Кокошки-golosheyki - детален опис на раса

ПилешкоОдгледувањата на холокаустот на кокошки се повеќе како мисирки, но некои фармери преферираат да ги одгледуваат, бидејќи кокошките-холоти се неверојатно продуктивни во однос на месото и јајцата. Покрај тоа, кокошките се скромен во содржината и се универзални. Денес ќе презентираме детален опис на нив.

Од каде потекнува расата?

Точното потекло на претставниците на оваа раса е непознато. Но, постојат неколку верзии. Генетика велат дека расата се појавила:

 • благодарение на преминот на борбите курт кунг-котли со други птици, чие име остана непознато;
 • преку премин на Кочин и малезиски кокошки.

Првите информации за кокошки се појавија во Австрија кон крајот на 19 век. И до триесеттите години од минатиот век расата се проширила во следниве земји:

 • Австрија себе;
 • Унгарија;
 • Советскиот Сојуз;
 • Романија.

Првично, расата била наречена Трансилванија. На почетокот на дваесеттиот век, одгледувачите ја изнесоа својата џуџеста разнообразност преку преминувањето на стандардни холозити со германски бентамаци. Но, тоа не беше широко распространето, остана само изложба.

Најмногу од сè, кокошки се чести во јужниот дел на Русија. Откако беа доведени во СССР од Романија и Унгарија.

Холоксична раса на кокошки: опис

Црно пилешко голи личностиХолоценската раса на кокошки, како што веќе беше споменато претходно, е повеќе како мисирка од кокошки. Клучна точка на описот на претставниците на расата е отсуството на пердуви на цревата и на вратот на птицата. Оваа карактеристика се карактеризира со фактот што пердувите фоликули не се развиени на овие делови од телото на птицата. На задниот дел на главата на птицата се формира таканаречена пердувна капа, а пред вратот се распоредени пердуви, така што тие личат на лак.

Под крилјата, исто така, отсуствуваат и пердувите на шупливите кокошки, овие локации се нарекуваат upterias. Кога птицата има многу такви голи закрпи на телото, тоа значи дека тоа одговара на описот на стандардот на неговата раса. Исто така, пердувите се отсутни и во внатрешноста на телото на мали триаголници.

Holosity на овие птици се формира во ембрионски период, кога пердувите папили почнуваат да се развиваат. Овој знак потоа поминува на возрасните лица.

Голиот врат со црвена боја е резултат на работата на одгледувачите. Тоа е многу убава со нејзината "капа" на главата светло црвена кај кокошки или обемна светла сртот на петлите. Ако зборуваме за холонета, тогаш има убави обетки со иста светла боја.

Како и за други предмети кои го опишуваат појавувањето на овие птици, тие се како што следува:

 • клунот е малку криви и има црвено или жолта боја;
 • очите имаат црвено-портокалова боја;
 • птиците пливаат секоја година, за тоа време целосно го менуваат надворешниот слој на нивната кожа;
 • главата е мала, но широк, грбот има розова или лисна форма;
 • растот е мал;
 • Телото има форма на правоаголник, телото е издолжено и малку покачено;
 • Ракот е кружен, ова се постигнува поради добро развиените пекторални мускули;
 • крилјата се лабаво прицврстени на телото, малку спуштени;
 • кратки и силни нозе, имаат четири прсти, имаат сива или жолто-портокалова боја;
 • мала и прекрасна опашка се наоѓа на телото под агол од 15 степени, големи и обликувани плетенки.

Фенстер може да ги има следниве нијанси:

 • кукавица;
 • бело со црни рабови;
 • разновиден;
 • црна;
 • кафеава;
 • црвено;
 • сина со граница.

Тежината на возрасното пилешко е околу 2-3 килограми, но петелот може да тежи четири килограми.

Што не е дозволено во појавата на кокошки:

 • кога очите се многу темни;
 • на голите дамки кожата станува жолта;
 • опашката е стрмен;
 • телото е слабо;
 • обетки се бели;
 • глава црна;
 • вратот и внатрешното бедро.

Колку е продуктивна голската раса на кокошки

Пилешко голиСпоред природата на продуктивноста, кокошките се поврзани со раси на месо и јајца. Пилешко месо сочно и нежно, наликува на Турција. Што се однесува до јајцата, тогаш пчелите почнуваат да траат околу половина година и да дадат едно парче на секои 2-3 дена. Во првата година од животот производството на јајца е околу 180 парчиња, на второто - 150 парчиња, соодветно. Јајцето тежи во просек околу 60 грама, а нејзината школка е беж во боја.

Преживувањето на млади и возрасни лица е околу 95 проценти. Одгледувањето и растот на младите израстоци на голи раси е многу профитабилно во однос на остварување на профит.

Опис на условите за содржината на кокошките

Во однос на храната, генијалци не се особено пребирливи и чуден. Како претставници на други раси на кокошки, тие имаат потреба од такви производи како што се:

 • Пилешко бебињакоренски култури;
 • житарици;
 • Коска од месо;
 • креда;
 • eggshell;
 • квасец;
 • детелина;
 • зеленчук.


Можете да додадете во храна и песок, ова се должи на карактеристичните карактеристики на дигестивниот систем на птиците.

Ако нема потреба за вежбање, додадете рибино масло во добиточната храна. На поединци постари од 2 месеци, да јадеме пченка, што не дозволува дебелина на птицата.

Храната за младите од оваа раса треба да биде правилно избалансирана. Дајте им моркови, цвекло, кршен зрно, зеленчук, како и варено и рендано јајце. На кокошки може да им бидат понудени пченични трици, кои позитивно влијаат врз растечкото тело.

Што се однесува до исхраната за кокошките, нивната исхрана треба да содржи зеленчук и зрнести зрна, тие содржат потребна количина на витамини за кокошката. Нахрани слоеви два пати на ден. Првиот пат им се дава влажна каша, а втората е мешана храна.

Нахранете ги птиците на секои два часа, без оглед на избраната шема за исхрана. Јадете непотребна храна од бродерот и добро ги миете колибрите.

Препорачливо е да се обезбеди двор за одење, бидејќи кокошките треба сончева светлина, и тие ќе можат да јадат зелена добиточна храна во нивните прошетки.

Птиците мора да имаат постојан пристап до вода за пиење.

Потрошувачката на храна од пресметката за возрасен пилешко со тежина од 2 кг изнесува 130 гр дневно. Ако тежината е поголема, додадете 10 грама храна за секои 250 гр тежината на птицата.

Holoshey поседуваат природен отпор и, и покрај особеностите на нивните пердуви, тие толерираат ладно добро. Во конакот, температурата треба да биде над нула степени, по можност околу 12-15 степени. Не дозволувајте влага или нацрт. Птиците се најдобри лоцирајте во затворени простории во тресет, благодарение на што на пилешко кокошарник ќе им се обезбеди нормална влажност, а бактеријата ќе умре.

Редовно пуштете ги кокошките да организираат прашини за нив.

Се препорачува пилешко да се зголеми во приватни домаќинства. При нивното одржување неопходно е да се набљудува потребниот број на жени и мажи. Еден маж може да оплоди до 10 кокошки одеднаш.

Јајцата треба да се стават во инкубаторот, бидејќи потомството на оваа раса не може да се нарече пример. Но, и покрај ова, добро се грижат за потомството. Кокошки ќе растат нормално и брзо ќе добијат тежина. Во содржината тие се скромен, како и возрасни поединци.

Предности и недостатоци на расата

Петел на голатаГлавните предности на претставниците на оваа раса се:

 • генијалци се многу мирни;
 • лесно кубе;
 • по вкус, месото од ова пилешко наликува на исхраната месо од Турција;
 • кокошки се скромен во однос на содржината и хранењето.

Главниот недостаток на кокошки е нивниот специфичен изглед. Многу луѓе не го сакаат својот гол гол. Но, оние земјоделци кои сé уште одлучија да ја одгледуваат оваа раса на кокошки, беа многу задоволни. Особено, поради фактот што беше лесно да ги удира по колењето, има многу проблеми со обичните карпи со ова.

И оние кои одлучија да имаат goloshes на фармата, забележи мирна природа на овие птици. Но, мирот е присутен исклучиво на женките, мажите се поактивни, сепак, активноста е својствена за секој петел, без оглед на расата.

Значи, го разгледавме описот на таквата раса на кокошки како генијалци. Тие не се особено популарни во споредба со другите во нашиот регион, првенствено поради нивниот специфичен изглед. Но, ако сеуште сакате да имате goloshes на фарма, тогаш не ќе жалам. На крајот на краиштата, тие, како што велат земјоделците, се исклучително скромен во поглед на грижата, имаат добри стапки на производство на јајца, а нивното месо е вкусно и диетално.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Раса на пилека ајмам тсемани: опис со сликаРаса на пилека ајмам тсемани: опис со слика
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Пик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и сликаПик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и слика
Пик мајстор Греј: детален опис на расатаПик мајстор Греј: детален опис на расата
Ретки кокошки од раса од јајце-месо BarnevelderРетки кокошки од раса од јајце-месо Barnevelder
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Птиците Орел се прекрасна руска расаПтиците Орел се прекрасна руска раса
Видови на Araucan кокошкиВидови на Araucan кокошки
Кокошки на раса, опис и карактеристики на КочинКокошки на раса, опис и карактеристики на Кочин
» » Кокошки-golosheyki - детален опис на раса
© 2022 AjLota.com