Бајкокс за живина. Инструкции за употреба

Подготовката на бајкоксПтиците се подложни на некои заразни болести, а нивните одгледувачи треба да го разгледаат ова. За спречување на кокошки, неопходно е да се даваат специјални лекови, меѓу кои Baikoks е ефикасен лек против инфекции. Лекот е погоден за млади и возрасни птици. Се применува за третман на кокцидиоза кај живина и зајаци, како и за превентивни цели.

Акција на лекот Baykoks

Лекот се користи во третманот кокцидиоза кај птици. Ги уништува сите видови кокцидија, дури и со зголемен отпор кон други лекови. Се користи во третманот на домашни птици како што се кокошки, мисирки, гуски, патки, гулаби, птици и други.

Главната компонента на лекот толтразурил е уништувач на патогени во било која фаза на нивниот развој. Имунитетот и отпорноста на телото кај птиците за време на внесот на овој лек не се намалува. Baykoks се додава во вода и храна за птици, може да се комбинира со други лекови. Се препорачува да се користи заедно со витамини за третман на кокцидиоза и за превенција.

Фармаколошки својства

Кокцидиозата влијае на целото тело на птиците. Ако трепка епидемија, тогаш тоа може да предизвика смрт на сите птици. Веднаш штом ќе се појават првите симптоми, потребно е веднаш да се започне со терапија со Baikox. Тие се третираат за млади и возрасни птици, а исто така се користат за превенција. Овој лек за кратко време ја уништува кокидијата и не го намалува имунитетот и отпорноста на организмот на патогени инфекции.

КокцидиозаЛекот е класифициран како група антикоцкид значи. Активно се бори против предизвикувачките агенси на кокцидиозата, вклучувајќи ги и оние со форми кои се отпорни на други лекови.

Влегувајќи во телото, активната компонента на тотразурил се бори со предизвикувачкиот агенс на кокцидиозата, ги крши процесите на нуклеарна поделба и ги оштетува митохондриите на кокцидија. Кога лекот поминува низ гастроинтестиналниот тракт, тој има антикокциден ефект врз мукозните мембрани во телото. Препаратот се излачува од телото со капка по капка.

Инструкции за употреба и дозирање на Baikox

Подготовката се додава на пиење птици, во 1 литар вода разредена 1 ml од 2,5% раствор. И птицата ја пее оваа вода за 2 дена. Уште едно правило за прием: разредете 3 ml од 2,5% раствор во 1 литар вода и на птицата му дадете 8 часа два дена. Во случај на сериозна болест, повторете ја постапката по 5 дена.

Лекот во разредената форма треба да се консумира до 48 часа, по овој пат растворот за лекови треба да се подготви одново. Кога се формира талог, неопходно е добро да се измеша растворот.

Дозата на лекот се пресметува на следниов начин: 7 ml на 1 кг индивидуа или 28 ml на 100 kg.

Тука општо прописи но за млади и возрасни поединци има подетални правила.

Правила за прием на млади птици

Правилата за прием за млади птици се различни и кај птичји видови. Следниве се инструкции за goslingsings, кокошки, мисирки и други птици.

За goslings

Подготовката на baikoks за goslingsГуски од првите денови се подложни на инфекција со кокцидиоза и други заразни болести, имаат слаб имунитет и мала отпорност на организмот. Затоа, навременото лекување е многу важно, инаку goslings може да умре. Со соодветна грижа, гуски имаат добра стапка на преживување.Од раѓање веќе е неопходно да се следи состојбата на нивното здравје, развој. На возраст од две недели goslings се превентивни мерки против кокцидиоза и други инфекции. Тие даваат подготовка на Бајкоф. Во 1 литар вода за пиење разредете 1 ml од 2,5% раствор, и дајте им го овој пијалок во рок од 24 часа.

За кокошки

Растечките кокошки не се лесни, за нив треба да создадете прилично пријатна средина. И за да преживеат, на возраст од две недели веќе треба да преземат превентивни мерки против инфекции. Од раѓањето на кокошки се предмет на различни проблеми и болести:

 • Заостанатост во развојот и слабоста. Ако се појави таков проблем, пилињата треба да се додадат во специјалните комплети на витамини.
 • Недостаток на кислород. Се манифестира со ретардација на растот, кршливост и кршливост на коските, како и оток на белите дробови, се јавува асцит. Со недостаток на кислород, кокошки се пропишани антибиотици.
 • Може да има дигестивно нарушување, во кое на кокошките им се даваат пробиотици и гликоза.
 • Во вирусните патологии се врши вакцинација.
 • Различни форми на кокцидиоза. Лекот оваа инфекција му помага на Бајкос.

Велосипед за пилиња може да се даде заедно со други лекови во третманот на кокцидиоза. Дајте им кокошки кога ќе достигнат возраст од две недели. Во 1 литар вода, разредете 1 ml од 2,5% раствор, и дајте им на кокошки за еден ден.

За мисирки

Како и другите пилиња, и на мисирките им е потребна грижа. Следново секогаш треба да бидат достапни: момент:

 1. Беконска подготовка за мисиркиВитамин и минерални комплекси мора да им се дадат на мисирките од моментот на раѓање. Тие придонесуваат за раст и целосен развој на кокошки. Комплексите се додаваат во храната.
 2. Посебни забрзувачи на растот, развојот и продуктивноста на птиците.
 3. Лекови против габи и вирусни инфекции.
 4. Пробиотиците се користат за подобрување и зајакнување на имунитетот.
 5. Подготовката мора да биде задолжителна. Мисирките страдаат од тешка кокидиоза, па затоа е неопходно да се спречи болеста и да почне третман на време.

Ако Турција се појави кокцидиоза, симптомите ќе бидат лоши апетит, слабост и течност измет со крв. Пилињата им е дозволено да го земат Бајкос. Во 1 литар вода разредете 1 ml од 2,5% од лекот и давајте во текот на денот. За спречување на пилиња, даде решение на првата недела од животот. Решението се подготвува на ист начин, а се дава во рок од 24 часа.

За други птици

Дома Птиците од првите денови мора да дадат лекови за подобрување на имунитетот. И, исто така, витамини и минерали за развој и раст. Правилата за употреба на лекот за преостанатите видови птици се исти. За спречување на кокцидиоза, користете Baikoks разредена во вода, дава во текот на денот.

Правила за прием кај возрасни птици

 • Лекови за бројлериЗа бројлери. Во кокцидиозата, на птиците им се дава Baikox. Лекот се разредува во 1 литар вода, 1 ml од 2,5% раствор, и се дава на птиците во рок од 24 часа. Или разредете 3 мл 2,5% раствор во 1 литар вода и дајте 8 часа 48 часа. Исто така, Baikox се користи за да се спречи кокцидиоза кај бројлери. Во зависност од дозата, растворот се дава еден или два дена.
 • За други видови птици. Правилата за прием за кокошки, мисирки, патки и други домашни птици се слични. Препаратот Бајкокс се одгледува во вода за пиење. За 1 литар вода, земете 1 или 3 ml од 2,5% раствор и дајте им болни птици еден или два дена, во зависност од дозата. За превентивно одржување подгответе 1 ml раствор во 1 литар вода, дајте им на возрасните во текот на денот.

Baykox. Инструкции за употреба за зајаци

Зајаците се исто така подложни на заразна болест на кокцидиозата. Примени Бајкокс за зајаци во форма на 2,5 и 5% раствор се дадени заедно со храна, пијалок или во устата на животното. За време на болеста, зајаците го губат апетитот и, заедно со храната, не е препорачливо да го дадат лекот. Во упатството, Baikox е пропишан за додавање на лекот во водата за пиење. Байкоф за зајаци се одгледува во 1 литар вода со 1 ml раствор, се дава на два или три дена. По 5 дена, повторете го курсот. Терапевтскиот ефект на лекот трае 48 часа по разредувањето во вода или додавање на храна. И, исто така, вреди да се запамети дека дава седимент, така што треба да го измешате подготвениот раствор пред употреба.

За превенција на кокцидиоза кај зајаци, како и за време на појава на епидемии кај зајаци, препорачливо е да се користи 5% раствор на лекот. Профилаксата треба да се спроведува секои шест месеци. Здравите зајаци можат да се додадат во храната.

Контраиндикации и несакани ефекти

Нема потреба да се дадат кокошки на бајкокс за поставување кокошки, бидејќи препаратот се внесува во составот на јајцата. Ако се уште требаше да го дадете лекот на таква птица, тогаш не можете да јадете јајца во храната.

Ако е планирано колење птици, треба да се спроведе не порано од 8 дена по завршувањето на третманот. Инаку, месото може да се употребува само за месо и коски или за исхрана на други животни.

Несакани ефекти од земање лекови не се почитуваат ако се почитува соодветната доза. Сите видови птици добро го поднесуваат овој лек. Бидејќи лекот е класифициран на степен 4 од степенот на опасност, тогаш ако дозата е надмината за 10 пати, тоа нема да предизвика штета на животот на животното или други несакани ефекти.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Енроксил: инструкции за употреба во ветеринарната медицинаЕнроксил: инструкции за употреба во ветеринарната медицина
`Chiktonik`: инструкции за употреба кај птиците, опис на препаратот`Chiktonik`: инструкции за употреба кај птиците, опис на препаратот
Кокцидиоза кај зајаци и кокошки: симптоми и третманКокцидиоза кај зајаци и кокошки: симптоми и третман
Инструкции за употреба на енрофлон за птициИнструкции за употреба на енрофлон за птици
Индикации за употреба со енромаг според упатствата во ветеринарната медицинаИндикации за употреба со енромаг според упатствата во ветеринарната медицина
`Ампролиум`: инструкции за употреба, лек за птици`Ампролиум`: инструкции за употреба, лек за птици
Eriprim Bt инструкции за кокошкиEriprim Bt инструкции за кокошки
Ампролиум во ветеринарната медицина: инструкции за употреба кај птициАмпролиум во ветеринарната медицина: инструкции за употреба кај птици
Тривитамин: инструкции за употреба на препаратот за птициТривитамин: инструкции за употреба на препаратот за птици
Птица за птици и зајациПтица за птици и зајаци
» » Бајкокс за живина. Инструкции за употреба
© 2022 AjLota.com