Морената оса е најопасната медуза во светот

Живеалиште на оса на океанотМоре оса дојде од пукањето класа Кубомедуз. Ова животно се смета за ретка и најопасна медуза во светот за луѓето. Во водата што се протега на океаните и морињата постојат многу видови медуза. Но, од десно, најоксидантно е оса на океанот.

Медузата го добила своето име, затоа што го уборува како обична оса, само отров на овој морски ѕвер е многу посилен. Ако влезе во жив организам, тогаш практично нема шанси за спасение. Ако нуркачот случајно се сретне со пакет на морска медуза, тој не може да оди на брегот.

Кој е морна оса?

Во пространоста на океанот, може да се сретнете со голем број на најопасни и разновидни животни кои не биле проучени до крај. Една од нив е морна оса. Таа му припаѓа на класата кубомедуз. Особеноста на овој грабител е дека речиси е невозможно да се види. Море медуза неоткриено незабележано и го уборува суштеството што паднало во него. Во луѓето од овој ѕвер го нарекле "невидлива смрт".

Оние кои ја видоа морската медуза не зборуваа за ова суштество како чудовиште. Во споредба со нивните браќа, овие медузи се релативно мали по големина. Во нивната форма, тие личат на коцка. Во просек, дијаметарот на телото не надминува 5 сантиметри. Постојат поединци, чија купола достигнува 25 сантиметри. Но, како примерок може да се најде исклучително ретко.

Грбот на нај отровните медуза во светот се нејзините пипала. Просечната должина на пипалото е една и пол метри. Нивниот максимален број може да достигне 60 парчиња. Ако морска оса ќе ја заврши својата жртва со сите нејзини екстремитети, тогаш фаталниот исход не може да се избегне. Со помош на специјални жлезди се создава многу силен отров во секој екстремитет. На морска оса отровот е многу пати посилен од змијата.

Каде можам да најдам морска грижаДруга карактеристика на ова морско суштество, кое сите научници од светот не можат да го решат, е зошто најопасните медуза треба да имаат очи ако нема мозок. Може ли да види?

Со резултатите на истражувањата е познато, дека во ова море животно навистина имаат очи. Има околу дваесет и четири од нив. Визуелните органи се поделени во 4 групи. Секоја група има 6 очи.

Живеалиште на морска оса на медуза

Повеќето луѓе веруваат дека медузата може да живее апсолутно во секое тело од водата. Но, оваа изјава е погрешна. Единственото живеалиште за морската оса е Австралија. Морето жители сакаат да ги изберат своите северни брегови, во водите на кои има релативно мала длабочина и многу корали.

Животот на повеќето отровни медуза

Не е тајна дека најопасната медуза во светот е многу активен и агресивен ловец. Море оса лов во неподвижна форма. Само жртвата е да ги допре нејзините невидливи екстремитети, веднаш штом моќен проток на отров продира во плен. Вреди да се напомене дека медузата напаѓа својот плен неколку пати. Така, жртвата умира многу побрзо. Отровот на овој предатор се смета за многу силен. Тоа влијае на нервниот систем и влијае на срцето и кожата.

Која е опасноста од отров од морскиот глушец?Во неговата исхрана се вклучени мали риби и ракови. Со притискање на плен, медузата го повлекува кон конусот со помош на пипалата, каде жртвата мирно се вари.

Главното место за производство на храна е во крајбрежните области. Во слободното време, предаторите се држат настрана од брегот. Често се случува, како резултат на силна бура, овие животни фрлаат брег, каде што има голема толпа луѓе.

РепродукцијаРепродукција се јавува во морската оса, како и кај сите претставници на ова семејство. Прво, се поставени јајца од кои се појавуваат мали ларви. Веднаш по изгледот, тие се држат до дното, формирајќи еден полип. Репродукцијата на полипи се изведува со помош на младиот пуканки.

По малата медуза излегла од полипот, таа е подготвена за самостоен живот и веднаш оди во потрага по храна. Бидејќи морето суштество што се појавило на светот го оставило полипот, тоа венее и одеднаш умира.

Дали оседната оса нападната од некоја личност?

Отровната медуза претставува огромна опасност за човештвото. Сепак, главниот објект за лов, таа користи само она што може да се јаде. Едно лице не е вклучено во списокот на јадења од морска кофа. Кога се сретнува со некоја личност, медузата се обидува да отплови. Тоа му припаѓа на лице само ако судирот е неизбежен. Во основа, овој нуркач се соочува со нуркачи.

Откако животното пееше неколку пати, телото добива огромна количина отров.

Ефектот на отров на телото се манифестира во неколку фази:

 • црвенило на истурената површина на кожата;
 • местото на толпата почнува да се издува;
 • вртоглавица;
 • интензивна топлина;
 • можно е кардијак арест.

Што може да доведе до отров на оса на океанотЛеталниот исход може да се случи веднаш или по два дена. Сето тоа зависи од тоа колку отровот на медуза се инјектира во телото.

Овој предатор плива многу брзо. Поради својата брзина, отровната медуза може совршено да маневрира меѓу коралите. Можно е да се открие овој предатор само во плитки длабочини. Обично, морските оси се ноќни. Во текот на денот тие се кријат на дното, но штом сонцето почнува да отиде, плови до површината.

Туристичка информативна картичка

Кога ќе се одморите во место каде што постои висок ризик да се сретнете со овие предатори, туристите треба да следат неколку совети:

 1. Вреди да се знае дека кога ќе се сретнете со медуза мора внимателно да се заобиколиш. Неговите пипали се во можност да се водат за доста долго растојание.
 2. Потопнувајќи на поголема длабочина, подобро е да се воздржи од допирање нешто со рака.
 3. По невремето не се препорачува да влезете во водата. Веројатноста за контакт со остатоци од пипалата е висока.

Ако, на крајот на краиштата, се одржа состанок со водачот, следи:

 • Темелно исплакнете го со многу солена вода;
 • раната ја третира со оцет или силен алкохолен пијалак;
 • многу внимателно отстранете ги остатоците од пипалата од раната.

По завршените процедури, неопходно е итно да се побара помош од квалификуван медицински персонал.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Мистериозниот животински јагуар и каде живееМистериозниот животински јагуар и каде живее
Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкулиНајопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
`Море ѓавол`: риболов животниот циклус на длабоко морето рибар`Море ѓавол`: риболов животниот циклус на длабоко морето рибар
Бодликава ајкула Katran: опис, хранаБодликава ајкула Katran: опис, храна
Кратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на рибаКратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на риба
Wartow, овој рибник кој живее во водите на океанитеWartow, овој рибник кој живее во водите на океаните
Сино сом, многу корисно за луѓето, е сом!Сино сом, многу корисно за луѓето, е сом!
Морска мачка риба: опис и карактеристикиМорска мачка риба: опис и карактеристики
Жителите на дното на океанот, длабоко морето рибаЖителите на дното на океанот, длабоко морето риба
Нај отровни животни во светот: живеалишта и карактеристикиНај отровни животни во светот: живеалишта и карактеристики
» » Морената оса е најопасната медуза во светот
© 2022 AjLota.com