Нов Зеланд зајак: карактеристики на раса

Содржина на зајациЗајаци за одгледување е популарна активност на земјоделците во многу земји. Тие се одгледуваат за да произведат месо од исхрана или вредно крзно. Некои раси на животни ги комбинираат двете насоки. Зајакот од Нов Зеланд е претставник на широко распространетата раса на кожи од месо, која успешно се вкорени во нашата земја.

Историја на потекло

Нивното потекло и развој на зајаци од раса од Нов Зеланд се должат на калифорниските земјоделци. На почетокот на XX век расата официјално била регистрирана. Една верзија тврди дека пред фазата на домикување, полу-диви црвени зајаци биле донесени од Нов Зеланд до САД. Одгледувачи успешно Тие ги развиле своите квалитети на месо со премин со такви раси како зајак и сребрен зајак. Подоцна, претставниците на расата стигнаа во Европа, каде што брзо добија признание од специјалисти. Во нашата земја Новозеланѓаните се појавија во 70-тите години на минатиот век и веднаш се заљубија во зајаците како продуктивни и скромен животни.

Опис на раса

Овие животни се одликува со месести кратки уши (до 12 см). Цилиндричното густо тело има добро развиена мускулатура. Мала глава е поврзана со телото со краток врат. Муцка кратко, нос со мала судрат. Екстремитетите се дебели и силни. Лумбосакралниот регион е широк. Поединците се опремени со стабилна, пријателска диспозиција. Тие мирно издржуваат ненадејни движења и неочекувани звуци.

Постојат следниве подвидови Новозеланѓани кои имаат одредени разлики.

  • Како да се нахрани зајакот на Нов ЗеландЦрвени зајаци. Нов Зеланд црвен зајак или НЗК е убава во боја од светло-црвена до црвеникаво-кафеава. Подвлакно е исто така црвено. Претпочитана е униформа темно црвена боја. Во овој случај, областа околу очите и устата, стомакот и шепите е малку полесна од главната боја. Очите се кафеави, канџи се темни. Нов Зеланд црвени зајаци можат да добијат до 5 кг тежина.
  • Бели зајаци. Нов Зеланд бел зајак или НЗБ е изведен со избирање на албино поединци од црвениот подвид. Зајаци NZB имаат меко меко крзно од снежно-бела нијанса. Животните имаат карактеристична црвена или розова боја на очите за албинос. Канџите се светло беж или бело. Тежината на возрасен може да достигне 4,5 кг. Новата Зеланд бела раса од зајаци во однос на плодноста и раната зрелост е повисока од црвената раса, што придонесува за нејзината поширока дистрибуција.

Главните показатели за отфрлање

  1. уши подолги од 13 см;
  2. овенати од уши;
  3. истакната двојна брадата;
  4. волна со ќелави дамки;
  5. вишок тежина - повеќе од 5,5 кг.

Карактеристики на производството

Опис на раса на зајациПрвото нешто за кое се одгледуваат овие животни се диеталното месо, кое особено се цени како храна за бебиња. Возраста на колење се случува релативно рано - за 4-6 месеци. Во овој период младите растат до 3 кг. Морките имаат високо производство на месо - околу 60%. Вториот производ е прекрасен квалитет на кожа. Црвени зајаци имаат природна убава боја на крзно. Кожи од Нов Зеланд бели зајаци се користат во натура, а исто така се погодни за боење во различни бои. Од нив се шијат крзнени палта, капи, белезници, модни кеси и други производи.

Посебности на одгледување

Белите и црвените Новозеланѓани се скромен, непристојно на условите на притвор, не им е потребна посебна грижа. Сепак, како и секој домашен миленичиња, им е потребна грижа за сопствениците. Очекуваниот резултат ќе биде Гарантиран со правилен пристап кон растечките животни.

Одржување и негаПретставниците на оваа раса може да се чуваат во посебни клетки во текот на целата година. Опремени со колибри и waterers, клетки обично се ставаат во групи. Шепи од животни се покриени со густо крзно, така што тие се чувствуваат добро на решетката. Оптималната температура за чување на зајаци е од 18 до 20 ºC. Во собата е пожелно да се обезбеди добра вентилација, но без нацрти. Во лето, меки миленичиња може да се стави во преносни кафези без дното. И покрај фактот дека психата на животните е прилично стабилна, продолжената изложеност на силен звук или светлина може да доведе до болест. Вредно крзно ако е потребно, треба да се чешла, достапна koltuny уредно отсечени, обидувајќи се да не ја оштети кожата на животното.

Хранење

Лакомни миленичиња мора да има непречен пристап до строг. За да се обезбеди разновидно и полноправно хранење во исхраната, неопходно е да се вклучи свежа трева во зависност од сезоната, жито, грав, гранки, коренови култури со врвови, сено. Добро подготвен од Нов Зеланд подготвен сува храна. При собирање свежа трева или сено, треба да се внимава да не се внесат отровни растенија во храната. Во сад за вода секогаш треба да има свежа неподредена вода.

Одгледување

Нов Зеланд раса на зајациЗа да расте и да се создаде подобро е да се купат поединци од неповрзани линии. Ваквите животни обично ги нудат големи фарми или фарми. Идеален за млади животни возраст од 3-4 месеци. Кај зајаците помалку од два месеци се уште доста слаб имунитет. При изборот треба да се обрне внимание на отсуството на надворешни дефекти и сообразноста на тежината и возраста. Децата треба да изгледаат активни и здрави. Ако некое животно има црвени или гнојни очи, влажно лице, валкани опашки или знаци на студ, не се препорачува да се купат.

Покривање на женките може да биде на возраст од 5 месеци. Во просек, зајакот носи 7-8 младенчиња за време. Млекото за хранење на сите новороденчиња е доволно.

Нов Зеланд зајаци совршено приспособени кон руските климатски услови. Тие ги задоволуваат нивните сопственици со висока фертилност и зголемување на телесната тежина, добар квалитет на крзно и брза адаптација кон новата средина. Одгледувањето на оваа раса многу економски и брзо се исплаќа.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сè што треба да знаете за раса на зајаци е "пеперутка"Сè што треба да знаете за раса на зајаци е "пеперутка"
Кои се ангорските меки зајаци и како да ги задржатКои се ангорските меки зајаци и како да ги задржат
Раси на најголемите зајаци во светотРаси на најголемите зајаци во светот
Нов Зеланд зајак, црвени и бели под-видовиНов Зеланд зајак, црвени и бели под-видови
Зајаци-гиганти: најголемите зајаци во светотЗајаци-гиганти: најголемите зајаци во светот
Раса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајациРаса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајаци
Раси на зајаци, со фотографии и имињаРаси на зајаци, со фотографии и имиња
Очекуван животен век на декоративен зајакОчекуван животен век на декоративен зајак
Опис на видовите и расите на зајаци со фотографииОпис на видовите и расите на зајаци со фотографии
Зајак бел гигант: карактеристики на расаЗајак бел гигант: карактеристики на раса
» » Нов Зеланд зајак: карактеристики на раса
© 2022 AjLota.com