Кога се менува бојата во очите на новороденчињата?

Зелени очи кај новороденчеГледајќи го своето дете, секој од родителите сака да ги види своите особини. Од особен интерес се очите на новороденото, бидејќи тие имаат својство на промена на нивната боја со текот на времето.

Интересно е тоа што скоро сите деца се раѓаат со исти ириси. Често имаат сина боја и облачна обвивка. На 2-3 дена од животот очите на новороденото стануваат појасни.

Според статистичките податоци, повеќето деца роден со сини очи, но со текот на времето тие можат да се здобијат со различна нијанса.

Со текот на времето, може да се види дека бојата на очите на дојката може да варира во зависност од времето на денот или расположението на бебето. Значи, ако детето се чувствува гладно, неговите очи можат да добијат сивкава нијанса. Кога бебето плаче, неговите очи ќе станат зелени, а веселото и веселото бебе ќе имаат сини очи.

До шест месеци кај деца бојата на очите може да се смени неколку пати за еден ден, бидејќи во овој период се формира трајна боја.

Кои фактори влијаат на бојата на ирисот?

Сини очи на дететоБојата на очите на новороденчињата е под влијание на следните фактори:

 • Ако бебето има развиено малку меланин во телото, тогаш неговите очи ќе бидат светли. Заматеноста во очите на бебето исчезнува еден месец по раѓањето, во некои случаи овој процес може да потрае малку подолго.
 • Темна боја на ирисот е секогаш доминира на светлина, така што ако еден од родителите, темни очи, а потоа, најверојатно, а бебето ќе биде темно.
 • Наследни игра голема улога во менувањето на бојата на очите. Значи, ако родителите имаат темни очи, тогаш со текот на времето меланинот ќе се развива поактивно, а очите на бебето исто така ќе бидат темни.

Некои тврдат дека бојата на ирисот бебеи може да варира во текот на денот. Овој процес може да биде под влијание на расположението на бебето, осветлувањето во собата, како и времето. Треба да се обрне внимание на фактот дека тонот на ирисот е завиткан и од артерискиот притисок, количината на адреналин.

Треба да се нагласи дека бојата окото на бебето не може драматично да се промени. Само бојата се менува, но не и бојата. Затоа, ако детето е родено со светло сини очи, тие нема да станат кафеави и ќе го променат само нивниот тон. Тие можат да станат посветли или потемни, тоа зависи од наследноста и износот на меланин произведен.

Најчестата боја на ирисот е кафеава. Второ место - серија и сино. Но, зелениот ген постепено се прероди, може да се сретне многу ретко.

Карактеристики на различни нијанси на очите:

 • сиви и сини тонови се лишени од пигмент;
 • зелена боја укажува на присуство на мала количина на меланин и пигмент како липофусцин;
 • Темни тонови се формираат поради голема количина на меланин, која ја апсорбира целата светлина кога паѓа на ирисот.

Кога децата ја менуваат бојата на очите?

Бојата на ирисот на очите на детето се менува во текот на првата година од животот, во некои случаи овој процес може да се одложи. Конечната боја на очите на бебето ќе биде јасна само за 3-4 години од животот. Интересен е фактот дека темни очи деца меланин се произведува многу брзо, конечниот бои ќе се види веќе во третиот месец.

Често, ирисот го менува својот тон помеѓу 6 и 9 месеци од животот на новороденото. Во овој период меланинот се произведува во максимална количина.

Зошто бебињата ја менуваат бојата на очите?Различни бои на очите кај дететоПромената на бојата на очите се објаснува со фактот дека при раѓање во ирисот очите на новороденчето практично се лишени од меланин. Почнува да се развива само по неколку дена. По првиот месец од животот, очите на бебето стануваат јасни.

Бојата на ирисот зависи од наследноста и индивидуалноста. Треба да се забележи дека во првите денови од животот на детето е многу тешко да се процени бојата на ирисот.

Визуелната острина расте постепено, бидејќи органите на видот синхронизираат нивната работа со мозокот. Во првите денови од животот, мозокот на новороденчето не е во можност да обработува повеќе нови информации, со текот на времето бебето почнува постепено да ги перцепира визуелните слики.

Несигурност на бојата на ирисот, заматеност и недостаток на координација Дали нормалните состојби на новороденчето. Колку брзо бојата на ирисот зависи од тоа колку брзо се акумулира меланинот. Овој процес е под влијание на наследството и на животната средина на бебето. Треба да се напомене дека не само што влијаат родителските гени, туку и генетскиот фонд на предците на новороденчето. Постојат случаи кога бојата на очите на детето може да се смени неколку пати.

Кои се необичните бои на ирисот?

Ако пигментот е целосно отсутен, ирисот може да биде црвен. Ова е можно поради фактот што садовите се визуелизираат во ирисот. Овој феномен често се наоѓа во албиносот.

Исто така е можно хетерохронија. Ова е наследна мутација, при што очите имаат поинаква боја. Не постои влијание врз функциите на визуелните органи.

Кај новороденчињата, понекогаш постои аномалија, недостаток на ирис. Аниридијата може да биде или целосна или делумна, со многу помала визуелна острина. Оваа патологија се однесува на наследни абнормалности.

Кои болести можат да ја променат бојата на ирисот?

Сиви очи на дететоБојата на ирисот на бебето се менува:

 • со болеста на Вилсон-Коновалов се појавува прстен од бакарни бои околу ирисот;
 • со меланом или сидероза, ирисот станува многу темно;
 • со анемија и леукемија очите на бебето се многу лесни;
 • со увеитис, ирисот се стекнува со црвена нијанса, како што има стагнација на крв во садовите органите на видот;
 • со дијабетес, поради формирањето на нови крвни садови, ирисот станува црвено-розев.

Ве молиме имајте предвид дека бојата Во такви случаи почнува ирисот, повика, тогаш кога болеста е на врвот.

Сумирајќи ги сите погоре, треба да ги нагласиме следниве нијанси:

 • промената на нијансите на окото на новороденото е нормална појава што се забележува кај сите деца;
 • често кај доенчињата преовладува сината нијанса на ирисот;
 • бојата на ирисот го одредува генетскиот фактор;
 • да даде точен одговор, каква боја очите на бебето ќе имаат - невозможно;
 • бојата на ирисот може да варира до 5 години.

Како резултат на тоа, треба да се забележи дека менувањето на бојата на очите на бебето може да потрае некое време. Очите на некој може да се разјаснат по неколку дена по раѓањето, и некој ќе мора малку да чека. Ако забележите дека бојата на ирисот кај вашето бебе почна да се менува кон црвено или жолто, веднаш треба да се консултирате со лекар, бидејќи тоа може да укаже на присуство на болеста.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Колку е лесно и едноставно да научи детето да спие во својот креветКолку е лесно и едноставно да научи детето да спие во својот кревет
Како да се смири немирно и плаче дете?Како да се смири немирно и плаче дете?
Кога новородените прво покажуваат солзиКога новородените прво покажуваат солзи
Кога се јавува страбизам кај новороденчињаКога се јавува страбизам кај новороденчиња
Новороденците снема во сон: зошто се случува ова?Новороденците снема во сон: зошто се случува ова?
Кога новороденчето почнува да гледа нормално?Кога новороденчето почнува да гледа нормално?
Зошто фонтанелот пулсира кај доенчињаЗошто фонтанелот пулсира кај доенчиња
Зошто детето плаче во сонЗошто детето плаче во сон
Кога треба да се случи strabismus кај новороденчињаКога треба да се случи strabismus кај новороденчиња
Хетерохромија кај луѓето - причините за изгледот, како да се разболат намерноХетерохромија кај луѓето - причините за изгледот, како да се разболат намерно
» » Кога се менува бојата во очите на новороденчињата?
© 2022 AjLota.com