Одгледување кокошки дома. Совети за почетници

Одгледување кокошки-советиДо денес, одгледувањето на кокошки дома за почетници се смета за бизнис со ниски приходи и да донесе добар профит. Одгледувачите немаат проблеми со месото во исхраната, свежите јајца не се пренесуваат на куќата. Важно е да се направи вистинскиот избор, да се одбере расата погодна за размножување. Во моментов се идентификувани неколку видови на живина, кои се сосема погодни за размножување дома.

Раси на кокошки дома

Речиси сите земјоделци се согласија дека следните се најпогодни за домашно земјоделство и одржување: раси:

 • Ломан Браун;
 • Пушкин со шарена шипка;
 • Раса од Кучинскаја Јубилеја;
 • Полтава глина рок;

Лосони Браун кокошки се сметаат за сопственици на рекорди јајце-врска. Крстот се смета за јајце, бил одгледуван во Германија, на фармата Ломан. Работниците на оваа фарма се поставија за цел да одгледуваат нова раса на јајца од кокошки, скромен во секојдневниот живот. И целта беше постигната.

Претставници на оваа раса имаат мала тежина, во принцип, како и сите кокошки кокошки. Тежината на птицата не надминува 2-2,5 кг, оваа мала пилешко годишно носи околу 320 јајца, големи, во кафена школка. Измерете јајца од околу 70 грама, жолчка од светлосен портокал заситена боја.

Почетните одгледувачи треба да знаат дека ерата на кокошките не е екстремно кратка. Јајцен кокошки за околу 3 години силно го осиромашуваат организмот за поставување, па стадото често мора да се ажурира.

Одгледување кокошки дома и одгледување кокошки дома за почетници нема да биде тешко. Освен тоа, пилите на расата врз основа на пол може да се препознаат од првиот ден од животот, жените на Ломан Браун се кафеави, со црвеникава нијанса, а мажите се жолти.

Пушкин Стрип-крзно кокошкаПушкин Стрип-шарен раса кокошки се појавиле само пред 20 години, во 1997 година. Официјално стандардизирани во 2007 година, и оттогаш оваа птица ја зазеде вистинското место, прерасна во љубители на одгледувачи и земјоделци.

Оваа раса се смета за месо-јајце. Содржината, одгледувањето и одгледувањето на кокошки од оваа раса не бара многу проблеми. Пилешкото брзо се зголемува, вкусот на месото е одличен, но оваа птица не е лоша, до 220 јајца годишно. Тежината на јајцето е средна, 58 g, но висока плодност, околу 90%. Сексуалното созревање на оваа раса достигнува 5,5 месеци.

Несушек има шарени бои, доминантни црни и бели бои, но понекогаш и машките се чисти бели. Кокошки малку тежат за бројлери, околу 2 килограми, мажјаците достигаат 3 килограми.

Оваа раса има една особина. Ако некоја личност стигне до рацете, пилешкото седи на земја и го притиска против неа. Ова укажува дека оваа раса нема страв од човекот

Кучинскава јубилејна раса на кокошкиРаса од Кучинскаја Јубилеја неодамна, има само 17 години. Во 1990 година оваа раса беше официјално регистрирана, а фармерите веднаш ја ценеа новата раса. Повеќе се припишува на типот на бројлери, петлите тежат речиси 4 кг. Женките достигнуваат тежина до 3 кг, една година тие носат околу 180 јајца. Јајцата се големи, околу 60 грама во тежина.

Содржината, одгледување и одгледување на кокошки Kuchinskaya јубилеј, како што одгледувачите велат, е многу едноставна. Во првата година има највисока Продуктивност, Во наредните години, продуктивноста опаѓа. Расата е способна за носење јајца во текот на целата година, производството на јајца е суспендирано само при подмачкување.

Сексуалното созревање на оваа раса достигнува на возраст од 5 месеци, јајцата на кокошките почнуваат да носат за 6 месеци.

По изглед, тоа е голема птица со црвено-кафена перја, машките имаат црни, темно сини пердуви во опашката. Пердувите имаат двојно исечување, поради што се создава ефект на распрскување.

Екстремно агресивни, бесконтактни и лошо се здружуваат со други раси на кокошки. Кога одгледувањето пилешко дома со оваа раса не се препорачува да се реши голем број други роднини, петлите се исклучително љубоморни на сопствената територија, странците не се толерираат.

Полтава глина раса на кокошкиПолтава глина рок слоеви беше одгледана во Украина .. Содржината, одгледување и размножување на Полтава глина раса кокошки ќе донесе профит веќе во првата половина на годината. Општо прифатено е дека оваа раса е јајце-месо, кокошките за носење имаат мала тежина, со редослед од 2 кг, мажи тежат околу 3 кг. Јајца од кокошки од Полтава со средна големина, тежат до 55 g. Школка е кафеава.

Бојата варира од жолто до жолто-црвено. Понекогаш има бели точки на позадината на главната боја. Возрасните се екстремно скромен за временските услови, но младите и многу мали кокошки треба да бидат заштитени од студ, за нивно одржување треба да се води грижа. Карактерот е прилично мирољубив, во невоља влезе во борби, во случај на вонредна состојба.

Хранење совети

Почетник одгледувач, пред почетокот на одгледувањето и чувањето на јајце или месо раси на кокошки дома, мора да научат сè за одгледување на интерес.Растечките кокошки дома за почетници со соодветна подготовка нема да бидат тешки.

Специјални внимание на треба да им се даде на младите. Кокошките се нарекуваат мали деца од 6 дена до 3-4 месеци. Во текот на овој период од животот, поединците се особено во очајна потреба од грижа и грижа.

Важно е сите навремени компоненти да влезат во телото на птиците навремено.

Правилно составената исхрана за секој ден ќе им помогне на младите да стекнат поголема тежина, да го зајакнат имунитетот.

Конвенционално, постојат три главни составен, кои се неопходни за млади кокошки:

 1. Храна во форма на чорба;
 2. Сува храна;
 3. Млечни производи и јајца;

ХранењеКашаната храна се нарекува машанка. Таа е подготвена пред време, храната се истура со врела вода и инсистирала еден час под цврсто затворен капак. Готвење е потребно секој ден, па со цел да се спаси треба внимателно да се пресметаат делови. Машанка не се чува долго време, бидејќи ги губи сите корисни својства.

Потоа доаѓа крајот на сува храна. На кокошки треба да им се даде мешана храна, веќе подготвени и правилно наредени. Обично во подготвената мешана храна веќе има доволно витамини и минерали потребни за млади кокошки.

Во однос на млечни производи производи, не можете да дадете свежо млеко категорично. Тоа го вознемирува варењето. Почнувајќи со 6-годишна возраст, се препорачува да се даде ситно-сирење урда, варено јајце и фино распарчен зелен кромид.

Не смееме да заборавиме дека зелената храна е составен дел на секојдневната исхрана и одржување. Експертите советуваат како адитиви користете:

 1. Коприва (млади);
 2. Остануваат лисја;
 3. На виолетовата;
 4. Детелина;

Правилно уредување на конакот

А соодветно опремени кокошка кокошарник ќе заштедите потомство и возрасни лица од хипотермија и смрзнатини. Прво, треба да изберете соба. За секој поединец потребно е да се додели до 0,3 m слободен простор. Подот во просторијата може да се бетонира во случај ако е поставена добра постелка на врвот на бетонот. Најчеста употреба на пилевина или направете го еднаш дрвениот под. Ова ќе помогне да се избегне смрзнатини во зимската сезона.

Аранжман на пилешко кокошарникВентилацијата е крајно неопходна. Проблемот ќе помогне да се реши инсталацијата на обичен прозорец. Во зима, едноставно не може да се отвори, тогаш целата топлина ќе остане во собата. Во топла сезона, вентилаторот ќе обезбеди свеж воздух и ќе го спречи гладувањето на кислородот.

Гнезда и гнезда мора да бидат внатре пилешко кокошарник. Кокошките не знаат како да спијат на теренот, па затоа треба да им дадете пространи пештери за спиење и само да се одморите. Секоја птица треба да има 30 см слободен простор. И да се вози удобно во гнездо, отколку на земја.

Хранење возрасен

Хранењето на возрасните на било кој начин не се разликува од хранењето на кокошки, за возрасни лица треба да им се дадат компоненти кои содржат калциум. Креветирани креда, мали школки, коскено брашно ќе му помогнат на птицата да го одржи потребното ниво на калциум во телото.

Често тоа е поради недостаток на калциум и други корисни микроелементи кои птицата паѓа на нозе. Ова е прв знак за развој на болеста.

Генерално, кокошките се подложни на три вида болести:

 • Инфективни (салмонелоза, колибактериоза, пастерелоза);
 • Неинфективен (атоничен гушар, авитаминис, клоацит)
 • Болести од паразитска природа (болви, грини, пуходес);

Како мерки за спречување на сите три типа на болести, се смета за соодветна грижа. Птицата треба да биде скромен во секојдневниот живот, по неа мора да се внимава. Најважно е да се обезбеди правилна исхрана и соодветно наредени простории. Потребно е дезинфекција во борбата против заразни и паразитски болести, најмалку еднаш месечно неопходно е да се изврши целосна дезинфекција на просториите каде што живеат кокошки и темелно испитување на птиците. Ако птицата заразена или заразена со паразити се најде при проверката, таа мора да се изолира нужно.

Ако имате симптоми на болест, ако птицата паднала на нозе или ако имате други заболувања, неопходно е да се јавите специјалист слично. Дали само-лекови категорично не.

.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Најдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и сликаНајдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и слика
Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описиНесуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи
Пик мајстор Греј: детален опис на расатаПик мајстор Греј: детален опис на расата
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Птиците Орел се прекрасна руска расаПтиците Орел се прекрасна руска раса
Москва црна раса на кокошки: описМосква црна раса на кокошки: опис
Тежина на јајце кокошката, колку тежи грам без школкаТежина на јајце кокошката, колку тежи грам без школка
Која птица е синото јајцеКоја птица е синото јајце
Видови на Araucan кокошкиВидови на Araucan кокошки
» » Одгледување кокошки дома. Совети за почетници
© 2022 AjLota.com