Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи

Најпопуларните раси на кокошкиДо денес, благодарение на напорна работа на одгледувачите, постојат сите нови раси на кокошки. Тешко е да се замисли фарма без овие пернат жители. И секој сопственик се обидува да ја зголеми продуктивноста на своето наследство. Поради оваа причина, многумина претпочитаат да се одгледуваат слоеви или универзален вид кокошки. Сите раси на кокошки се поделени по изглед, големина, темперамент и корисност.

Асортиманот е импресивен, така што има многу да изберат.

Раси на кокошки со слика и опис

Најпопуларните се кокошки, носејќи јајца со бела и кафеава боја. Јајца со бела лушпа пилешко прашање, добиени врз основа на Leghorn, и со кафеава - на карпите Њу Хемпшир и Род Ајленд црвено. Треба да се напомене дека првата категорија се однесува на средната вредност на јајцето, вториот - месо и јајца. Многу фарми неодамна почнаа да се здобијат со мали пилиња кои консумираат малку храна, и брзаат добро. Но, нивниот недостаток е тоа што тие се премногу тешки да ја напуштат.

Кратка историска референца

Според непотврдени извештаи, човештвото почна да го скроти пилешкото повеќе од 8 илјади години. Тие беа дивјачки басковци кои сѐ уште живеат во џунглите на Југоисточна Азија. Поминало многу време и луѓето научиле со вештачки средства за да добијат понапредни раси. За целата историја на пилешко бил добиен околу 1000 видови. Некои од нив се изгубени засекогаш, некои се на работ на истребување. Околу 170 видови се сметаат за ретки и се под посебна заштита. На пример, кинески свилени птици. Тие низ целиот свет не освојат повеќе од 15 илјади. Во Русија постојат околу 100 одгледувачки хибриди, со локално значење.

Опис на расите на кокошки за носење со фото

Главната карактеристична особина на кокошките кои поставуваат јајца - оваа зголемена мобилност, леснотија, кревкост на изградбата, мала тежина и голем лист чешел чешел. Нивната продуктивна функција започнува доста рано, 4 месеци по испилување. Поголема предност е дадена на расите на пилешки легенги и руски бели. Постојат и други претставници чиј опис и фотографии се дискутираат понатаму:

 • Опис на расата на кокошкиРуски бела. Описот на оваа раса е сличен на расата на пилешки легенги, бидејќи тие се прогенитори. Една од разликите е поголема глава. Тие почнуваат да се лулаат на возраст од 5 месеци. Тие имаат солидна маса и квалитетно месо. Петлите добиваат жива тежина до 3 кг, а женките - не повеќе од 2 кг. Размножувањето на потомството е навистина само инкубација, бидејќи кокошките не носат инстинкт за инкубација.
 • Leggorn. Раса, Берёнејзиното историско потекло, во Италија. Бојата е многу различна: црна, сјајна, бела. Возрасен пилешко добива тежина до 2 кг, но има зголемено производство на јајца. Голем процент од стапката на преживување кај младите животни е забележан. Само кокошките самите не можат да ги инкубираат нивните јајца, потребен е инкубатор за ова. Претставниците со бело перје даваат повеќе јајца, но помалку тежина. Но, кокошките со кафеави носии, напротив, имаат голема телесна тежина на сметка на производство на јајца.
 • Полтава. Пилешкото има кафена или сивкаста сива боја. Тие се одликува со голем лабав грб, црвени обетки и виси лобуси. Клунот и канџите се жолти, а црните се со челична боја. Живата тежина на оваа раса е слична на претходната - за петли 3 кг, за жени - 2 кг. За една година околу 170 јајца се подготвени да бидат уништени. Само Полтава кокошки се прекрасни кокошки и се способни самостојно да се вклучат во инкубирање на потомството.
 • Орел. До сега, не постојат точни информации за тоа како оваа раса е добиена. Нанадвор тие изгледаат како кокошки. Поради нејзината необична боја (црна или махагони), тие често се користат како изложни претставници. Тие се носат со јајца со бела или розова школка. Тие се вреднуваат за зголемено преживување во различни живеалишта и брза адаптација. Тежина на телото околу 3 кг.
 • Раса Пушкина. Во кокошки перјата е обоена во црни и бели ленти, додека во петлите се забележува место од иста боја. Тие се најчести како кокошки за носење, бидејќи можат да постават повеќе од 200 јајца годишно. Сепак, нивното месо е вкусно и хранливо. Кокошки се прилагодени на тешки климатски услови, скромен во грижата и хранењето. Тие поудобно живеат во затворени куќишта, затоа што не можат да летаат и да трчаат.
 • Несушки домаAraucana. Дојдоа кај нас од Јужна Америка. Привлекувајќи внимание на фотографијата, може да се каже дека кокошките од оваа раса се многу различни од стандардната живина. Нивната надворешност е посоодветна за декоративната: отсуство на опашка, необична јака зона на вратот. Тие се носат со бледо зеленикави јајца. И покрај своите јужни корени, кокошките лесно се адаптираат кон посложени климатски услови, лесно се вкорени. Продуктивниот капацитет доаѓа на возраст од 5 месеци, но јајцата за испирање се неспособни. Оваа раса на петлите е силно агресивна.
 • Ломан Браун. Резултатот од одгледувањето на неколку видови одеднаш. Поради оваа причина тие имаат широк спектар на бои. Почесто се појавува златно кафеава. Добра виталност и адаптибилност кон сите услови на притвор. Разредена не само на приватните паркови, туку и во индустриската сфера. Кога користите инкубатори, сите квалитети на педигретот се губат. Затоа, младите животни и јајцата треба да се купат во посебни индустриски фабрики.
 • Доминантна. Крст со висок јајце-врска и виталност. Има убава надворешност. Единствениот недостаток е присуството на два жолчка во едно јајце. Ова спречува пилињата да се испират во инкубаторот.

Во прилог на погоре опишаните раси, пилешкото месо јајце е подеднакво популарно кај земјоделците.

Опис на раси на јајца од кокошкиРаната зрелост кај таквите птици не се разликува од претходните, само тие се помалку строги за условите на грижа и се обдарени со помирлив темперамент. Особено, тие не треба да се изградат високи огради во палки за заби.

Најчестите имиња на раси се:

 • Содржина на пилешкоРод Ајленд. Во опишувањето на кокошки да обрнете внимание на следново: силна устав, масивни нозе, долго време назад, хоризонтална вратот слетување со конвексни дојка, мали крилја и темно-пернат опашка. Пердуви црвеникаво-кафена боја, со црни дамки. Кожата и клун жолта и earlobes имаат богата црвена боја. Годишниот обем на јајца - околу 170 парчиња. Петлите стекнување на тежина до 3,5 кг, а кокошка - 3 кг.
 • Њу Хемпшир. Татковината е САД. Расата е рангирана на второ место меѓу колегите. Сексуалното созревање се јавува на 6 месеци. Јајцата имаат кафена школка. Стапката на преживување на младите е 85%, иако инкубациониот инстинкт е слабо развиен. Птиците се многу мирни и можат да се чуваат во кафези. Пердув - тон на тон на костен. Расата има типична поделба во бројлери и слоеви. Живата тежина на петлите достигнува 4 кг, а кај женски поединци - до 3 кг.
 • Плимут. Американските одгледувачи изведоа слична раса пред околу 100 години. Во исто време, беа користени различни претставници. Бело и сиво-сива пернат птици се почести. Продуктивна зрелост доаѓа во 6 месеци. Школка е насликана во крем боја. Се смета за плус: зголемена стапка на преживување кај младите животни и способност за независна инкубација. Кокошки растат брзо, но полека полека. Расата е особено важна кога се одгледуваат за месо. На кокошки може да им биде дозволено да колелат 2 месеци, бидејќи нивната тежина достигнува 1,5 кг. Возрасниот петел добива повеќе од 4 кг.
 • Гигант од Џерси. Речиси најголеми поединци од нивната класа. И покрај големото зголемување на телесната тежина, тие имаат значителна продуктивност. Поради нивната солидна димензија, им се потребни големи области за одење. Потребно е постојано да гледате, за да не ги спуштите јајцата.
 • Orpington. Се однесува на месо-јајце-категоријата, но повеќе се користи како месо. Тежината на возрасен петел надминува 5 кг. Нешушки за една година може да даде околу 160-180 јајца, што е доста добро. Птиците се скромен во нивната грижа и смиреност. На кокошките им треба поодговорен однос и внимателно хранење.
 • Legbar. Карактеризира со производство на јајца - 180-200 јајца годишно и просечна тежина од 3 кг. Неверојатна карактеристика е школка од зеленикава или сина боја. Кокошките се опремени со добро здравје и лесно се прилагодуваат на условите за живот. Грижата за нив е едноставна.
 • Руски глупак. Може да се припише на универзалната раса, бидејќи заедно со зголемената продуктивност, има голема телесна тежина. На фотографијата можете да видите како изгледаат.
 • Foxy Chick. Ова е највредното разновидност на кокошки на парцели за домаќинство. Ова се објаснува со нивната нескротливост во нивната содржина, со високо ниво на лековитост, одлично здравје. Еден слој може да уништи до 250 јајца годишно.

Не помалку популарни раси

Која раса е подобраМожно е да се издвои посебен графикон со неколку кокошки од месо и јајца категорија. Тие вклучуваат: Москва, Виандот, Кучинскаја Јубилеј, Ереван, Сасекс и други.

Треба да се напомене дека во некои региони самите расаат кокошки. Тие се опремени со не помалку јајце-врска и вкус на месо. Тие вклучуваат: Јурлон, Орлингтон, Ден на мај, Ливонија. Младиот раст кај сите овие индивидуи расте со брзо темпо и исто така се зголемува тежината. Значи, за 10 месеци кокошките веќе имаат 1 кг лична тежина.

Познавањето на популарните јајцеви и јајцеви раси на кокошки со слика и опис, можете да направите комплетна слика за достапниот асортиман. Ова го олеснува одредувањето на вашиот избор.

Кокошка за поставување
Раси на кокошкиУак содржи кокошки на кокошкиУслови за одгледување пилешкоКако да се хранат кокошките на кокошкатаКако да изберете раса на пилешкоВидови и раси на кокошкиКарактеристики на раса пилешко
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Најдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и сликаНајдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и слика
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Птиците Орел се прекрасна руска расаПтиците Орел се прекрасна руска раса
Москва црна раса на кокошки: описМосква црна раса на кокошки: опис
Како да се хранат кокошки: хранење домаКако да се хранат кокошки: хранење дома
Тежина на јајце кокошката, колку тежи грам без школкаТежина на јајце кокошката, колку тежи грам без школка
Која птица е синото јајцеКоја птица е синото јајце
Кокошки Маран Опис и карактеристикиКокошки Маран Опис и карактеристики
Опис на бели кокошки Leghorn двојкиОпис на бели кокошки Leghorn двојки
» » Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи
© 2022 AjLota.com