Виенски сини зајаци, карактеристики на расата

Виена Блу е една од најпопуларните расиДенес одгледувањето на зајаци на територијата на Русија добива сè поголема популарност. Многу луѓе мислат колку можат да донесат такви животни. Меѓу популарните раси е вклучен виенскиот сини зајак. Се одгледува и од сопственици на приватни претпријатија, така и од едноставни фармери. Гледајќи во бојата на кожи на овие животни може да мислите дека тие излегоа од некоја бајка. Бојата изгледа невообичаено и атрактивно.

Сино крзно, кое има сенка на сини, немирни и весели карактери - ова е главната карактеристика на оваа раса. Винскиот сини зајак навистина се смета за чудо на природата. Што го привлекува ова лице за земјоделците и приватните претприемачи?

Појавата на виенскиот сини зајак

Расата има австриски корени. Во XIX век, шефот на сојузот за одгледувачи на зајаци во Виена, одлучил да се создаде нова раса на зајаци. Како резултат на тоа, имаше премин на белгискиот гигант (фландра) со сините моравски зајаци што живееја тука, нов голема и убава раса - Вински сини зајаци. Најдобро од одгледуваните зајаци беше одлучено да се одгледуваат низ цела Европа.

Во СССР, животното е донесена во 60 години на минатиот век, кога има активен развој на зајакот. Расата беше особено популарна поради неговата способност брзо да се прилагоди на новите климатски фактори, квалитетот на месото и боењето на кожата, како и за брзиот развој на физиолошките податоци. Сега чистокрвни зајаци имаат најмногу вкусно месо, светла сина и сина боја и одличен квалитет на крзно.

Карактеристики на изгледот на винскиот сини зајак

Појавата на животното е сосема незаборавна, лесно може да се запамети и да се разликува од другите раси. Во очите веднаш фрла густа, сјајна и убава палто, која во здрав зајак лежи токму, без да се изгуби во парчиња и да не формира ќелави места. Има убава сина боја со светло сино сјај.

Карактеристичната способност на оваа раса е убава волна со карактеристичен сјајНа целото тело не може да се најде едно место кое е спротивно на синото обојување на животното. Во летниот период, бојата на расата може да варира на кафеава нијанса. Боја сако кај зајаци од раѓање формираше неколку недели, а само по вториот пераи животинско крзно наоѓа својата вистинска вродени боја. На крзно стомакот изгледа многу полесни, како и почетокот на растот на косата, каде што кожата опфаќа бел зајак пената. Грбовите од истата волна имаат потемна сенка од основата на волната. За 1 см зајаци кожи, може да сметате околу 20.000 мали волна.

Возрасен од оваа раса може брзо и лесно да ја зголемат телесната тежина со квалитетна нега и правилно хранење - до 4-5 кг. Фармерот ќе биде доволно лесен за да формира постојана исхрана на зајакот оваа раса, бидејќи тие се многу скромен за храна. Главата е мала зајаци, просечната параметар уши должина доаѓа на нивото на 12-16 см, телото достигнува должина до 58 см, градите има широк, силен, здрав облик и димензија е еднаков на 36-38 см. Женките на оваа раса особено нагласена гради регионот , а крупа има тркалезна и мазна форма. Ако внимателно ги погледнете очите на животното, можете да видите дека имаат богата темно сина боја, со сива рефлексија.

Растите карактеристики и вредни квалитети

При стекнување на вински блуд зајак, посебно внимание треба да се посвети на:

 1. Состојба на косата на поединецот. Грбот треба да биде дебел, сјаен и да има сјајни рефлексии. Се разбира, тешко е да се разбере целосната карактеризација на крзното на расата кога гледате видеа и фотографии, но може да се процени целокупниот изглед на сина волна.
 2. Шефот на зајакот лежи во правилна положба, не се движи и не патува наоколу.
 3. Задниот дел на животното е исправен и исправен, нема никакви грбави и испакнати линии на гребенот.
 4. Шепите се покриени со изобилна и мека волна.
 5. Животното е прилично љубопитно и внимателно, внимателно проучувајќи и душкајќи ги непознатите предмети.
 6. Очите се чисти и чисти, имаат сивкав сјај.
 7. Зајакот е прилично добро нахранет и обично нема особено тенка структура.


Интересен факт е дека дури и канџите на шепите од оваа раса имаат синкава нијанса.

Продуктивност и животен век на едно животно

За еден легло женката може да донесе 8-9 зајациАко внимателно и внимателно се грижите за вашето домашно милениче, тогаш тоа е сосема можат да живеат 5-7 години. Животните лесно се адаптираат на различни климатски услови, така што тие можат да живеат удобно под условите на централните територии на Русија, па дури и во северните региони. Krolikovody особено белешка добри перформанси, бидејќи жените се во можност да се донесе од 8 до 9 зајаци за еден период на секс. За 6 околини може да се појави околу 45 зајаци, од кои се произведува околу 70 кг вкусно месо.

Кожи од таква раса се прилично големи, што е погодно за правење крзно. Таквата волна исто така се користи за симулирање поскапи материјали. Волната од оваа раса е на второто место веднаш по руските естмиски зајаци. Ако ги погледнете крзнените производи од оваа раса, не можете да сфатите дека ова е зајачка коса, па тие изгледаат луксузно.

Природата на зајакот

Сините зајаци се доволни во природата, разиграни и љубопитни. Тие секогаш се подготвени да го истражуваат просторот околу нив, насекаде да ги држат своите носеви за да истражуваат непознати предмети. Карактеристичен знак за природата на расата може да се нарече незадоволство. Животински нема да толерира лош и груб став за себе. Со гласни плаче од сопственикот или груб став, тие можат да станат затворени и да станат агресивни и уплашени.

Главните предности на расата

Предностите на одгледувањето на овие карпи вклучуваат:

 1. Висока плодност.
 2. Можност за преживување во тешки услови.
 3. Високо квалитетни кожи и нивното месо.
 4. Прекрасна и невообичаена боја на волна, која нема да ја видите кај други видови на зајаци.

Конс на раса

Главните недостатоци на оваа раса се неколку:

 1. Животните можат да паднат во стресни ситуации
 2. На несоодветен став за себе зајаци се навикнаа да одговорат реципрочна агресија.

Како да изберете добар поединец?

Кога купувате животно, треба да одговорите на неколку прашања:

 1. При купувањето, обрнете внимание не само на изгледот, туку и на расположениетоКаков вид педигре е таму во зајакот, дали има вродени болести?
 2. Дали има надворешни недостатоци и дефекти во надворешното испитување на расата?
 3. Какво однесување има индивидуата: весела и разиграна или индиферентна, рамнодушна?
 4. Дали животното има какви било вакцини?

Ако на овие прашања им се дадат сложени одговори, а надворешната и физичката состојба на зајакот не предизвикува размислување, зајакот се наоѓа себеси како нов господар. Цена на раса е виенски сина варира од 500 до 1500 рубли за поединец.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сè што треба да знаете за раса на зајаци е "пеперутка"Сè што треба да знаете за раса на зајаци е "пеперутка"
Кои се ангорските меки зајаци и како да ги задржатКои се ангорските меки зајаци и како да ги задржат
Раси на најголемите зајаци во светотРаси на најголемите зајаци во светот
Нов Зеланд зајак, црвени и бели под-видовиНов Зеланд зајак, црвени и бели под-видови
Зајаци-гиганти: најголемите зајаци во светотЗајаци-гиганти: најголемите зајаци во светот
Раса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајациРаса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајаци
Раси на зајаци, со фотографии и имињаРаси на зајаци, со фотографии и имиња
Очекуван животен век на декоративен зајакОчекуван животен век на декоративен зајак
Опис на видовите и расите на зајаци со фотографииОпис на видовите и расите на зајаци со фотографии
Ангорскиот зајак е кожен расаАнгорскиот зајак е кожен раса
» » Виенски сини зајаци, карактеристики на расата
© 2022 AjLota.com