Содржина на раса на кокошки на Павлов

Како изгледа Павловски кокошкиНе сите љубители на живина имаат тенденција да одгледуваат кокошки со голема продуктивност во нивните фарми. Некои земјоделци се привлечени од други квалитети на чистокрвни кокошки. Павловска раса на кокошки се однесува на такви птици кои го красат домаќинството и припаѓаат на декоративниот изглед на кокошки.

Од историјата на расата

Павловски кокошки имаат во нејзиниот педигре постојат огромни празнини, бидејќи предците на оваа раса не преживеале. Но, нивното потекло е сеуште познато. Во Нижни Новгородското село Павлово жителите се занимаваа со ковач и одгледувале живина.

Селаните добија дозвола од царицата Екатерина II да ги продаваат своите занаетчиски производи низ цела Русија. И љубителите, фармерите од птици, донесоа кокошки од златна раса. Павловска раса на кокошки почна да мигрира во други земји, постепено станувајќи број еден орнаментална раса во светот. Сега старата раса на првите павловски кокошки конечно е обновена.

Опис на раса

Благодатните кокошки со сртот во форма на шлем, со брада и тенкови изгледаат не само убави, туку и необични. Павловскиот петел се разликува малку во боја од пердуви од пилешкото од својата раса. Тој е поголем, на главата има мал чешел и сртот, исто како и пилешко. Постојат обетки, но скриени под перја, на краток врат постои прекрасен јака. Павловска раса на кокошки обезбедува само два вида на боја:

 • златна со скали;
 • сребрено-забележан.

Златната боја на перјето кај кокошките на Павлов е најчеста. Доминантните бои на овие птици се бојата на златото и кафеавата боја, која се претвора во црно обојување. Со сребрени перја главната боја е бела.

Иако оваа раса се смета за декоративна за својата намена, некои од неговите индикатори ни дозволуваат да ги класифицираме колчињата Павловски како насока за месо и јајца. Во овој случај се земаат предвид следниве показатели:

 • поставувањето јајца за декоративни карпи е доста висока;
 • Младите животни се сочувани совршено;
 • дебелината достигнува деведесет проценти;
 • со правилна исхрана птиците секогаш се добро нахранети.

Бројаницата на пивлокот ПавловскиЗа сите рани зрелост на карпата, тие не се големи по тежина. Нивната тежина се движи од 1,7 до 3 килограми. Јајцата годишно може да се добијат до триста парчиња. Едно јајце тежи нешто повеќе од педесет грама. Понекогаш фармерите лажно ги принудуваат да инкубираат пилиња од сите достапни пилешки раси. Наследниците не ја забележуваат замена и доброволно ги прифаќаат условите на домаќинот.

За да се повлечат кокошките од павловската раса, потребно е да се изберат поголеми јајца. Кога пилињата се отвораат, грижата и обуката доброволно ги земаат кокошките. Тие ги навикнуваат во куќата, постојано ги држат децата во умот, учат да бараат храна, ако е потребно, да ги загреат своите тела.

Павловски кокошки имаат голем број на предности, поради што тие потсетуваат на желбата да ги задржат:

 • многу рано почнуваат да носат јајца;
 • јајца се големи;
 • пилешко убави кокошки;
 • пилињата имаат висока стапка на преживување.

Недостатоците на кокошките на Павлов се само две:

 • оваа раса е ретка, и затоа стекнувањето на тоа е многу скапо;
 • продуктивноста на расата е ниска.

Златната кокошка Павловска е многу грижлива мајка-кокошка. Nestlings се раѓаат остварливи, малку подложни на болест. Така, кокошките на Павлов лесно се одгледуваат дури и на фармата на не многу искусни живинари.Подигање на павловски кокошкиСекоја декоративна раса на кокошки е строго на оние услови во кои е содржана. Павловска раса на кокошки не е исклучок од правилата. Кокошките не сакаат блиски клетки. Топол, пространа пилешка кокошарница ќе им одговараат. Добро и постојано одење Павловски кокошки се неопходни на отворено, бидејќи тоа е активна и мобилна раса. Петли на оваа раса како да се организираат борби, па затоа е неопходно да се заштити машката популација на павловски кокошки од откривање на врската. Но, со таква воинствена карактер, тие се лојални на соседството на патки, мисирки и друга птица.

И петлите и кокошките лесно можат да летаат над пречката, бидејќи се многу љубопитни и сакаат да истражуваат непозната територија. Но, тие никогаш нема да одат далеку од кокошката, по задоволна територијална љубопитност се враќаат во нивната куќа за птици. Доверливо лекувајте луѓе и никогаш не напаѓајте лице.

Со јадење пилешко скромен, доброволно бараат сопствена храна под нивните нозе. Тие се сосема задоволни со црви, инсекти и зелена трева. Јадете малку храна. Зимата бара зголемена интервенција во исхраната на чистокрвни птици за да им се обезбедат сите потребни витамини. Во храната се сите адитиви што земјоделците обично ги даваат на сите раси на кокошки. Нема посебни препораки за павловските кокошки. Според традицијата на хранење на сите кокошки, треба да додадете жито и мешана сточна храна со трици. Кршен овошје и зеленчук многу слично на овие декоративни птици, заедно со нив ги добиваат сите исчезнати витамини и минерали. Домаќинот треба да се додаде во фуражната коприва, сол и креда.

Кокошките за возрасни се многу скапи, но сите трошоци се компензираат за фактот дека павловските мајки-кокошки се грижат за своите потомци. Така, стадото може да се зголеми брзо без специјални дополнителни трошоци. Ако храната за кокошки е избалансирана и разновидна, тогаш кокошки ќе растат побрзо.

Не сите фармери имаат можност да обезбедат кокошки со слободен пристап до дното храна. Во овој случај, мора да го следите следниот начин на напојување:

 • хранење да вежба три до четири пати на ден;
 • поделете ја целата норма на цврсти фуражи во три дела и замените ги со влажна каша.

Станови на кокошки

Како што споменавме порано, кокошката треба да биде топла, но птиците имаат густо перје и лесно преживуваат мразови и совршено ќе го преживеат мразот и во незагреани простории. За да се избегнат непотребни експерименти со здравјето и животот на скапа живина, неопходно е да се обезбеди неопходен термички режим во зима.

Има неколку барања за кокошката:

 • Содржина на кокошките на Павловповршина од три квадратни метри;
 • висината на кокошарницата е два метра;
 • мора да има прозорец во просторијата;
 • вратата треба да биде изолирана и да се направи во ѕидот дополнителен лајз кој ќе го обезбеди излезот од просторијата на свеж воздух во секој момент;
 • Ковчезите треба да бидат осум сантиметри од подот;
 • Гнезда може да се наредени на подот, кој е претходно изолиран со сено, струготини или слама;
 • Да се ​​следи чистотата на коритото за да се избегне гнилината на храната и да се инфицира кокошката со заразни болести;
 • не заборавајте да имате чаши за пиење со чиста вода.

Почитувањето на сите овие барања ќе обезбеди присуство на кокошки во фармата во пријатна средина. Тие ќе ги восхитуваат сопствениците со светла перја, здрав изглед. Таквите видови птици ќе ги украсуваат сите колекционери од одгледувачи - професионалци и аматери.

Ако земјоделец одлучи растат кокошки во инкубатор, не под кокошката, тогаш тој мора да се грижи за греење на изведениот подмладок и да ја следи промената на температурниот режим со денови. Температурата се мери постојано и гледа како се однесуваат кокошките. Здравите и правилно развиените пилиња мирно јадат храна, не се заглавуваат, покажуваат активност и љубопитност. Кога тие не се доволно топли, да се измешаат заедно, тие можат да ги газат едни со други. Во случај на прегревање, кокошките ги отвораат своите клунови, сакаат да пијат, често лажат и јадат лошо.

Болести

Во основа, со правилно одржување, хранење и грижа, кокошките и машките од расата Павловска имаат отпорност на болести и ретко се ладат. Силен имунитет, тие добиваат, ако можат да јадат многу зелена храна во текот на летото. За да се избегне заедничка инфекција подобро е да ги направите вашите миленици вакцинирани против вообичаени болести на кокошката.

Интересен факт

Сега можете да купите пилешко од раса Pavlov за триста рубли, возрасни поединци на пазарот на елита чистокрвни птици чини петстотини рубли. Во минатиот век во деведесеттите години, на аукција, прекрасните кокошки од оваа раса, која сеуште го има името на кралското семејство, достигнаа 2 милиони долари. Убав Павловци само што повторно се оживеа и уживаше зголемен интерес кај сите љубители на декоративна живина.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Инструкции за употреба на енрофлон за птициИнструкции за употреба на енрофлон за птици
Птиците Орел се прекрасна руска расаПтиците Орел се прекрасна руска раса
Карактеристики на расата на кинески свилено пилешкоКарактеристики на расата на кинески свилено пилешко
Која птица е синото јајцеКоја птица е синото јајце
Кокошки Маран Опис и карактеристикиКокошки Маран Опис и карактеристики
Руски грстави раси на кокошки - описРуски грстави раси на кокошки - опис
» » Содржина на раса на кокошки на Павлов
© 2022 AjLota.com