Кој е слатка вода? Структура и нервен систем

Слатководни хидра - изгледВо древниот грчки мит, Хидра беше мудреено чудовиште, кое наместо отсечена глава, се зголемило две. Како што се испостави, вистинско животно, именувано по овој митски ѕвер, има биолошка бесмртност.

Слатководни хидрати имаат извонреден регенеративен капацитет. Наместо да ги враќаат оштетените клетки, тие постојано се заменуваат со делење на матичните клетки, а делумно со нивно диференцирање.

Во рок од пет дена хидрата е речиси целосно обновувана, што целосно го исклучува процесот на стареење. Способноста да се заменат дури и нервните клетки сè уште се смета за единствена во животинското царство.

Прикажи повеќе една карактеристика Слатка вода хидра е дека новиот поединец може да расте од посебни делови. Тоа е, ако хидрата е поделена на делови, тогаш 1/2 од возрасната хидра маса е доволна за да растат нови индивидуи од него.

Што е Хидра

Слатководна хидра (Hydra) е род на мали слатководни животни како што се Cnidaria и класата Hydrozoa. Тоа е, всушност, осамен, седентарен слатководен полип кој живее во умерени и тропски региони.

Слатководна хидра - структура и други карактеристикиВо Европа, постојат најмалку 5 видови на родот, вклучувајќи:

  • Hydra vulgaris (обични слатководни видови).
  • Хидра виридисима (исто така наречена Chlorohydra viridissima или зелена хидра, зелено боење доаѓа од хлорелла алги).

Структурата на хидрата

Хидра има цевчесто, радиално симетрично тело до должина од 10 мм, издолжено, леплива нога на едниот крај, наречен базален диск. Железничките клетки во базалниот диск лачат леплива течност која ги објаснува неговите својства на адхезија.

На другиот крај е отворање на устата, опкружено со еден до дванаесет тенки мобилни пипала. Секој пипалок облечен во високо специјализирани боцки. По контакт со плен, овие клетки ги ослободуваат невротоксините кои ја парализираат жртвата.

Телото на слатководната хидра се состои од три слоја:

  • "Надворешна школка" (ектодермална епидермиса);
  • "Внатрешна обвивка" (ендодермална гастродерма);
  • желатинозен потпорен матрикс е т.н. мезоглој, кој е одделен од нервните клетки.

Цревниот полип е друго име за слатководни хидраЕктодермот и ендодермот содржат нервни клетки. Во ектодермот, постојат сензорни или рецепторни клетки кои примаат стимули од околината, како движење на вода или хемиски надразнувачи.

Постојат, исто така, ектодермални капсули со коприва кои се исфрлаат, ослободувајќи го парализирачкиот отров и, на овој начин, служат за фаќање на плен. Овие капсули не се регенерираат, така што тие може да се фрлат само еднаш. На секоја од пипалата е од 2500 до 3500 капсули од коприва.

Епителните мускулни клетки формираат надолжни мускулни слоеви долж полипоидот. Стимулирање на овие клетки, полип може брзо се намалува. Ендодермот, исто така, има мускулни клетки, тие се нарекуваат така поради нивната функција, апсорпција на хранливи материи. За разлика од мускулните клетки на ектодермот, тие се распоредени прстенест. Ова резултира со проширување на полипот кога ендодермалните мускулни клетки се склучуваат.

Ендодермалната гастродермија го опкружува таканаречената гастроинтестинална празнина. Од оваа шуплина се вклопува како дигестивниот тракт и васкуларниот систем, тоа се нарекува гастроенсаскуларен систем. За оваа цел, покрај мускулните клетки во ендодермот, постојат специјализирани клетки на жлездата кои ги лачат дигестивните секрети.Покрај тоа, исто така, постојат во ектодерм клетки супституент и ендодермот, кои можат да се трансформираат во други клетки или произведуваат, како што спермата и јајце клетки (поголем дел од полипи се хермафродити).

Нервен систем

Хидра има нервна мрежа, како и сите шупливи животни (coelenterates), но нема фокални центри, како што се ганглија или мозокот. Сепак, постои акумулација сензорните и нервните клетки и нивното издолжување на устите и стеблото. Овие животни реагираат на хемиски, механички и електрични стимули, како и светлина и температура.

Хидратичниот нервен систем е структурно едноставен во споредба со поразвиените нервни системи на животните. Нервна мрежа поврзете сензорни фоторецептори и сензорни нервни клетки кои се наоѓаат на ѕидот на телото и пипалата.

Дишењето и екскрецијата се случуваат преку дифузија низ епидермисот.

Хранење

Бубрег-гасеница полип или слатководна хидра - што е тоа?Хидрас главно се хранат со водни безрбетници. Кога се хранат, го продолжуваат своето тело до максималната должина, а потоа полека ги шират своите пипалки. И покрај нивното едноставно изградба, пипала невообичаено се шири и може да биде пет пати поголема од должината на телото. По целосна екстензија, пипалата полека се маневрираат во пресрет на контакт со соодветна жртва на животни. По контактот, клетките на осилото на пипалата што ја исфрлаат жртвата (процесот на исфрлање трае само околу 3 микросекунди), а самите пипалки го затвораат плен.

За неколку минути, жртвата се влева во телесната празнина, по што започнува дигестијата. Полип може значително да се водат нејзиниот ѕид на телото со цел да се свари на плен повеќе од двојно поголема од хидрата. По два или три дена, незапирливите остатоци на жртвата се отстранети со сечење низ отворот за уста.

Храната на слатководната хидра се состои од мали ракови, водни болви, ларви на инсекти, вода молови, планктон и други мали водни животни.

Движење

Хидра се движи од место до место, повлекувајќи го своето тело и прилепувајќи се кон објектот еден по еден, а потоа и на другиот крај на телото. Полипите мигрираат околу 2 см на ден. Со формирање на гас меур на нога, кој обезбедува пловни, хидрата може исто така да се движи до површината.

Репродукција и животниот век.

Хидрата може да се репродуцира и асексуално и во форма на ртење на нови полипи на педофилот на родителот полип, надолжната и попречната поделба и под одредени околности. Овие околности се не беа целосно разбрани, но недостатокот на исхрана игра важна улога. Овие животни може да бидат мажи, жени или дури и хермафродити. Сексуалната репродукција се иницира со формирање на сексуални клетки во ѕидот на животното.

Заклучок

Неограничен век на траење хидра привлекува внимание на природните научници. Хидрат матични клетки имаат способност да вечно самообновување. Факторот на транскрипција е идентификуван како критичен фактор во континуирано самообновување.

Сепак, се чини дека истражувачите сè уште имаат долг пат пред да можат да разберат како резултатите од нивната работа можат да се применат за намалување или елиминирање на човечкото стареење.

Примената на овие животни за човекот е ограничен со фактот дека слатководните хидра не можат да живеат во валкана вода, па затоа се користат како индикатори за загадување на водата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Полжав е животно или инсект, што е тоаПолжав е животно или инсект, што е тоа
Kriozamorozka како можност да се добие вечен животKriozamorozka како можност да се добие вечен живот
Како потекнуваат прстените црви од каде доаѓа овој тип?Како потекнуваат прстените црви од каде доаѓа овој тип?
Што е ЦНС, неговите функции и одделенијаШто е ЦНС, неговите функции и одделенија
Структура на нервните и екскреторни системи на птици. Смисла органиСтруктура на нервните и екскреторни системи на птици. Смисла органи
Кои се особеностите на структурата на скелетот на желкатаКои се особеностите на структурата на скелетот на желката
Риба риба - какви видови на вредни поединци постојатРиба риба - какви видови на вредни поединци постојат
До кои возрасни кучиња растат, физиолошки развојДо кои возрасни кучиња растат, физиолошки развој
Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкулиНајопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
Примери и опис на симбиозата кај живиот светПримери и опис на симбиозата кај живиот свет
» » Кој е слатка вода? Структура и нервен систем
© 2022 AjLota.com