или лав?
За да видам тигар во сон. Толкување во книгата за соништаЗа да видам тигар во сон. Толкување во книгата за соништа
Садење и грижа за Амур грозјеСадење и грижа за Амур грозје
Амур јоргова: садење и грижаАмур јоргова: садење и грижа
Далечниот Исток или Амур СкидДалечниот Исток или Амур Скид
» » Амур тигар - огромна мачка од страниците на црвената книга
© 2022 AjLota.com