Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци

Опис на расаХеркулес раси се птици месо-јајца кои беа одгледувани од украински одгледувачи, тип бројлер, со прилично голем труп и одлично поставување јајца. Но, треба да се забележи дека индивидуалните карактеристики на расата тврдеше од страна на производителот се толку високи што не е за ништо што земјоделците се недоверливи.

Херакле Кокошки: карактеристика

Херкулес кокошки Тие беа повлечени релативно неодамна и освоија чесно место во сите области на ЗНД земји. Раса беше развиена благодарение на напорната работа на украинскиот живина одгледувачи на Институтот во 2000 година во Харков, под водство на професорот В. Бондаренко за одгледување раса која поседува сите наведени карактеристики, научниците се повеќе од 10 години. Изборот се одвиваше на доста комплициран начин преку вкрстување на различни видови на пилешко и бројлери со генетски соединенија. Птицата добила толку скромно име поради големата големина и одличната продукција на јајца.

Како резултат на сложено вкрстување кокошки од расата Херкулес ги имаат следниве видови бои:

 • Кукавица;
 • Бела;
 • Златна;
 • Сопственикот;
 • Сребрена.

Како изгледа раса на Херкулес?Овие птици имаат неверојатно масивно и големо тело и глава со средна големина. Широкото тело се наоѓа на нозете со средна висина. Очите се портокалова, клунот е жолто, а чешел има црвена боја во форма на лист со 4-6 заби, обетките се црвени или светли. Птицата опашка секогаш е мала.

Птицата е мирна и имунитетот е силен. Кога расата се чува, Херкулес и другите раси имаат тенденција да доминираат. Имунитет - одличен, стапката на преживување е висока, околу 92 - 94% добиток живее до зрелоста.

Птиците на расата се развиваат според типот на бројлери и до 63 дена со правилна исхрана и соодветна грижа нивната тежина може да достигне до 2,2 кг. Како по правило, до првата година од животот, тежината на петелот е 4,2 - 4,5 kg, а кокошките - 3,5 kg. Сепак, вреди да се напомене дека декларираните индикатори на производителот малку се разликуваат од актуелните: тежината на топат петлите варира од 6 до 7 кг.

Искусните земјоделци од живина и истражувачки институти забележуваат дека меѓу сите достапни бои, најатрактивните квалитети се оние со бела боја, се разликуваат во нивната максимална телесна тежина за време на гоење.

Јајцеводот започнува кај кокошки 4,5-6 месеци по раѓањето и во текот на годината тие уништуваат околу 190-220 јајца со беж боја, тежината на секој варира од 64 до 70 грама. Во споредба со јајца на други раси, овие жолчки преовладуваат во јајцевата маса и изнесуваат 34%.

Предности и недостатоци на кокошки Херкулес

Ако не ги земете во предвид претерано оптимистичките ветувања на производителите, кокос Херкул е птица со добра продуктивност на месо и одлична стапка на производство на јајца.

Предности на кокошки Херкулес

 • Херкул кокошкиСилен имунитет и екстремно ниска стапка на повлекување;
 • Кога птицата е заклана до 4 месеци, месото од хибридот има нежност слична на онаа на бројлери, но има "домашен" вкус;
 • Одлично производство на јајца, големо јајце, одличен изглед на јајца;
 • Со соодветна грижа и правилно хранење, првата генерација дава одличен пораст по единица потрошена храна.

Недостатоци

 • Ако не им обезбедите соодветна исхрана на птиците, тие почнуваат да претерано станат масти или, пак, не ги достигнуваат декларираните тежински вредности;
 • По 4 месеци, месото од Херкулес почнува одеднаш да стане груб, а по една година кожата исто така се зголемува;
 • И покрај уверувањата на производителите, птицата не треба да се одгледува само по себе, почнувајќи од втората генерација.

Одржување и одгледување на живина

Овој вид птици исклучително чувствителни на условите на притвор. За време на гоење, птицата може да се чува во кафез, но за време на полагањето не можете да направите без куќишта, и колку повеќе, толку подобро, бидејќи овие птици се исклучително активни.Содржината во зима најдобро се изведува на длабока постелка, со пропишаната храна. Густите перја им овозможува на птиците лесно да го носат времето на ученикот, а прошетките придонесуваат за зајакнување на имунитетот.

Хранењето е од суштинско значење за Херкулес, бидејќи силно влијае врз развојот и репродуктивноста на поединците. Кокошките треба да имаат соодветна и висококвалитетна храна, која е нормализирана по возраст за мажи и кокошки за поставување, соодветно.

На негативните квалитети на расата е склоноста на птицата да се дебелината. Затоа, се препорачува да се користи комбинирана храна за видови од месо и јајца на раси за кокошки, и за гоење на живина - храна за бројлери, нивото на протеини во кое не е поголемо од 21%.

Приближна диета на живина за само-готвење се состои од мешавина пченка (40%), пченица (30%), соја шорцеви (10% минимум) и минерални суплементи, рибино брашно, билно брашно или трева.

Како минерални адитиви се препорачува да се користат школки, азотни соединенија, креда. Без нив, телото на птицата ќе почувствува дефицит на калциум.

Одгледување на птици

Карактеристики на расатаДа се ​​добие квалитетно потомство, потребно е да се изберат птици - хибриди од првата генерација, чија тежина кај жените не е повеќе од 3,2 кг, а кај маж - 4,8 кг, правилно развиена и добро изградена. Најоптималното јајце за оваа раса тежи 70 грама.

Бидејќи линијата на раса е исклучително нестабилна, само првото потомство на хибридите од првата генерација ќе ги прифати физиолошките карактеристики на нивните родители. Понатаму, почнува раздвојувањето на карпата, што доведува до губење на нивната продуктивност.

За да се избегне ова, неопходно е да се спречи можноста за репродукција на втората генерација. Во екстремни случаи, препорачливо е да кокошки ќе нека петел лета корнуш, кој ќе го обнови единствениот квалитет на бројлерот.

Бидејќи мажите често треба да бидат одвоени за гоење, и кокошки се користат како слоеви, исхраната и нивната содржина треба да бидат различни едни од други. Затоа, прашањето за пресметување на полот треба да биде од самото раѓање на кокошки.

Претставниците на Херкулес не се автосексуалци, но да ги разликува машките од женките навистина. Кај жените, првите се тери пердуви, кои се значително подолго во споредба со мажи од иста возраст. Конечната фаза на одвојување треба да се појави 4 недели по раѓањето, откако птиците мора да се чуваат одделно, земајќи ги предвид нивните физиолошки потреби.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Одгледување кокошки дома. Совети за почетнициОдгледување кокошки дома. Совети за почетници
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Месо раси на кокошки: име, опис и сликаМесо раси на кокошки: име, опис и слика
Најдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и сликаНајдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и слика
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Пик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и сликаПик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и слика
Пик мајстор Греј: детален опис на расатаПик мајстор Греј: детален опис на расата
Ретки кокошки од раса од јајце-месо BarnevelderРетки кокошки од раса од јајце-месо Barnevelder
Кокошки кокошки: хранење, нега и условиКокошки кокошки: хранење, нега и услови
» » Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
© 2022 AjLota.com