Како да го одредите сексот на испилување на пиле од јајце?

Како да препознаете пилешко или петел на пилешкоВештината за одредување на полот на идните возрасни кокошки кои ги изведуваат своите јајца е една од важните вештини на почетокот на земјоделците и на одгледувачите на птици. Тоа ќе биде многу непријатно, ако купите бројник, ќе растат многу кокошки, а при купување раси на јајца - повеќето ќе станат мажи. Треба да знаете за методите за определување на полот кај кокошки не само со нивното купување, туку и со последователното одгледување и одгледување на нови раси на кокошки.

Одреди го сексот на пилиња постојат неколку начини, од кои секоја не може да има доверба од 100 проценти. Само 80% може да се сметаат за точни, така што ризикот дека птицата ќе прерасне петел наместо кокошката, или обратно, сеуште е многу висока. Потоа, на кој начин селекцијата на кокошки се одвива во специјални претпријатија и фарми за живина, затоа што точноста на одредувањето на полот достигнува 100 проценти. Како да се постигне оваа прецизност на селекцијата?

Како да кажам пилешко од петел?

  • Дефиниции со помош на крилја.

Кат на чинелитеНајтешко е да се одреди подот на кокошката само еден ден откако тој излегува од јајцето, затоа што во тоа време надворешните особини на него сеуште не се манифестираат. Најпопуларните начини да се одреди кокошка дома, а не на фармите за живина е да се одреди обликот на крилјата. Сите почнувачки одгледувачи на птици се свесни дека женскиот пердув се појавува порано од мажите. Со сето ова, мажјаците имаат голем распон на крилја, и големи пердуви. Ова е начинот да се постигне 65-80% веројатност за одредување на машкиот од женката.

За да се одреди должината на крилото Треба да ја однесете кокошката во вашата рака, малку да го исправи и да го исправи крилото, внимателно да го испитате крилото и да ги пронајдете крилните крилја. Ако имате иден петел во вашите раце, тогаш сите крила во овој дел ќе бидат долги и чести, но кокошките ќе имаат ретки и различни по големина пердуви. Еден пердув е долг, проследен со краток и повторно долг. Мали и ретки пердуви сведочат за брзото перје на женката, а големи и чести пердуви го означуваат брзото формирање на широк крилја на машкиот поединец.

Примената на овој метод, и има многу искуство на знаење за структурата на птици, експерт работи на посебна фабрика, може да се најде решение и да се одреди полот на околу 800 кокошки на час, што покажува одлични резултати на работа и искуство. Но, и покрај тоа, овој метод се уште е во состојба да пропадне, а потоа постои брак во производството, па при определување на сексот дома, треба да ги проверите кокошките и другите методи.

  • Големината на пилешкото.

Методи за откривање на подот на пилешкоКокели се поголеми, од кокошки. Разликите во нивната големина можат да се манифестираат уште еден ден по испирањето од јајцето. Шепите на машките се појавуваат поголеми и помасивни. Телото на мажот е многу поголемо, главата и трупот се поголеми во дијаметар. Кога мерењето на кокошки може да се види дека мажјаците тежат неколку грама повеќе кокошки.

Овој метод е најлош во употреба, бидејќи не ги зема предвид специфичните карактеристики на една индивидуа. Дури и со раѓањето на апсолутно чиста колна, тежината на пилешко не може да биде точна, а некои кокошки, понекогаш, се потешки во масата од пливање.

  • Бојата на пилешкото.


Најсоодветни за одгледување се автокексалните кокошки, бидејќи нивната боја го одредува полот на птицата веднаш по нејзиното раѓање. Како да разликувате пилешко или петел? Така, на пример:

  1. Можете брзо и лесно да го одредите полот на Kuchin Jubilee расите, бидејќи мажите по раѓањето имаат крилја многу полесни од женките.
  2. Исто така, расите на птиците Адлер имаат посебна боја на определување. Род на Ajladn и Њу Хемпшир. Машки поединци имаат светла боја со нив, и женка со бледа боја.
  3. Новородените мажи од расата Темна Брама имаат бодликава боја, а женките имаат јасни контури на грб и светли кафени точки во регионот на главата.
  4. За брзо утврдување на полот на кокошки, кои биле обликувани од јајце, биле прекрстени две раси: Хајсек Браун и Ломан Браун. Мажјаците имаат кафена боја на пердуви, а женките се златни.

Јапонски метод на идентификација

Ако немате посебни специјални вештини, тогаш подобро е да не се користи овој метод. Принципот на методот функционира врз основа на сексуалната структура на птицата. Значи, во анусот, во близина на површината на телото кај мажите формира мал пад, што не може да се најде во кокошки. Сега се повеќе и повеќе ваков метод се користи во Јапонија и Европа, бидејќи нејзината точност достигнува 92-98%.

Овој метод има некои несакани ефекти. Често се случува, дека необучен специјалист може да ја оштети тенка мукозна мембрана на клоака, како резултат на која ќе се воведе инфекција таму. Ова може да доведе до активирање на воспалителните процеси во телото на пиле, шрафирање, па дури и убиваат млади дами да не dozhivshuyu и недели возраст. Овој метод треба да се користи само неколку часа по раѓањето на потомството. За еден час, можете да сортирате со овој метод околу 800 кокошки, ако имате доволно професионални вештини. Како да кажам пилешко или петел со овој метод?

  1. Како се раѓа пилешкото?Извадете го измет. Стомакот на пилешкото е нежно притиснат со неколку прсти од левата рака преку специјален сад подготвен за измет. Ако има течен изглед и не е целосно отстранет, тогаш треба да употребите памук или брис.
  2. Фиксација на пиле. За да го направите ова, земи пилешко со сите прсти на левата рака и превртувајте ја главата надолу. Следно, малку ја држи главата, ги притисна нозете со десната рака и го поправа.
  3. Отворете ја кроака пиле, истовремено отворете ја дупката и лесно притискајте го стомакот во правец на нозете и внимателно проверете ја дупката за да го откриете туберкулотот, во случај да е петел.

Одредување на пол на кокошки во специјални фабрички претпријатија

Грижа за кокошкиОвде проблемот со дефиницијата за секс речиси никогаш не се појавува. Како што растат специјален фабрички пилешко - ова е специјално дизајнирано за оваа продукција крстови. Благодарение на напредното одгледување, тие можат да ги препознаат сексуалните карактеристики во рок од еден ден по раѓањето, што ќе се манифестира во бојата на пилешкото. Значи, сите кокошки од беж боја - ова е идното пилешко и сите бели - ова е чистокрвни петлите.

Исто така, на некои сајтови посветени на одгледување кокошки, можете да најдете информации за одгледување на кокошки на живинарски фарми дури и во советско време. Овој метод, исто така, имаше сигурност од 100%. Неговото влијание беше употреба на ултразвук. За ова, беше избрано ултразвук кој можеше да ги наведува на пилешко или да го исплаши петелот.

Така, целото потомство беше собрано во специјално дизајнирана просторија, каде што од една страна се наоѓаа звучниците, што произведуваше одреден ултразвук. Понатаму, на подот, кој беше потребен за одгледувачи, преполн во близина на звучници, а другиот беше во далечината - имено, на спротивното место на собата. Фармерите од живина само морале повторно да ги одгледуваат избраните кокошки на нивните клетки.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Колку дневно пилешко мечка јајца кога ќе трча подоброКолку дневно пилешко мечка јајца кога ќе трча подобро
Како да се одреди полот на пилешко: петел или пилешкоКако да се одреди полот на пилешко: петел или пилешко
Како да се утврди возраста на кокошката: дали е можно да се направи разлика помеѓу старите и…Како да се утврди возраста на кокошката: дали е можно да се направи разлика помеѓу старите и…
Како да се одреди полот на брановиден папагалКако да се одреди полот на брановиден папагал
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Која птица е синото јајцеКоја птица е синото јајце
Како да се одреди возраста на кокошката: возраста на кокошкитеКако да се одреди возраста на кокошката: возраста на кокошките
Содржина на раса на кокошки на ПавловСодржина на раса на кокошки на Павлов
» » Како да го одредите сексот на испилување на пиле од јајце?
© 2022 AjLota.com