Одгледување на декоративни раси на кокошки

Грижа и одржување на декоративни раси на кокошкиНе само високо продуктивни месо и јајца кокошки се популарни кај живинарските фармери, но исто така и декоративни. За многу години, одгледувачи имаат поминато подобрување на надворешните карактеристики

кокошки. Многу претставници на пернат продуктивен тип постепено се преселија во декоративни, а некои поединци станаа исклучиво спортски.

Декоративни кокошки

Декоративни кокошки во нивното мнозинство на ориентален потекло. Кина, Индија и Јапонија беа меѓу првите што ги создадоа не-храна раси. Подоцна, уникатни раси на кокошки се населиле во Русија и Европа.

И покрај фактот дека декоративните кокошки не се поставени за продуктивни индикатори, тие се корисни во домаќинството. Декоративни пилешко почнуваат да носат јајца околу девет месеци. Во рок од една година, од неа може да се добијат околу 100 јајца. Но, се разбира, главната предност на овие птици во друга. Некои од нив имаат необичен убава боја, а другите - оригиналната форма на клунот, и други - минијатурна копија на "големи" роднини, четвртиот има особено долга опашка.

Декоративни раси на кокошки, вообичаени во Русија:

 • Декоративни кокошки и нивните расиБентамка;
 • Araucana;
 • Кинески свила;
 • Seabright;
 • Холандски бело-килести;
 • Брахма;
 • Павловска;
 • Фаверол;
 • Руски кнежев;
 • Ајма Земани;
 • Феникс.

Во статијата се презентирани некои од нив

Bentamka

Опис на декоративни раси на кокошкиБентамка е еден од најголемите претставници на декоративни карпи. Оваа џуџе птица се карактеризира со релативно висока продуктивност и ефективен изглед. Постојат неколку варијанти. Расата има добро здравје, е скромен по својата содржина и е одлична за одгледување на приватна фарма.

Првиот опис на бентаммок датира од 1645 година. Нивната татковина во главната верзија се смета за Јапонија.

Не постојат веродостојни информации за деталите за размножување на овие птици, но постои верзија дека тие биле формирани со вештачка селекција. Пратениците од бентамикот се сметаат за диви кокошки. Од нив, расата наследи силен имунитет за разни инфекции и прекрасен инстинкт на мајчинство.

Карактеристична особина на овие птици е нивната големина: кокошките не надминуваат 650 г, мажите - 1 кг. Стандарди за раса:

 • мала глава со розово или лиснато грб;
 • благодатно, оптимистичко тело;
 • широк, долг, практично стигнува до земјата крилја;
 • кратки нозе.

Видови на раса

Во зависност од бојата, овие кокошки се поделени во неколку сорти. Главните видови се:

 1. Декоративни кокошки-расиPeronogaya. Има бело пердув и густо пернат нозе.
 2. Nanking. Се одликува со жолто-портокалова пердуви и голи нозе. Ова е најстариот вид. Петлите имаат луксузна опашка и црна дамка на градите.
 3. Холандската кокошка бентамки има црно тело и бел врв.
 4. Пикинското пилешко може да има различна нијанса: црна, бела, шарена, шарени. Шепи кратки и бушава.
 5. Seabright. Кокошки со сиви пердуви и златна или сребрена боја. Посебна карактеристика на видот е црната граница долж работ, што дава елегантен изглед.
 6. Британската падуја е највредниот вид. Пердувот на оваа птица има сребрена или златна боја.
 7. Shabo - најмалиот претставник карпи. Бојата на пенкало е разновидна: пченица, бела, kuropatchaty, жолта и сина, црна, порцелан, златна и црна боја, три-боја.
 8. Хамбург. Се истакнува со светлоцрвен чешел на позадината на црна или црна и бела боја.
 9. Алтај бентамка има памучна, шарена беж, орев или кафеав пердув. На главата - мал цигла
 10. Барнаулскаја. Се одликува со голем розов чешел и долги обетки

Раса - Araucana

Посебна карактеристика на расата е уникатната боја на јајцата од богата сина до зеленикава. Поради оваа причина, кокошите се нарекуваат "Велигден".

Овие неверојатни птици имаат уникатен изглед. Арауканскиот германски тип нема опашка. За да се одгледуваат расите, се избираат поединци од строго регулиран стандард:

 • Одгледување и нега-декоративни пилешки расиприсуство на мала глава на јасно изразени долги пердуви, мустаќи во форма на грашок и мали обетки во црвени уши;
 • црвеникаво-портокалова очите на тркалезна форма;
 • средна должина на клунот малку свиткана;
 • кратко, корено тело, прави, широк назад, широки гради, умерена должина на вратот и отсуство на опашка;
 • силни нозе без пердуви, секоја нога има 4 прсти.

Кокели на оваа раса поголеми од женките.

Врз основа на бојата на пердувите, Arraucans доаѓаат во 13 сорти: сребрени, златни, бели, сини, црни. Возрасната женка има тежина во опсег од 1,5-1,7 кг, мажот може да достигне 2 кг. Но, постојат и џуџести поединци.

За прв пат расата се споменува во 1526 година, но се докажува дека овие птици биле одгледувани многу порано. Според една од хипотезите - необичната боја на јајцата е резултат на премин со див фазан. Но, ова мислење нема научна потврда. Јајцата од оригиналната боја се добиваат поради присуството во јајцеводот на би-дивердиналот на пигментот.

Кинеска свила

Претставници на оваа уникатна раса на кокошки со нивните кратки шепи и прекрасни свилени пердуви личат на зајаци. На главата, нозете и опашката на птичјиот пердув "топки".

Кожата, чешел, клунот, па дури и коските на птицата се црни со различна капка од кафеава до сина. Тежината на декоративниот петел не надминува 1,1 кг. Продуктивност на птиците -100 јајца годишно.

Птиците од оваа раса ги имаат следниве карактеристики:

 1. Декоративни раси на кокошкиШирок, потсетува на структурата на телото на коцката. Краток и силен грб, претворајќи се во целосен стомак и краток врат.
 2. Мала глава со црно и сино лице, модлив силен клун. Пердувите на пушката се насочени назад, очите се темно кафеави, а сртот е розова, кратко, боречки.
 3. Крилјата на кинески свилени кокошки се кратки, лабави, лабаво се придржува .Задниот дел на шепите е покриен со пердуви. Има 5 добро развиени прсти.

Дозволени се неколку бои:

 • бела со мала жолтило;
 • црна;
 • подеднакво сина;
 • жолта (во брадестите видови на оваа раса);
 • дивите бои кај кокошки и петли варираат. Кокошката има темно кафеава боја со боја на костен на главата и градите. Петелот има црн граден кош, темно златна гужва и грива, црно-кафена глава.

Свила кинеска раса има два подвида: брада и стандард.

Посебна карактеристика на брада свилената кокошка е бујна брада, Вклучување во тенкови кои ги покриваат лобусите на ушите.

SeabrightДекоративни кокошки од расата сибраит го добиле името во име на првиот одгледувач на овој вид, Џон Сибрајт. Тоа беше оној кој стана модел на модата за невообичаени кокошки за носење кај англиските аристократи.

Расата се одгледувала околу 1800 години. Главните знаци на птицата, која тој се обидел да ги зајакне, беше невообичаена, како врежан, пердув и минијатурна големина. По 15 години, Сибират доби нови птици. Во родот на овој вид биле полски слоеви, претставници на расата Хамбург, бентамки.

Кокели и кокошки доаѓаат во две бои: сребрени и златни.

Со цел да не се здобијат со неисправни пилешки, неопходно е да се знаат главните карактеристики на оваа раса:

 • Декоративни кокошкимал раст, компактно густо тело, тркалезни гради испакнати напред;
 • кратка опашка, визуелно наликува на женски вентилатор;
 • лабаво придржувајќи се, спуштени на земјата крилја;
 • широки сиво-сини шепи;
 • кружна мала глава, црвен гребен со розова форма, заоблени мазни обетки.

Ајма Земани

Посебен интерес кај љубителите на живина е предизвикан од кокошките Ајем Цемани. Ова е најцрне меѓу сите раси. Пердув со зелена боја. Црна брада и чешел, кожа, шепи, коски и месо. Шефот на мала птица со краток црн клун и лист-како сртот. Очи црна, врат со средна должина. Пердувите на пердувите се прилично кружни, телото е компактно, тесно, во форма на трапезоид. Орнаменталните петелки на оваа раса имаат бујна и висока опашка со долги, добро развиени плетенки.

Кокошките се многу срамежливи. Тие не му веруваат на лицето, обидувајќи се да контактираат на минимум.

Кокошки холандски бела кокошка

Овие птици имаат неверојатен сноп. Неговото пердуви од двете страни на главата добро паѓаат, потсетувајќи на "професионалниот стил". Сепак, тоа не ја спречува птицата да не гледа. Предниот дел на перјето е малку потемнат. Основата на клунот има невообичаен модел, нешто што изгледа како пеперутка. Ова е главниот показател за чистотата на расата:

И покрај долгите пердуви, оваа екстравагантна кокошка има густ и прилично голем врв. Грбот на оваа раса е отсутен. Мал мал, затемнет со пердуви. А убаво искривена опашка со срамнети со земја пердуви се поставува под агол од 45 степени. Прифатлива боја: кафеава, црна, сиво-сина.

Раса Феникс

Птици од расата феникс се чудни. Тие се различни многу долга опашка. Оваа птица доаѓа од Кина, каде што се сметаше за симбол на империјата. Феникс беше донесен во Јапонија, од каде што се шири низ целиот свет.

Подот на петелот може да достигне 10 метри. Таа дневно се зголемува за 90 см и ја спречува слободното движење.

Содржина на декоративни кокошки

Кога растат декоративни кокошки, посебно внимание треба да се посвети на микроклимата на улица и во затворен простор. Некои раси имаат потреба од топлина, други е важно да ги заштити од прекумерна влага.

Покрај одржувањето на саканиот температурен режим (15-20 степени), важно е птиците да обезбедат добро осветлување. Светлината не треба да биде 15 часа.

Во живината куќа, нацрти не се дозволени. Тоа треба да биде добро проветрено.

Големите птици, како и долгите и кокошки богати со пердуви, имаат потреба од високи кокошки. И за џуџести видови и птици со слабо развиени пердуви Пештерите мора да бидат ниски.

Во пилешкото куќа важно е да се набљудува хигиената, така што луксузните грчеви и опашки не губат атрактивност. За таа цел, подовите во конакот се прекриени со густ топол материјал, леглото е поставено на врвот, кое периодично се менува со зголемувањето на контаминацијата. За поединци кои имаат изобилство на перја на нозе, подлогата често мора да се олабави. Треба да се има на ум дека на студ, е потребен подигнувач подебел од вообичаеното.

Пилешко кокошарник треба да биде заштитен од пенетрација на порове и стаорци.

Напојување

Бидејќи повеќето кокошки се декоративни раси имаат активен темперамент и како слободни прошетки, неопходно е да се организираат за нив место за одење, на кое да се организираат капацитети за капење.

Правилното хранење на кокошките игра подеднакво важна улога во добивањето на одржлива здрава популација. Следниве храни и витамини мора да бидат вклучени во исхраната:

 • Раси на кокошки - Декоративнијачмен и овес;
 • цвекло, моркови, зелка;
 • лесно сварливи протеини и витамини како Тривитамин;
 • квасец, кои се воведуваат со храна од квасец;
 • креда, јајца, гранати, чакал;
 • билни брашно.

Во пролетта, хранењето на кокошки треба да биде поразновидно, така што птиците не ја губат својата убавина. Тоа треба да содржи изобилство количини на минерали и витамини, како и никнува жито.

Важен аспект на целосниот развој на птицата - способноста да се мине самостојно пасиште сточна храна.

Додека се занимавате со размножување на декоративна птица, може да се соочите со одредени проблеми:

 • декоративни кокошки сакаат топлина, а не сите раси можат да ја преживеат суровата зимска студ;
 • Птиците постојано имаат потреба од природна храна;
 • декоративните птици имаат потреба од пространа просторија и удобни пештери;
 • овие кокошки се многу болни, затоа одржувањето на младите животни е прилично проблематично окупација;
 • поради слаб имунитет стапката на преживување на кокошките не е многу висока;
 • кокошки од декоративни карпи не можат да се здружат со други видови.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Карактеристики на расата на кокошки СусексКарактеристики на расата на кокошки Сусекс
Најдобрите раси на декоративни кокошкиНајдобрите раси на декоративни кокошки
Несуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описиНесуски: името на расите на кокошки, со фотографии и описи
Ретки кокошки од раса од јајце-месо BarnevelderРетки кокошки од раса од јајце-месо Barnevelder
Кокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоциКокошки Херкулес: карактеристики на раса, предности и недостатоци
Птиците Орел се прекрасна руска расаПтиците Орел се прекрасна руска раса
Карактеристики на расата на кинески свилено пилешкоКарактеристики на расата на кинески свилено пилешко
Која птица е синото јајцеКоја птица е синото јајце
Содржина на раса на кокошки на ПавловСодржина на раса на кокошки на Павлов
Кокошки-golosheyki - детален опис на расаКокошки-golosheyki - детален опис на раса
» » Одгледување на декоративни раси на кокошки
© 2022 AjLota.com