Анатомија и структурни карактеристики на скелетот на мачка, улога во работата на органите

Анатомија на мачкиДали ви треба сопственик на милениче да ја знаете анатомијата на неговиот миленик, бидејќи во случај на сериозни проблеми, сепак, треба да се јавите кај ветеринарот? Се разбира, темелното познавање на структурата и физиологијата е непотребно, но за да биде свесни за основите

не е пречка. Ова може да помогне да се спаси домашно милениче од повреди, да се разбере што му штети и да преземе навремена акција.

Елементи на скелетот

За благодат и благодат на мачки легендите се составени. И навистина, мачките се една од најпознатите мобилни суштества кои можат совршено да ги балансираат животните и да се навикнат на неверојатен начин. Таквата аеробност е можна поради особеностите на структурата на скелетот на мачката.

Коските на скелетот

Анатомски карактеристики на мачкаВо скелетот на мачката има околу 230-240 коски. Тоа зависи колку мачката има пршлени. Условно, скелетот е поделен на периферни и статични делови: првиот е екстремитетите, а вториот се однесува на `рбетот и черепот. `Рбетот е основата на скелетот, а за возврат, исто така, е поделен на одделенија, што зависи од локацијата.

Таков и таков оддел е одговорен за вакви и такви движења. Одделот за вратот, на пример, обезбедува подвижност на главата, кај мачките е многу еластичен, а аголот на ротација достигнува скоро 180 °. Потоа доаѓа торакалниот регион, во кој има 12 крајбрежни парови кои ја формираат градниот кош. За мобилноста на задните нозе е одговорен лумбарен, благодарение на тоа што мачката може вешто да скокне. Најголем во однос на бројот на пршлени е каудален, кој ја формира опашката на мачката, на одделот.

Мачките се убави комплексен систем на структурата на екстремитетите. Многумина слушнале за тоа како мачката преживеала, паѓајќи од голема висина. За време на летот, ова животно веднаш може да се преврти и да слета на своите шепи.

Тело делови и системи на телото

Черепот. Односот на големината на главата и багажникот на мачката покажува дека кај домашните животни, мачките имаат најмала череп. Во черепот има 11 коски, а 13 напред.

Изолираат во черепот како коски:

 • париетален;
 • интертемпорален;
 • фронтална;
 • окципитал.

Тие се рамни и издржливи. Значи, черепот на мачката го штити нејзиниот мозок од оштетување.

Мускули. Во мускулниот систем на мачката повеќе од 500 мускули, кои му даваат на животното такви прекрасни благодатни движења. Еластичноста на мускулите и нивната комплексна структура им овозможува на мачката да работи брзо, да скокне високо и долго. Мускулите се составени од два дела кои извршуваат поддршка и работа на едно време. Секој мускул, исто така, има нервни завршетоци и крвни садови. Покрај директната обврска за обезбедување на движење, мускулите и понатаму ја одржуваат точната позиција на скелетот.

Внатрешни органи. Животната активност на мачка, како и друго животно, е незамислива без континуирано работење на внатрешните органи. Во зависност од нивните функции, ги делиме нивните системи:

 • Структурата на скелетот на мачкадигестивниот;
 • респираторен;
 • циркулаторите;
 • Сексуална;
 • уринарен;
 • лимфниот.

Да се ​​запознаеме со структурата на органите на мачката подетално.

Дигестивниот систем

Од мачките се предатори, тие имаат цревна должина од само 2,1 м, што е многу помалку од онаа на тревопасни животни. Ова ги вклучува фаринксот, усната шуплина, хранопроводот, стомакот, малиот и големиот црево, ректумот. Системот врши сложени функции. Освен механичка (мелење храна) и хемикалија со асимилација на ензими по природа, исто така се обезбедува и поединечна функција, односно ослободување на хормони за варење.

Важен дел од дигестивниот систем е забите, бидејќи тие се одговорни за примарно мелење храна. Возрасната мачка има 14 заби на долната вилица и 16 на горната вилица. Веќе рендан и навлажнета со плунка храна преку езофагусот потоа влегува во стомакот. Потоа, постојат три фази на обработка:

 • мелење;
 • влез во 12-дебелото црево;
 • поделба во компоненти;
 • асимилација.

Цревата. Тенкото црево ги апсорбира ензимите и обезбедува метаболизам. Дебелиот дел вклучува слепи, дебелото црево и ректумот. За разлика од тенкото црево, речиси нема клетки кои лачат ензими. Главната цел е отстранување на отпадот.

Респираторен систем

Кај мачки чести дишења и ова не треба да ги вознемири нивните сопственици. Здравото животно произведува во рок од една минута од 17 до 100 издишувања на вдишувања. Со издишување, покрај јаглеродниот диоксид, се ослободуваат премногу топлина и пареа (т.е. вода).Најважниот дел од респираторниот систем е, се разбира, белите дробови. Вдишаниот воздух низ назалните синуси, навлажнет и загреан, поминува низ алвеолите во крвните садови. Срцето се префрла на левата страна на градниот кош, тука анатомијата на мачката е слична на нашата. Како резултат на тоа, десниот бел дроб на животното е нешто поголем од левиот.

Интересно е да се забележи структурата на ларинксот. Благодарение на него, ние можеме да го слушнеме успокојувањето на нашето милениче. За разлика од големите претставници на маици, домашните мачки имаат фиксна ларинкс, па затоа не можат да растат толку гласно како тигри и лавови. Целосно осифицираната хиоидна коска им овозможува на домашните мачки да се борат и на инспирација и на издишување.

Циркулаторниот систем

Анатомија и карактеристики на структурата на скелетот на мачкатаВклучува срцеви мускули и мрежа на крвни садови. Срцето е 4 комори, лоцирано пред дијафрагмата во областа на 3-6 ребра. Од левата комора, крвта се транспортира до аортата, а од десната страна влегува во белодробното стебло. Нормалниот пулс на возрасно животно е 130-140 отчукувања / мин. Тежина - 16-32 g, а тоа е 0,4-0,8% од вкупната маса на животното.

Бидејќи срцето на мачката е мало, таа не може да работи брзо на долги растојанија. Таква структура и развиена во предатор зајадлив и агилност, која тој ужива во текот на лов.

Уринарен систем

Обезбедува нормално ниво на сол и вода во телото на мачката. Главната функција е повлекување на метаболни производи (мокрење). Најважната улога во системот припаѓа на бубрезите, од кои течно оди во мочниот меур, а потоа по должината на уретрата излегува од телото. Пракса покажа дека мачките проблеми со генитоуринарниот систем се јавуваат почесто отколку кај мачки. Дел од ова се должи на фактот дека жените имаат пократок и поширок екскреторски канал.

Одгледувачки органи

Анатомија на мачки-прегледСистемот одговорен за продолжување на родот е важен за секое животно. Во прилог на својата главна задача, таа произведува хормони кои се потребни за развој на телото. Сексуалните органи на мажите и жените се различни, сепак, принципот на нивната структура е чест. На пример, развојот на сексуалните клетки е возможен поради поврзаните сексуални жлезди: јајниците кај мачки и тестисите кај мачки. Развиен во жлездите на клетките се врз репродуктивната канали: jajtceprovoda жени, на vas deferens кај мажите.

Смисла органи

Помогнете на животното гледаат и препознаваат светот наоколу. Постојат пет категории на чувства:

 • вид;
 • слух;
 • допир;
 • вкус;
 • чувство на мирис.

Во секој орган има рецептор, анализатор и проводник. Информациите добиени од рецепторите преку проводници (нервни завршетоци) одат до мозокот-анализаторот.

Визија

Видот на мачките е специфичен, зошто за тоа и имало многу лажни хипотези. Мачките не гледаат во темен темнина, само ако има барем најмал извор на светлина, ќе можат да ги разликуваат предметите. Посебна структура на очите ќе му овозможи на животното совршено да се ориентира. Слој на клетки зад мрежницата - огледало - одразува и засилува светлината зраци не се апсорбираат од обезбедува доволна видливост во самрак. Како резултат на тоа, имаме пословичен ефект "Сјајни очи".

Според обликот на окото, мачката може да биде во облик на бадем, тркалезна и закосена. Тие се наоѓаат во близина, насочени во една насока, што создава стереоскопски визија.

На дневна светлина, зеницата е во облик на пресек или овална и е дилатирана, речиси кружна, под слаба осветленост. Ако учениците се проширени во текот на денот, тие можат да бидат многу нервозни, под влијание на лекови или болни. Мачката може да разликува шест бои, но не толку јасно како што правиме.

Слух

Карактеристики на структурата на скелетот на мачкатаАудитивниот орган на мачката е надворешните уши. Тие се многу мобилни и се состојат од `рскавица. Слушањето на животното е многу поакутно отколку кај човекот. Ова се должи на структурата на увото и присуството на 52 илјади нервни завршетоци, додека кај луѓето има околу 31 илјади. Опсегот на аудио фреквенцијата опфатен со мачки е 80 kHz, што е четири пати поголемо од нашето. Мачките можат акупунктура.

Признавање на вкус. Се јавува поради иритација на рецепторите на устата и јазикот. Мачката добро го препознава секој вкус, освен слатко. Во принцип, мачките се префинети во храната и се одлични дегустатори. Факт е дека острината на вкусот сензација на завист во нив од Џејкобсон цевки, кои се исто така орган на мирис. Со нивна помош, животното го избегнува труењето, бидејќи е предупредено за слабиот квалитет на храната.

Мирис и допир

Анатомија на мачки - краток описЗа чувство на мирис, органот во носот кој има специјални рецепторни клетки одговара. Мирисот на мачки е многу посилен од човекот, но не толку колку што е кучето. Бројот на олфакторни рецептори е 60-80 милиони, затоа "мирисот на мирисот на мачката" е недостапен за нас. Посебна улога се игра овде чувствителни влакна - вибриси. Благодарение на нив, животното може да фати минимални флуктуации во воздухот.

Органот на допир ја претставува кожата која го сочинува мускулно-скелетниот систем и мукозните мембрани. Со помош на тактилни рецептори, животното чувствува допир, болка и температура на околината. Во мачки на мачки, голем број температурни рецептори се наоѓаат низ телото, и тие одржуваат внатрешна рамнотежа.

Внатрешните органи го штитат скелетот, кој создава заштита и го одржува нивниот редослед на локација.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како правилно да ја пресечете мачката домаКако правилно да ја пресечете мачката дома
Зошто ни е потребен темперамент и поводник за мачка?Зошто ни е потребен темперамент и поводник за мачка?
Како да се обучи мачка домаКако да се обучи мачка дома
Како да се третираат pyometra во мачка и кои се симптомите на почетокотКако да се третираат pyometra во мачка и кои се симптомите на почетокот
Зошто мачките љубат валеријана и како функционираат мачките?Зошто мачките љубат валеријана и како функционираат мачките?
Колку часа дневно мачките спијат?Колку часа дневно мачките спијат?
До која возраст растат мачките и мачките?До која возраст растат мачките и мачките?
Отстранување канџи кај мачки и мачкиОтстранување канџи кај мачки и мачки
Витамини за мачки за коса за визијаВитамини за мачки за коса за визија
Облека за мачки: материјали и стилови за правење свои рацеОблека за мачки: материјали и стилови за правење свои раце
» » Анатомија и структурни карактеристики на скелетот на мачка, улога во работата на органите
© 2022 AjLota.com