Пик мајстор Греј: детален опис на расата

Кури-мајстор на сиваКоњите за јадење на пилешко месо веќе долго време уживаат заслужена популарност меѓу живинарските фармери

. И тоа не е изненадувачки, бидејќи таквите кокошки не само што го снабдуваат семејството со вкусно месо и здрави јајца, но исто така можат да остварат добри профити поради брзото собирање на стоковите тежини од страна на младите.

Домашните фармери покажуваат зголемен интерес за младата раса на кокошките - мајстор Греј. Што би можеле овие птици да бидат заинтересирани за нашите земјоделци од живина? Ајде да се обидеме да дознаеме во рамките на овој напис.

Историја на појавата на мајстор Греј

Раси и крстови на кокошкиОваа раса на птици донесе одгледувачи на унгарската компанија Хаббар. До неодамна, оваа компанија беше запознаена со многу малку луѓе, а денес, благодарение на успехот на кокошките, Магистер Греј, има филијали во Франција и во САД.

Патем, поради овие гранки постои погрешно мислење дека кокошките на мајсторот Греј имаат Француско или американско потекло.

И покрај фактот дека оваа раса беше одгледувана во Унгарија, таа почна да се здобива со популарност во целиот свет благодарение на Франција. Француските земјоделци беа први што ги ценеа сите предности на оваа раса и го однесоа своето одгледување на протокот.

Унгарскиот одгледувачи во одгледување на оваа раса живина постави како нивната цел можноста за добивање на кокошки месо, кои самите ќе се чувствувате добро, не само во живинарски фарми, но на фарма. Со нивната задача, тие целосно се справиле. Кокошки мајстор Греј претвори скромен во храна и одржување.

За прв пат за оваа раса почна да зборува пред околу 20 години. Потоа, претставниците на Хаббар на една од живинските конференции случајно ја споменаа работата на новата раса, која ќе се случи непристојно да се грижи, исхрана и температура во живината. Дури беше именуван прелиминарното име на мајстор Греј. Подоцна, тие ги зазедоа овие кокошки и почнаа да се појавуваат во описот на расата.

Новата раса се одгледувала со премин на мажи и жени од редовите Redbro и Master Gray S. Последните беа резултат на вкрстување на крстовите со расата Redbro S.

Вреди да се напомене дека тоа нема да биде можно да се одгледуваат сиви сиви кокошки. Факт е дека одгледувачите ја чуваат тајната на чистотата на расата. Сите земјоделци кои се обиделе да го репродуцираат се соочиле со истиот проблем: потомците ги стекнале карактеристиките на еден од родителите. Покрај тоа, тој има полоша тежина и јајце-врска. Поради оваа причина младите од мајсторот Греј раса се подобро да се купат во расадници со име.

Опис на раса

Кури-мајстор на сиваМајката сиви кокошки припаѓаат на индустријата за месо од месо. Времето на собирање на комерцијална тежина во нив е само 6 месеци. Во овој случај, кокошките тежат 4 кг, а мажите можат да тежат до 7 кг. Женките почнуваат да ги даваат првите јајца на возраст од 3,5 месеци. Во описот на расата од компанијата Хаббар се наведува дека со соодветна грижа овие птици можат да се откажат од 300 јајца годишно. Овие резултати се споредливи со резултатите најдобар вид на јајца.

Според земјоделците, месото на кокошките мајстор Греј е многу вкусно, лишен од вишок маснотии, прилично густа, но сепак нежна. Бидејќи кокошки имаат голем трупец од месо од него се користи за производство на храна за бебиња. Постои побарувачка за печурки на овие птици.

Женките даваат големи јајца со тежина до 70 г. Шолчните јајца често се кремасти, поретко кафеави. Според земјоделците, тие никогаш не добиле 300 јајца од кокошката. Но 200 и малку повеќе е обична реалност. Постои мислење дека производството на јајца прогласено од одгледувачите може да се добие само во стерилни услови на фарма од живина. Но, да не заборавиме дека овие птици беа извезени за чување во приватни фарми.

Надворешни карактеристики

Раса мајстор сиваРасата не беше залудно наречена Господар Греј. Како што знаете, зборот сива значи "сива". Птиците од оваа раса имаат значајни сиво-бели перја. И бело и сиво пердуви се дистрибуираат во телото во основа рамномерно. Мал дисбаланс е само на грбот, градите и вратот. Задните пердуви се претежно бели, на градите и на вратот се главно сиви.

Птиците од оваа раса имаат светло-црвен чешел и добро дефинирани обетки.

Телото на овие кокошки е големо. Сосема е можно да се нарече масовно, имајќи ги предвид индикаторите за тежина. Шепите се моќни, со средна должина, со добро развиени мускули. Коските се многу силни.

Некои "експерти" тврдат дека постои слична раса на пилешко наречена Мастер Гриз. Всушност, ова се исти птици. Тие доаѓаат од Франција, а вториот збор во името на расата се чита на француски начин - Грис.

Патем, во нашата земја оваа раса е позната по друго име - унгарскиот џин.

Главни предности и недостатоци на расата

Пилешко мајстор Греј во неговите карактеристики може да даде шанси најдобрите птици кои јадат месо. Според официјалниот опис, тие ги имаат следниве предности:

 • Пилешко мајстор сива - кокошки за месо-јајцаБрзо зголемување на телесната тежина.
 • Голем вкус на месо.
 • Незначително внесување на храна во однос на телесната тежина на птицата.
 • Рано поставување јајца.
 • Добро производство на јајца за универзална раса.
 • Големи јајца.
 • Не постојат специфични барања за содржина.
 • Зголемена стапка на преживување на кокошки во услови на земјоделство.
 • Отпорност на болести.
 • Мирен карактер. Кокошки мајстор Греј не е во конфликт со другите жители на фарма на фарма.
 • Совршено седат јајца. И не само нивни, туку и птици од други раси.
 • Овие кокошки се естетски убави.

Тоа е неверојатно, но и покрај појавата на овие птици и индикатори за тежина, тие практично не акумулираат масти.

Би било нефер да зборуваме за некои предности и да заборавиме на недостатоците. За оваа раса има минуси, но има многу малку од нив:

 • Одгледување пиле господар сиваПилињата од оваа раса добиваат тежина малку полоша од кокошките на бројлери. Но, не треба да заборавиме дека мајсторот Греј е универзална раса. Очекувајте од тоа резултатите од враќањето на месото, што е повисока од онаа на чисти раси на месото, не вреди.
 • Господар Греј не е целосна раса, туку крст. Тоа е, тоа нема да биде во можност да се одгледуваат во својата економија. Оттука, секоја година, за одржување на бројот на кокошки, кокошки или јајца мора да се купат за инкубација. Уште еднаш, Хабард нема намера да ги сподели тајните на нејзиното размножување.

Треба да се напомене дека поради неможноста за независно одгледување, птиците од оваа раса сè уште не се широко распространети во нашата земја.

Почетната фаза на одржување на кокошките мајстор сиваСпоред првичната содржина се подразбира формирање на пилешко стадо. Според експертите, на самиот почеток е најдобро да се купат одгледувани пилиња, отколку да се отстранат од јајца во домашен инкубатор. Факт е дека возрасните кокошки поседуваат посилен имунитет, за разлика од оние добиени од јајца.

Оптималната возраст на кокошки, која може да се купи за да се формира пилешко стадо - 10 дена.

Во иднина, стадото може да се надополни со купување на педигре материјал. Во тоа време во пилешкото стадо ќе биде кокошка. Затоа, можете да му ја доверите инкубацијата на дел од јајцата.

Кога кокошките се инкубираат, тие не можат да се земат веднаш од инкубаторот. Треба да им дозволите да се исушат. Само по ова треба да се пренесат на топло место под електрична светилка. Најчесто тоа е картонска кутија со легло.

Во кутијата, тие мора да бидат во првите 2 дена, додека не станат нозете. По ова, кокошки може да се сместат во гнездото на кокошката. Таа ќе ги прифати и ќе ги храни во следните 60 дена.

Во случај кога има многу кокошки, не вреди да ги отстраните. Живината ќе мора да ги следи самостојно во првите две недели. Потоа тие можат да бидат ослободени за самостојно живеење во посебна куќиште во кокошката.

Во никој случај, не можете да им дозволите на старите птици. Тие можат да пецкаат млади животни.

Услови за притвор

Кога зборуваа за размножување висока приспособливост на кокошки Мајстор Греј на новите услови, тие не лукав. Оваа птица е навистина скромен во грижата. Сепак, за нормален раст и добро производство на јајца, сепак ќе треба да се обезбедат минимални услови за притвор. Затоа, пилешко кокошарник за нив мора да ги исполнуваат следниве услови:

 • Пилешко мајстор сива карактеристикаОвие птици треба да се чуваат во суви простории.
 • Мора да биде опремена со добра вентилација.
 • За да се задоволат инстинктите на храна во кокошката, неопходно е да се стави бања со пепел измешан со песок. Во нив, птиците ќе пливаат, ќе се ослободат од пери. Важно е да не заборавите да додадете песок во бањите. Инаку, пепелта брзо ќе растера низ собата.
 • Мајката сиви кокошки бараат повеќе простор.
 • Во зима е препорачливо да се заврши еден коњ инфрацрвени ламби за греење птици. Тие не го толерираат студот.
 • Исто така, треба ултравиолетови шепи. Тие ќе симулираат сончево осветлување, поддржувајќи го поставувањето на јајца на овие птици на правилно ниво.
 • Во куќичката мора да бидат опремени со пештери со гнезда во големина од 35 до 40 см.

Ѕидовите и таванот на куќата треба да се варосани. Сите простории мора редовно да се дезинфицираат со специјални решенија.

Опис на исхраната

Од првите денови од животните пилиња од оваа раса хранат со варено јајце, се меша со варено просо. Една недела подоцна, тие се префрлаат на храна за живина со влажна каша.

Во голема мера, овие кокошки немаат посебна диета. Тие може да се хранат со истите гасови како и другите живина.

Исхраната на претставници на расата мајстор треба да се базира на:

 • Пилешко мајстор Греј / мајстор Греј (мајстор Греј / Грис) - опис на расатаЖито.
 • Пченка.
 • Рибен оброк.
 • Тиква
 • Бурби.
 • Моркови.
 • Зелените.

Многу е важно да додадете храна со калциум со висока количина на храна. Обично, за да се надополни овој минерал во телото на кокошки, птиците се истураат во садовите за хранење на школска карпа и кршен школка. Ако ова не е направено, слоевите ќе почнат да се полнат недостаток на калциум друг начин: Пек јајца со јајца.

Не заборавајте за витамински додатоци. Ако тие не се дадени, случајот на птицата може да започне. Таквите случаи не се невообичаени во земјоделството, каде што фармерите од птици забораваат да го хранат пилешкото стадо со витамини.

Витамини најдобро се даваат како дел од специјализираните мешани сточна храна за птици. Тие, како по правило, ги содржат сите минерали и витамини неопходни за нормален развој.

Имајќи го предвид фактот дека цените за таквата сточна храна се мали, нивното купување нема сериозно да влијае на семејниот буџет. Покрај тоа, доброто производство на јајца и брзото множество тежина брзо ќе ги надоместат сите трошоци.

Некои фармери, со цел да се спречи авитаминоза во пилешкото стадо, препорачуваат да го нахранат пилешкото со сечкана коприва.

Намалување на трошоците за гоење кокошки Господар Греј може да биде, ако да им се обезбеди пикник. Заградата за овие цели треба да биде изградена на територија со голем број треви.

Кога подготвувате диета за оваа птица, не треба да заборавите дека за време на сезоната на менување и во зима тоа не треба да се додава на јачменот. Прашањето е дека ова зрно силно ги ослабува птиците.

Заклучок

Господар Греј е раса на кокошки, одликувана со одлична продуктивност и брз раст. Поради ниските барања за условите за одржување, предност е да се задржи на лична фарма. Сепак, целосно уживаат во одгледувањето на овие птици нема да работи. Ќе биде неопходно годишно да се купуваат млади животни или јајца за да се надополни добитокот, бидејќи овие крстови не можат да се одгледуваат дома.

Кога купувате кокошки од оваа раса, треба да бидете внимателни. Факт е дека во последно време, се повеќе под маската на мајстор Греј scammers продаваат непознати хибриди, кои немаат добар раст и јајце-врска. Искусни земјоделци од живина препорачуваат купување само во доверливи фарми.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Пик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и сликаПик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и слика
Ретки кокошки од раса од јајце-месо BarnevelderРетки кокошки од раса од јајце-месо Barnevelder
Пилешки брахма: опис на птици, технологија на одгледување, хранење и болестПилешки брахма: опис на птици, технологија на одгледување, хранење и болест
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Карактеристики на расата на кинески свилено пилешкоКарактеристики на расата на кинески свилено пилешко
Бојлер. Опис на расата и карактеристиките на содржинатаБојлер. Опис на расата и карактеристиките на содржината
Видови на Araucan кокошкиВидови на Araucan кокошки
Содржина на раса на кокошки на ПавловСодржина на раса на кокошки на Павлов
Опис на расата на кокошките на АдлерОпис на расата на кокошките на Адлер
Кокошки-golosheyki - детален опис на расаКокошки-golosheyki - детален опис на раса
» » Пик мајстор Греј: детален опис на расата
© 2022 AjLota.com