Кокошки Маран Опис и карактеристики

Кокошки на маранската расаПилешки маран

е најинтересната раса на сите други домашни птици. Тоа е оваа раса која најчесто се нарекува кокошки, кои носат златни јајца. Главната карактеристика на овие кокошки е нивните црвено-кафени јајца, кои имаат големи димензии. Второто име за јајца е Велигден, бидејќи нивната боја е многу слична со бојата на кромидот.

Потеклото на пилешки марани започна во градот Марон, во Франција, во 1895 година и беше снимен како откритие на нова раса. Во улогата на одгледувач дејствувал Французинот. Сепак, оваа раса на домашно пилешко беше ценета само во 1914 година, кога креаторите го демонстрираа тоа самостојно изложба "Ла Рошел". Значи, оваа раса беше решена да се одгледуваат во целиот свет, тие се сакани од земјоделците од целиот свет. Името на расата е дадено во чест на градот, од каде потекнува. Во последните 10 години, расата стана многу релевантна во Русија поради неговите карактеристики и необични карактеристики.

Опис на појавата на кокошки

Појавата на птици е многу убава. Нивните невообичаени пердуви ја задржуваат својата осветленост низ целата година. Во карактеристиките на расата, можете да видите дека ова се прилично масивни кокошки, но кога се гледаат, тие не изгледаат големи и несмасни. Активни и весели квалитети добро се вклопуваат со нивниот смирен карактер, што е особено погодно за грижа и одгледување на птици.

Кокошки на прошеткаГолемината на телото на пилешкото марино средината, добро наредена. Птицата има дебела перја, издолжено тело, со големи и широки рамења. Моќниот врат на кокошката е покриен со дебели перја, што му дава изглед на јака. Масивните гради, силните крилја и прекрасно опашената опашка ја прават птицата особено привлечна.

Главата е со средна големина, малку издолжена. Грбот на петлите е мал и има остри совети и груб слој. Лицето на расата е црвено, очите се портокалово-црвени. Клунот има жолта боја и формира заоблен облик. Нозе со средна големина, бела или розова боја. Во исто време, темните кокошки имаат сиви или темно сиви нозе. Прстите на птиците се малку пернат.

Продуктивност на поединецот

Осврти на сопствениците на оваа раса тоа го кажуваат тежината на петлите достигнува 3,5-4 кг, и кокошки 2,6-3,2 кг. Птиците на возраст од 1 година веќе имаат тежина од 3-3,5 кг кај петлите и 2,2-2,6 кг кај кокошки. Месо квалитети на двете петлите и кокошки се на највисоко ниво и нивните месото е погодно за супа, и за различни јадења. Трупот на птицата има жолтеникаво бела боја, а маснотијата е пријатна за вкусот.

Но, да се користи Маран за производство на месо е сосема погрешно, иако расата е класифицирана како месо-јајце птици. Главната вредност на живината е нејзината вкусна јајца од големи димензии.

Осврти на земјоделците велат дека јајцата на овие птици тежат до 85 грама, додека јајцата се големи во пилешко, тежи 60-65 грама. Стандардот на оваа раса се смета за јајца тежи 100 грама.

Јајца од кокошки МаранФаза на чорапи во Marens се јавува во 5-6 месеци од моментот на раѓање. По првите чорапи, јајцата тежат не толку многу, само 50-60 грама, и може да имаат малку бледа боја. Но, со текот на времето, бојата добива богата, живописна сенка и димензиите на јајцето се релативно зголемени.Најсветлата боја на јајцата е формирана од годината 1 од животот на кокошките и продолжува да остане така за околу една година. Кај кокошките кои лежат на голема возраст, јајцата добиваат полесна, избледена сенка.

Јајцата од оваа раса достигнуваат 130-150 единици годишно. Но, оваа бројка е под големо влијание услови за хранење и чување на живина.

Посебни карактеристики на јајца на кокошки

Јајцата од оваа раса имаат богата и светла боја. HТоа е поинтензивно боење на јајца, со подобар вкус квалитети што ги поседува. Масата на јајцата се мери според посебен обем. Нормалниот резултат е 4-5 поени на скалата, но за добра инкубација и зачувување на карактеристиките на расата, сопствениците препорачуваат земање на јајца на 6-7 поени.

Најдобар вид на пилешко може да произведе јајца со проценка на школка 9 поени. Бојата на таквите јајца е темна на работ од црна боја.

Таквото обојување во обвивката се добива како резултат на премин низ јајцеводот. Ова може да се разбере со стружење на јајцето од површината. Користење на дополнителен слој на пигмент, лушпата станува многу погуста.

Некои сопственици на домашни кокошки сметаат дека е можно значително да се влијае на бојата на лушпата и да се воведат во исхраната на кокошки од храна, кои се обоени во темна боја. Сепак, некои земјоделци тврдат дека ако премине мараната - петел со кокошки од други раси, тогаш можете да добиете јајца со темна боја.

Петли и кокошки МаранВо Франција, вообичаено е да се одржат натпревари, каде што евалуацијата на марианските јајца се базира на надворешни податоци: боја на бои, интензитет и форма. Особеноста на структурата на јајцата е нивната посебна овална форма, поради што е тешко да се разликува остра и тап крај на јајцето.

Друг квалитет на марината јајца, покрај нивната убавина и вкус карактеристики, е нивната силна школка. Поради ова, јајцата речиси никогаш не ги имаат вирусите на салмонела, за што одамна се докажале од француските пилешки одгледувачи.

Јајцата се многу популарни кај купувачите поради нивната големина и податоци за боја. Исто така, силна школка е во состојба да го направи транспортот и складирањето на производот најзгодно и безбедно.

Раси и бои Маранов

  1. Маран е црн месинг. Најчеста боја на птицата. Мажот има црни гради со многу црвени точки. Назад и вратот на петелот се црвеникаво-црвени, а пердувите на опашката се црни. Женката има сосема црни перја. На градите, може да има црвени дамки. Пилешки бакар-црн маран изгледа многу поброен во споредба со мажјакот.
  2. Wheaten. Машките пердуви на главата и вратот имаат светла златна боја, градите се црни. На страните на телото пердувите на птиците имаат црвено-кафена боја, а средината е црна. Женската пченица маран е целосно обоена во црвена боја, а главата и вратот се малку потемни. Пердувите на градите на женката имаат беж боја.
  3. Кукавица. Постојат неколку видови на бои:
  • Маран златна кукавица - најживописната фигура е поизразена кај пилешкото.
  • Сребрена кукавица - пердуви имаат сребрено-бела боја. Петлите имаат поизразен и жив модел.
  • Црно-опашка. Целата територија на птичото тело е црвеникава со златна нијанса. Опашката на маранот е црна со мали кафеави закрпи.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Гуска на италијанската раса: историја, изглед, карактеристикиГуска на италијанската раса: историја, изглед, карактеристики
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Најдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и сликаНајдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и слика
Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описиНесуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи
Ретки кокошки од раса од јајце-месо BarnevelderРетки кокошки од раса од јајце-месо Barnevelder
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Карактеристики на расата на кинески свилено пилешкоКарактеристики на расата на кинески свилено пилешко
Тежина на јајце кокошката, колку тежи грам без школкаТежина на јајце кокошката, колку тежи грам без школка
Која птица е синото јајцеКоја птица е синото јајце
» » Кокошки Маран Опис и карактеристики
© 2022 AjLota.com