Кои се кокошки доминантни, што е нивната главна карактеристика

Кула доминантна карактеристика на расатаВо повеќето фарми има кокошки. Овој вид на земјоделска активност е најпопуларен. Впрочем, таквите птици не бараат многу грижа и за време на целиот период на слободно возење, од рана пролет до доцна есен, тие можат да најдат своја сопствена храна.

Во светот има голем број на раси на такви птици. Но работата за селекција ви овозможува да добиете повеќе и повеќе од нивните типови.

Во моментов се смета дека е еден од најатрактивните за земјоделците и едноставните домаќинства раса на кокошки доминантни. Експертите веруваат дека оваа раса е подобрена верзија на вообичаениот слој. И птицата не само што има повисоки продуктивни квалитети, туку исто така изгледа многу привлечно.

Секој поединец е способен да се откаже од триста јајца годишно. Покрај тоа, пилешкото почнува да отекува по пет месеци.

Место на раѓање на расата

За прв пат расата на кокошки доминантно се појави во Чешка. Локалните одгледувачи се поставија за задача да одгледуваат птица која не само што може да живее добро во тешки услови, туку и да даде максимален број на јајца.

За ова беа избрани поединци од неколку видови кокошки, и по неколкугодишен напор, успеаја да создадат птица која ги комбинира сите нивни најдобри квалитети.

Научниците можат да бидат горди на сработената работа, бидејќи во моментот може да се смета дека е птица нема слаби точки. Оваа карактеристика им се дава на научниците по тестирањето на расата.

Денес, кокошки од чешката доминантна раса се одгледуваат во многу земји во светот. Расата е целосно формирана и препознаена. Во нашата земја, таа стана позната само неодамна, но веќе стана популарна. Ваквата популарност прво беше обезбедена со карактеризација на видовите, а потоа и со повратни информации од одгледувачите.

Опис на раса

Како да се хранат пилешки доминантиКоколите немаат една боја. Но, сите претставници на оваа раса:

 • Силно тело и кратки нозе. И шевовите на кокошки и петли се исти, но петлите имаат црвени обетки.
 • Доминацијата на доминантите е луксузна и со широка палета на бои. Постои и ретка сина боја за кокошките.

Во Русија, следниве хибриди се најчести:

 1. Kurapatchatye. Златото на нивните перја е совршено комбинирано со кафеава нијанса. Ова е посебна карактеристика на претставниците на расата Leygorn, која лесно се прилагодува на непријатната клима на нашата земја. Нивните јајца имаат бел или крем. Птица може да носи до триста јајца годишно. Кучињата брзо се развиваат.
 2. Црно. Тие се одликува со добар имунитет. Тие имаат монотоно перје. Црните кокошки се одлични инсекти. Бројот на јајца е повеќе од триста.
 3. Птиците од расата Сасекс имаат бело багажникот. Само опашката и главата се обоени. Тежината на поединецот е доволно голема. Во возрасна држава, пилешко може да тежи до два килограми. Покрај тоа, стапката на преживување на кокошки е речиси сто проценти. Бројот на јајца што секоја пилешко го дава во рок од триста парчиња.
 4. Црвените претставници на доминантите се разликуваат светло-кафеаво перје, кое го наследиле од семејството. Почекајте да започнете многу рано и дајте едно јајце секој ден. Таквите кокошки се обично многу на приватни куќи.
 5. Сината доминантна е многу убава однадвор. Но, покрај декоративните квалитети, има пристојна тежина и одлично производство на јајца. Секое јајце тежи околу 60 грама.
 6. Најчесто се среќаваат претставници на кафеава раса во нашата земја. Тие се откажуваат од 320 јајца годишно и истовремено пристојна тежина.
 7. Црвените шарени доминанти имаат добар имунитет за добро поставување на јајца.

Продуктивност на доминантите

Која е продуктивноста на расатаВо прилог на различни бои кои доминантите ги имаат, тие имаат висока продуктивност. Нивните јајца не се најголеми, но многу често имаат два жолчка. Ова е добро и лошо. Впрочем, од повеќе јајца, не можете да добиете кокошки.

Младите луѓе најчесто се носат од странство. Но одличниот имунитет им овозможува на птиците да преживеат толку долг и тежок пат. Се разбира, специјално опремен превоз се користи за транспорт.

Доминантните кокошки започнуваат на возраст од пет месеци. Врвот на продуктивноста е на возраст од една и пол години.

Ако пилешкото има диспропорционален багаж или недоволна продуктивност, дозволено е за месо.

Силни и слаби страни на расатаРасата на кокошки изведени во Чешка може целосно да живее во речиси секоја клима, освен во екстремни места. Птиците од оваа чешка раса имаат мирна диспозиција. Нивното размножување е оправдано со бројни непобитни предности, како што се:

 1. Висока продуктивност на слоеви.
 2. Способност за носење јајца за пет месеци.
 3. Способност да не се намали производството на јајца, дури и со краток дневен свет. Но, ова е само со добро организирано внатрешно осветлување на куќата.
 4. Скромен содржина. Дури и во клетките со мал опсег, можно е да се добие одличен резултат.
 5. Висока издржливост на младите животни.
 6. Едноставна исхрана е доволна. Доволно е да се даде кршен зрно, варен зеленчук и витамински додатоци. Во исто време, вкупната потрошувачка на храна не е премногу голема. Секој поединец треба само 45 килограми годишно.

Овој вид практично нема недостатоци. Индивидуалните нијанси во форма на зимско шиење во зима или агресивно однесување помеѓу поединци може да се елиминираат со прилагодување на исхраната и зголемување на бројот на кокошки.

Методи на одгледување

Раса на кокошкиКако и кај други типови доминанти како свежа зелена трева и слобода. Но, со добра содржина, таквите кокошки можат да живеат во кафези со мал опсег.

Во секој случај, птиците имаат потреба од сонце, така што во нивното тело се синтетизира витамин Д, кој обезбедува продуктивност и го подобрува имунитетот.

Со кокошарници кои не се на располагање, ја дополнуваат нивната исхрана, што се неопходни за нивните витални функции со микроелементи. Птицата мора да биде чиста. Секогаш јадете чиста вода во храната.

Кокошките од оваа раса преферираат свежина и затоа затворен пад треба да се направи од сивата страна на локацијата. Ако ова не функционира, тогаш треба да направите крошна каде што птиците можат да се сокријат од жешкото сонце.

Кога ги држите птиците во кафезите, треба внимателно да ја набљудувате хигиената на собата, почесто да го промените тоалетот, да бидете сигурни дека има топлина. Микроклимата има големо влијание врз продуктивноста на кокошите што се чуваат во заробеништво.

Се разбира, неопходно е да се развие компетентен систем за хранење. Храната треба да биде доволно калциум, протеини и други есенцијални витамини. Во летните месеци, нежно давајте ги зелените листови, како детелина или грашок и други билки.

И покрај отпорноста на расата на вирусни болести, неопходно е внимателно да се следи здравјето на птиците и, доколку е потребно, вакцинирајте.

Загриженост за стоката

Како да се грижи за пилешкоПо неколку години од животот, продуктивноста на слоевите почнува да опаѓа и земјоделците треба да размислуваат за промена на бројот на добиток.

Бидејќи доминантите ретко стануваат полноправни кокошки, а самите јајца можат да дадат супстандардни отпадоци, поради што продуктивноста ќе се намали, треба да бидат внимателни за купување сортен јајца за инкубатор.

Но, најдобро е да се купат веќе изведени чешки кокошки, тогаш вашиот профит од одржување на домаќинството ќе биде загарантиран.

Во однос на превенцијата на болести, тогаш производителите мора да се вакцинираат пред да ги продадат младите. Ова се гледа од карактеристиките на видот. Затоа, не грижете се за здравјето на старите и новите добиток. Но, од безбедносни причини се уште е вредно да се спроведуваат превентивни мерки, особено ако е познато дека птичјиот вирус се развива во вашата област.

И сепак, не смееме да заборавиме на одржување на чистотата во живината, местата за хранење и пилењето. Ова ќе помогне во одржувањето на здравјето на кокошките, и затоа ќе ја зголеми нивната продуктивност. Само тогаш чешките доминанти ќе бидат профитабилни за вас.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Пик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и сликаПик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и слика
Ретки кокошки од раса од јајце-месо BarnevelderРетки кокошки од раса од јајце-месо Barnevelder
Колку храна има потреба од кокошка за еден ден, норми на потрошувачка?Колку храна има потреба од кокошка за еден ден, норми на потрошувачка?
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Птиците Орел се прекрасна руска расаПтиците Орел се прекрасна руска раса
Карактеристики на расата на кинески свилено пилешкоКарактеристики на расата на кинески свилено пилешко
Која птица е синото јајцеКоја птица е синото јајце
» » Кои се кокошки доминантни, што е нивната главна карактеристика
© 2022 AjLota.com