Опис на видовите и расите на зајаци со фотографии

Опис на раси на зајациВо светот има повеќе од многу раси на зајаци. Пред да започнете животни, треба да дознаете за сите карактеристики на расата. Во зависност од поставените цели, можно е да се избере раса која ќе го постигне резултатот што е можно поскоро. Написот ги опишува расите на зајаци со фотографии и имиња, карактеристики. Одгледувањето на зајак ќе стане интересна и профитабилна окупација.

Раси на зајаци

Месо

 • месо;
 • крзно;
 • надолу;
 • декоративни.

Најчести се расите од месо. Речиси сите претставници на оваа категорија се погодни за размножување дома. Подолу ќе разгледаме раса на зајаци. Значи, првата од категоријата месо, е:

 • Калифорниски зајак: опискалифорниски ползи. Калифорнискиот има чиста бела боја, уши, нос, шепи и опашка од кафена или црна боја. Овој вид на средна големина, тежи околу 4-5 кг. Чувајте го зајакот на оваа раса од месо по постигнување на тежина од 5 килограми не е пожелно, бидејќи после тоа, само плива со маснотии;
 • бел гигант. Индексирањето е чисто бело. Просечната тежина е 6-7 кг жива тежина. Еден бел гигант може да даде 3- 3,5 кг чисто добро месо. Животните од овој вид се подготвени да одат на месо на возраст од 2-3 месеци;
 • Советски шиншила. Меѓутоа, зајаците на советската шиншила од црна боја се здобиваат со сребрена боја. Просечната тежина е 5-6 кг. Овој тип на зајак се зголемува со забрзано темпо, па затоа се воведуваат и за колење на месо. По колењето, приносот на месо е 50-60% од живата тежина.

Крзно

 • рекс;
 • црно-кафена;
 • Руски ermine.

Зајакот РексРекс. Бојата може да биде многу поинаква, црна, кафеава, сина, бела, како и темно сина и костенска нијанса. Густата густа, густа кратка коса создава ефект на "кадифен" зајак. Претставниците на овој вид се ценети поради многу убава, мазна и свилена волна. По природа многу приврзан, како кога се растурени.

Црно-кафеава, од страна на густината на нејзината волна е рангирана прва меѓу сите раси. Нееднаква боја на коса, сјајна темна сенка и дебела коса е карактеристична разлика. Просечната тежина на возрасен е околу 5-6 кг. И исто така овој црно-кафеав е многу добро прилагоден на тешки зими.

Руски ermine - често овој убав човек може да биде збунет во изгледот со Калифорнија, сепак, ова е сосема поинаков вид. Овие се релативно мали животни, масата на возрасно животно достигнува 3-4 кг, со многу убаво и сјајно крзно. Главната боја на телото е бела, крзното има многу дебела подлога, волната е мека и еластична. Тие толерираат прилично едноставни услови за притвор и апсолутно не се чудни за храната.

Со оглед на следната категорија, треба да се рече дека не е разреден од многу луѓе, сепак, зајачливиот пеф може да стане еден ред со овци, тој е толку густ и доста отпорен на топлина.

Долна раси на зајаци

 • ангора надолу.
 • бела досадна.

Ангора по зајакAngora Downy - доста егзотично животно. Бојата на пената може да биде црна или сива или сина, но најчесто бела. И чудно е што долу дава повеќе бело лазање. Просечната тежина на ангората е 3 кг, просечната должина на косата е 15-30 см. Главната вредност на овој зајак лежи во кожата. Чувајте ги во пространи ќелии и треба редовно да го намалите овој зајак. За разлика од раси на месо, зајакот расте бавно. Во просек, Ангора добива 500 грама пената годишно.

Бела бедна - животното е прилично големо, просечната тежина е 4-5 кг. Должината на палтото е 20 см. Овој вид е особено отпорен и издржлив, за разлика од Ангора, како и зголемена продукција. Од возрасно лице во просек една година е можно да се соберат од 600 до 800 гр, а има и такви кои даваат повеќе од 1 килограм надолу за една година. Од старост од два месеци стари зајаци можат да почнат да се чешлаат 2-3 пати неделно. Расата е максимално прилагодена на нашата клима. И оваа раса често се нарекува домашна.

Декоративни раси на зајаци

Сега вашето внимание е претставено со декоративни раси на зајаци со фотографии. Во овој вид треба да бидат вклучени и родословните и џуџестите животни. Во основа, овие животни се сместени во станови и куќи, ги содржат и двете домашни миленици:

 • лавовската глава;
 • џуџе Рекс;
 • џуџести овци;
 • џуџе лисица;
 • хермелин.

Lionhead: описОпис на раса Лав глава - Ова е крст помеѓу краток коса и долги коса зајак. Претставникот на оваа раса има многу кратки уши, но долго тело. На муцката на овој вид на зајак, косата е слична на гривата на лав, која служела како многу интересно име за оваа раса. И исто така, на задните нозе е присутно издолженото покривање на косата во однос на целото тело, но понекогаш тоа не се јавува кај некои претставници на овој вид. Официјално има повеќе од 60 нијанси на бои на лавовската глава. Просечната тежина на зајакот е 1,5 кг.

Исклучително чиста куче, затоа е лесно да се грижи за оваа раса. Оваа раса на зајаци лесно може да се обучи и да се разигра со децата и сите членови на семејството.

Претставници на овој вид на украсни зајаци ќе уживаат не само децата, туку и возрасните, како мекост на нивната волна enthralls. Зајаците од оваа раса се слични по боја на брада и мекост до шиншила. Затоа, официјалното име на оваа раса е Кастор-Рекс како крал на бобрите.Главната коса на џуџе Рекс е пократка од два пати поголема од другите раси на џуџести зајаци. Бојата може да биде монохроматски или шарена. Посебна карактеристика на овој зајак е голема глава со кратки свиткани антени и само огромен близок друг до друг поглед. Зајаците од оваа раса се многу мобилни, а исто така многу лесно да се дружат со нив. Се верува дека просечната тежина на зајакот на оваа раса треба да биде 1,5 кг, но понекогаш некои индивидуи може да достигнат и до 1,7 кг, но во иста редица може да има и 1,2 кг.

Џуџестиот овен

Зајаците се различни од другите раси со ушите, тие висат како јагниња. Понекогаш, на рана возраст, ушите може да бидат околу 1,5 месеци стоејќи и да не се разликуваат од другите видови, но на возраст од 2 месеци постепено почнуваат да паѓаат.

Треба да се запомни дека во чистата раса на џуџести овци, ушите треба да изгледаат навнатре со школки. Но и џуџестите зајаци од овчата раса се разликуваат од нивните други џуџести колеги по тоа што се малку поголеми од другите, но по карактер се многу побожни и послушни. Бојата на оваа раса на зајаци е многу разновидна.

Исто така, треба да се запомни за грижата за крзно од зајакот од време на време, со чешлање на вашето домашно милениче, така што групите не се формираат, а исто така и периодично ги сечат ноктите. Пожелно е оваа постапка да ја изврши ветеринар или зоопархинер. Нахрани зајаци расаат џуџе овци треба сено, трева под трева и храна, и кафезот секогаш треба да биде чиста вода за пиење.

Џуџест овен: описЏуџеста лисица: описГермелин

Џуџеста лисица

Расата на џуџеста лисица или лисица зајакот го добила своето име поради сличноста на мал глодар кај лисицата. Не само затоа што вообичаената боја на овој вид зајак е црвена, може да биде и бела, сребрена и сина. Само погледнете го тоа и гледате мала лисица пред вас, бидејќи малите тесни уши го потсетуваат ова животно.

Тежината на возрасен зајак на џуџеста лисица не надминува 1,3 кг. Тешкотијата во грижата е дека секогаш треба да изчезнете долг крзнето палто и да се грижите за вашите нокти. Волната е мека, униформа и многу многу густа, што создава проблеми при чешлање на зајакот. Храната во основа не е различна од другите видови, но предноста треба да биде во исхраната на сено и, се разбира, водата. За зајдисонце лисица хармонично се вклопуваат пространи клетки, бидејќи мали, но многу мобилни животни, се чувствуваат одлично во нив.

Гермелин

Опис Гермелина: раса од џуџести зајаци со исклучително бела боја. Овој претставник надворешно изгледа многу слично на персиска мачка со нос и кратки испакнати уши. Посебни карактеристики се кратки уши, предни шепи и безбојни нокти. Грбот е густо срушен, бојата на очите е црвена и сина.

За да се искапат зајаците не се препорачува, бидејќи волната е многу дебела и срушена, откако се формираат грутки за капење. И исто така мора да се запомни дека за хермелин е неопходно да се вклучи сочна храна во исхраната, така што ќе ги добие основните хранливи материи и водата неопходна за него. Во овој поглед, алкохоличарите сакаат химерно капе, така што водата не е контаминирана во отворена вода, а не стагнација. Но, не смееме да заборавиме дека вкусни добиточна храна треба да бидат разновидни и да бидат основни, но тие треба да се комбинираат со други гасови, имено сено и житни култури.

Важно е да се запамети дека клетките за сите видови на миленичиња треба да бидат направени од галванизиран метал, како пластика и дрво ќе изгние зајаци начин може да предизвика штета на здравјето на животните, боли него. Навременото чистење и дезинфекција на клетките е важна гаранција за здравјето на вашето домашно милениче. Затоа, за одржување на џуџе зајаци, тоа ќе биде соодветно во кафез поставен отстранлив дното, што ќе доведе до повеќе удобен грижи за неа.

Како декоративни, и други видови на зајаци многу се навикнуваат на константна фуража, со што се приспособува организмот под него, па затоа воведувањето во исхраната со нови фуражи треба да биде постепено и претпазливо. Одличен животински организам реагира на овес, кој ја содржи основната листа на хранливи материи кои им се потребни.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сè што треба да знаете за раса на зајаци е "пеперутка"Сè што треба да знаете за раса на зајаци е "пеперутка"
Кои се ангорските меки зајаци и како да ги задржатКои се ангорските меки зајаци и како да ги задржат
Како да дознаете без скали колку тежи една просечна краваКако да дознаете без скали колку тежи една просечна крава
Раси на најголемите зајаци во светотРаси на најголемите зајаци во светот
Нов Зеланд зајак, црвени и бели под-видовиНов Зеланд зајак, црвени и бели под-видови
Зајаци-гиганти: најголемите зајаци во светотЗајаци-гиганти: најголемите зајаци во светот
Раса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајациРаса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајаци
Раси на зајаци, со фотографии и имињаРаси на зајаци, со фотографии и имиња
Очекуван животен век на декоративен зајакОчекуван животен век на декоративен зајак
Ангорскиот зајак е кожен расаАнгорскиот зајак е кожен раса
» » Опис на видовите и расите на зајаци со фотографии
© 2022 AjLota.com