Примери и опис на симбиозата кај живиот свет

Симбиоза во светот на животнитеНе е тајна дека сè во нашиот свет е меѓусебно поврзано, и ништо не постои сам. Апсолутно сите составни делови од светот на животните и растенијата тесно соработуваат едни со други и создаваат најкомплицирани соединенија. И ако некои од нив се од витално значење (на пример, да ги преземе лишаи, кои се резултат на ефективна симбиоза на алги и габи), други остануваат рамнодушни, и други - опасна, со оштетување на еден или двата организми.

Примери и опис на симбиозата кај живиот свет

За оваа причина, биолозите разликуваат три главни типови на симбиоза:

 • неутрализам;
 • антибиоза;
 • симбиоза;

Првиот се однесува на рамнодушни врски и на никаков начин не влијае на обичната состојба на организми кои живеат во едно живеалиште. Овој вид е многу поредок од другите две. Што се однесува до антибиозата и симбиозата, тие се неопходна компонента на природната селекција и влијаат на дивергенцијата на видовите. Ајде да зборуваме за секоја верзија на врската подетално.

Симбиоза - што е тоа?

Симбиоза - ова е карактеристичен вид на посебен однос помеѓу живите суштества, кои доведуваат до некаква корист за еден или двајца учесници во процесот. Терминот почна да се користи релативно одамна, и беше измислен од страна на својот микробиолог од Германија, Џорџија. де Бари, по спроведувањето на многу студии и експерименти на лишаи, кои се највпечатлив пример за симбиозата на алгите и габите. Научниците ги навеле примерите на симбиоза во природата и ги аргументирале главните разлики од паразитизмот. Денес биолозите разликуваат три варијанти на корисни односи, меѓу кои:

 • Симбиоза меѓу животнитеМеѓусебно. Се однесува на најчестите форми на заемно корисна кохабитација на живи организми, што подразбира задолжителен ефект на двајца партнери. Најпознатиот пример за меѓусебни односи се лишаите, кои потоа се појавија како меѓусебна врска помеѓу габите и алгите. Во процесот на таков однос, првите организми ги добиваат производите од фотосинтезата од втората. За возврат, тие добиваат потребна количина на минерални соли и вода од хифи на габата. Одделен живот се смета за невозможен.
 • Коменсализам. Тоа е еден начин за комуникација, што резултираше во едно тело добива потребните материи од други, но тоа нема да има ефект врз него. Се изведува во различни форми, но вообичаено е да се разликуваат две главни:
 • Синокија (вид сместување) - форма на интерконекција, кога еден организам обезбедува друго засолниште. Постојат многу примери за овој вид на симбиоза. На пример, може да се земе Камчатка тепих, слатководни gorchak и други суштества;
 • Epicoyecnia, или безобразно сушење, кога еден организам почнува да живее во близина на друг за да се храни на остатоците од дигестивните производи, а понекогаш и да се движи на своето тело. Многу биолози ја издвојуваат оваа форма со паразитизам, што не е чудно;
 • Соработка. За возврат, соработката претставува единствена форма на врска, што подразбира можност за живот на два организма посебно, но периодична врска за добивање одредена корист. Како резултат на тоа, таквата симбиоза останува опција.
 • Примери за симбиоза на животни

  Примери за коменсализам, соработка и други форми на симбиоза во животинското царство не се невообичаени. Размислете највпечатливи примери за таква врска во природата:

 • Примери на симбиозаПтица е студент по медицина и нејзини соработници, на пример, мечка, па дури и личност. Овој уникатен претставник на пернат семејството дава предност на храна богата со протеини и протеини, вклучувајќи ги и пчелните ларви и восокот. Но, бидејќи птицата не може самостојно да добие таква храна, мора да бара помошници. За да го направите ова, животното создава карактеристични звуци кои се слушнат од поголемите пријатели и доаѓаат до спасување. Како резултат на тоа, таквата поврзаност се должи на коменсализмот.
 • Бафало и охота. Во прилог на главната цел за заштита на големо животно од ладно време, густата волна е одлично место за развој на колонии на разни паразити и штетници кои значително го нарушуваат нормалниот живот на бизон. За среќа, на големата добиток му помага пернатска амбуланта наречена вол вол, која целосно ги отстранува сите инсекти и паразити, добивајќи здрава храна и крв за возврат. Покрај тоа, дебела волна служи како засолниште од екстремни температури.


Сличен пример на симбиоза во природата се гледа и кај мангуси и брадавици.

 • Птичје и крокодил. Малото суштество ги чисти забите на крокодил и ја вади остатокот од храната;
 • Познато е дека зебрата често ја делат вечерата со ноеви, кои се најважните чувари на покров, кои можат да го забележат пристапот на опасност за неколку километри;
 • Ајкулата и рибата се заглавени. Последниот претставник на водната флора придржува commensalism и плови заедно со остри заби предатор, со цел да се најде храна;

Примери на симбиоза во растителниот свет

Симбиоза на растенија се смета за неверојатно широко распространета. Не е неопходно да се биде искусен биолог кој ќе забележи таква поврзаност. Во повеќето случаи, таа е претставена со форми на коменсализам и соработка. Поретко симбиоза е опција. Како примери може да се разгледаат следниве линкови:

 • Симбиоза во природатаНекои видови на габи и дрвја кои формираат одредена микориза за време на заедничкиот "престој". Вчудовиден пример е брезата, а печурките што растат близу до него се брезите;
 • лишаи. Најпознат пример е симбиозата на габите и алгите, што им е познато дури и на учениците;
 • Непаразитарните растенија кои даваат предност на коменсализмот. Тие растат на дрва што им служат како сигурно засолниште од какви било надворешни опасности. Покрај тоа, првите успеваат да ги апсорбираат хранливите материи од ткивата на умирање на домаќините. Меѓу таквите растенија треба да се разликуваат: мов, папрати и лишаи;
 • Вековни дрвја на дождовни шуми и плитки. Вториот користи дрва како поддршка;

Примери на симбиоза помеѓу животните и растенијата

Постојат многу познати примери на симбиоза помеѓу растителниот и животинскиот свет. Меѓу нив:

 • фабрика мирмокодија и мравки. Малите инсекти масовно ги населуваат задебените стебла на претставник на тропската флора од други опасни инсекти и се прават добро засолниште;
 • актинија и рибарски кловн. Подводниот жител интензивно го чисти растението на остатоци од храна и добива од оваа интеракција нови делови од хранлива храна;
 • мрзливи и алги расте во неговата волна. Тие ја прават обоената боја зеленикава;
 • печурки и мравки Ата;
 • човек и бактерии кои формираат цревна флора;

Како што споменавме погоре, симбиозата е составен дел на природната селекција, која е многу важен елемент во еволуцијата и постоењето на живите организми на планетата Земја.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што е симбиоза и кои се нејзините типовиШто е симбиоза и кои се нејзините типови
Субјективноста е сензорен одраз на реалноста, што е тоа?Субјективноста е сензорен одраз на реалноста, што е тоа?
Што е филогенеза - психологија или игра?Што е филогенеза - психологија или игра?
Растенија и животни кои се богати со ладна природа на тундраРастенија и животни кои се богати со ладна природа на тундра
Кои животни живеат во тајгатаКои животни живеат во тајгата
Молитва за молитва: карактеристики на морско чудовиштеМолитва за молитва: карактеристики на морско чудовиште
Кои се видовите и видовите на кола и како да ги користите?Кои се видовите и видовите на кола и како да ги користите?
Концептот на фотосинтеза, каде и што се случува во светлината фаза на фотосинтезатаКонцептот на фотосинтеза, каде и што се случува во светлината фаза на фотосинтезата
Телеологија во филозофијата, основни концепти, развој и видовиТелеологија во филозофијата, основни концепти, развој и видови
Живеалиштата на наједноставните едноклеточни организмиЖивеалиштата на наједноставните едноклеточни организми
» » Примери и опис на симбиозата кај живиот свет
© 2022 AjLota.com