Инструкции за употреба на енрофлон за птици

Третман на кокошкиЖивинарството е развиено не само во Русија, туку и во други земји во светот. Кокошки и други видови птици брзо растат, носат јајца, пердув. Пилешко месо се смета за исхраната и е во голема побарувачка кај потрошувачите. Иако природата на кокошки и други птици имаат силен имунитет, понекогаш имаат различни болести. Особено опасни се болестите предизвикани од бактерии, тие можат да го уништат целиот број на птици за неколку дена. Вистинското спасение, во овој случај, е антибиотици. Еден од најпопуларните во ветеринарната медицина е енрофлон. За кокошки се користи особено често, бидејќи тие се најранливи и бактериски инфекции може да доведат до нивната смрт.

Состав и форма на ослободување

Енрофлон е антибиотик, чија главна активна состојка е енрофлоксацин. Се произведува во форма на таблети, прав за растворање и готов раствор. Во ветеринарната медицина најчесто се користи готов раствор од 5 или 10% енрофлоксацин. Решението е достапно во ампули од 5 ml до 1 литар.

Терапевтски својства на енрофлон

Практично сите болести на кокошки и возрасни кокошки се предизвикани од патогени. Утврди дали бактериската инфекција влијаела на птиците, ќе му помогне на ветеринарот. Ако причината за болеста се бактерии, тогаш антибиотичкиот енрофлон ќе се справи со тоа. Главните лековити својства на лекот за кокошки се манифестираат следно:

 1. Ја подобрува микрофлората на дигестивниот систем
 2. Помага да го засили телото на пилешко со корисни супстанции
 3. Го намалува ризикот од развој на вирусни и микробиолошки инфекции
 4. Елиминира инфективни патологии.

Терапевтски својства на енрофлон за возрасни кокошки и бројлери се како што следува:

 1. Препаратот enrofloron за птициЗајакнува имунитет
 2. Го намалува ризикот од инфекции
 3. Ја подобрува варењето
 4. Помага да го насладувате телото со корисни материи
 5. Го спречува развојот на воспалителните процеси во студената сезона.

Индикации за употреба

Enroflon за кокошки, возрасни кокошки и бројлери се користи за лекување и спречување на такви болести, како што следува:

 • Микроплазмоза
 • Салмонелоза
 • Ентеритис
 • Бронхопнеумонија
 • Колибактериоза
 • Ензоотична пневмонија
 • Атрофичен ринитис
 • Секундарни инфективни болести.

Инструкции за употреба за кокошки

Кокошките се најранливи на бактериски инфекции. Употребата на енрофлон им помага да преживеат. Најважно во третманот е правилно да се пресмета дозата на лекот, бидејќи малата доза нема да го даде очекуваниот ефект, а премногу ќе доведе до развој на несакани ефекти, па затоа треба строго да ги следите упатствата за употреба. Ветувачите препорачуваат давање на енрофлон на кокошки со следново симптоми:

 • Мозокот на очите - како да се лекуваСлуз во клунот
 • Смрт за очи
 • Здив на здив
 • Промена на бојата и конзистентноста на столици
 • Вознемиреност
 • Летаргија
 • Недостаток на апетит.

Според инструкциите за кокошки, препаратот треба да се разреди со 0,5 ml 10% раствор на енрофлон по 1 литар вода. И пијте ја оваа вода за кокошки во текот на денот. Терапијата е 3-5 дена. Секој ден треба да подготвите ново решение.За да започнете да пилете кокошки е потребно веќе во првите 5 дена по раѓањето, со цел да се превенција бактериски инфекции. Во првите 3 месеци од животот на кокошки се препорачува да се повтори приемот на енрофлон.

Инструкции за употреба кај кокошки и бројлери

Како да се хранат кокошкиИмунитет возрасни кокошки е доволно силна, но со купување на фарма на нов птица се препорачува како превентивна мерка ќе пее сите добиток антибиотик enroflon. Според инструкциите за подготовка на возрасни кокошки и пилиња што треба да се разредена во вода по стапка од 1 ml 10% enroflona во 2 литри вода. Ако антибиотик се користи во форма на прав, тоа е повеќе препорачливо да го додадете во храната, па затоа се препорачува да се даде птици храна 1 пат дневно за 3-5 дена.

За време на вриење на кокошки, бројлери и кокошки со антибиотици, важно е да се контролира дека сите птици пијат вода. Ако, поради некоја причина, некои лица не пијат вода со антибиотик, тие треба да се пијат одделно со шприц, шприц или пипета.

Несакани настани

За да се избегне појава на несакани ефекти, многу е важно да се набљудува точната доза на лекот и да се разредува строго според инструкциите. Искусни земјоделци од живина велат дека со строго почитување на упатствата не се појавуваат никакви несакани ефекти кај нивните кокошки и кокошки. Можеби тие се малку зајадливи, бидејќи енрофлон е антибиотик, што е, заедно со штетните бактерии, кога се зема, исто така се уништуваат корисни, што значи дека следните колатерал феномени:

 1. Пореметување на варење
 2. Менување на бојата на столицата
 3. Дијареа
 4. Бавен раст и зголемување на телесната тежина

Контраиндикации за употреба на енрофлон

Постојат голем број на контраиндикации, во кои употребата на енрофлон е строго забранета:

 • Индикации за исхрана на кокошкиКокошка за поставување. Да се ​​даде антибиотик на кокошките не е можно, бидејќи препаратот продира во јајца и се акумулира во нив во висока концентрација. Таквите јајца се екстремно опасни за јадење.
 • Подигнување на птици за месо. Пред колење, антибиотиците не треба да се даваат на кокошки. Важно е да се запамети дека тие ќе останат во месото 11 дена, па не можете да го консумирате. Тоа е, птиците можат да бидат убиени не порано од 11 дена откако им бил даден енрофлон.
 • Комбинација со други антибиотици. Enroflon не може да се комбинира со други видови на антибиотици, бидејќи лековите можат да ја зголемат токсичноста на едни со други.
 • Дневно доза. Упатствата даваат јасни инструкции дека лекот е разреден во вода врз основа на дневната стапка на пиење за птици, па затоа е важно по еден ден да ја искористиме преостанатата вода и да подготвиме нова.

Значи, кокошки и бројлери се одгледуваат и во приватни фарми, и во големи фарми за живина. Важно е за фармерите од птици да го задржат целиот птици живи од кокошки до здрави возрасни лица. За лекување на бактериски инфекции и со цел да се спречат, препорачливо е да се употребува антибронот енрофлон. Применуваат оваа дрога треба да биде строго во согласност со инструкциите, најчесто, се раствора во вода или се додава на храна. Кога се следат инструкциите, енрофлон практично не дава несакани ефекти, меѓутоа, кога го користите овој лек, не заборавајте за контраиндикации. Овие контраиндикации се со поголема веројатност да се однесуваат на здравјето на луѓето. Впрочем, антибиотик може да се акумулира во месото и јајцата на кокошките и кога јадењето на овие храни може да му наштети на здравјето на едно лице.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Лекот `bytril` во ветеринарната медицина: инструкции за употребаЛекот `bytril` во ветеринарната медицина: инструкции за употреба
Респираторна микоплазмоза кај симптомите и третманот на пилешко пилешкоРеспираторна микоплазмоза кај симптомите и третманот на пилешко пилешко
Енроксил: инструкции за употреба во ветеринарната медицинаЕнроксил: инструкции за употреба во ветеринарната медицина
Фармацин за птици: инструкции за употребаФармацин за птици: инструкции за употреба
Ветеринарна медицина: енрофлоксацин, инструкции за употреба кај птициВетеринарна медицина: енрофлоксацин, инструкции за употреба кај птици
Индикации за употреба со енромаг според упатствата во ветеринарната медицинаИндикации за употреба со енромаг според упатствата во ветеринарната медицина
Eriprim Bt инструкции за кокошкиEriprim Bt инструкции за кокошки
Која птица е синото јајцеКоја птица е синото јајце
Птица за птици и зајациПтица за птици и зајаци
Метронидазол: инструкции за употреба кај живинатаМетронидазол: инструкции за употреба кај живината
» » Инструкции за употреба на енрофлон за птици
© 2022 AjLota.com