Видови кокошки: најдобри слоеви за фарма

Најдобри слоеви за фармитеГоведата може да се најдат на приватна куќа ретко, но најразновидните раси на кокошки живеат дури и кај современите сопственици на сопствените парцели. Домашните слоеви денес не бараат многу грижа, тие се прилагодени да живеат во отворени кафези и во слободен опсег, додека тие лесно можат да му обезбедат на семејството свежи јајца. Неодамна, насоката на месото на слоевите доби популарност, овозможувајќи да добивате од живина не само редовна добивка во форма на јајца, туку и да ги одморите младите за месо.

Предности на слоеви

Педигре кокошки сега се наоѓаат насекаде поради активната работа на одгледувачите. Сите раси на кокошки се разликуваат во надворешни податоци и индикатори продуктивноста, но секогаш покажува:

  • добар имунитет;
  • скромен во грижата;
  • способноста самостојно да произведува храна на теренот;
  • стабилно производство на јајца.

Месечните насоки на кокошки на оваа листа се додаваат со месо кое е одлично во квалитет и вкус. Се разбира, таквите крстови имаат помал капацитет за поставување на јајца од оној на птиците исклучиво во правец на јајце, но разликата не е многу забележлива. Како по правило, од една птица е можно да се добијат до 3 кг месо и околу 250 јајца годишно. Придобивката во споредба со содржината на пилешко за месо е очигледна, бидејќи пилешкото месо започнува да се роди само по 8 месеци, а нивната продуктивност остава многу да се сака.

За да ја одберете оптималната варијанта на живината за себе, неопходно е да се запознаете со листата раси на кокошки со слики. Ова ќе овозможи да се изберат жителите на живинарската куќа не само во поглед на показателите за продуктивноста, туку и во изгледот, бидејќи кокошките може да бидат не само влажна медицинска сестра, туку и вистинско парче накит.

За љубителите на белата школка

Особено во пресрет на светлиот празник на Велигден, може да се сретнете домаќинки кои бараат исклучително бели јајца, бидејќи во обоена форма тие изгледаат особено естетски. За да се добијат такви јајца од нивните слоеви, потребно е да се обрне внимание на расата на кокошки, во имињата на кои има зборот "бело". Најмногу популарна Сметаме како слоеви како:

  • Легоргон бело;
  • Руски бела;
  • haysseks бело.

Легно бело

Пилешко летно белоОвој вид на пилешко има исклучиво насока за јајца. Неговите слоеви обично не тежат повеќе од 2,5 килограми, но можат да произведат до 250 јајца тежи 60 грама годишно. Птиците почнуваат да се лулаат на возраст од 4-5 месеци. Слични густини се поседуваат од џуџести кокошки од оваа раса. Тие се разликуваат само во максималната тежина на кокошката во 1.7 кг.

Иако тежината на возрасните е мала, можете да добиете од нив квалитетно месо, хранејќи ги младите животни со посебна храна.

Руски бела

Наследниците на оваа раса на кокошки се Легорнс опишани погоре. Руски пилешко е добиен избор во средината на минатиот век со локални сорти. Овој потег овозможи да се добие раса отпорна на клима и локална сточна храна. Коковите почнуваат да роват околу 5 месеци, давајќи му на сопственикот повеќе од 200 јајца годишно. Нешушки не ја губат продуктивноста, дури и ако условите за притвор се влошат.

Хејсекс бело

Раса пилешки бели кокошкиНе-одгледувачите на овој крст се повлечени во Холандија, но се шират низ целиот свет. Тие се однесуваат исклучиво на насоката на јајцето, така што нивното чување за месо е бесмислено, возрасните поединци тежат многу малку. Но, продуктивноста на расата достигнува 300 јајца годишно, кокошките доаѓаат да почнат со големи јајца од четири месеци. Еден од најважните предности е дека нивната продуктивност не паѓа 2-3 години, што не може да се каже за повеќето од расите на кокошки.

Слични индикатори имаат различни видови наречени Хејсекс Браун, но поради промената на бојата на пердувите, бојата на јајцата со јајца на овие кокошки исто така ќе биде темна.

Специјална продуктивност

Максимум стапките на поставување на јајца меѓу најчестите раси на домашните кокошки се Ломан Браун. Веќе на возраст од 5,5 месеци тие можат да дадат една година до 320 јајца, кои тежат 60-65 грама. Голема предност на овие кокошки е фактот дека со такви показатели за продуктивност тие трошат многу малку храна. Природата на слоевите е многу мирна, не се премногу срамежливи, многу тврдоглави и чува мали стада. Според името на расата, перјата на овие кокошки има кафеава боја, а јајцата се светло-кафеави во боја.

Оваа раса е добиена благодарение на изборот на германски научници го премина крстот Род Ајленд и Плимут.Птиците на Род Ајленд раса не беше залудно се користи за за добивање сет на нови сорти. Тие беа, исто така, повлечени преку долг и комплексен избор на американски научници, кои како резултат ги претставија сите одлични слоеви на месо од месо. Тежината на труп за возрасни може да достигне 4 кг, а пилешкото 3 кг. Мажјаците од расата имаат прекрасна темна боја со црно-зелени пердуви во опашката. Продуктивноста на слоевите на оваа раса одговара на фактот дека тие се насочени не само кон производство на јајца. Коковите почнуваат да се носат само од 7 месеци, а од нив е можно да се добијат до 200 парчиња јајца годишно.

Локален избор

Најдобрите раси на кокошки за чување на приватна фарма се оние кои не се само чести во даден локалитет, туку се отстранети и во него. Ова им овозможува на слоевите да имаат одредена приспособливост на локалната храна и климата, а оттаму неговата продуктивност секогаш ќе одговара на декларираните показатели.

Сребрени Адлер кокошки

Кокошки Сребрени АдлерИмето на птицата зборува за себе. Тие беа добиени благодарение на работата одгледувачи од Краснодарската територија. Кокошките се однесуваат на правецот на месо и може да му дадат на сопственикот не само свежи јајца, туку и квалитетно месо. Добар бонус за очигледна корист ќе биде атрактивното боење на птиците, за разлика од другите.

Во годината 1 кокошката може да се откаже од 200 јајца и, со правилно гоење, нејзината птица по колењето ќе тежи околу 3 кг. Петелките од расата се многу поголеми и можат да достигнат тежина од 4 килограми. Расата се одликува со завидна издржливост и соодветен карактер.

Kotlyarevskys слоеви, исто така, се однесуваат на месо од месо насока и се способни да се откажат од 240 јајца годишно. Продуктивноста на кокошките не паѓа неколку години, овозможувајќи му на сопственикот да има големи кафеави јајца. Раса на Кавказ е идентификувана и се одликува со рана зрелост, ревност и одличен инстинкт на кокошка кај жените.

Интересно е дека името на Загорски лосос не беше за бојата на пердувите на птиците, туку за атрактивната тендерска боја и вкусот на неговото месо. Kurochki се однесуваат на месо-месо насока и се во состојба да даде доволно тежина во годината на 260 големи јајца. Над расата се обиделе на московските одгледувачи, а важна карактеристика на слоеви е тоа што тие можат да го одредат својот пол веќе на возраст од дваесет години.

Раса Пушкина

Носителите на пушковската шарена раса се способни произведува за една година до 270 јајца. Насоката на кокошките е исклучиво јајце, така што добивањето многу месо од нив нема да работи. Женските трупови тежат во просек до 2 кг, а мажите до 2,5 кг. Интересна карактеристика е дека оваа раса на кокошки апсолутно не може да лета и нема потреба од високи бариери. Кокошките од рана возраст можат да најдат своја храна и се поодржливи од другите. Особено е и перјата на претставниците на расата. На бела позадина се расфрлани кафени и црни точки.

Кучинскава годишнина

Расата не е помалку популарна поради речиси 100% стапка на преживување млад раст. Ваквите индикатори не покажуваат многу варијанти. Продуктивноста на кокошките не е до 180 јајца годишно, иако почнуваат да ги произведуваат од шест месеци. Бојата на птиците е доста атрактивна:

  • Раса на кокошки Kuchinskaya Јубилејцрни дамки во вратот;
  • разнобојни перја на телото;
  • темни опашки.

Со оглед на сите позитивни квалитети на расата од нив, можете да добиете одлично квалитетно месо. Труповите на петлите достигнуваат тежина од 3,5 килограми, женките обично 1 кг помалку.

Името на расата Доминант веднаш зборува за високи стапки продуктивност кокошки. Тие се добиени поради изборот на најдобрите раси на слоеви, што како резултат на тоа породило кокошки од месо. Одлични перформанси за поставување на јајца и висок квалитет на месо од живина се поддржани од нивната комплетна природа и лесно приспособливост кон условите на притвор.

Заклучок

И покрај фактот дека расите на кокошки веќе донесоа огромна сума, одгледувачите секогаш се обидуваат да создадат уште совршена птица. Редовно ни се даваат нови раси со подобрени показатели и нивните уникатни карактеристики, но во исто време слоевите кои беа проверени по време не се откажуваат од своите позиции и со сигурност продолжуваат да им даваат на своите сопственици вредни производи.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кои се кокошки доминантни, што е нивната главна карактеристикаКои се кокошки доминантни, што е нивната главна карактеристика
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Најдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и сликаНајдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и слика
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Пик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и сликаПик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и слика
Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описиНесуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи
Кокошки кокошки: хранење, нега и условиКокошки кокошки: хранење, нега и услови
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Птиците Орел се прекрасна руска расаПтиците Орел се прекрасна руска раса
» » Видови кокошки: најдобри слоеви за фарма
© 2022 AjLota.com