Која птица е синото јајце

ЈајцаПостојат неколку птици кои носат сини јајца. Овие пеење птици се finch, thrush и starling и некои раси на кокошки. Песчакот е мала птица за пеење од редот на врабецот како семејство на дрозд. Самиот дрозд има дискретна кафеава боја. Носи јајца на крајот на мај. Јајцата имаат поинаква нијанса од светло сина до маслинка со зелени точки. Единствени јајца се ретки. Многу орнитолози се уште се обидуваат да најдат одговор на прашањето зошто таквото егзотично боење на јајцата не се променило за време на еволуцијата. Впрочем, оваа боја се истакнува во живеалиштето на дрошките и може да привлече змии и предатори.

Песна дрозд

Дрвена песна која носи сини јајцаДосега, постои едно објаснување за оваа боја на јајца. Сината боја на јајцето не помине ултравиолетови зраци кои ги уништуваат ДНК кокошки, но инфрацрвено зрачење поминува низ еден убав школка и загрева јајца, забрзување на растот на пилиња.

Гнездото од птичји птици претпочита изгради на дрва или дебели грмушки. Гнезда што тие градат од вето, мов и трева. Завршени гнезда за гнездо намачкани со глина за подобрување на силата.

За еден ѕидарски женски дрозд лежи до пет јајца. Таа ги крие самостојно десет дена. После шрафирање од јајца кокошки се хранат со инсекти и бобинки. Веќе на возраст од четиринаесет дена пилите на дрошките веќе се повеќе или помалку независни.

Овие птици совршено се прилагодуваат на различни живеалишта. Тие лесно можат да живеат во градот и не се плашат од луѓе.

Исхраната на songbirds е доста разновидна и се разликува во зависност од живеалиштето и сезоната.

Главното јадење поголем дел од годината во дрозд е црви. Во есента се хранат со семе и полжави, муви, пајаци.

Карактеристики на песните птици

 • Дрозд може да настапи до деведесет различни разлики во звукот и времетраењето на звуците. Понекогаш дури и дрозд е збунет со славеј.
 • Дрза лета многу брзо. Брзината на летот може да достигне до педесет километри на час.

Финч

Птица ФинчФинч е многу убава мала птица, чие пеење, како пеење на дрозд, е збунето со славејче.

Конечно живее не само во Русија и Украина, туку и во многу европски земји.

Финч не се плаши од луѓе, па затоа се населува и во градски паркови. Гнездо тие се во дрвјата. За една спојка се изведуваат до шест пилиња. Нахранете ги дупките и двата родители.

Тие се хранат со инсекти, семиња, гасеници. Многу често јадат семенски семе во кујнските градини.

Животот на фините е многу мал, бидејќи тие се целосно претпазливи. Кога finch пее, тој обично не обрнува внимание на околните опасности, па затоа ризикува да се јадат од предатори.

Зјабликов, исто така, одгледувал дома, но одлучил за такво купување што треба да знаете дека финската постојано ќе пее и ќе се обиде да лета. Штом finch гледа движење, веднаш почнува да брза кон кафезот и да ги превртува крилјата. Финчовите живеат многу малку во заробеништво, па затоа е помалку веројатно да започнат дома.

Исто така, некои сини јајца се фалат раси кокошки. Како што се:

 • Legbar
 • Araucana
 • Ameraucana

Araucana

Araucan кокошкиAraucana е декоративна раса на мали кокошки. Во претставниците на оваа раса не постои опашка и опашка, па изгледа сосема невообичаено. Оваа раса е популарна бидејќи може да произведува сини и тиркизни јајца. Со соодветна грижа, овие кокошки можат да носат до сто и педесет јајца годишно.

Кокошките од оваа раса имаат мирен карактер и ретко се во судир со другите гости на птичјиот двор. Тие се познати по силното здравје и издржливост. Совршено се прилагодува на сите временски услови и живеалишта.

Многу е рано зреење кокошки, тие се многу добри и рано брзаат.

За да се одгледуваат кокошки од оваа раса дома, неопходно е да се грижи за богатите со минерали кои се хранат со кокошки.

Овие кокошки се доста скромен во исхраната. Тие јадат исто како и кокошките за носење. Но, во нивната исхрана треба да додадете школки, минерална храна, зелена боја.Со цел да не се помешаат при купување на кокошки од оваа раса, треба да обрнете внимание на следново симптоми:

 • За бојата на јајцата Araucanes нужно мора да бидат зеленикави и сини нијанси.
 • Ако петелот не е точно, тогаш, најверојатно, тоа е болна птица.;
 • Araucana не треба да има опашка и опашка

Мора да биде на главите од пердуви.

Legbar

Раса на пилешко LegbarLegbar е исто така слој од сини јајца. Ова се кокошки со кратко нозе со тркалезно тело и црвен цигла на главата. Оваа раса има еден минус - тие имаат предиспозиција за дебелина, така што треба внимателно да ја следи нивната исхрана и активност. Дебелиот пилешко не носи јајца.

Овие кокошки се прилично едноставни за грижа и одржување. Ова е многу активна раса, која бара постојано одење по улицата.

Тие треба да ги хранат со посебна храна, не јадат она што обичните кокошки јадат.

Овие се вистински аристократи. Тие се многу горди и сакаат да се разговараат и нежно да се обраќаат.

Коковите од оваа раса се многу продуктивни, можат да носат до триста јајца годишно со соодветна грижа.

Ameraucana

Ameraukana - раса од пилешко месо од јајца. Ова пилешко е познато под името "Велигденско пиле". Ова е многу популарна раса меѓу земјоделците само поради неговата способност да носат шарени јајца.

Ова пилешко може да има различно бои:

 • Ameraucanaцијан
 • кафеава
 • црна
 • бела
 • светло-кафеава
 • лаванда

Ameraukana почнуваат да носат јајца за 5-6 месеци по раѓањето - сето тоа зависи од интензитетот на множеството мускулна маса. Колку е поголема кокошката, толку побрзо почнува да мете, толку повеќе ќе има јајца.

Ова пилешко е лоша мајка. Воопшто не седи на јајца и за нивно размножување инкубатор.

Карактеристики

 • Се разбира, една од најважните карактеристики на Велигденската кокошка се шарените јајца
 • Пилешкото е многу зрело. Почнува да започнува на 5 месеци.
 • Кокошките од оваа раса можат да носат до 250 јајца годишно.
 • Месото од овие кокошки е како преплет.
 • Овие кокошки совршено толерираат ладна и жешка сезона поради густите перја

Леснотијата на одгледување и одржување на Ameraukan се должи на неколку фактори:

За одгледување дома, кокошки, изведени во март, најдобро се одговараат.

Хранење Araucan е најдобар почнувајќи храна или анасон со јачмен и пченка.

Однесувањето на овие кокошки лесно може да разбере како се чувствуваат. Ако влегле во групата, тоа значи дека тие биле замрзнати. Ако викаш гласно, треба да ги нахраниш. Ако тие молчат, тогаш сè е во ред.

Генерално, птиците со сини јајца не се толку многу.

Денес многу земјоделци создаваат птици кои носат јајца со сина школка и се вистински дворски декорација.

Јајцата од сина боја се нарекуваат и велигденски јајца. Тие се во голема побарувачка во Америка и во европските земји.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Птица шега-mockingbird: како изгледа и што се храниПтица шега-mockingbird: како изгледа и што се храни
Што изгледа птица дрозд, неговата храна и видовиШто изгледа птица дрозд, неговата храна и видови
Кои птици во природата ги носат кокошките во зима и зоштоКои птици во природата ги носат кокошките во зима и зошто
Кој е птица сива чај: опис на расата, неговото живеалиштеКој е птица сива чај: опис на расата, неговото живеалиште
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Колку врапчиња живеат, и главните причини за нивната смртКолку врапчиња живеат, и главните причини за нивната смрт
Заедничка живина: опис од фотографијата во која живееЗаедничка живина: опис од фотографијата во која живее
Птица славејче: начин на живот каде презимување, репродукција и исхранаПтица славејче: начин на живот каде презимување, репродукција и исхрана
Колку чини јајца од ноеви и ноеви во РусијаКолку чини јајца од ноеви и ноеви во Русија
Птици со црвени гради и жолт клунПтици со црвени гради и жолт клун
» » Која птица е синото јајце
© 2022 AjLota.com