Кога и на која возраст може да стерилизирате мачка

Сексуално созревање на мачкиМногу луѓе кои се одгледуваат како домашни миленици од мачки, веруваат дека е нехумано да ги стерилизираат. И така што тие не се одгледуваат и не се размножуваат, тие треба да се хранат со лекови кои ги потиснуваат репродуктивните функции на телото.

Треба да се напомене дека ова е во основа погрешен пристап. Мачките треба да се стерилизираат. Потиснувањето на репродуктивните функции може да доведе до несакани дејства на самите мачки. И во такви времиња, дури и најљубезниот сопственик е подготвен да ја удира, само ако може да даде мирен одмор.

Да разгледаме прашања, на која возраст мачките се стерилизираат и толку безболно ги толерираат лековите што ја потиснуваат возбудата, како што тврдат некои луѓе.

Стерилизирање или сузбивање на репродуктивните функции?

Кога да се стерилизира мачката подоброВо случај на издавање на сопственикот миленичиња, кога тоа е подобро да се стерилизираат мачка, тој, по совет на различни луѓе, но како по правило, далеку од темата, често прибегнува кон помош на лекови за да се потисне репродуктивните функции. Но, ова е погрешна одлука.

Сопствениците совршено знаат колку е тешко да се зачуваат мачките. Тие често се соочуваат со големи проблеми со нивната содржина.

Треба да се напомене дека првото прашање со кое луѓето денес му се обраќаат на ветеринар е, се разбира, прашањето на стерилизација и кастрација. Ова се прашања кои треба да бидат покриени, и други прашања поврзани со хранење на мачки со лекови може да се заборави. Зошто? Сега ќе го дознаеме.

Значи, да се стерилизираат, и, можеби, не е потребно? Ова прашање го поставува секој сопственик на мачка веднаш штом ќе стигне до пубертетот и од симпатично мелено суштество се претвора во мало чудовиште.

Да дознаам дали да се потисне атракција на мачката на друг или стерилизирани / кастрирате вашето домашно милениче, треба да се разбере она што ужасите чекаат на сопственикот во случај на присилна сузбивање на бранот на хормонот.

Ужасите на пубертетот

Сега можете да ги наброите сите ужаси, Појавата на мачка кога пубертетот:

  • Првиот е концертот на мачката;
  • втор хорор - мачка марки;
  • Третиот ужас е, се разбира, непроспиени ноќи на мајсторот.

Како се прави стерилизацијата на мачките?Во моментите кога мачките организираат такви концерти, дури и најљубезливиот сопственик е подготвен да се појави во неговото милениче било што, заради моментална смиреност.

Ознаките на Cat се еден од најнепријатните ужаси поврзани со пубертетот на мачката. Потребно е да ја попрска нејзината миризлива тајна неколку агли во станот, а неподносливиот мирис веднаш ќе го погоди целиот сопственик на миленичиња.

Знаците на Cat се тајна, се разбира, ужасно непријатна, но ова не е најлошото. И најстрашниот ужас е, можеби, непроспиени ноќи. Ноќните концерти се особено безумни кога мора да одат на работа во утринските часови. По неколку такви кошмари, сакам да ја фрлам мачката во ѓубрето.

И да се соочиме со такви ужаси секој сопственик ќе биде доста често. Буквално секој месец, секоја година. Тоа е затоа што мачките имаат заповед, бидат плодни и размножуваат, секогаш на дневен ред.

Се разбира, сето тоа се случува само поединечно. Постојат такви животни, во кои хормоналното ниво не се зголемува толку остро. Но, толку далеку од секој случај. Ова може да биде засега. И во секој случај, страдањето на домашно милениче не се намалува.

Кога мачката одговара на времето на сексуалната желба, не само што страда сопственикот, туку самата мачка. И во тоа време, однесувањето на животното може да се промени. Кога се ослободуваат хормони, таа (или тој) доживува постојан стрес, станува немирна. Апетитот исчезнува, активност се намалува, или попрецизно, поминува во друг канал. Домашно милениче може да оди во тоалет каде што не е дозволено. Мачка во такво време може да се фаќа против сè што стои на патот. Таа истовремено станува во карактеристична поза. Нејзините спазми се тепаат. Таа се тркала на подот. Секој сопственик или се среќаваше со ова веќе, или, секако, еден ден се судри.

Ако некој успеа да преживее нешто слично, не се радувајте. Како што велат, животот продолжува. И во 2-4 недели, ова е за сите да се доживее повторно.

Привлекувањето на мачка на мачка е одлично

Зошто треба да стерилизирате мачкиНа домашните животни, а не само дома, привлечноста кон спротивниот пол е толку голема што на сите можни начини ќе се стремат да се ослободат од својот сексуален партнер.

За време на сексуалната желба, Кога нивото на хормоналноста се зголемува, писето има тенденција да ја лизне вратата. Таа дури може да скока од прозорецот. И додека ова бегство, за жал, не секогаш завршува со среќен крај. За да помислите, миленик живеел многу години во куќата и одеднаш се најде себеси "сам" на улица ...

Доколку се принудени да употребуваат дроги за да се потисне привлечноста на маиците едни на други, ова на крајот ќе доведе до фактот дека постојано зголемено ниво на хормони во голема мера ќе го поткопа здравјето на миленичето. Миленичето го намалува имунитетот на заразни болести. Со текот на времето, болестите почнуваат да се развиваат, хормоналната рамнотежа е прекината. Животното започнува разни туморски процеси во матката и јајниците, гноен воспаление на матката. Во овој случај сите страдаат. И самите миленици, и нивните сопственици.

Мачката треба да се стерилизираПостојат сопственици кои во почетокот се обидуваат да најдат втора половина за нивното домашно милениче за да го решат проблемот. Но, во повеќето случаи, грижата за организирање посети и грижа за потомците, почнуваат да ги попречуваат сопствениците. Затоа што порано или подоцна секој сопственик на мачка почнува да размислува за време да се прибегне кон некои кардинални мерки.

Побарувањата за втора половина за вашето домашно милениче не го решаваат проблемот. Штом домаќините почнуваат да го разбираат ова. Пичка ќе биде подготвена за повторено размножување буквално за околу 3 месеци, а во целиот свој живот може да произведе околу 200 мачиња. И на секои 3 месеци да се земе ново потомство - не само бескорисни, но исто така доста тешко.

Чисти мачки може да се дистрибуираат. Но, за mongrel сосема проблематично е да се најде нов дом. И тогаш сопствениците почнуваат да користат разни хемиски препарати.

Постојат, се разбира, безопасни седативи. Ова се тинктури, како што се "Стоп стрес", "Бајун мачка". Овие слаби лекови ја намалуваат анксиозноста. Но, на постојано високо ниво на атракција се немоќни. Во овој случај, употребата на нив не е доволна. И тогаш што? И тогаш доаѓа време кога сопственикот веќе не знае што да прави, и прибегнува кон помош на хемиски контрацептиви.

Ваквите средства вклучуваат опасни лекови: "Сексуална бариера", "Стоп интимност", "Контракс" и слично. Во било која продавница за миленичиња продавачите можат да советуваат многу лекови. Но, тие никогаш нема да ги известат сопствениците на домашни миленици за тоа како штетни се овие или други хемикалии за здравјето на нивните миленици.

Постојат силни супстанции, на пример, хормонална инјекција за да се намали желбата кај мачките. Има прилично долгорочен ефект и може да го намали хормоналното ниво до 6 месеци по ред. Таквите инјекции ги ставаат ветеринари во ветеринарните клиники. Но, секоја слична подготовка само за некое време, и тоа е потребно да се забележи, само за некое време ќе ги одложи концертите на мачката. Откако ефектот на лекот ќе заврши, мачката или мачката повторно почнуваат да организираат "концерти".

Така, сите од овие лекови кои можат само привремено олеснување на страдањата во кршење на хормоналниот статус на домашно милениче, а тоа, пак, претставува ризик за здравјето на луѓето, како полн со такви патологии како тумори на дојката и матката на една мачка, на јајниците циста на мачка .

Ветеринарите често ги слушаат поплаките на сопствениците на мачки дека лекот кој се користи за да помогне, сега не помага. При извршување на операции кај такви животни многу често има промени во матката и јајниците. За да се избегне сето ова и да не се изложува мачката на такви не секогаш оправдани опасности, се препорачува да се стерилизира.

Зошто е неопходно стерилизирање на мачки? Аргументи во корист на стерилизација:

  • Мачките треба да се стерилизираат за да не ги организираат концертите на мачки;
  • ова мора да се направи, така што тие немаат постојан стрес;
  • за да не го поткопаат своето здравје целосно.

Зошто треба да стерилизирате мачка

Како мачките се стерилизираатЗначи, можете да видите колку ужас може да се сретнете ако мачката е принудена да се нахранат со лекови кои ја потиснуваат сексуалната желба. И што останува? Ако не сакате да му наштети на вашиот милениче и го стави своето здравје во ризик, тогаш најдобро решение во овој случај ќе биде кастрација, стерилизација.

Стерилизација е отстранување на сексуалните жлезди, кастрацијата е отстранување на јајниците. Кога ветеринарната клиника ја нуди оваа опција на сопствениците на мачка или мачка, првото нешто што го вели сопственикот е сожалување. Но, за што му е жал? Дали е штета на миленичето да се подложи на операција? Но, тој не чувствува болка, бидејќи операцијата се изведува под општа анестезија. Извинете за мали тестиси во мачката или јајниците во мачката? Не жалам.

Ако немате намера да користите функции организмот на животното, кои се наменети за производство на ново потомство, не се толку неопходни. Секое писе е во ред без нив. Можете дури и да кажете повеќе, без сексуални жлезди таа ќе биде среќна. Ова се должи на фактот што прекинот на ослободувањето на хормоните во телото има позитивен ефект врз животното и физички и психички.

Оттука и заклучокот, не треба да се мачи животно со хемиски препарати, подобро е веднаш да се кастрира мачка или да се стерилизира мачка.

На која возраст треба да ја стерилизирате мачката?

Стерилизација на мачкиЗначи, сфативме дека мачката треба да се стерилизира. И на која возраст е подобро да се направи ова? Дали возраста одигра клучна улога во ова прашање? Да, тој го прави тоа.

Технички, можете да извршите операции за стерилизирање на мачка или кастрација на мачка на било која возраст. Но, се препорачува да се направи кога пубертетот сè уште не дојде, но телото на животното мора целосно да се формира.

Има меч со две острици. Ако рано работи, тогаш во иднина едно мало животно ќе абнормално го формира имунолошкиот систем, мускулите, коските. Доколку е доцна, кога јајниците се веќе целосно формирани и телото има добиено барем еден дел од хормоните, тогаш може да предизвика рак.

Ветеринарите препорачуваат стерилизација и кастрација на возраст од 7 до 8 месеци. Во овој период, животните имаат помалку компликации, во споредба со доцните операции. Но, ако, поради различни причини, се поставува прашањето, подобро е да се направи ова или подоцна, подобро е порано. Претходно да се направи операција, толку е помала веројатноста за појава на компликации во иднина. Затоа, ако постои сомневање, подобро е да ракувате со вашето милениче порано.

Што чека на сопственикот на мачката по операцијата:

  • мачката ќе стане среќна, и, следствено, господарот исто така;
  • Концертите на Cat ќе застанат еднаш засекогаш;
  • мачката секогаш ќе биде разиграна и енергична.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Зошто мачките се плашат од вода: главните причини и како да се справат со тоаЗошто мачките се плашат од вода: главните причини и како да се справат со тоа
Колку долго мачката трае мачката и како е утврдена?Колку долго мачката трае мачката и како е утврдена?
Зошто мачките љубат валеријана и како функционираат мачките?Зошто мачките љубат валеријана и како функционираат мачките?
Pratel за кучиња: упатство за употребаPratel за кучиња: упатство за употреба
Колку часа дневно мачките спијат?Колку часа дневно мачките спијат?
До која возраст растат мачките и мачките?До која возраст растат мачките и мачките?
Најстарата мачка во светот - рекордерите на книгата на ГинисНајстарата мачка во светот - рекордерите на книгата на Гинис
Која е уникатноста на мачката и мачката со три бои. Знаци за нивКоја е уникатноста на мачката и мачката со три бои. Знаци за нив
Најголемите мачки во светот и нивната историјаНајголемите мачки во светот и нивната историја
Карактеристики на раси на бели мачки со сини очиКарактеристики на раси на бели мачки со сини очи
» » Кога и на која возраст може да стерилизирате мачка
© 2022 AjLota.com