Риби од фамилијата треска: карактеристики, видови, живеалиште

Кои риби се поврзани со трескаРибите од фамилијата треска, по правило, живеат во акумулации од солена вода кои се наоѓаат во северниот дел на планетата. Постојат околу 100 видови на треска, но од нив само еден претставник може да живее во свежа вода. Се работи за burbot. Останатите риби припаѓаат на жителите на морето. Многу луѓе, користејќи ја својата риба, можеби дури и не претпоставуваат дека тоа може да припаѓа на фамилијата треска. Оваа статија ќе ви каже што е семејството.

Изглед и димензии

Овој вид во задниот регион може да има две или три перки. Во аналната зона, по правило, постојат и неколку перки. Одлична перка во опашката. За рибите на ова семејство, посебна карактеристика е апсолутно сите перки без шилести зраци.

Сите поединци се опремени со големи дупки за жабрите и малите антени во регионот на брадата. Риби семејство на треска се карактеризира со плитки скали. Во основа, сите риби, покрај burbot, сакаат да живеат во мали стада и да останат близу до дното.

Риба треска може да биде големаГолемината и тежината можат да бидат многу различни. На пример, поединци кои се хранат исклучиво на планктон, се многу помалку предаторски претставници на ова семејство. Од треска треска, најмалиот вид е длабоко морето гадикулус. Просечна должина оваа риба е 12 сантиметри. Можете да ја пречекате во северниот дел на Атлантикот. Еден од најголемите видови е атлантската треска. Неговите димензии можат да достигнат до 1,8 метри во должина.

Хабитат

Овие риби живеат насекаде во северната хемисфера. Околу пет видови може да се најдат во јужниот дел на планетата. Сите треска живеат во морска вода. Исклучок од правилата беше само burbot, што се чувствува одлично во свежите води на Европа, Азија и Америка. Најголем број жители се наоѓаат во источниот Атлантик. И, се разбира, водите на екваторот станаа едно заедничко живеалиште за ова семејство.

Рата

Бидејќи во ова семејство има предатори и љубители на растителни деликатеси, тогаш нивната исхрана е сосема разновидна. Од сите претставници вреди да се спомене птичето и треска. Тие претпочитаат да јадат ракови, и сосема големи. Маснотиите, добиени кога се јаде животинска храна од предатори, се депонира во нив во црниот дроб.

Мрежа и риболов

Видот репродуцира, како правило, во солена вода. Некои претставници претпочитаат за оваа акција повеќе осакатена вода. И само мал број видови го користат речниот терен за мрестење.

Сексуалната зрелост кај рибите се јавува после 3 години. Некои видови, на пример, треска, се подготвени да продолжат родот само по 8 години живот.

Старт трае доста долго, што трае неколку години. Поради својата плодност, треска риба способни да заштедат околу еден милион јајца. Но, не сите членови на ова семејство се способни да произведат толку многу "мали риби". На пример, Навага, не поставува повеќе од две илјади јајца во исто време.

Putassu - риба од фамилијата трескаПериодот на репродукција се јавува во студената сезона. Или во зима или рана пролет. Температурата на водата не треба да надминува 0 степени.

Веднаш од првите денови од своето постоење, поголемиот дел од СРЈ се занесуваат од струјата, што им овозможува да се шират насекаде.

Ова семејство на риби се смета за многу популарно и широко распространето поради присуството во неговото месо од многу корисни минерали. Секоја година, до 10 милиони треска риба се фатени.

Најчестите фаќачки риби се:

 • пикало;
 • страна;
 • минијатурен;
 • треска Атлантикот.

Особено популарен е филето на ова семејство, како и црниот дроб, заситен со огромен број корисни витамини.

Видови треска

Постојат многу видови на гадоиди во светот. Но, најпознатите се:

 • gadget;
 • merlang;
 • минијатурен;
 • молва;
 • северна navaga;
 • burbot:
 • треска Атлантикот.

Гадикулум

Гадикул - што е оваа рибаГадикул се смета за најмал претставник на неговото семејство. Претпочитано да живееме во длабочините. Посебна карактеристика на овој вид се големите очи кои го окупираат поголемиот дел од главата.

Во просек, рибата достигнува само 12 сантиметри. По ретки исклучоци, може да биде до 15 сантиметри.Главното живеалиште е Медитеранот.

Merlang

Мерланг - живеалиштеОвој вид главно живее во близина на брегот на Европа. Понекогаш можете да го видите во Црното Море. Просечната должина на овој вид е околу 50 сантиметри.

Главната храна се состои од мали ракчиња и мали риби, како печен. Претежно живее во плитки длабочини. Сексуалната зрелост се јавува за 2 години.

Аљаска Полок

Еден од најпознатите видови на треска - Аљаска ПолокГолем кластер на овој вид риба е во северниот дел на Тихиот Океан. Се појавува исклучиво во ладна вода на длабочина од околу 600 метри. Само за време на мрестење, таа е избрана на брегот. Подготвен за репродукција од 3 години.

Просечната големина на видот е околу половина метар. Се смета за најбројна риба на своето семејство.

Molva

Ова е еден од претставниците на месојадната раса. По можност живее на дното. Поединец може да достигне 1,8 метри во должина. Во споредба со другите видови треска, молецот е подготвен за репродукција многу подоцна. Обично тоа се случува по 8 години.

Северна Навага

Северна Навага - живеалишта и карактеристикиПретставниците на овој вид претежно живеат во Белата и Караската Море. Обидете се да останете поблиску до брегот. Таа има особеност да оди во реките за време на мрестење. Но процес на одгледување се изведува директно во морска вода. Поради љубовта од студ, рибата се умножува само зима, под дебел слој мраз. Одложени јајца се држат до земјата. Нивниот развој се одвива во рок од 4 месеци.

Просечната должина на рибата е 30 сантиметри. Омилени омилени за нив се црви и мали риби. Тие ги привлекуваат навига, како по правило, во есенските и зимските периоди.

Burbot

Риба burbot се однесува на трескаОва е единствената риба од ваков вид што живее во свежа вода. Живеалишта се резервоарите лоцирани во северната хемисфера.

По можност избира места на живеење во тело чисто вода чие дно е расфрлен со камења. Во летниот период, бурбот хибернира, будење во средината на есента. Пропагира само зима. Не ми се допаѓа дневна светлина.

Просечната должина на burbot е 50 сантиметри. Тежина околу еден и пол килограми. Понекогаш burbot може да биде многу голем, тежи повеќе од 20 килограми и долг до 12 метри.

Атлантска треска

Атлантска треска - комерцијални робовиОвој вид треска се наоѓа во Црвената книга. Просечната должина е 60 сантиметри. Тоа се храни на мали ракчиња и харинга. Во најголем дел живеалиште е Атлантикот. Рибата се менува по 8 години, достигнувајќи тежина од 4 килограми.

Треба да се напомене дека апсолутно сите треска риба имаат неверојатен вкус. Плус, нивното месо и црниот дроб не се само вкусни, но исто така корисни поради содржината на огромна количина корисни минерали.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Риба треска, каде живее оваа вредна риба и како изгледа?Риба треска, каде живее оваа вредна риба и како изгледа?
Каде живее Атлантскиот треска, неговата хранаКаде живее Атлантскиот треска, неговата храна
Каков вид на риба е бела риба: опис и карактеристики на фаќањеКаков вид на риба е бела риба: опис и карактеристики на фаќање
Опис на Атлантскиот и Северниот треска: начин на живот и живеалиштеОпис на Атлантскиот и Северниот треска: начин на живот и живеалиште
Фамилија на салмонида: листа на видови рибиФамилија на салмонида: листа на видови риби
Рибници: живеалишта и риболовни техникиРибници: живеалишта и риболовни техники
Риба риба - какви видови на вредни поединци постојатРиба риба - какви видови на вредни поединци постојат
Риба јагула: реката и морски видови, нивните карактеристикиРиба јагула: реката и морски видови, нивните карактеристики
Морски видови на риба: опис и карактеристикиМорски видови на риба: опис и карактеристики
`Море ѓавол`: риболов животниот циклус на длабоко морето рибар`Море ѓавол`: риболов животниот циклус на длабоко морето рибар
» » Риби од фамилијата треска: карактеристики, видови, живеалиште
© 2022 AjLota.com