Опис на бели кокошки Leghorn двојки

Кокошки се лешнициИако во моментот е лесно да се пресметаат до десетина видови и раси на кокошки се високо продуктивни

, Сепак, долго време популарните видови кокошки не го губат своето барање во земјоделството. Овој тип на живина е пилешко нож. Тие се познати долго време низ целиот свет поради нивните невообичаени карактеристики. И уште повеќе, во наше време тие активно се користи како генетски материјал еден од најдобрите извори за репродукција на нови раси на кокошки.

Оваа раса е најдобро позната како една од најпродуктивните, што значи тоа ниво на производство на јајца тие значително ја надминуваат оваа бројка со неколку пати. Сепак, ова не е единственото достоинство пред другите раси. тоа е причината зошто ние си поставивме цел да ги запознаеме нашите читатели со Leggornov во детали.

Опис на кокошки Личегори: посебни карактеристики и карактеристики

Бели кокошки од ЛегорнаОваа раса ги зема своите корени од Италија, но одамна е широко распространета надвор од својата земја и нејзиното странско потекло веќе долго време е заборавено.

Веројатно, исто така, затоа што сите карактеристични карактеристики за козарите Лефорн биле добиени преку нивниот крст за размножување, бидејќи пред подобрување ова раса не било од особена вредност. Покрај тоа, слични мерки за подобрување на квалитетот на расата се спроведуваат од страна на специјалисти и во моментот.

На генетската основа на овие кокошки, биле добиени огромен број нови видови и подвидови. И тие продолжуваат да се здобиваат со популарност.

Параметри и изглед на Leggornov

Бели кокошки LeggornyОднадвор, птицата изгледа мала, уредно свиткана.

За многу години одгледување и размножување на оваа раса на кокошки, се добиени сите видови, вклучувајќи боење. Но, сепак, најчестиот Леггор во нашиот регион е овој вид на раса со бела боја. Покрај тоа, за овој тип на живина белата боја е најкарактеристична. Меѓутоа, ако се случи да се сретнете со кокошки:

 • сина,
 • црна,
 • кафеава,
 • обоени,
 • срна,

тогаш тие исто така би можеле да бидат исти Leggorns.

Ако го направите тоа надворешен опис, тогаш сите од нив ќе се карактеризираат со:

 1. Големи мали тела (ова ги прави дури и птиците за возрасни многу компактни).
 2. Вертикален облик на клин на телото (една од главните карактеристики).
 3. Кожата на кокошките е претежно жолта или месо боја.
 4. Големината на главата е мала.
 5. Чешел е со средна големина, претежно светло-црвена боја (сртот е исто така една од разликите меѓу машки и женски поединци, бидејќи кај мажите може да висат малку, а кај жените обично се стагнира.
 6. Вратот е тенок и прилично долг, и кај кокошки и во петлите на оваа раса.
 7. Бигл, во споредба со другите карпи, Легорните се многу кратки, со карактеристична жолта боја. Карактеристична особина е дека на крајот малку се наведнува надолу.
 8. Грбот на кокошките од опишаната раса е речиси рамно, но во исто време и од други раси, тие се разликуваат од нивните издутувачки гради и широк абдомен.
 9. Нозете достигнуваат бела и тенка, средна должина, кога птиците достигаат сексуално зрела возраст. Треба да се напомене дека кај младите животни, како кај кокошки, кожата на лушпите е обично жолта.
 10. Резицата на женскиот и машкиот Легорн Скои е прилично широк, со наклон од 40 ° во однос на телото. Кај кокошките кои лежат, по правило, тоа е малку спуштено надолу, а кај мажјаците, напротив, се зголемува.

Најважните показатели за продуктивноста на хеланки во индивидуалната економија

Кокошки LeggornyТаков показатели за продуктивноста, како оплодување, поставување јајца и зачувување на младите животни во оваа раса се многу високи.

Одгледувањето на кокошки од оваа раса вообичаено се врши од страна на оние сопственици на одделни фарми кои очекуваат да добијат од нив исклучиво јајца без да направат посебен акцент на месото. Во индикаторите за производство на јајца, овие кокошки се реални рекордери, бидејќи индикаторот за нивните показатели во оваа област е еднаков 300 јајца годишно.

Особено пријатно изненадени од овие домашни птици на нивните сопственици со фактот дека тие индикатори ќе можат да ги обезбедат веќе во првата година од нивниот живот. Тоа е, откако го купил пилешко-женско од таква раса, за една година е можно да се добијат 300 јајца една година.

Исто така, сериозна предност е тоа јајцата младата кокошка ќе почне да носи веќе 4,5-5 месеци неговиот живот, со други зборови, од моментот на неговата зрелост. Што се однесува до квалитетот на самите јајца, оваа раса се одликува со фактот дека тие се прилично големи, 55-70 грама. Јајце-школка е бела, и со доволна и висококвалитетна пилешка диета - многу тешко.

Плодноста на јајцата во оваа раса е многу висока, што е, било кој од нив може да стане или јајце или идна кокошка, без да ги залажува очекувањата, ако господарот сака. Во бројки, индексот на оплодување - 95%. Сепак, нивото на кокошки од кокошки, во исто време, индикатори се малку пониски, иако воопшто е исто така високо - од 92 до 93%.

Недостатоци на оваа раса е премногу ниска жива тежина, па затоа, како месо, оваа раса на кокошки е речиси целосно не ценети на пазарот на добиток. Под најоптимистички услови (богата понуда на храна, условите за живеење, итн.) Дури и по донесувањето на возраст од возрасните примероци достигне тежина од не повеќе од 1,5-2 кг, а максималната тежина на машките од овој вид може да достигне повеќе од 2,6 килограми. Покрај тоа, оваа раса не е месо. На пример, не може да се пофали со таква соковина и нежност како кај домашните птици од расата Кучински јубилеј.

Предности на раса на Leggornovsky кокошки, кои вреди да се обрне внимание

Отпорност на мраз

Предности на пилешко раса LeggornovskyОдгледувањето на оваа раса е многу поволна не само за добивање на голем број јајца со висок квалитет, туку и за едноставност на грижата. Вклучувајќи ги, тие се сосема исти флегматичен во нивното однесување, не е претпазлив и обично не е гласно. Во интеракција со една личност се многу пријателски, брзо се прилагодува на условите на животот, се навикнеш на нивниот одгледувач, а не плашете се. Тие брзо развиваат условени рефлекси помеѓу појавата на домаќинот и појавата на храна во прехранбените корита.Покрај тоа, и покрај странското потекло од топла клима, кокошките се многу добро аклиматизирани за различни видови на природни и температурни услови на содржината и позитивно толерираат сè, од најжешките до најстудените климатски услови. Лешките кокошки, генерално, се замрзнати: мразовите на нашиот регион ретко можат да влијаат на нивното здравје, кое ги разликува од другите конкурентни раси.

Отворени делови од телото Леггинзите (гребенот и нозете) ретко се предаваат на смрзнатини. Но, треба да бидете свесни дека ова не е изговор да ги фрлите на милост и немилост на временските услови во незагреана штала. Затоплување на собата за живина секогаш е добра работа, освен во поповолни услови птиците ќе бидат попродуктивни.

Модар патлиџан

Модри патлиџаниИако воопшто, овој параметар во Leggorns е многу висок и опстојува во текот на животот на слоевите на доста задоволително ниво, паѓа нагло за втората година на положување јајца, но овој показател е сеуште прилично висок во споредба со другите раси.

Сепак, фармерите од птици, знаејќи за шансите на младите пилешки лиегори, го намалуваат овој параметар на продуктивноста во 150 јајца годишно смета дека тоа е буквално катастрофално.

Поради оваа причина, сопствениците на приватни фарми и фарми преферираат да го заменат "поминатиот" продуктивен период на кокошки со нови млади луѓе секоја година и половина и стари да ги користат како месо.

Прашањето за репродуктивните способности на новите генерации на Leggorns исто така е доста проблематично и на некој начин дури и парадоксално. На пример, и покрај високиот степен на оплодување на јајцата и способноста на младите животни, процесот на инкубација е продуктивен само преку инкубатор или со поставување на јајца од јајца на Leghorn со додатоци на други пилешки раси. Ова се објаснува со фактот дека инстинктот на шрафирање во оваа раса е буквално целосно изгубен. Тоа е, ако барем едно од достапните кокошки, да речеме, 50 ќе сака да произведе нова генерација, веројатноста за одржување на потомството на еден или друг начин ќе биде доста ниска.

Опис на други сорти Leggornov: најпродуктивни и популарни

Опис на видови на LegornovБели кокошки Leggorny - на свој начин, не само оние. Тие биле користени како главен генетски материјал, врз основа на кој биле произведени и други, не помалку продуктивни подвидови на кокошки.

Затоа, ако го забележавте Leggorny во различни бои на пазарот на птици, препорачуваме да обрнете внимание на нив.

Италијански еребички кокошки, или кафеава кафеава кафеава боја

Оваа раса на живина, исто така, се однесува на видовите на јајца. А карактеристична црта на кафеавата Leghorn - зборува услови, сексуалниот диморфизам во боење нивните opereniya.Naibolee јасно различни мажи, бидејќи вратот и грбот се покриени со сјајни пердуви карактеристична златно-црвена боја. Во овој случај, останатите делови од телото имаат црна боја со посебен зелен метален сјај. Женските поединци се насликани скромно, а самите бои не се толку заситени како кај петлите.

Легор Кукавица-Грин

Овој вид на раси на Leghorn им припаѓа на автососедските птици, со други зборови, нивниот пол може да се препознае веќе во првите 24 часа по испирањето од јајцето. Ако направите надворешен опис, тогаш машките поединци треба да се разликуваат за полесна боја на пената. Оваа раса на кокошки е многу едноставна во содржината, бидејќи тие се толку скромен и остварлива како белите лешници. Оваа птица е многу активна и мобилна, има многу пријателски карактер.

Во зрелост, мажите и жените се разликуваат по големина и боја. Од гледна точка на поставување јајца со вообичаената бела школка, кокошките од оваа раса се многу продуктивни. Сепак, јајцата ретко достигнуваат големи димензии, со средна големина. Инстинктот на гнездење во нив, исто така, е слабо развиен, како и во Белите летни рогови. Тие тежат повеќе од погоре опишаната раса, но сепак, возрасните ретко достигнуваат тежина повисока од 3,5 килограми. Можеме да кажеме дека ова е максимална оценка.

Leggorne златни - комбинација на убавина и продуктивност

Прекрасната златна боја и малата големина на багажникот ги прават овие кокошки до одреден степен речиси декоративни, но тие, покрај сите свои други предности, имаат доста висока продуктивност. На пример, за една година, една кокошка во просек 240-270 јајца. Во овој случај, тежината на едно јајце може да варира од 59 до 65 грама. Школка е бела јајца. Машките златни риби, како бели лешници, во просек тежат 2,3 килограми, а женските поединци - 1,8.

Легорн забележан е најчистата раса на кокошки.

Зошто оваа раса на Leggorns се смета за чиста? Одговорот е едноставен: тој стана речиси сосема независно, без интервенција на одгледувачи и така натаму. Дури и во периодот на посебен просперитет на истражувањата за селекција, повеќе не се мешаше со која било друга раса. Можеби тоа е причината зошто таквата атипична боја како целина за расата на кокошките е карактеристична само за Leggorns, бидејќи во комбинација на бели и црни бои доминираат бели.

Модриот патлиџан на забележани кокошки, како белите лешници, е многу висок, од околу 220 до 260 јајца годишно. Како и сите Leggorns, овие кокошки не можат да се пофалат со извонредни карактеристики на тежината: овој индикатор варира помеѓу 1,8 и 2,7 килограми и зависи од полот на птицата.

Практични препораки за одгледување лесни кокошки

 1. Препораки за одгледување кокошки од коренЕдинствениот начин да се произведе нова генерација на кокошки - Купи кокошки, употреба на инкубатор или избор кокошка за нив од другите раси на кокошки.
 2. Јајцата може да се земат од нивните кокошки, а не само од купени, бидејќи во секој случај ќе имате одличен резултат. Купи млади и јајца на ова пилешко воопшто не е тешко: оваа раса е многу честа и популарна кај живинарите.
 3. Во одгледувањето на кокошки од кокошки не постои ништо комплицирано, истото важи и за грижата на возрасни птици.
 4. Една од главните предности на расата е високо ниво.
 5. одржливост и преживување, дури и во отсуство на цицачи. Меѓутоа, треба да се исполнат некои услови.
 6. Не заборавајте за целосна диета.
 7. Новородените кокошки веднаш треба да дадат варено јајце, пире и без коски во гриз.
 8. По некое време се додаваат зеленчук, брашно од зрна.
 9. Еден месец подоцна, кокошите се пренесуваат во храна за возрасни, бидејќи оваа раса расте многу брзо. Се разбира, консумираат нејзините месечни кокошки ќе биде многу помалку.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Најдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и сликаНајдобра раса на кокошки Месо на јајце насока: опис и слика
Раса на пилека ајмам тсемани: опис со сликаРаса на пилека ајмам тсемани: опис со слика
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описиНесуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи
Пик мајстор Греј: детален опис на расатаПик мајстор Греј: детален опис на расата
Кокошки кокошки: хранење, нега и условиКокошки кокошки: хранење, нега и услови
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Москва црна раса на кокошки: описМосква црна раса на кокошки: опис
Која птица е синото јајцеКоја птица е синото јајце
» » Опис на бели кокошки Leghorn двојки
© 2022 AjLota.com