Кокошки Ломен Браун: потекло, опис и карактеристики

Опис на расата Ломан БраунПилената раса Ломан Браун можеби е една од најпродуктивните птици кои се одгледуваат на фарми за живина и приватни фарми. Како по правило, за да се постигне посакуваниот ефект, неопходно е да се мешаат неколку постоечки карпи, создавајќи, истовремено, хибриди. Тие имаат поинакво име - крстови, кои во преводот од англиски значи премин. Крстите имаат голема листа на предности што ги разликуваат меѓу другите раси.

Крстите се карактеризираат со висока продуктивност, висока стапка на преживување и одлична адаптација кон условите на животната средина. Вреди да се напомене дека Германците направија огромен придонес во развојот на одгледување на живинарство во светот, а нивното создавање доби огромна популарност скоро во целиот свет.

Коковите Loman Brown се екстремно високи птици, но покрај тоа, тие имаат многу позитивни квалитети. Во нашата статија, ќе се запознаеме со германските кокошки, Ломан Браун.

Историја на потеклото на расата Ломан Браун

Коковите Loman Brown се родени релативно неодамна, благодарение на макотрпната работа на германските одгледувачи од позната германска компанија наречена Lohmann Tierzucht GmbH. Треба да се додаде дека пропишаните кокошки не се единствените дела на германските научници, но благодарение на овој крст успеале да станат познати низ целиот свет.

Научниците, одгледувачи се зафаќаат со произведување на пилешко дека ќе има висока стапка на преживување и се уште се високо продуктивни, и покрај сите неповолни услови на животната средина. Прво, тие ги разликуваа следните квалитети: скромен во грижа и одгледување, студена отпорност.

За да го постигнат посакуваниот ефект, одгледувачите ја зеле основата за најдобрите претставници на раса од јајца и месо, па коковите Ломан Браун се покажаа како тип на јајца.

Пилешко Loman Brown: опис

Според изјавата, и описи на многу позитивни критики на живина одгледувачи, можно е да се тврди со сигурност дека Lohman Браун - ова е една од најпознатите, најпопуларните и продуктивна насока на напречниот јајце.

Како се кокошките Ломан БраунКако резултат на тоа, ископаната карпа била ископана како резултат на преминување на четири раси на хибриди од првата генерација, врз основа на високата продуктивност, и покрај условите на притвор.

Боја пердуви на птица е бела или кафеава, различни бои е поставен од страна на присуство на гени: неговиот татко и мајка. Како по правило, петлите носат бели перја, а слоевите се насликани со црвено-кафеава боја.

Што се однесува до физиолошките карактеристики, овие крстови имаат масивна фигура, еластичен стомак и беспрекорно развиени крилја. Пердувите совршено се прилагодуваат на новите услови на одржување, а исто така се апсолутно скромен при напуштањето и одржувањето. Врз основа на описот, Ломан Браун не е склон да акумулира вишок тежина и дебелина.

Пилешко Loman Brown: карактеристикаПред да купи нова раса птица, искусен земјоделец се обидува да научи за особеностите на нејзиниот темперамент. Вреди да се напомене дека Расата на овие слоеви има доста конфликтни прегледи од одгледувачите.

Пернатските луѓе кои живеат во фармите за живина, по правило, се мирни и попријатни, не се плашат од луѓе и брзо доаѓаат да ги контактираат. Што се однесува до кокошките, тие самите си дозволуваат многу повеќе. Доста голем број на фармери од живина забележуваат дека нивните одделенија понекогаш имаат непријатности на бес и агресија, додека во други, напротив, кокошките се рачни, пријателски и еластични.

Но, сите земјоделци и живи земјоделци едногласно уверуваат дека претставници на кокошки Ломан Браун Имајте неверојатно високо ниво на активност и љубопитност. Ако птицата има можност да ги надмине сите тешкотии на патот до креветите, тогаш ќе биде невозможно да се спречат.

Сексуално созревање и карактеризација на производството на јајца

Претходно зрее слоеви - ова е еден од највредните квалитети кои се својствени за сите претставници на индустриски хибриди. За земјоделците од живина - бизнисмени исклучително е важно да остварите профит со минимални финансиски трошоци и да создадете оптимални услови за одржување.

Во овој случај, германските слоеви се сметаат за најдобри, бидејќи ѕидарски започнуваат 4 до 4,5 месеци по раѓањето. Ако се создадат оптимални услови за чување и одгледување, птиците се снабдуваат со комплексна и здрава исхрана и не се разболуваат, тогаш не треба да има инхибиција во развојот.

Колку јајца ги носат кокошките Ломан БраунДоколку кокошките кои го носат Ломан Браун масовно го одложуваат почетокот на поставувањето јајца, живината треба сериозно да ја планира и ревидира исхраната и содржината на неговите одделенија.

Индикаторите за доходност во првата година можат да достигнат максимална вредност. И покрај фактот дека овој крст е месо-јајце, бројот на јајца кои се положени од слоеви во текот на првата година значително ја надминува продуктивноста на хибридите кои припаѓаат на насоките на јајцата.

Карактеристики на јајцата за поставување:

 • Просечната годишна стапка на јајца е до 330 парчиња;
 • Тежината на секое јајце варира од 62 до 70 грама;
 • Школка е неверојатно густа и мазна во исто време;
 • Максималната стапка на јајца е забележана на возраст од 160 до 180 дена и трае една година.

Карактеристики на содржината и грижата

 1. Благодарение на макотрпната работа на германските одгледувачи, кокошките Ломан Браун им даваат на своите сопственици минимален број проблеми. За нивно одгледување, нема потреба да се создаваат посебни услови.
 2. Благодарение на неспоредливо развиените способности да се прилагодат на животната средина, слоевите лежеа безболно навикнати на новите услови на живот.

Ако се држите до неколку едноставни правила, тогаш има можност да го искористите најмногу од вашите одделенија. Ајде да погледнеме неколку тајни на содржината и грижата што ќе обезбедат целосно објавување на продуктивниот капацитет на слоеви:

 • Живеалиштето на несилки не е фундаментално важно, бидејќи тие се прилагодува на сите неповолни услови на животната средина. На пример, кај големи фарми за живина, птиците живеат во кафези, не одат на прошетка, но во исто време тие се одлични.
 • Барања за кокошки Loman BrownДома би било убаво да им пружам на птици, но неопходно е, по должината на периметарот подигнување на една и полметарска ограда, во спротивно сите одделенија ќе се расфрлаат во различни насоки.
 • Како што рековме погоре, Lohmann Браун кокошки ладно отпорни, така што не е потребно да им овозможат на системот за греење кокошарник, затоа што тие ќе преживеат мразови без ризик по нивното здравје. Но сепак се препорачува да се создаде и одржува оптимална микроклима во собата, што ќе им овозможи на птиците да носат поинтензивно. Оптималната температура за нив варира од 14 до 18 степени.
 • Кокошките за поставување може да бидат населени во кокошка со други раси, но петтовите не се препорачуваат. Подолу веќе кажавме дека Ломан Браун има своеволен карактер, па затоа е подобро да се избегне околина која може да придонесе за манифестирање на агресија.
 • Што се однесува до другите услови, тие се многу едноставни: присуство на пепелни бањи и задолжително одржување на чистота, навремена превентивна манипулација. Се разбира, можеш да изградиш гости за твоето семејство, но не и нужно.
 • Што се однесува до светлинскиот режим, птиците се активни во положбата на јајца практично во текот на целата година, така што тие треба соодветно осветлување најмалку 16 часа на ден.

Болести и нивно лекување

И покрај одличната способност да се адаптираат и издржливост, крстовите на Ломан Браун се уште се изложени на голем број на болести кои сега ги разгледуваме.

 • КокцидиозаКокцидиоза, можеби најчестата болест што се шири глодарите и дивите птици. Во текот на болеста, птиците стануваат слаби, неактивни, немаат апетит, а крилјата при одење се спуштаат на земја. Пернат редовно бараат сончеви места. Се препорачува комплексната терапија да се спроведува под строги упатства на ветеринар. За борба против болеста, антибиотиците со широк спектар на дејства се препишуваат во комбинација со медицински препарати Кокцидивит, Сакокс, Аватек и други.
 • Аскоридоза - тоа е болест која влијае на земјоделските птици. Причинителот на болеста е нематодите. Оваа болест е повеќе подложна на млади животни или кокошки. Текот на болеста е проследен со забавување на растот и развојот, недостаток на апетит и летаргија. Возрасни лица, во кои се дијагностицира аскоридозата, практично не брзаат. За лекување на болеста користете хиперазин.
 • Туберкулоза - ова е исклучително опасна болест која може да се пренесе од човек на птица и назад. Изворот на болеста е птичји измет. Туберкулозата е речиси невозможно да се дијагностицира во раните фази на болеста. Болеста се јавува со следниве симптоми: мукозните мембрани на устата се прекриени со јазли, кожата е зафатена и зглобовите стануваат воспалени. Кога дијагностицира болест, птицата мора да биде зачупена и запалена. Користете месо, заразени птици, за храна е строго забрането!

Предности и недостатоци на расата е Ломан Браун

Меѓу предностите на расата се:

 1. Висока профитабилност;
 2. Минимални време и финансиски трошоци за одржување на добиточна храна и живина;
 3. Можност за поддршка на семејството во сите услови;
 4. Скромност во исхраната и содржината, беспрекорно ниво на аклиматизација;
 5. Врвот на oviposition се случува на 160-180-тиот ден од раѓањето на кокошката;
 6. Првото поставување на јајца се изведува во 4,5-5 месеци;
 7. Пристојно ниво на потомство, кое во просек изнесува 98%;
 8. Сексуалната зрелост доаѓа по 135 дена.

Недостатоци на расата

 1. Краткорочен интензитет на oviposition. По 80 недели, бројот на јајца е значително намален и содржината на птиците е едноставно непрофитабилна;
 2. Расата на кокошките Ломан Браун не може да се репродуцира природно. Можете да ги добиете кокошки само со обележување на јајцата во специјални куќички за живина во инкубаторот.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да го одредите сексот на испилување на пиле од јајце?Како да го одредите сексот на испилување на пиле од јајце?
Одгледување кокошки дома. Совети за почетнициОдгледување кокошки дома. Совети за почетници
Најдобри јајца раси за кокошки за поставувањеНајдобри јајца раси за кокошки за поставување
Lunghorn пилешко: опис и описLunghorn пилешко: опис и опис
Месо раси на кокошки: име, опис и сликаМесо раси на кокошки: име, опис и слика
Пик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и сликаПик мајстор Греј: карактеристики, опис на крстот и слика
Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описиНесуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи
Пик мајстор Греј: детален опис на расатаПик мајстор Греј: детален опис на расата
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Елиминација, повлекување на кокошки во инкубатор домаЕлиминација, повлекување на кокошки во инкубатор дома
» » Кокошки Ломен Браун: потекло, опис и карактеристики
© 2022 AjLota.com