Опис на надворешните карактеристики на расата на Орлов на кокошки

Пилиња од расата Орел - карактеристикиРасата "Орел" доаѓа од "брада" и се бори против малезиски видови на светло обоени кокошки. На почетокот на седумнаесеттиот век, птиците дојдоа од Иран во Русија. Активно учество во одгледувањето на нова раса беше прифатено од принцот А. Г. Орлов-Чешменски.

Во советската ера, реставрацијата на питовите Орлов била направена од познатиот одгледувач М. Винокуров. За да се формираат високи продуктивни индикатори за кокошките на Орјол, тие биле пресечени со руски сорти: Торино, Бријагски кокошки и руски уши.

Благодарение на одгледувачите од СССР и ГДР, расата беше зачувана и обновена. Сега постои два вида Orlov chintz кокошки - Руски калико и Германски памук. Во изгледот и стандардните показатели, тие се разликуваат едни од други.

Изглед на раси на Орел

Орел кокошки се шетаат во дворотОд малезиски кокошки Орел се разликуваат со "брада" и издолжена густа опашка пердув. Лобусите на ушите и обетките на петлите се слабо развиени, а кокошките се отсутни. Широкиот окципитален дел од главата, краток рамен гајбан, вертикален борбен став му даваат на мажот агресивен изглед, правејќи ги да изгледаат како предатори. Коколите имаат хоризонтална фигура, сквотот, а ликот е мирен и избалансиран. Петелките се силни и pugnacious.

Расата е ценета поради нејзиниот необичен изглед, светла перја и способност да се прилагоди на суровите временски услови.

Изглед на оваа раса наликува на борбите:

 • издолжено тело;
 • широки раменици;
 • масивни назад;
 • заоблени гради,
 • исправен врат;
 • моќен, краток, свиткан клун;
 • жолта боја на очите со црвена боја;
 • силни, долги канџи на шепите;
 • бујна перја на грбот на вратот.

Продуктивни карактеристики на расата на Орлов на кокошки

Прекрасна пилешка раса Орлов чинцOrlovskaya chintz раса на кокошки се однесува на видови од месо. Нивното месо е пријатно за вкус, но малку грубо. Тоа беше сличноста на играта што одгледувачите се обиделе да ја нагласат, формирајќи надворешен изглед на кокошки Ориол. Живата тежина на петелот достигнува 5 кг, тежината на женската е околу 3,6 кг.

Орлов чинц кокошки не се продуктивни слоеви. Тежината на јајце е во опсег од 56-60 g, школка е бела или со крем сенка. Годишно пилешко може да уништи околу 160 јајца. Во иднина, производството на јајца паѓа, па Ориол не се користи на индустриско ниво.

Позитивни квалитети на раса

Кокошките во Орел се користат од страна на приватни домаќинства за неколку намени: декоративно, производство на јајца, месо. Да позитивни квалитети тип се однесува на:

 • диетално месо;
 • добро производство на јајца во зима;
 • отпорност на мраз и тежок снег;
 • скромен во содржината и хранење.

Негативни квалитети на раса

Кокошките во Орел имаат негативни карактеристики кои не придонесуваат за размножување на видови во индустриското производство на живина:

 • На лошите страни на питовите во Орелбавен раст на кокошки;
 • ниска тековна стапка;
 • тенденцијата на кокошките на настинки и други заболувања (искривување на клунот, слабост);
 • потребата за голем простор за развој на мускулатура кај кокошки и возрасни;
 • доцна почнуваат да носат јајца;
 • Неразвиениот инстинкт на јајца за ведење.

Карактеристики на одгледување Orel chintz раса

Пилешкото Орел е стара декоративна раса. Одгледувачите на расата на кокошкиот орловски шинци се ангажирани од љубителите на изложбените птици. Изгледот на видот е многу спектакуларен, со светла убава перје. Тешко е да се најдат кокошки Орлов чанц без нечистотии. Кога се одгледувате, треба да го набљудувате изгледот на пилешкото и да одберете само соодветни поединци за овие цели:

 • Одгледување на живина Ориол цинцвисок раст;
 • силно тело;
 • чешел кој личи на малина, ако се сече на половина;
 • скраф на главата;
 • нозе без пердуви со жолта боја.

Кои птици не се погодни за одгледување

Птиците несоодветни за одгледување имаат:

 • Петел од раса од Орелтесно тело;
 • недоволен раст;
 • спуштање на грб;
 • мала тежина;
 • тенок клун;
 • недоволно перје на главата;
 • црна боја на "брада".


Оние кои сакаат да се обидат сами да одгледуваат кокошки за кокошки, искусни земјоделци советуваат за инкубација да ги земат јајцата на двегодишни кокошки.

Видови птици

Orlov chintz кокошки од германско одгледувањеПостојат два подвида на orwines - германски и руски јазик. Птици од германско размножување светлина се изгради, имаат директно клун, мала тежина. Нивното тело е кратко, широк, малку издолжено нагоре. Добро развиени надвижни лакови. Опашката се наоѓа под прав агол во однос на грбот. Растот не е висок, околу 55 см. Ваквите надворешни трансформации позитивно влијаеле врз продуктивноста на расата. Пилите на германската сорта полесно се растат, не се толку зависни од условите на притвор. На природните карактеристики на германското белило припаѓа црна и бела боја на перја.

Кокошки од расата Орел на руско одгледувањеПетушки руски подвид има пердув светло-кафеава или глинест боја со црвена боја. Целото тело на птицата ги покрива белите дамки кои можат да се најдат на црно пердуви. На крајот на пенкалото има бела секција. Птичјиот крилја се одликува со необична боја: "огледална" лента со црна боја со зелени закрпи. На црната опашка, белото пробивање е благородно разликувано.

Орел калико кокошки и петелки имаат речиси иста боја, но бојата на жените е малку полесна. На целата површина на перја има бели дамки со тенки ленти со црна боја.

Како да се задржи и да се грижи за кокошки

Orlovskaya раса на кокошки - услови за одгледувањеПтици добро толерира руски мразови и настинки, но за да се добие максимално продуктивно враќање од кокошките, неопходно е да се создадат удобни услови за нив. Местото на нивниот престој мора да биде суво, без нацрти.

Насест за птици опремување на висина од повеќе од еден метар од подот. Гнездата се направени од дрвени кутии или кошеви. Дното е покриено со слама.

Петелките од оваа раса се пигментарни, затоа е непожелно во соседството со нив да има и други видови птици. Доколку е потребно, можете да ги задржите кокошките во птичар или кафез. Орел раси треба долги прошетки, тоа е корисно за здравјето на птиците. При инсталирање на фидер и чаши за пиење, потребно е да се земе предвид обликот на клунот од овој вид.

Хранење кокошки Орел

Одредете составот и диететските норми за птиците едноставно, бидејќи тие се скромен. Во прилог на целото и мелени жито, храната може да варира:

 • Гладен пилешко ореолсуров или варен корен зеленчук;
 • мешани сточна храна и специјални мешавини;
 • млечни производи;
 • соја софи;
 • свежо сено,
 • билки од коприва.

Можете да користите песок, чакал и минерални адитиви. Водата секогаш треба да биде во резервоарот за вода.

При размножување на овие птици потребно е да се подготват за тешкотиите: на кокошки им е потребна грижа и внимание, тие често се разболуваат, се склони кон инфекции.

Да се ​​купи кокошки или возрасни птици orlovskoy памук е исто така тешко. Овие убави мажи може да се најдат само кај живинарите, ентузијастите, познавачите на старата руска раса.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Орлов вид на коњи: карактеристики и опис на ловецотОрлов вид на коњи: карактеристики и опис на ловецот
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Одгледување на декоративни раси на кокошкиОдгледување на декоративни раси на кокошки
Раса на пилека ајмам тсемани: опис со сликаРаса на пилека ајмам тсемани: опис со слика
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описиНесуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи
Ретки кокошки од раса од јајце-месо BarnevelderРетки кокошки од раса од јајце-месо Barnevelder
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Птиците Орел се прекрасна руска расаПтиците Орел се прекрасна руска раса
Видови на Araucan кокошкиВидови на Araucan кокошки
» » Опис на надворешните карактеристики на расата на Орлов на кокошки
© 2022 AjLota.com