Латентен период - подводни гребени и струи на нашиот живот

Латентен период на развојДали некогаш сте направиле чин што не го очекувавте од себе, или одеднаш реагираше остро на нешто без очигледна причина? Најверојатно, причини

за тоа беа, но покриени некаде длабоко внатре и не реализирани од вас. Сето ова се должи на латентниот проток на претходно предизвикани процеси од одредени настани. Значи, што е латентност? Ова својство на објектот, што е предизвикано од задоцнување помеѓу стимулот и реакцијата на него. Така, дефиницијата за латентност е неразделно поврзана со дефиницијата за неговото течење време или латентен период.

Концептот на латентен период

Латентниот период може да се гледа во различни контексти, на пример:

  • како дел од одредена ситуација, генерализиран феномен;
  • во рамките на психички реакции;
  • интерпретација во рамките на теоријата на психоанализа на Сигмунд Фројд;
  • концепт од медицинската средина и физиологијата на цицачите.

Латентност како одложување на реакцијата

Самиот термин "латентност" доаѓа од латинскиот латент, што значи "скриен". Тоа е, латентност период е некое време што поминува по одредена иритација се појави, и пред реакцијата се појави на овој ефект.

Во физиологијата таков период зависи од многу фактори: генетика, општа состојба на организмот, карактеристики на неговото функционирање и текот на разни процеси во централните и периферните врски. Во секој случај, се зема во предвид колку брзо енергијата од надворешниот пулс се конвертира во рецепторот, се пренесува преку нервни влакна, синапси, колку брзо ќе се добие одговорот од ефекторната ќелија. Важно е да се разбере дека под појавата на реакцијата се подразбира неговиот очигледен дел, односно не моментот кога рецепторот реагирал на импулсот, но кога добил информиран и опиплив одговор.

Латентност

Во психологијата тајноста на одредени процеси се рефлектира во фактот дека по тестираниот стрес, лицето не секогаш веднаш реагира, стравовите и емоциите се потиснуваат и "дозираат" некое време. И самиот човек и другите можат да мислат дека она што се случило не влијаело на него или не нашло рефлексија во надворешниот општествен живот на една личност. Но, всушност, реакцијата може да биде потисната и латентно акумулирана, но се манифестира во најнеочекуваниот момент.Оваа импликација е полн со нервен слом, психолошки нарушувања, развој на фобии. И во многу аспекти, бидејќи самиот човек не секогаш го сфаќа присуството на проблемот или неговата длабочина. И затоа не е предупреден, а не вооружен. Зошто, по трагични настани, сериозни повреди или настани, кои кардинално влијаат на судбината на некоја личност, често се советува да се обратат до специјалист за да ги идентификуваат и да изнајдат можни проблеми. Психологот може да ги следи текот на латентните ментални процеси и да ги исправи за да ја изедначи реакцијата и максимално да ги неутрализира непријатните последици.

Концептот на латентност широко се користи во експерименталната психологија, како вредност што се зема предвид при спроведувањето на истражувањата. На пример, се докажува, со одредени когнитивни нарушувања, латентноста исто така се зголемува за 10-15%.

Латентен период според Фројд

Психолози кои се придржуваат на психоаналитичката традиција од Фројд, сметаат дека латентниот период е временски период од шест до седум години и тинејџерски период (околу 12 години) на детето. Се карактеризира со фактот дека во сексуалниот план доаѓа "спиење", детето ги насочува своите активности во други канали:

  • социјален развој - комуникација со врсниците,
  • научни сознанија - студирање во училиште,
  • комуникативни-игри, посети на делови, кругови,
  • физички развој - спортски активности.

Развој на личностаТака, вниманието на детето се оддалечува од сексуалните теми. Implicitness Ова помага да се осигура дека однесувањето на детето е во согласност, станува лесно да се обучуваат, да биде под влијание, тоа е лесно да се носат далеку нешто. И покрај фактот дека латентност во овој период може да се види како еден вид на отскочна штица за лични и физички развој, самиот Фројд не обрнувам многу внимание на студија на однесување, еволуцијата на човекот во овој период. Но модерните психоаналитичари веруваат дека латентност, ги пренасочува на енергија на детето во другите области на животот, ја игра улогата на рамнотежа помеѓу дисковите и заштитата.

Други манифестации на латентност

Во медицината концептот на латентен период е сличен на период на инкубација, односно, ова е време кога болеста не се манифестира и е скриена. Истражувањата во оваа област се важни за проучување на разликата помеѓу функционирањето на здрав и болен организам. Интересно е да се прикаже латентно време кај некои цицачи - кога жените може да го одложат развојот по бременоста, на пример, пред почетокот на пролетта.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сублимација - што е тоа, дефиниција во психологијатаСублимација - што е тоа, дефиниција во психологијата
Што е парозија и какозмија? ТретманШто е парозија и какозмија? Третман
Анксиозност: како овој концепт се толкува во психологијатаАнксиозност: како овој концепт се толкува во психологијата
Што е менталитет, дефиниција и различни гледишта?Што е менталитет, дефиниција и различни гледишта?
Што е когнитивна дисонанца или резонанца?Што е когнитивна дисонанца или резонанца?
Што е емпиризмот, емпиризмот - дефиниција, одредбиШто е емпиризмот, емпиризмот - дефиниција, одредби
Што е социјализација во психологијата: дефиницијата и суштината на концептотШто е социјализација во психологијата: дефиницијата и суштината на концептот
Деструктивно однесување, што е тоа?Деструктивно однесување, што е тоа?
Детерминизам и како тоа се толкува во филозофијатаДетерминизам и како тоа се толкува во филозофијата
Волонтерство - што е тоа, дефиницијата во филозофијатаВолонтерство - што е тоа, дефиницијата во филозофијата
» » Латентен период - подводни гребени и струи на нашиот живот
© 2022 AjLota.com