Што е менталитет, дефиниција и различни гледишта?

Менталитетот е прилично популарен и модерен концепт, кој секој го дефинира на свој начинВо секојдневниот живот и во научните кругови, често се среќава со поимот менталитет. Денес, измислици за неа станаа популарни и модерни. И секоја личност го третира овој концепт на сосема различни начини. Ова овозможува многу да се толкува описот на менталитетот. Но, во исто време ни овозможува да ги разгледаме спецификите и недвосмисленото значење на употребата на овој збор.

Што е менталитет?

Менталитетот доаѓа од грчкото "размислување" и средства оцена на животната средина, начин на интеракција во општеството и комбинација на ментални реакции. Менталитетот или начинот на размислување се создава за подолг период. Ова ги вклучува однесувањето, психолошките реакции и прилагодливоста на околината. И тоа ќе биде заедничко за секоја гледна точка - обична личност, психотерапевт или социолог.

Дефиниција

Менталитетот е систем на перцепција на светот, каде што умот е неразделен од емоциите. Особеноста на секоја култура се изразува како одговор на адаптацијата кон околината. Видови на менталитет се изразени во секоја општествена група, нивниот бесконечен број. И секоја од нив е условена од заедништвото во кое живее личноста, развојот од детството, нивото на цивилизација и многу други алтернативни показатели. На пример, во Велика истури една полна чаша чај, префинета гостопримство во Кина - тоа е знак дека е време да го напушти.

Менталитетот е начин на размислување, начин на размислување, перцепција на светотЗапочнува одреден начин на размислување да се формира со првото животно искуство во детството. Во различни култури, тоа може да биде сосема спротивно на останатите. Менталитетот подразбира учество на индивидуалноста како лично, како и заедничко историско минато и иднина. Менталното од латинскиот јазик се преведува како начин на размислување.

Научна дефиниција е длабок степен на колективна и индивидуална свест, вклучувајќи:

  • несвесен;
  • компаративен систем на солидна вредност на јавните здруженија и комбинација на изложеност на човекот;
  • способноста за перцепција во буквална смисла.

Менталитетот се формира и зависи од системот на вредности, инфраструктура и функционирање на заедницата, што е двигател на развојот на цивилизациите.

Наука

Заедничката точка на извештајот за историски и социолошки истражувања вклучува опозиција, интегрирана во заеднички менталитет:

  • несвесно и потсвесно;
  • емоционална;
  • индивидуални и рационални;
  • социјални и културни.


Разлики во менталитетотСистемска анализа беше спроведена за менталитетот на децата, нациите, Европа, Африка, бирократија, тоталитаризам, средниот век. Субјектот во природата, различни области беа комбинирани со достигнувањата на човечкиот ум - наука, филозофија, религии и идеологии. И, исто така, со светот на несвесни структури, фактори на однесување во различни услови на животната средина. Така, научниците се обиделе да ја одредат менталната слика на интегрален живот.

Точки на гледање

Карл Јунг се сметаше за колективен несвесен почеток, без оглед на психолошките архетипови. Но, облиците на општествената свест неразделно се поврзуваат со историските содржини и општествените движења.

Annals

Во 20-тиот век, хуманитарната наука го сметаше интелектуалниот почеток на човекот и општеството во рамките на класичен рационализам од 19 век. Таа, идентификување на свеста со сферата на знаењето и научниот развој, создаде недвосмислена идеја за менталитет. Хуманитарниот орган јасно го разликува менталитетот од припадност на една доминантна родителска цивилизација на другите култури и линеарна визија за историјата.

Централно прашање е внатрешниот свет на човекот, неговата потреба за социјална комуникација и припадност на групи. Менталитетот сам по себе е средство за анализа. Оваа идеја беше поставена во 1930-тите од страна на француските научници, создавајќи своја сопствена списание "Анали". Темелите на историската антропологија развиени во "новата историска наука".

Основните термин се најде во делата на Р. Emerona 1856 година, но разновидност и одржливиот развој продолжува да М. Пруст, подготвен зборот "менталитет" во neological речникот. Л. Леви-Брил истрага два вида на менталитетот во неговата "Примитивна размислување" - логички и prelogical. Тој ја нагласи непропорционално разликата помеѓу различните племиња од Австралија и Африка, во согласност со европските рационалност. Истражување J. Lefevre спроведено во 1789 година како дел од масовна паника на француски села. Тој ги сметал психолошките и социјалните моменти во еден сет на биолошки кондицирани состојби.

Карл ЈунгВо манифестот на "Новите анализи" учествуваа З. Барбу, И. Миерсон, А. Балон, С. Блондел. L. Fevre во 1946 година врз основа на нивната работа го негира несвесното во рамките на групите, земајќи ја предвид свеста самиот извор на формирање на историјата и самата личност. Менталитетот е претставен како заеднички систем на вредности, однесување, интелигенција и сензации. Во рамките на целиот Fevre детектира контрадикција помеѓу двете компоненти на менталитетот - произведени и отпорен движења потребни за развој на целината.

Друга гледна точка

М.Б. Туровски генерализиран во филозофијата концептот на "менталитет на просторот". Во оваа насока, лицето е предмет, потпирајќи се на супра-индивидуалната основа на општото поле за информации. Оваа ментална позадина го интегрира сето она што општеството некогаш го создало. Користејќи го овој поим, Туровски ја објаснува вистинската природа на човечките ограничувања.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што е песимист - пресудите на филозофите, знаци на однесувањеШто е песимист - пресудите на филозофите, знаци на однесување
Субјективноста е сензорен одраз на реалноста, што е тоа?Субјективноста е сензорен одраз на реалноста, што е тоа?
Што е соционија, социојни функции и типови на личностШто е соционија, социојни функции и типови на личност
Што е визуелно-фигуративно размислување?Што е визуелно-фигуративно размислување?
Што е рационалност и рационално размислување?Што е рационалност и рационално размислување?
Деструктивно однесување, што е тоа?Деструктивно однесување, што е тоа?
Менталното нарушување како кршење на личната перцепцијаМенталното нарушување како кршење на личната перцепција
Функционализам во психологијата: што е тоа?Функционализам во психологијата: што е тоа?
Догматизам - дефиниција, догматизам во религијата и филозофијатаДогматизам - дефиниција, догматизам во религијата и филозофијата
Возвишен човек и женска егзалтација во психологијатаВозвишен човек и женска егзалтација во психологијата
» » Што е менталитет, дефиниција и различни гледишта?
© 2022 AjLota.com