Онтогенеза - индивидуални фази на развојот на телото

Човечки развој - главните фазиОд оплодувањето на јајцето започнува растот и онтогенетичкиот развој на новиот организам. Ова е континуиран процес кој трае цел живот.

Поради растот постои промена во бројот на клетки. Од моментот на зачнувањето и додека поединецот не расте, бројот на клетки се зголемува - од еден до милијарди.

Во превод од грчки, "онтогенија" значи "раѓање на она што постои". И во научната средина - развој на жив организам, според природните физиолошки програми и времето од раѓање (или одвојување од родителот во асексуална репродукција) до умирање.

За првпат терминот "онтогенеза" беше воведен од Е. Хакел во 1866 година. Во процесот на онтогенезата, телото ги реализира генетските информации, кои детето ги добива од своите предци.

Ембрионски период на развој - карактеристикиЧовечкиот развој се случува спорадно и бескрајно. Некои фази имаат временска рамка - детството, младоста, зрелата возраст и староста. Другите фази на развој зависат од животните услови и формирањето на лице - од зачнување до крајот на неговиот живот.

Поволни услови вклучуваат здрава храна и добра клима, генетика, мирна емоционална сфера. На негативни фактори - нехигиенски услови при зачнувањето на детето, бременоста и раното детство, лошите навики на мајката и на личноста, деструктивни емоции - агресија, бес, насилство.

Што е онтогенија?

Кога ќе се спојат двете секс клетки (јајце клетки и сперматозоиди), жената ќе забремени. Едно лице носи дете од околу 280 дена или 9 месеци. Во оваа фаза малиот организам се развива и расте во матката на мајката.

Затоа, целото времетраење на онтогенезата е поделено на пренатална (пред раѓање) и постнатален период.

Видови на онтогенија

Човечкиот развој се одвива според законите на природата. Се развива, органи и ткива се поставени, телото е формирано и расте според својот распоред.

Постојат два главни типа на онтогенија: интраутерина и постнатална (по раѓање). За возврат, вториот период е поделен на директен развој и индиректно.

Интраутерински онтогенетски развој

Како развојот на ембрионот - фазиПренаталниот период кај луѓето трае 40 недели (280 дена). Научниците го поделија во три групи:

 1. Почетна фаза. Првата недела по оплодувањето. Таа започнува со фузија на две секс клетки и завршува со имплантација - прицврстување на оплодената клетка на слузницата на матката.
 2. Ембрионски период. Трае околу седум недели. Во тоа време се формираат сите системи и органи на мала личност. Главната храна е корисна супстанција, која прима ембрион со крвта на мајката.

На третата недела се формираат крвни садови, предност (pronephros) и срце. По уште седум дена, постои стомак, црн дроб, панкреас, белодробна болест, ендокрин систем и зачетоци на нозете и рацете. Во петтата недела ембрионот веќе има мочен меур, зачетоци на бронхиите во белите дробови, ректумот е формиран. По две недели, главата почнува интензивно да расте, и веќе е можно да се изнајдат мали прсти, очи и уши на ултразвучната машина.

- Плодно време. Од деветтата недела до раѓањето, фетусот расте и добива тежина. Во иднина сите органски системи продолжуваат да созреваат и развиваат.

Постнатална фаза на онтогенеза

По раѓањето, детето почнува да живее одделно од неговата мајка. Тој самиот дише, јаде храна, го вари и го чисти своето тело. Процесот на адаптирање на детето кон животната средина зависи од многу околности. Тоа влијае и врз состојбата на здравјето (неговата и неговата мајка), емоционалната позадина и генетската предиспозиција, животните услови и квалитетот на исхраната.

Индикаторите за маса и раст варираат во текот на животот. Концептот на "норма" нема јасни граници. Индикаторите се разликуваат нееднакво, според генетската предиспозиција на детето. Најголем пораст на масата и интензивен раст се јавува во првата година од животот на бебето. Најчесто децата ја зголемуваат својата тежина од три и растат во просек од 25 до 30 сантиметри годишно.

Забрзаниот раст се јавува во првите три години, во интервал од пет до седум години и за време на пубертетот (од 10 до 11 години до 13-15 години).Фази на онтогенеза - развој на човечкиот ембрионДевојките созреваат една и пол година пред момчињата. Во адолесценцијата, зголемувањето на компанијата е околу 5 до 8 сантиметри кај момчињата и 5 сантиметри кај девојчињата. Максималното годишно зголемување на телесната тежина е забележано за 13-15 години. Тежината на телото на млад човек е нестабилна до 20-25 години, тогаш тежината доаѓа до индивидуална стапка и држи приближно на едно ниво до 45-55 години. Овие показатели се релевантни доколку едно лице ја следи неговата исхрана и здравје, води активен животен стил.

Онтогенезата во постнаталниот период е од два вида: директен развој и индиректно.

 • Директен развој. Организмот на детето е надворешно идентичен со возрасни. Фетусот има исти раце и нозе, внатрешни органи и системи. Понатаму онтогенијата е поврзана со збир на телесна маса, висина и пубертет. Едно лице е претставник на овој вид на онтогенија.
 • Индиректни онтогенетички развој (ларвален развој). Се формираат индивидуални карактеристики и метаморфози. Онтогенијата на презентираниот вид е карактеристична за некои животни - жаби, црви и инсекти.

Забрзување и причините за нејзиното појавување

За забрзување, научниците почнаа да зборуваат на крајот на дваесеттиот век. Ова е аномално забрзување на развојот и растот на децата, што се манифестира во економски просперитетни земји. Како резултат на забрзувањето, просечните стапки на раст на едно лице се променија. Во изминатите неколку децении, човекот се зголеми за 10-15 сантиметри. Периодот на човечкиот раст исто така се променил, децата пораснале до 23-25 ​​години. Денес растот застанува во просек од 19 години за момчиња и 17 години за девојчиња.

Како резултат на забрзувањето, периодот на цицање (млечни и постојани), сексуално созревање и ментален развој се забрза.

Научниците велат дека забрзувањето е предизвикано од различни причини. Како што се:

 • висококвалитетна храна и удобни услови за живеење. Современото лице чува чиста храна, има тенденција да го анализира составот на пакетот, не јаде заостанато храна и пие чиста вода. Во економски развиените земји луѓето живеат во топла светла куќи или апартмани, тие не треба да се заштитат од силни ветришта и предатори. Тие се движат помалку, водат седентарен животен стил.
 • соларна активност и промената на биохемиското опкружување на планетата (на молекуларно ниво);
 • радиоактивни и други видови на зрачење.

Карактеристики на онтогенетичен раст на човечкото тело

Кога едно лице расте, основните пропорции на телото се менуваат. На пример, кај новороденче, должината на главата е четири пати помала од должината на телото. Кај децата во 5-6 години, главата е помалку за шест пати. И до дваесет години односот на главата кон телото е 1: 8.

Онтогенеза - дефиниција и карактеристикиЗаедно со лицето, органите и системите растат според возраста, обновуваат и менуваат според возраста. Во адолесцентниот период, сексуалните органи брзо се формираат и се менуваат. Тие го започнуваат своето физиолошко дело, се подготвуваат за репродуктивна функција.

Се појавуваат и секундарни сексуални карактеристики. Девојките растат срамни влакна и пазуви, зголемување на градите, менструација почнува, карлицата е заоблена. Момците забележуваат интензивен раст на косата на телото и на лицето, гласот се менува, сексуалниот систем зрее.

Во адолесценцијата завршува периодот на брзиот раст и започнува релативно стабилна и долга зрела возраст.

Рокот на достасување е условно поделен на два мали периоди:

 1. Првата фаза (до 35 години);
 2. Вториот период (до 55 - 60 години).

Ова е најактивната фаза од животот на секој човек. Времето на можности, кога има сила и време да се создаде семејство, роди деца, гради кариера и се развива себеси.

Од 60-годишна возраст започнува периодот на стари лица. Човечкото тело почнува постепено да старее по 60 години, промените се случуваат во органите. Овие промени се детално проучени од науката за геронтологија. Старосната возраст трае од 60 до 75 години. Потоа почнува староста.

Границите на возрастните промени за сите националности и раси се различни. Во овој случај, секој поединец има генетска предиспозиција за одгледување, стареење и стапка на абење на органи и системи.

Резерви на човечкото тело

Во секоја индивидуа има големи резерви. И духовно и физичко. Повеќето ресурси се наследени, но некои луѓе можат да ја зголемат способноста на телото преку обука. Познато е дека во текот на изминатиот век, спортски записи значително се промениле.

А.А. Маркошан ги опишал човечките ресурси како сигурна "банка" на биолошки системи, што се определува со физичките карактеристики на телото и карактеристиките на телото.

Работниот капацитет и здравјето на човечкото тело се засегнати од многу фактори:

 • амортизација на ресурсите - ако некое лице живее во границите на можностите, често се исцрпува со прекумерни товари, работи напорно и има малку одмор, тогаш сите акции во телото се исцрпени, и нема време да се опорави;
 • храна - квалитетот на производите, внимателно мени, во кои доволно витамини и минерали влијаат врз изгледот и здравјето на поединецот;
 • физичка активност - под оптимални оптоварувања, човечкото тело работи добро, истовремено, целосното отсуство на спортот или прекумерната исцрпеност при обуката му штети на здравјето;
 • генетика и наследни болести, способност, итн;
 • емоционално здравје на една личност. Денес, многу лекари зборуваат за психосотатици и болести "од нерви". Ако некое лице живее во стрес, е депресивно или во деструктивни односи - телото се истроши побрзо, а органите почнуваат да се болат и дефекти.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што е фенотип и како се разликува од генотипот?Што е фенотип и како се разликува од генотипот?
Како бременоста се одвива во мачка со недели?Како бременоста се одвива во мачка со недели?
Кретинизам - како да ја препознаеме болеста?Кретинизам - како да ја препознаеме болеста?
Како се разгледува онтогенезата во психологијата: формирањето на личностаКако се разгледува онтогенезата во психологијата: формирањето на личноста
Што е филогенеза - психологија или игра?Што е филогенеза - психологија или игра?
До кои возрасни кучиња растат, физиолошки развојДо кои возрасни кучиња растат, физиолошки развој
До која возраст растат мачките и мачките?До која возраст растат мачките и мачките?
Однојајцевое и разнояйцевое близнецыОднојајцевое и разнояйцевое близнецы
Животниот циклус на развојот на папратЖивотниот циклус на развојот на папрат
Ефектот на алкохолот врз машките и женските сексуални клеткиЕфектот на алкохолот врз машките и женските сексуални клетки
» » Онтогенеза - индивидуални фази на развојот на телото
© 2022 AjLota.com