Фолна киселина: зошто мажите имаат потреба од зачнување

Фолна киселина за мажиФолната киселина припаѓа на витамините растворливи во вода од групата Б. Човечкото тело не е способно да го синтетизира самостојно, така што константниот внес на витаминот од надвор е толку важен.

Не е тајна дека жените имаат потреба од дополнителен извор на витамин Б9 за полноправна бременост. Од присуството во исхраната на една жена од храна богата со овој витамин, во голема мера зависи здравјето на идното дете.

Недостаток на таков важен воден растворлив витамински тракт на патологии на невралната цевка на фетусот и други компликации. Малкумина слушнале дека витамин Б9 - за мажите е исто така важен елемент, чиј дефицит предизвикува сериозна штета на здравјето.

Успехот на зачнувањето е директно поврзан со доволна количина фолна киселина во телото на еден човек. Според лекарите, употребата на лекови за фолна киселина придонесува за нормализирање на репродуктивниот систем. Мотилитетот на сперматозоидите се подобрува, а бројот на сексуалните клетки со неточен сет на хромозоми се намалува.

Зошто на телото му е потребна фолна киселина?

Опсегот на активности што фолна киселина го има е доста широк. Синтетизирање во внатрешноста на цревата од храна, тоа влијае на повеќето процеси на човечкиот живот. Сопствените ензими на телото се прикачуваат на честичките на асимилираната фолна киселина, по што тие почнуваат активно да учествуваат во метаболичките процеси.

Основни биолошки функции на фолна киселина:

 • Како да се земе фолна киселинаУчествува во синтезата на структури на протеини, а со тоа и во создавањето на сите клетки на живиот организам
 • Одговорен за формирање и правилно функционирање на белите крвни клетки, со што значително влијае на имунолошката функција
 • Учествува во биосинтезата на рибонуклеинските и деоксирибонуклеинските киселини, кои носат генетски код
 • Одговорен за регулирање на функциите на клетката на коскената срцевина. Без помош на витамин Б9, еритроцитите нема да зреат.
 • Помага да ги апсорбира другите Б витамини
 • Влијае врз работата на церебралниот кортекс, учествува во синтезата на одредени хормони
 • Има позитивен ефект врз функцијата на црниот дроб и интестиналната функција
 • Го крштева вашиот апетит
 • Измазнува пигментацијата на кожата
 • Ги намалува ефектите од стресни ситуации
 • Е важна врска во производството на хлороводородна киселина во стомакот
 • Го промовира развојот на нервните влакна и циркулаторниот систем на интраутериниот ембрион
 • Употребата на фолна киселина го намалува ризикот од мозочен удар и срцев удар
 • Благодарение на витамин Б9, жените се заштитуваат од спонтани абортуси и предвремено раѓање
 • Нормализира крвниот притисок, се бори со хипертензија и со хипотензија
 • Го намалува нивото на липопротеините со мала густина

Кои се симптомите на дополнителен додаток на витамин Б9?

 • Необјаснети промени во расположението
 • Нервозност
 • Општ пад на силите
 • Остро намалување на ефикасноста
 • Слабо апетит
 • Скршена и слаба концентрација на внимание
 • Проблеми со меморијата, проблеми со сеќавање на голема количина на информации
 • Бледа кожа
 • Намалено ниво на хемоглобин
 • Влошување на либидото

Причини за недостаток на фолна киселина

Во прилог на мал број на храна заситени со витамин Б9, недостаток на фолна киселина може да се објасни со следниве причини:

 • Симптоми на недостаток на фолна киселина во телотоШтетни навики, особено прекумерна потрошувачка на алкохолни пијалаци. Познато е дека етил алкохолот ја попречува апсорпцијата на витамини и ја инхибира функцијата на црниот дроб за искористување на метаболичките производи.
 • Преземање на лекови. Антинепластични агенси ја спречуваат трансформацијата на витаминот во неговата активна форма. Антибактериски лекови и сулфонамиди го потиснуваат дејството на фолна киселина.
 • Авитаминоза. Недостатокот на витамин Ц и други витамини растворливи во вода води до намалување на формирањето на активната форма на Б9 во црниот дроб.
 • Хронични болести. Патологиите на гастроинтестиналниот тракт и црниот дроб доведуваат до нарушување на апсорпцијата на фолна киселина.

Фолна киселина: бенефиции за мажите

Тешко е да се прецени придобивките од употребата на фолна киселина. Крајната транспортна точка на витаминот Б9 во телото е црниот дроб. Има витамин се трансформира во тетрахидрофолична киселина, кој е вклучен во синтезата на аминокиселините. Киселината е од витално значење за мажите, бидејќи помага во нормализирање на функцијата на централниот нервен систем и е одговорна за спроведување на импулси во коскената срцевина.

Мажите кои редовно консумираат фолна киселина, имаат помала веројатност да страдаат од кардиоваскуларни заболувања. Недостатокот на овој важен витамин доведува до атеросклероза на садовите и мегалобластна анемија. Токсичниот хомоцистеин, произведен во кршење на размената на аминокисели кои содржат сулфур, предизвикува формирање на атеросклероза. Атеросклерозата, пак, ги уништува ѕидовите на крвните садови. Како што е познато, претставниците на посилниот пол почесто од жените умираат од удари и срцеви напади. Мажите треба да бидат претпазливи со оваа разочарувачка статистика.

Редовен внес на фолна киселина помага да се ослободи од депресивни мисли, ги подобрува когнитивните способности. Фолната киселина значително го намалува ризикот од таква болест поврзана со возраста како сенилна деменција.

Недостатокот на исхрана во периодот на пубертетот е опасен, кога еден млад човек влегува во фаза на хормонална реконструкција. Без учество на фолна киселина не може да биде формирање на секундарните сексуални карактеристики кај адолесцентите - влакна од машки тип, бруталност гласање. Во периодот на сексуалното созревање на момчиња, не добиваат доволно витамин Б9, се соочуваат со дигестивни проблеми, известување рани на слузницата на усната шуплина.

Недостатокот на витамин често станува главна причина за појава на сексуални клетки со неточен број на хромозоми. Ова отстапување, во некои случаи, доведува до појава на потомци со значителни генетски нарушувања и дефекти. Една жена од таков човек може да има дете со Даунов синдром. Затоа, млад пар планира да има деца, неколку месеци пред зачнувањето, треба да започнете со земање на фолна киселина.

Важно е да се напомене дека хроничниот дефицит на витамин Б9 во телото на еден човек може да предизвика неплодност. Без соодветна количина на оваа супстанца, невозможно е да се подобри квалитетот и квантитетот на сперматозоидите. Во комбинација со токоферол, фолната киселина го стимулира производството на семената течност, го зголемува својот волумен и ја зголемува можноста за зачнување.

Фолна киселина: за мажи и жени за зачнување

Фолна киселина во планирањето на бременостаКога потенцијалните родители со одговорност пристапуваат кон планирање на бременоста, тие се обидуваат ги земе предвид сите подготвителни моменти. Свесен став кон својата судбина предизвикува брачните другари да подлежат на сеопфатен преглед, со што се овозможува дијагностицирање на болеста кај идниот татко и мајка. Фолната киселина, по правило, е пропишана половина година пред планираното зачнување, дури и ако медицинскиот преглед не открил сериозни повреди во здравјето на мажите и жените. Сите затоа што патологиите и дефектите на фетусот се формираат во првиот триместар од бременоста.Многу е важно да се ослободите од зависноста од никотин пред да земете фолна киселина. Под влијание на никотин постои уништување на витамин Б9, а резултатот од подготовката за зачнување е намален на нула.

Најновите статистички податоци покажуваат дека се повеќе и повеќе двојки се свесни за планирање на бременоста и ја сфаќаат важноста на фолна киселина за здравјето на идното бебе. Одговарајќи на метаболичките процеси во сите фази на животот, таа мора да влезе во телото секој ден, долго пред претпоставената концепција. Само здраво тело раѓа здраво дете. Должностите на лекарот вклучуваат задача да се објаснат тактиките на земање на фолна киселина, давајќи детални инструкции и специфицирање на дозата. Хипервитаминозата е исто толку опасна како и недостатокот на витамин.

Ако еден од идните родители ги запостави препораките на докторот, тоа ќе ги намали шансите за успешно зачнување и ќе создаде перспектива патологии на ембрионот во матката. Дефицит на витамин кај бремена жена секогаш е поврзан со ризик од конгенитални дефекти, како хипертрофија на невралната туба, капка. Постојат докази дека расцеп на непцето е исто така поврзан со недостаток на витамин Б9.

Придобивки од фолна киселина за зачнување, ако се земе од маж:

 • Прием на фолна киселина од мажиУчествува во корекција на репродукцијата на клеточните структури, особено, сите механизми поврзани со трансферот на генетскиот материјал. Оваа способност го намалува ризикот од нарушување на бројот на хромозоми. Елиминира клетките од генетски клетки од мутагени промени кои ги прават сперматозоите неспособни за оплодување на јајцето и развиваат фетални малформации.
 • Зголемена мобилност и одржливост на спермата
 • Постои зајакнување на заштитната обвивка од сперматозоидите, нивната пенетрациона способност се зголемува.
 • Значително го зголемува опстанокот на спермата пред да се сретне со женската јајце клетка

Недостаток на фолна киселина кај жената пред зачнувањето доведува до следниве компликации:

 • Метаболните процеси се прекршени, вклучувајќи ги и оние што доведуваат до хормонална инсуфициенција
 • Нарушување на апсорпцијата на витамин Б12. Без соодветно прифаќање на овој елемент, се развива тешка анемија. Ослабувањето на телото доведува до несоодветна исхрана на внатрешните органи, што значително влијае на функцијата на раѓање.
 • Неправилен развој на јајцето. Или воопшто не зрее, или има дефекти кои не дозволуваат да се оплоди. Кога се случува оплодување на такво јајце, веројатноста за спонтан абортус или раѓање на дете со абнормалности е висока.
 • Без потребното ниво на фолна киселина, телото на детето не може да се развие. Неразвиеноста на плацентата често доведува до ненадејно прекинување на бременоста.
 • Размислувајќи за нервниот систем на мајката, недостатокот на витамин води до неправилно формирање на мозокот кај фетусот, а тоа, во иднина, ги загрозува нервните нарушувања на детето.

Извори на фолна киселина

Луѓето кои практикуваат вегетаријанство треба да обрнат посебно внимание адитиви со фолна киселина, затоа што во производите од месо содржи најголем дел од овој вреден витамин. Говедското јадење е особено богата со витамин Б9. За да ја пополните потребата за оваа компонента, мора да вклучите во менито пилешко филе и црн дроб. Грав се одлична доза на витамин. Важно е да се вклучи грашок, грав, леќа во вашата исхрана.

Исто така, висока содржина на фолна киселина во производи како кафеав ориз, леќата, овес, магдонос, копар, кајсии и праски.

Од други плодови, можете да ги разликувате портокалите. Цитрусите можат да ја покријат дневната стапка на фолна киселина. Уште е корисно секое утро да се напие една чаша свеж сок од портокал. Многу витамин Б9 исто така е содржан во грозје, дињи, јагоди, рибизли.

Голем процент на фолна киселина во квасецот на пиварницата. Сепак, не се занесувајте со пиво, бидејќи штетата предизвикана од алкохол ќе биде посилна од корисни својства на квасецот. Лекарите препорачуваат купување квасец на фармацевтската фарма.

Инструкции за употреба на препарати за фолна киселина

Пре-фолна киселина од мажиЕден од популарните лекови кои содржат витамин Б9 е фоласинот.

Таа е индицирана кај сите болести поврзани со имуните заболувања, со анемија од дефицит на железо, гастритис, констипација и леукопенија.

Нормално ниво на фолна киселина е во опсег од 5-15 нг / мл. Дозволената дневна доза е 400 μg.

Подготовките на фолна киселина се достапни во форма на капсули и таблети. Заради превенција, 1 mg се пропишува еднаш дневно. Максималната доза е до 5 mg.

Во упатството постојат контраиндикации за употреба на фолна киселина. Тие вклучуваат: индивидуална нетолеранција, алергиски реакции. Строго е забрането земање на витамин Б9 заедно со антибиотици, анестетици, цитостатици и антиконвулзивни лекови.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да се земе витамин А за возрасни и детеКако да се земе витамин А за возрасни и дете
Зошто ми е потребен витамин Ц? Извори на витамин Ц, каде е тоа?Зошто ми е потребен витамин Ц? Извори на витамин Ц, каде е тоа?
Витамин Е во бременостаВитамин Е во бременоста
Норма на витамин Д во човечкото телоНорма на витамин Д во човечкото тело
Прва недела од бременоста знаци и сензации, симптомиПрва недела од бременоста знаци и сензации, симптоми
Витамини за мажи во планирањето на бременостаВитамини за мажи во планирањето на бременоста
Која храна содржи витамин Е: главната корист и штетаКоја храна содржи витамин Е: главната корист и штета
Потребни и корисни за човечкото тело, витамин ДПотребни и корисни за човечкото тело, витамин Д
Витамини за одржување на имунитетот кај возрасните и подигање кај децаВитамини за одржување на имунитетот кај возрасните и подигање кај деца
Витамини и комплекси од губење на косатаВитамини и комплекси од губење на косата
» » Фолна киселина: зошто мажите имаат потреба од зачнување
© 2022 AjLota.com