Инкубација на патки јајца дома

Како и кога да се постават јајцаПриродата е поставена така што процесот на повлекување на младите датски дамки мора да се справи директно со патка. Сепак, не секогаш каприциозната птица седи на јајца. Тука науката доаѓа до спасување. Модерни технологии

овозможуваат, со помош на специјални инкубатори, вештачки да ги отстранат младите птици.

Карактеристики на процесот на инкубација

Разликата меѓу јајцето на патка и другите птици е нивната содржина на масти. Покрај тоа, тие се одликува со големина и тежина. Во овој поглед, периодот на инкубација се зголемува на еден месец. Да бидам точен ducklings дома, треба да се придржувате до сите барања:

 • Како да се јаде јајцепочитувајте го правилниот режим за складирање;
 • патки, птици се вода птици, па пердуви на влажна птица земаат кал, кој се пренесува на јајца. При изборот, тие мора внимателно да се избришат, така што тие не се покриваат со мувла од површината. Ова е потребно за да се избегне инфекција;
 • Главниот услов за појавување на датките е достапноста на оплоденото јајце. За таа цел, еден маж е прикачен на четири патки. Возраста на птиците треба да биде иста или драмата може да биде малку постара;
 • Инкубацијата на патка јајца треба да се координира со температурниот режим. Потребата за набљудување на температурата е потребна за да се намали стапката на морталитет на патеките.

Избор на материјал

Како да се заклучат патеките во инкубатор? Инкубацијата на патка јајца бара внимателно разгледување на усогласеноста со сите правила:

 • Во просторијата каде што се наоѓа инкубаторот, мора да се почитува вистинската температура, околу 15 степени. Важен фактор е нивото на влажност, кое треба да биде 50-70%. За да се утврдат овие показатели, постои потреба за стекнување на соодветни инструменти;
 • Материјалот што треба да се истури мора постојано да се преврти. Ова е потребно за да се формира ембрионот на патеката во центарот и да не се држи до школка;
 • условот за добивање на здрави патети е точниот избор на материјалот што треба да се плати. Инспекција и отфрлање на неисправни јајца со пукнатини или не овална форма;
 • Со исклучок на јајцата на Inotecks, кои можат да се чуваат до 15 дена, сите останати не се постари од пет години, со цел да се зачува нивната свежина;

Избраниот материјал се дезинфицира во вода од манган, каде што паѓа јајцето. Ако нечистотијата остане по испирање, треба да се исчисти со четка. Потоа ставете ги на раткапната додека не се појави целосно сушење. Избраните примероци се поставуваат хоризонтално во кутија.

Пополнување на јајца во инкубатор

Јајце патка за обележување во инкубаторот:

 • Правила за поставување на јајца во инкубаторна површината не треба да има пукнатини и видливи дефекти;
 • површината на школка е мазна;
 • јасна усогласеност со овална форма;
 • минималната тежина е 7 грама, а максималната тежина е 100 грама;
 • материјалот мора да биде чист, во спротивно, бактериите ќе проникнат низ школката и ќе почнат да се развиваат таму.

Инкубаторот треба да биде специјализиран за размножување на патки. Собата е добро осветлена, така што процесот на испирање дома не се разликува од условите во гнездото.

Користејќи го оваскопот, утврдете ја локацијата на воздушната вреќа. Тој, кога лежи во инкубаторот, треба да се посочи нагоре. Како по правило, ова место е означено со молив со цел да се набљудува неговото зголемување.

Некои специјалисти советуваме да ставате јајца во хоризонтална положба, со цел да го зголемите просторот за иднината на патеките, што може да го зголеми нивниот опстанок.

Инкубацијата на патка јајца бара нивно вртење еднаш на ден, со цел да се обезбеди иста температура на нивната површина. Ако оваа состојба не е исполнета, идното пате може да се појави со дефект. Бидејќи патките се водени птици, инкубацијата на патка јајца им овозможува да се испрскаат со вода.

Температура на инкубација

Температура во инкубаторот за патки јајца е во целосна зависност од времето на инференција:

 • Како јајца се инкубираатПрвите седум дена на инкубација на патка јајца е најважен. Температурата треба строго да се придржува на 38 степени. Нивото на влажност е 70%. По една недела температурата се намалува за еден степен, а влажноста за 10%;
 • на триесеттиот ден е време за глодање. Температурата е во опсег од 35-36 степени, а влажноста достигнува 90%. Сето ова е неопходно за да се забрза пуштањето на кокошки;
 • со цел да се гасат патеките, по нивниот изглед, температурата се менува за период од еден час, до триесет степени. Можеби употребата на вода, чија температура не е пониска од собната температура.


За време на операцијата на инкубаторот, за да се постигне одредена влажност, контејнерите наполнети со вода се ставаат во инкубаторската комора. Пред да се вари, за да не се појави мувла. Ако влажноста треба да се спушти, тогаш се употребуваат десиканти за оваа намена.

Вентилација

Вентилацијата е многу важна во процесот на инкубација, бидејќи патките јајца бараат зголемено снабдување со кислород. Затоа, за време на одгледувањето на патки, Комората често е вентилирана. Времето на отворање на камерата не е подолго од 20 минути. Треба да се земе предвид дека температурата на околниот простор надвор од контејнерот мора да биде најмалку 25 степени. Воздухот не треба да ја намали температурата во инкубаторот под 30 степени.

Фази на инкубација дома

Со одгледување на патка дома, треба да се запомни дека употребените јајца мора да бидат оплодени. Ова се нарекува првата фаза на инкубација.

Втората е директно во инкубаторот, во текот на првата недела. Во оваа фаза, патеката почнува да ја формира внатрешната структура на телото, има удар на срцеви отчукувања. Во овој период, Важно е јасно да се одржува температурниот режим, а не да се дозволи да се намали.

Третата фаза е формирање на скелетот на патеката. Овде, посебно внимание треба да се посвети на добра вентилација на комората за инкубација. Доколку е потребно, направете нови дупки во неа.

Четвртата фаза на инкубацијата се карактеризира со зголемување на температурата во самата јајца. Земајќи го предвид ова, температурата во просторот на инкубаторот се менува за еден степен во насока на намалување.

Во последната фаза, површината на школка продира и се отвора решетка. За да ја олеснат нивната работа, обидете се да ја намалите температурата и да го зголемите процентот на влажност во инкубаторот. Не можете да им помогнете на младите животни, ова може да им наштети.

Ако за време на повлекувањето на кокошки, имаше неуспех, тогаш можете да го користите лекот формалин.

Грешки на почетници

Однадвор, процесот на инкубација се чини едноставен, но во пракса почетниците прават многу грешки:

 • Инкубација на патка јајцапри изборот на стадо, примероците треба веднаш да се отфрлат, бидејќи тоа ќе влијае на здравјето на младите;
 • Материјалот поставен во инкубаторот треба да се собере во април. Подоцна употребата е непожелна;
 • храната на родителите мора да биде на високо ниво. Во спротивно, идните патки можат да растат со конгенитална дистрофија или слаби внатрешни органи;
 • пред поставување на јајца во инкубаторот, не треба да ги издржите повеќе од една недела. Постои веројатност за смрт на млади животни;
 • Во инкубационата комора, хигиената треба постојано да се следи. Ако идната девојка стане заразена, таа ќе биде изразена како не-исцелување папокот;
 • строго придржување до температурниот режим, чиешто кршење води кон смртта на датите;
 • важно е да се набљудува нивото на влажност. Младите можат да се удават во случај на вишок.

Одгледувањето патки дома, користејќи инкубатор, е многу корисно. Патчето месо е вкусно и хранливо. Ако ги следите сите правила да се отстранат младите животни, а потоа во втората година може да постигнете доста пристојни резултати.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Патка мандарина: каде таа живее и што е интересноПатка мандарина: каде таа живее и што е интересно
Патка мандарина патка каде што има една интересна мандарина птиченцеПатка мандарина патка каде што има една интересна мандарина птиченце
Дива патка: опис, содржина, хранењеДива патка: опис, содржина, хранење
Придобивките и штетата од патките јајца. Правила за готвењеПридобивките и штетата од патките јајца. Правила за готвење
Видови на патки со слика и опис: за домашно одгледувањеВидови на патки со слика и опис: за домашно одгледување
Птица од обичниот орелПтица од обичниот орел
Патка Индискиот тркач: Придобивките од размножување во домаќинствотоПатка Индискиот тркач: Придобивките од размножување во домаќинството
Птица одгледување дома за почетнициПтица одгледување дома за почетници
Инкубација на затворен простор во затворен просторИнкубација на затворен простор во затворен простор
Патка патка - вид на една од најинтересните птици во светотПатка патка - вид на една од најинтересните птици во светот
» » Инкубација на патки јајца дома
© 2022 AjLota.com