Концептот на локусот на контрола во психологијата

Локус контролаЕден од најважните психолошки концепти кои го карактеризираат човечкото однесување е концептот на локус на контрола. Таа беше воведена од Џулијан Ротер во 1954 година во рамките на социјалната психологија.

Локусот на контрола на личноста е определен од факторите за кои смета дека се најсилно влијаат врз резултатот од неговата активност - внатрешна (т.е. независни акции и пресуди) или надворешен (фактори на животната средина). Со други зборови, прашањето е дали личноста се смета себеси за одговорна за она што му се случува. Соодветно на тоа, првиот тип на луѓе се нарекува внатрешен (од латински internus - внатрешен), а вториот - надворешен (од латински надворешен - надворешен). Размислете за овие типови на детали.

Внатрешен локус на контрола

Како што веќе рековме, сопствениците на внатрешниот локус на контрола веруваат дека ефект речиси целосно зависи од нив. На пример, ако некое лице ќе добие опомена или парична казна во работа, бидејќи на својата грешка, тој би рекол дека условите за работа се несоодветни, раководител неправеден, и ѕвездите не се така е договорено. Напротив, тој ќе разбере дека направил грешка и ќе се обиде да не го повтори во иднина. Што ги карактеризира таквите луѓе? Во принцип, ова е:

  • Внимание на животната средина и надворешни информации, неговата објективна анализа. Олеснувањето на вистинските факти дозволува дејствува ефикасно.
  • Способност да се забележат обиди за надворешно влијание, наметнување на туѓо мислење или начин на размислување.
  • Стремеж за самовработување и заемно корисна размена со други.
  • Разбирање на нивните предности и недостатоци, соодветна самодоверба.

Како што можете да видите, внатрешниот локус на контрола во голема мера кореспондира со поимот на една зрела личност.

Тоа е зрело лице кое ги реализира своите постапки и независно ги воспоставува мерилата за себе во животот.

Внатрешен локус на контролаОва во голема мера го одредува нејзиниот повисок квалитет, бидејќи правилно наместениот локус на контрола мотивира за свесна активност, насочува кон одреден резултат. Едно лице може да се откаже од краткорочни задоволства заради сопствената цел, што ќе му донесе многу повеќе. Во овој случај, ние не значи едноставни фантазии, туку вистински чекори во избраната насока.

Сличен тренд е забележан во повеќето сфери на животот internals, на пример, тие се во состојба свесно да изберат свој социјален круг, да се откаже лоши навики, да бидат релевантни за работата на иницијативата, да ги бранат своите права, и многу повеќе.

Надворешен локус на контролаШто се однесува до надворешниот локус на контрола, тогаш постои еден вид на фатализам, надеж за судбина. Луѓето со надворешен локус на контрола најчесто веруваат дека нивните активности зависат од среќа, случајно. Се разбира, овој пристап честопати води до разочарување, бидејќи ако ништо не зависи од личност, малку е веројатно дека тој дури и ќе се обиде да промени нешто. Ова се должи на фактот дека локусот на контрола е погрешно поставен, вниманието на лицето е насочено кон погрешно место и, според тоа, неговите постапки не го носат посакуваниот резултат. Луѓе со надворешен контролен локус можат да го карактеризираат следново:

  • Пренесување на одговорност кон други лица или услови на животната средина.
  • Безразлика на ефективноста на нивните постапки.
  • Недостаток на обиди и аспирации за промена на она што не одговара.
  • Невнимание кон себе и други.

Надворешен локус на контрола

Како што е лесно да се погоди, таквите квалитети не придонесуваат за позитивни промени во животот, а човек може со години да биде во ситуација неповолна за поединецот, без никаква надеж за подобрување. Вонците, по правило, не се склони кон планирање или не можат да почнат да ги реализираат своите одлуки на кој било начин.

Често, нивниот верен придружник станува вознемиреност, несигурност, емоционално нестабилен и не знаат што сакаат. Освен тоа, важно е да се забележи дека екстерните состојби се конформирани, односно тие силно зависат од мислењата на другите и тешко се изразуваат сопствени, дури и ако се сигурни во тоа. Во тој поглед, тие можат да имаат потешкотии во вршењето на независни дејства во непознат амбиент, без оглед дали станува збор за нова ситуација на работа или во приватен живот.

Промена на локус

Забележиме дека психологијата најефективно функционира со одредена ситуација, бидејќи секоја личност ја има поединечно. Во оваа статија, за јасност, се дадени екстремните позиции на контролниот локус. Во реалноста, неговото влијание може да варира во зависност од многу фактори. Впрочем, што е локусот на контрола? Ова е свеста на личноста, начинот на човекот да го насочи своето внимание.

Ако има потреба од промени, тогаш преку систематски чекори можно е да се реконфигурира локусот.

За да го направите ова, треба да започнете анализа на нивните акции, мисли и одлуки, обидете се да ги откриете своите вистински желби и да ги следите. Ако се обидете објективно да ги процените вашите знаења и вештини, како и сегашната средина, тогаш ќе има поголема доверба, и ова е еден од главните услови за овие промени.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Саморегулација, што е тоа? Нејзината улога во психологијатаСаморегулација, што е тоа? Нејзината улога во психологијата
Кратко на Гешталт психологијата - што е тоа, претставнициКратко на Гешталт психологијата - што е тоа, претставници
Што е социјална перцепција за личност и групи на луѓе во психологијатаШто е социјална перцепција за личност и групи на луѓе во психологијата
Што е самоспознание? Што е неговото значење?Што е самоспознание? Што е неговото значење?
Што е социјализација во психологијата: дефиницијата и суштината на концептотШто е социјализација во психологијата: дефиницијата и суштината на концептот
Што е рефлексија и рефлексивност - дефиниција, видот и обукатаШто е рефлексија и рефлексивност - дефиниција, видот и обуката
Рационализација како концепт во психологијатаРационализација како концепт во психологијата
Функционализам во психологијата: што е тоа?Функционализам во психологијата: што е тоа?
Дијаметар на цевки во инчи и милиметриДијаметар на цевки во инчи и милиметри
Концептот на нагласување на карактерот во психологијатаКонцептот на нагласување на карактерот во психологијата
» » Концептот на локусот на контрола во психологијата
© 2022 AjLota.com