Колку храна има потреба од кокошка за еден ден, норми на потрошувачка?

Храна за кокошкиДомашни кокошки се прилично активни видови птици. Слоевите се најбрзи и претрупан. На прв поглед, се чини дека тие секогаш сакаат да јадат, бараат нешто, а со најмало отстапување од нивната храна, пилешкото веднаш престанува да се носи правилно. Значи, колку храна му носи на телото на кокошка еден ден? Ова е тешко прашање и не постои недвосмислен одговор на тоа. Дозата и составот на мешавината потребни за младата кокошка за лежење ќе се разликуваат од исхраната на возрасен, поради разликата во нивната физиологија.

Колку бара домашна вчудокот на ден?

Исто така, постои голема разлика помеѓу јадење пилешко одгледувани дома, од исхраната на индустриски кокошки.

Ерозивните жици на индустриските претпријатија се во голема мера натоварени и даваат строго диференцирани норми за исхрана. Во исхраната додадете синтетички производи и евтини мешани сточна храна со висока концентрација, така што тие ги намалуваат трошоците за хранење птици, но нивната продуктивност е спасена од чорапите на јајцата. Во домаќинството кокошки се хранат поинаку.

Иако кокошки на фармата се обидува да се хранат природни производи и избрани зрна, како и обезбедување на сите услови за одење, сопствениците често се соочуваат со недостаток на јајца од птици.

Главната работа во овој случај е умерена исхрана, бидејќи ако е прекумерно, тогаш целата енергија во слојот ќе оди во формирање на масно ткиво, а не јајца. Сепак, исто така е невозможно да се остават гладни кокошки, бидејќи птицата ќе заморува и дефинитивно ќе престане да поставува јајца.

Распоред на слоевиЕкспертите препорачуваат да се хранат кокошки неколку пати на ден, додека пресметува околу 120-150 грама храна по поединец. Искусните пилешки сопственици детектираат време: даваат голема количина на храна и го чистат по 30-40 минути. Во зима, количината на храна треба да се зголеми за 15-20%, Бидејќи пилешкото бара дополнителна енергија за заштеда на топлина.

Дози на храна што се даваат на пилешко зависи од нејзината возраст. За крст раси со висока продуктивност, усвоени се следните стандарди:

 1. До два месеци во домашни кокошки најмногу брзиот развој, па самиот пилешко бараат најмногу калорична храна (околу 290 kcal за 100 g) Во овој период, растот на пилешко должен да јадат 20% сурови протеини, 4% масти, и разни елементи во трагови кои влијаат на на јајце лежеше на поединец во иднина. Овие елементи во трагови вклучуваат калциум, натриум и фосфор.
 2. Во периодот до 4 месеци, започнува брзото создавање на коски во пилешко, зголемување на телесната тежина и идните продуктивни квалитети. Калоричната содржина на храна во ова време треба да се намали на 260kcal на 100g. Протеинот треба да се конзумира во износ од 15%. Влакна од 4 месеци и до смртта на птицата е дадена во 5%. Исто така во исхраната на птицата треба да има доволно калциум, натриум и фосфор. Дозата на овие супстанции останува иста во текот на животот на птицата.
 3. Фазата на поставување јајца се одвива пред петмесечната возраст на пилешкото. Трупот бара 270 kcal дневно, како и 16% протеини. Во ова време, неопходно е посебно внимателно да се набљудува нивото на калциум во телото на птицата.
 4. Крајот на формирањето на целиот организам се одвива на возраст од 11 месеци од птицата. Во тоа време, кокошката за носење добива храна со иста енергетска вредност, а протеинот се зголемува на 17%.
 5. По 1 година, диетата за лежење се менува малку. Калоричната содржина на храната е намалена на 260 kcal, сувиот протеин е 16% од исхраната. Фосфор и калциум се потребни малку повеќе. Вишокот калорична содржина на храната ќе предизвика проблеми со варењето во кокошката, предизвикувајќи дебелина и пад во производството на јајца.

Табела за хранењеСоставот на добиточната храна и неговата доза треба да се приспособат на секоја одбранбена раса, која се одгледува во домаќинството. Домашно пилешко повлекува многу повеќе трошоци отколку пилешкото во претпријатијата, па затоа исхраната треба да се формира поединечно за секој поединец.Во суштина, целата храна во исхраната на птиците се заснова на цитираните норми за хранење. Така, различни видови комбинирани гасови се собираат во однос на максималната минерална вредност на 100 g. Суровина вклучува пченка, овес, пченица, соја, сончоглед, месо или коска или рибен оброк, како и други компоненти и адитиви.

Квалитетот на храната варира, така ќе мора внимателно да ја избере вистинската храна, што ќе го вклучи максималниот број на корисни микроелементи.

Да го изберат правото компоненти храна е доволно силно, бидејќи дури и еден вид на жито, како што се овес, енергетската вредност и износите на елементи во трагови е поинаква. За ова, постојат специјални рецепти кои можете да ги подготвите сами дома.

За да одредите дали е одбран точниот извор за птицата, можете да ја направите својата продуктивност и надворешни податоци. Ако пилешкото ги добива сите потребни витамини, тогаш тоа ќе се носи без проблеми, а пердувите ќе имаат сјај. Во принцип, однесувањето на птицата треба да биде nevyavym, и активни и весели.

Опрема за кокошки за поставување

Хранење хранаГлавниот дел од исхраната треба да содржи концентрирана храна: целото или смачено зрно, мешани фуражи и житни адитиви. Хранење птици може да се гради само на храна на податоци, под услов тие да ги содржи сите потребни додатоци птицата и елементи во трагови, како и амино киселини и минерали. Сепак, ако исхраната на пилешко да се направи сочни храна, зелена трева, зеленчук и живина, може да се постигне навистина вкусна домашна јајца.

Рецепт за храна на кокошки за возрасни кокошки:

Пченица (12), пченка (45), сончоглед оброк, пулпа, јачмен (7), мешунките (8), трева оброк, квасец (5), сол (0.3), креда или варовник (7) - сите оди во однос на вкупната маса на производи.

Со домашно пиле, тие добиваат храна неколку пати на ден. Помеѓу приеми хранат кокошките треба да имаат пристап до вкусен храна, бидејќи нивните калории содржина е многу ниска, и мулти-комплекс витамини обезбеди кокошки добар имунитет и здравје.

Во зима, кога температурата драстично се намалува, кокошките треба да се даваат живина. Тие обично се направени од компири и рендани корени. Каша треба да се даде наутро или во попладневните часови, во вечерните часови, се користи мешана храна.

Производи на кои им е забрането да лежат кокошки:

 1. Сурово месо. Може да има инфекција со црви или други заразни болести.
 2. Цитрусни плодови.
 3. Репка, бидејќи има лаксативно дејство. Може да се дадат нејзините и репка на репка, но со строги ограничувања.
 4. Горчлива, остра или солена храна.
 5. Сув, зелен и никнат компир. Тоа може да доведе до труење со отрови.
 6. Ноќеска, пелин, врвови и рагви.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што треба да направите за да засадите пилешко на јајцаШто треба да направите за да засадите пилешко на јајца
Како да се хранат пилешко да се носат многу јајцаКако да се хранат пилешко да се носат многу јајца
Како да се утврди возраста на кокошката: дали е можно да се направи разлика помеѓу старите и…Како да се утврди возраста на кокошката: дали е можно да се направи разлика помеѓу старите и…
Мешана сточна храна за кокошки: се хранат со кокошки за поставување со сопствени рацеМешана сточна храна за кокошки: се хранат со кокошки за поставување со сопствени раце
Најдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и сликаНајдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и слика
Зошто кокошките можат да јадат нивните јајца: што да праватЗошто кокошките можат да јадат нивните јајца: што да прават
Што да се хранат потполошки дома: диетаШто да се хранат потполошки дома: диета
Инструкции за употреба на енрофлон за птициИнструкции за употреба на енрофлон за птици
Состав и подготовка на храна за кокошкиСостав и подготовка на храна за кокошки
Карактеристики на расата на кинески свилено пилешкоКарактеристики на расата на кинески свилено пилешко
» » Колку храна има потреба од кокошка за еден ден, норми на потрошувачка?
© 2022 AjLota.com