Зајаци од раса од месо: видови, одгледување

Месо зајакОдгледувањето на зајаци, како еден вид занает, ни дојде од античко време. Окупацијата ја презеде неговата важност и големо производство пред неколку века. Во оваа фаза, знаеме повеќе од 700 видови на зајаци. Секоја година, сорти на зајаци се зголемуваат поради приемот на разни раси со нивниот премин и мутација на зајаци.

Одгледувањето зајаци во наше време е многу популарно. Со минималните трошоци за добиточна храна и работа, производството на зајаци е целосно оправдано. Ако се грижат правилно, тие брзо растат, добро се размножуваат, имаат диетално месо и вредно крзно, од кое шијат облека.

Сорти на зајаци:

 1. Сорти на зајаци од различни бои фотоМесо кожа. Расте зајаци да се произведуваат не само месо, туку и кожи.
 2. Подигање. Акцентот се поставува на самата кожа. Зајаците од таква раса се вреднуваат за крзно.
 3. Месо. Со посебен вид структура на труп, за целосно производство на месо.
 4. Дани. Оваа раса има животно крзно долга повеќе од 12 см.
 5. Декоративен поглед.

Од сите видови на зајаци - околу половина припаѓаат на раса на месо, кои се најмногу во побарувачката поради ослободување на месо. Преземањето на различни раси има надворешни разлики, како и разлики во месото. Различни видови имаат различни содржина на маснотии, калорична содржина, состав на протеини, принос на месо е исто така различен.

Карактеристики на зајаците

Иако постојат многу раси, но постојат неколку карактеристики кои ги обединуваат:

 • интензитет на раст;
 • висока плодност и преживување на бебињата;
 • скромен за условите на притвор;
 • ниска смртност.

слики од зајачко месоЗајаците од раси на месо се одгледуваат не само за месо, туку и за долу и кожи. Оваа раса се карактеризира со голема тежина и голем труп. Развојот на раса на зајаци од типот на месо беше промовиран од желбата брзо и без многу напор да се добие месо. Приносот на овој вид месо е околу 60%, без многу маснотии. Разликата на оваа раса е дека овие животни имаат способност брзо да ја зголемат телесната тежина, добар раст, брз пубертет. Во еден момент зајакот може да донесе 8-10 зајаци. Значи, поради неговите карактеристични карактеристики овој вид е исто така наречен "Бројлер".

Исто така месо зајаци се поделени во неколку подвидови, кои се разликуваат во тежината, плодноста и растот. Постои еден вид на големо и рано зреење.

Изглед на овие животни: тие имаат мала глава со средни уши, развиена мускулна мускулатура. Имајте пријатен на допир и висок квалитет на крзнено палто. Приближна тежина е 5-6 кг.

Размислете за популарната класификација кога се одгледуваат раси на месо:

 1. Советски шиншила
 2. Белиот џин
 3. Советски слики на шиншилјаВиенско небо сино
 4. Сребл Крол
 5. Фландрија
 6. Калифорнија
 7. Нов Зеланд Белата
 8. Пеперутка
 9. Рекс
 10. Сивиот џин
 11. Германски овци

Зајакот Советска фотографија на шиншилјаСоветски шиншила беше откриена од страна на научниците од Новосибирск и Саратов поради преминувањето на видот Белиот гигант со расата на Чинчила. Ова беше направено со цел да се добие висока телесна тежина, поголем принос на месо, одлична пената, како и за брзо прилагодување на временските услови во Русија.

Карактеристични разлики Советски шиншила:

 • Советски фотографии за содржини на шиншилјаПлодност. Зајакот води околу 6-10 зајаци
 • Издолжено и витко тело
 • Мала глава
 • Средни, исправени уши
 • Сино-сива, црна, бела
 • Тежината на труп достигне 5 кг.
 • Приносот на месо е 50-60%

Белиот гигант - оваа раса се одгледувала со преминувањето на Фландриј со Chinchilla и Сивиот џин, но во исто време биле преминани само албинос. Најмногу е белиот џин популарен поглед кај производителите на прехранбената индустрија како животно што добива добивка расте добра маса. Во одгледувањето, овој вид на зајак е најпрефинетиот. Карактеристично карактеристики Белиот џин:

 • Просечната тежина е 5,5 кг. Но, имаше такви случаи кога тежината достигна 8 кг.
 • Издолжениот багажникот, грбот е рамномерно, средната глава, ушите се шири
 • Плодност. Зајакот произведува 7-8 зајаци.
 • Чисто месо е 78-82%

Сивиот џин. Оваа раса беше одгледана во Украина, во регионот Полтава. Расата е добиена со премин на Фландрија и обични домови. Така, таа има подобрена продуктивност, еластичност со непречен грижа. Голема популарност е во регионот на Јужна Русија. Карактеристично карактеристики такви животни:

 • Брз раст
 • Непријатна грижа
 • Бомба надолу
 • Подвижен
 • Потомство до 8 зајаци
 • Излез од месо 56-58%
 • Зајакот тежи до 5 кг


Зајаци германски овци во една ливада сликаГерманскиот Рам - една од најстарите раси. Се одгледувал во Германија за време на преминот на францускиот овен и Фландриј и на англискиот овен. Поради интервенцијата на англискиот овен, карактеристичната особина на челикот урбани уши, која со текот на времето почна да се врзе со облека. Но, на сметка на долги уши - слухот се влошува и тие не се толку срамежливи како другите. Карактеристики Германскиот овен:

 • Возрасни зајакот раса германски овци сликаГлавата наликува на главата на овен во својата форма.
 • Уши до 40 см.
 • Корено, сквотовирано тело
 • Поткала од долга волна на челото
 • Свилен крзно без подвлакно
 • Плодовите се развиваат на ниско ниво. Возете околу 4-5 зајаци
 • Тежина до 5 кг.

Фландрија - најголем зајак. Беше повлечена во Белгија. Разлики во одгледувањето:

 • Тежината на возрасен зајак е 11-14 кг. Но, имаше такви случаи кога тежината достигна 25 кг
 • Има моќно тело
 • Има убава вредна крзно
 • Месо принос до 81%

Пеперутка Ова е раса која се одгледувала во Белорусија со директно пресекување на англиската пеперутка и едноставни домашни зајаци по преминувањето со еден вид Флајдер. Таквите месо зајаци од оваа раса се скромен да се грижат и нормално да се прилагодат на различни временски услови. Спецификации на производ:

 • Bunny Rabbit PhotoТие имаат добра плодност. Женката може да донесе до 8 зајаци
 • Просечна структура на телото
 • Просечната тежина е околу 4-5 кг
 • Глава Медиум
 • Ушите не се долги

Црвен зајак Рекс фотографијаРекс. Овој вид на зајак беше одгледан во Франција, а подоцна транспортиран во Германија. Месото од оваа раса е многу нежна и сочна, исхраната. За да добиете вредна кожа, мора да се придржувате на правилата за облекување на кожи. Спецификации на производ:

 • Тежина околу 4 кг
 • Тело просек, рафинирано
 • Стекнување на тежина не премногу брзо
 • Има просечна плодност. Зајакот може да просек до 5 зајаци

Избор на зајачко месо

Зајаци расте дома сликаСекоја раса од месо има своја насока, предности и недостатоци. Пред изборот за себе или за вашето производство, треба да одлучите што ви е потребно. Тогаш треба да одлучите каков вид на зајак сакате, каква големина, каков вид на месо сакате, итн. Кога купивте зајак, треба да ги знаете карактеристиките на грижата и хранењето. Исто така, ако започнете семејство на зајаци - треба да создадете оптимални услови за нив.

Зајаци од раса од месо и се грижат за нив сликаЗајаци прилагоден на мраз, но не и за силни, па треба да се осигурате дека во зима зајаците не се замрзнати. Клетката треба да биде добро проветрена и заштитена од сончева светлина. Расите мора да бидат засадени строго според упатствата. Имунитетот кај зајаците зависи од тоа како ја следите фреквенцијата на превентивни инјекции. За година зајакот може да доведе 5-6 пати од 4 до 9 зајаци.

Одгледувањето вклучува хранење. Во гасови раси на зајаци месо насока недискриминирачко. Вообичаената исхрана се состои од трева, компири, жито, сено. Од исхраната не може да се исклучи сеното и водата. Исто така, исхраната треба да се збогати со витамини за зајакнување на имунитетот.

Зајаци од раси на месо: Фото
Срамежлив зајак Рекс фотографијаВозрасни црни зајаци Рекс фотографијаЦрна и бела зајаци раса пеперутка сликаПар на зајаци од раса на пеперутки ФотоФотографија за крило на зајакЗајак во тешка категорија на тревата сликаПрекрасни зајаци одгледуваат овенМлади зајаци во фото кафез

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Карактеристики на одгледување зајаци месо расиКарактеристики на одгледување зајаци месо раси
Нов Зеланд зајак: карактеристики на расаНов Зеланд зајак: карактеристики на раса
Зајаци раса на овци - опис и карактеристики на расатаЗајаци раса на овци - опис и карактеристики на расата
Раси на зајаци, со фотографии и имињаРаси на зајаци, со фотографии и имиња
Опис на видовите и расите на зајаци со фотографииОпис на видовите и расите на зајаци со фотографии
Виенски сини зајаци, карактеристики на расатаВиенски сини зајаци, карактеристики на расата
Нов Зеланд зајак, црвени и бели под-видовиНов Зеланд зајак, црвени и бели под-видови
Зајаци-гиганти: најголемите зајаци во светотЗајаци-гиганти: најголемите зајаци во светот
Зајаци од расата Рекс: сигурно крзно и нежно животноЗајаци од расата Рекс: сигурно крзно и нежно животно
Раса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајациРаса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајаци
» » Зајаци од раса од месо: видови, одгледување
© 2022 AjLota.com