Најдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и слика

Најдобра раса на пилешко месо е јајцеМногу често, земјоделците од птици сакаат да одгледуваат универзални кокошки на нивната фарма, така што поставувањето на јајцата е добро, а имаше многу месо. Бидејќи изборот паѓа на месо од јајце раси на кокошки, кои се карактеризира со висок опстанок

и брзо се прилагодува на сите услови на притвор. Во оваа статија ќе го разгледаме месото од јајцевидните видови кокошки.

Содржина и одгледување

Кокошки со месо јајца се многу популарни поради неговата продуктивност. Околу еден поединец има маса од 2,6 килограми, а за една година може да се откаже од 220 јајца. Периодот на поставување јајца започнува на рана возраст, шест месеци од моментот на раѓање.

Универзалните раси на пилешко месо-јајца во хранењето се апсолутно скромен. Можете да го користите отпадот од кујната, житарките, свеж зеленчук, зеленчук. Овој факт е многу пријатен за одгледувачи на птици. Недостатокот на храна негативно влијае на бројот на јајца.

Расите на месо јајца се мирни и мирни. Како по правило, постои одржување на подот, не се потребни посебни кафези и посебна грижа.

Раси на месо од кокошки од насока на јајце со слика

Како резултат на премин, постојат и денес огромен број на различни раси месо од јајца кокошки. За да одберете токму вид на раса што ви треба, треба подобро да ги запознаете.

Род Ајленд

Преглед на најдобрите раси на месо-јајца на кокошки.Името на оваа раса од јајце кокошки отиде од државата каде што се појавиле податоците од птиците. Облеката има црвеникаво-кафена боја, зелена боја е забележлива на опашката. Шепи се моќни, гребеници лиснати и црвени, клун е жолт.

Во седмиот месец од животот овие птици почнуваат да даваат јајца. Јајцата имаат кафеава боја. Тежината на возрасен маж е околу 3,9 килограми, женките - 2,9 килограми. Продуктивноста на оваа раса е прилично висока - 220 јајца годишно.

Отстапувања од расата:

 • Опис на раси на јајца од кокошкиГолема тежина.
 • Обликот на телото е триаголник.
 • Перјето не сјае, светло.
 • Светли очи.
 • Издолжен вратот и главата.

Род Ајленд се користи за одгледување на разни раси.

Кокошки во исхраната се скромен, можат да јадат фуражи. Одлично преживување на млади животни и кокошки. Раш цела година. Коколовите кои имаат добро поставен јајце остануваат за одгледување. За да не се намалува продуктивноста во зима, неопходно е да се одржи температурата од 10С во куќата на кокошката, а исто така и да се прошири денот на светлината.

Њу Хемпшир

Најдобра раса на кокошки е месото од јајцевата насока: описОваа раса е вид на островот Рој. Наместо рано и продуктивно. Одлично преживување на стоката. Почнат да носат јајца со половина година. Имајте големи јајца. Опсегот на бои е светло, кафеаво-црвено. Возрасен маж тежи околу 3,3 килограми, кокошка - 2,6 килограми. Мечката може годишно да откаже до 190 јајца.

Постои само еден недостаток на раса - кокошките не се многу добри кокошки.

Годишнината Кучинскаја

Ова се најдобрите птици што јадат месо. Боја скала кафена, излеа златна нијанса. Има висока стапка на преживување на потомците (до 97%) и продуктивност.

Птиците се прилично лесно да се грижат, овие кокошки во содржината се скромен, пријателски и мирен. Одлично може да носат различни временски услови. Брзо добиваат тежина. Јајцето е кафеава, може да има розова нијанса. Месото е сочно и вкусно, јајцата се големи. Мечката може годишно да откаже до 220 јајца.

Посебни карактеристики:

 • Морски и јајцеви раси на кокошкиБраун пердуви на пилешко.
 • Петелките од петелки се црвени, со златни и црни импрегнации.
 • Нозе без пердуви, масивни.
 • Долг клун.
 • Галоп-лист во облик.

Недостатоци Кучинска Јубилеја нема.

Москва

Ова е најуспешната раса, која беше добиена за време на вкрстувањето. Карактеризира со висока издржливост, продуктивност, опстанок на возрасни и млади животни.

Главната боја е црна. Нагласува индивидуализмот на вратот жолти пердуви. Јајцата од оваа раса се прилично тешки - 63 гр. Тежината на возрасен петел е 3,9 килограми, слоеви - 2,8 килограми. Кокошка може годишно да носи до 220-250 јајца. За време на правилното чување на пилешкото може да уништи до 300 јајца.

Предности на расата:

 • Пилешко месо-јајцеДобар отпор на многу болести.
 • Во хранење скромен.
 • Лесно носат различни услови за притвор.
 • Активни и весели.
 • Птиците брзаат со половина година.
 • Може да се чува во кафези.

Недостатоци на расата - не се развиени инстинкт, кокошки се доста лоши кокошки.

Овие птици многу ја сакаат топлината. Кога ви треба добро поставување на јајце за да преживеете во зима, треба да се грижите за изолацијата на куќата.

Кај животни пријателска и мирна природа, затоа што нема потреба да се градат големи куќишта. Младите имаат стапка на преживување до 95%.

СасексПродуктивни раси на кокошкиИмето на овие кокошки беше од познатата област. Тоа беше тука дека овој вид беше изведен. Пилешкото е доста голем, масивен назад. Облеката е бела и црна. На вратот секогаш има пупки. Прилично брзо добиваат тежина. Галоп-лист во облик. Тежината на јајцето е 65 грама. Тежината на петелот е околу 3,1 килограми, кокошка за лежење - 2,6 килограми. Кокошката годишно дава до 180 јајца.

Плимут

Оваа раса ќе им се допадне најмногу од оние луѓе кои се важни појава на птица, голем број на јајца и вкусно месо. Тоа plymutrok може да ги красат farmstead. Покрај тоа, оваа раса може да учествува на изложби.

Плимут е прилично голем, масата на возрасен маж е 6 килограми, кокошките во кокошка се 3,6 килограми. Јајцето е високо, месото е нежно и вкусно.

Опсегот на бои е сосема разновиден. Може да има бледа, шарени, бели примероци. Поставени, по правило, се чуваат за изложби, монохроматски кокошки - за домашна употреба.

Посебни карактеристики:

 • Пилешко месо и негаОпашката е широка и бујна.
 • Очите се големи.
 • Бил е жолтеник, мал.

Плимутс прилично мирен. Главната разлика од остатокот од месото е расата на јајца на кокошки - времетраењето на инкубацијата. Кокошка може годишно да носи до 180 јајца. Школка е кафеава. Коковите почнуваат да пливаат со половина година од животот.

Ереван

Оваа раса беше изнесена на територијата на Ерменија и Азербејџан. Поради позитивните квалитети на расата прилично брзо се шири во други земји.

Скалата на бои е црвена, врвовите на пердувите се црни, страните се светло обоени. Кокошки се со средна големина, со широк граден кош и крилја. Мал гребен. Ереванската раса е прилично срамежлива и се однесува скромно и внимателно.

Почнете да трчате уште не ја достигнал половина година. Тежината на јајцето е околу 65 г. Петел тежи 4,6 килограми, пилешкото тежи 2,7 килограми. Мечката годишно дава околу 210 јајца. Со вистинската содржина, имало случаи кога во текот на една година пилешкото се откажало од 320 јајца.

Со цел да се добие добра продуктивност, слоеви треба да бидат обезбедени со витамински и урамнотежена храна, како и топла и суво пилешко кокошарник.

Favelol

Неговите корени одат во Франција. Овие кокошки се прилично убави, главата е украсена со бакенбарди, на шепите на пердуви. Оваа благодат може да ги украсува сите фарми.

Кокошки се неактивни, рамнодушни кон другите птици, имаат смирен темперамент. Овој начин на живот овозможува брзо стекнување на тежина и за складирање на маснотии. Затоа што тие прилично лесно се толерира ниски температури. Тежината на петелот е 3,9 килограми, пилешкото е 2,9 килограми. Секоја година кокошката дава околу 190 јајца. Тежината на еден е 65 g.

Orpington

Оваа раса е најскапа, доаѓа од Англија. Обвивката на пердувите е доста кратка. Опсегот на бои е многу разновиден:

 • Црно.
 • Paley.
 • На црвените.
 • Kurapatchatye.

Тежината на возрасен петел е 3,5 килограми, кокошката е 2,6 килограми. Секоја година кокошката дава околу 190 јајца.

Лосос Золарски

Имало име поради појавата на месото што го има салмонид сенка. Посебни карактеристики:

 • Скалата на бои е црна или црвена.
 • Мала големина.

Околу возрасен петел тежи 3,6 килограми, кокошката тежи 2,8 килограми. Кокошка секоја година зема околу 250 јајца. Тежината на еден е 65 g.

Полтава пилешко

Оваа раса може да се најде во различни земји, тие се доста популарни. Палетата на цвеќе е глинест, со кокошки малку полесни од петли. На крилјата и опашката може да се појават пердуви со црна боја. Тие имаат изглед на лист во форма на лист. Петел тежи 3,2 килограми, кокошката е 2,1 килограм. Започнете да се тркате по шест месеци од животот. Секоја година кокошката зафаќа околу 190 јајца, тежи 60 гр. Одлични мајки и кокошки.

Адлер сребрена

Оваа раса го добила своето име поради белата боја, која се прелева со сребро. На грива и пердуви на крилјата се карактеризираат црна заситена боја. Во просек, петелот тежи 4,2 килограми, кокошката - 2,9 килограми. Секоја година кокошката зазема околу 180 јајца. Тежина од 65 гр. Одлични мајки.

Брадестиот црн

Тие имаат густа фигура, тркалезни форми, големи гради. На главата е голема брада, ова му дава на кокошки индивидуалност. Клевикулата е сива. Нозете се масивни. Розова црвен чешел. Долги пердуви се отсутни, опашката е мала. Шемата за боја е сјајна-црна, треперлива на сонце со зелена боја. Тежината на плинот за возрасни е приближно 3,6 килограми, кокошката за возрасни е околу 2,6 килограми. Секоја година кокошката трае околу 220 јајца. До денес, наоѓањето на оваа раса е тешко, но професионалните живинари и љубовници сигурно го имаат во нивната куќа.

Кои фактори влијаат врз производството на јајца?

Јадете раса од пилешко јајце секој земјоделец може. И ова нема да биде гаранција дека слоевите ќе дадат голем број на јајца. Постојат бројни причини кои ќе влијаат на бројот на поставени јајца:

 • Yaytsenoskost во ладно време може значително да се намали. Зошто куќата треба да биде изолирана. Исто така неопходно е да се стави суво и чисто легло. Кога температурата на воздухот опаѓа на минус 7С, производството на јајца се намалува за 22-27%. За време на силен ветар, гребенот се замрзнува во одредени карпи. Како по правило, ова е забележано во петлите.
 • Витаминска и избалансирана исхрана. Ова ќе овозможи брзо добивање на тежина на месо од месо, целосно да се развие и, природно, добро да се измеша. Во овој случај, не е важно само храната, туку и исхраната и нејзината количина. Сите потребни елементи мора да бидат умерени. Додајте зеленчук и зеленчук во исхраната, а житариците се мешаат. Гаранцијата за здравје е чиста вода.
 • Влагата е важен фактор. Тоа треба да биде не повеќе од 65-75%, во спротивно тоа ќе влијае на здравјето на птиците. Тие ќе почнат да болат.
 • Важна улога игра времетраењето на дневните часови. Кога е мал, слоевите не почнуваат добро. Затоа, во зима, ветерно продолжување на дневната светлина, инсталирање на светилки. Одлично производство на јајца ќе бидат осветлени 10-12 часа. Ако се зголеми овој пат, тогаш животниот циклус на кокошки ќе се намали.
 • Пред да се населат птиците во кокошката, мора да се дезинфицираат. Ова мора да се направи при стекнувањето на добитокот, пред доаѓањето на мраз. Различни паразити можат да убијат кокошки. Исто така, во кокошарницата се ставаат контејнери со песок и пепел. Кокошките со задоволство ќе почнат да ги земаат овие бањи, да чистат пердуви на паразити и загадувачи. Здравите слоеви во голем број даваат добри јајца.
 • Паддок е неопходен елемент за одржување на раси на месо. Дури и во зима, птиците се ослободуваат за кратка прошетка за краток временски период. Тие се од витално важна активност. Кога надворешната температура на воздухот е околу 35C мраз, препорачливо е да се ограничат прошетките до живината.
 • Да има пристоен број на јајца, кокошки треба многу простор. Во тесните слоеви јајцата нема да бидат дадени. За 3-5 кокошки мора да има 1 кв.м. Овој индикатор исто така ќе зависи од тежината категорија, областа се зголемува ако кокошки се големи.

Всушност, сосема е лесно да се следат сите овие правила. Со малку напор, секогаш можете да добиете хранливи јајца и вкусно месо. Обезбедете ги овие производи на вашето семејство или започнете сопствен бизнис.

Најдобрите раси на месо од јајца кокошки
Пилешко месо од јајца - една од најдобрите расиМесо-пилешки раси-прегледПилешки раси на месо - прегледНајдобри раси на месо од пилешко месоПилешко месо од ракови од јајцаМесо од пилешко месоПилешко месо јајца-Најдобри раси
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кога кокошките од млеко почнуваат да даваат јајца, односно,Кога кокошките од млеко почнуваат да даваат јајца, односно,
Кои се кокошки доминантни, што е нивната главна карактеристикаКои се кокошки доминантни, што е нивната главна карактеристика
Кога кокошките почнуваат да летаатКога кокошките почнуваат да летаат
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описиНесуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи
Ретки кокошки од раса од јајце-месо BarnevelderРетки кокошки од раса од јајце-месо Barnevelder
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Карактеристики на расата на кинески свилено пилешкоКарактеристики на расата на кинески свилено пилешко
» » Најдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и слика
© 2022 AjLota.com