Најдобрите раси на декоративни кокошки

Декоративни раси на кокошкиДекоративни кокошки можат да станат достојни декорации на селскиот двор. Но, пред да го купите, треба да се запознаете со карактеристиките на грижа и одгледување, од најпопуларните раси, да знаете како правилно да ги хранат. Беа изведени многу раси на одгледувачи на кокошки, базирани исклучиво на продуктивни карактеристики.

На територијата на земјата, нивното одбивање почнало да се практикува пред околу 200 години. Во наше време тие ја изгубија својата популарност, поради тоа што беше релативно мала продуктивност. Но, некои земјоделци сè уште се занимаваат со одгледување на такви раси.

Декоративни кокошки

Не сите декоративни раси на кокошки се многу популарни. Се разликуваат само оние карпи, кои се најчести.

  • Опис на раса пилешкоBentamka. Ова се џуџести пилиња. Петел тежи не повеќе од 800 грама, жената тежи само 500 грама. Бојата може да биде многу различна. Постојат поединци со црна, изопачена пергаментна перје. Видот на расата ја одредува сенката. Bentamku ја нагласува активноста и звукот. Друга важна карактеристика: слоеви - одлични кокошки. Индексот на производство на јајца не е премногу висок. Една година птицата може да произведе не повеќе од 100 јајца. Хранењето такви птици не е тешко, бидејќи тие се скромен. Месото има необичен и пријатен вкус, што овозможува да се одгледуваат за месо. Јајцата имаат одличен вкус и хранливи квалитети.
  • Seabright. Расата, исто така, му припаѓа на џуџето. Некои искусни одгледувачи ги сметаат за подвир на Бентамка. Но, повеќето експерти ја напуштаат Сибрајт во посебна форма. Ваквите декоративни кокошки се разликуваат не само од нивната мала големина, туку и од нивните многу оригинални перја. Тие се разликуваат не само во нивната активност и ентузијазам, туку и во нивната нескротливост во однос на храната и содржината. Способноста да лета е добро развиена. Нивото на плодност е ниско. За една година од Sibraith можете да добиете до 100 јајца. Производите имаат уникатни вкусови, кои го разликуваат меѓу другите раси.
  • Кинеска свила. Вонредна боја на клунот ја донесе оваа раса на украсни кокошки голема популарност. Исто така, гребенот и кожата се оригинални. Делови од телото кои се наведени имаат сина нијанса. Нарцилијата се одликува со густи пердуви на нозете, тие се многу пријателски. Во кокошки високо развиен инстинкт, што го прави возможно да се користат како кокошка јајца, кои демолираа други ptitsy.Myaso овие кокошки не се само Исклучителна деликатес, но исто така производ со терапевтски својства. Ако зборуваме за производство на јајца, тогаш од една птица можете да добиете 120 јајца годишно. Тие се многу ценети од пената, па затоа може да се исечат за продажба.
  • Pavlovskaya. Таквата декоративна кокошка изгледа како фазан. На главата е уникатен грб. Перјето е табби на почетокот и на крајот. Во средината на пердувите има сребрена или златна боја. Тие сакаат да покажуваат активност, лесно да толерираат ладно време, имаат одличен имунитет. Нивното одгледување е лесно и едноставно, оваа задача лесно може да се реши дури и од почетокот на земјоделците. Стапката на преживување на кокошките од оваа раса е многу висока. За една година поединецот произведува околу 150 јајца. Треба да се забележи дека месото нема посебен вкус.
  • Брама. Овие декоративни кокошки се вистински гиганти, ако ги споредите со горните раси. Тие се благородни надворешно, физички силни, имаат значителни големини. Сите овие параметри направиле раса навистина позната. Тие имаат флегматичен карактер. Kurochki разликуваат умот и скромен. Кога се гради куќа, големината на птиците мора да се земе предвид. Возрасни поединци можат да тежат 3-5 килограми. За една година ќе донесат до 120 јајца. Месото е малку грубо. Можете да ги одгледувате само за декоративни цели.

Видови декоративни кокошки, кои се разликуваат по невообичаен изглед

  • Видови и раси на кокошкиShabo - декоративно пилешко, чија тежина не надминува 600 грама (особено петлите). Тие првпат се појавија во Јапонија, каде што служеа како украси за домаќинствата на богатите луѓе. Бојата на таквите декоративни кокошки може да биде бела, сребрена, шарени или црвена. Перје - вообичаена, кадрава, свила. Телото е масивно, кратки нозе. Вратот е особено густ, опашката е многу широк, наликува на вентилатор.
  • Милфлер.Декоративно пилешко има светла и спектакуларна перја. Се одликува со висока густина дури и на нозете. Кокошките и петлите од оваа раса тежат до 800 грама, имаат добра продукција на јајца - до 100 јајца годишно. Тие нема да имаат потреба од преголемо количество фуражи и слободен простор. Прекрасен изглед и минимални трошоци за одржување прават толку декоративни повеќе и повеќе познати.
  • Малезиски Серама.Претставници на расата се вистински трошки! Нивниот раст е гулаб, тежината на пилешкото е околу 250 грама, но петелот не тежи многу повеќе. Ова е птица со кратко тело, поставен вертикално, опашката - кренато, вратот свиткува, како лебед. Поради нивната мала големина, тие мора да се чуваат само во специјално опремени кафези, обезбедувајќи посебна исхрана.

Карактеристики на содржината на декоративни кокошки

Декоративни кокошки неопходно е да се обезбеди посебна содржина и храна. Затоа, ќе биде малку тешко за лице без искуство да се справи со сите нијанси, бидејќи искуството во овој случај е од големо значење.

При изборот на раса, треба да се запознаете со сите негови посебни карактеристики. Значи, може да избегнете многу проблеми.

Избор на гасови

Одржување на кокошки на декоративни расиНа декоративни кокошки се зголеми треба да ги нахрани правилно. Вие не можете да направите без витамини и лесно сварливи протеини. Одличен извор на овие супстанции е квасецот. Тие мора да се додадат во вообичаената храна.

Не заборавајте за сочното сточна храна (цвекло, морков, зелка). Дајте им секој ден. Максималното оплодување се постигнува со висока содржина на витамин Е. Содржи овес и јачмен.Хербалниот оброк може да стане главен извор на протеини. За таа цел, најдобро е младата трева со коприви. За да се надополни минералната рамнотежа, може да се користат школки, чакал, креда, гранати. Со висококвалитетна исхрана, младите кокошки ќе имаат одлично здравје и силен имунитет.

Кои проблеми можат да се појават

Не сите декоративни раси на кокошки можат да ја преживеат суровата студена состојба. Некои луѓе имаат потреба од константна топлина. Покрај тоа, птиците мора да бидат обезбедени доволна количина на природни фуражи за цела година, за да можат да живеат удобно.

Перјето може да изгуби атрактивен изглед. За да се спречат ваквите последици, неопходно е да се обезбеди секој поединец со слободен простор. Некои декоративни кокошки не летаат, за нив е вредно да се опремуваат спуштени заби.

Некои карактеристики на нега

Како да се одгледуваат пилешкоЗа да се обезбеди соодветна нега на птици, треба да знаете и да разгледате неколку важни точки. Значи, љубителите на љубовта создаваат посебни услови, за да се чувствуваат добро во студениот период. Живина опремување, спречување на нацрти. Одлично решение ќе биде систем за вентилација.

Дебелината на легло треба да се зголеми во зима. Ако пилешко пернат нозе, супстратот треба да се олабави од време на време. Не заборавајте дека легло треба да биде свежо, треба периодично да се менува.

Во случај на недоволно осветлување, нивото на производство на јајца се намалува. Посебно внимание посветувајте на осветлувањето, имајќи предвид дека оптималната должина на светлиот ден за декоративни кокошки треба да биде 15 часа.

Појавата на птици игра важна улога. Внимавајте на исхраната на кокошки, тоа треба да биде што е можно природно.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да го одредите сексот на испилување на пиле од јајце?Како да го одредите сексот на испилување на пиле од јајце?
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Одгледување на декоративни раси на кокошкиОдгледување на декоративни раси на кокошки
Месо раси на кокошки: име, опис и сликаМесо раси на кокошки: име, опис и слика
Најдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и сликаНајдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и слика
Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описиНесуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Москва црна раса на кокошки: описМосква црна раса на кокошки: опис
Бојлер. Опис на расата и карактеристиките на содржинатаБојлер. Опис на расата и карактеристиките на содржината
» » Најдобрите раси на декоративни кокошки
© 2022 AjLota.com