Риба јагула: реката и морски видови, нивните карактеристики

Карактеристики на риба јагулаФамилијата на акни се состои од неколку видови. Во изгледот, нивната разлика е незначителна. Нивната разлика е главно во живеалиштето. Најпознатиот претставник на ова семејство е речната јагула. Во многу земји, овој тип семејство јагули се однесува на деликатеси. Но, поради непристапниот изглед на јагулата, не сите ќе се согласат да го вкусат. И залудно, бидејќи содржи огромно количество корисни минерали и протеини, што може да го зајакне човечкиот имунитет.

Опис

Во изгледот, речната јагула може да биде тесноглава и тапа. Рибата припаѓа на семејството на предатори. За жал, оваа риба не е проучена до крај. За речната јагула е карактеристична:

 • Како изгледа риба од јагула?долго тело слично на змија;
 • заоблен преден дел од багажникот;
 • задниот дел од багажникот е малку срамнет;
 • површината на кожата е покриена со леплива лига;
 • перки лоцирани на опашката, грбот и аналната површина, споени заедно;
 • главата мала;
 • перки во стомачниот регион отсутни;
 • Мала уста чија долна вилица е малку туркана напред;
 • мали заби, се наоѓа во неколку реда, многу остри;
 • Бројот на пршлени варира од 111 до 119.

На телото на речната јагула има мали скали. Нивната големина е толку мала што тие се речиси невидливи. Во исклучителни случаи, должината на телото рибите може да надминат 2 метри. Типично, стандардната должина на телото на рибата е 1 метар. Женските поединци се малку подолги од мажите. Обично на 5-10 сантиметри. Тежината на зрелите риби може да достигне 6 килограми. Тежината на речната јагула го стекнува целиот свој живот. Затоа, најчесто се верува дека постарата риба, толку повеќе тежи.

Во речните јагули претежно темно зелената боја на грбот. Постојат поединци со кафеава нијанса. Областа на стомакот е секогаш светлина. Како зрелост созрева, поединците стекнуваат поинтензивна боја на грбот, а нивниот стомак станува полесен.

Не заборавајте дека во прилог на реката јагула има и морска јагула. Од неговиот колега, тој се одликува со поголема големина. Неговата тежина може да достигне 100 килограми, а должината на телото треба да биде повеќе од 3 метри. Исто како брат на реката, морскиот предатор има издолжено тело кое е целосно лишено од скали. Како по правило, главата со дебели усни е малку поширока од крајот на трупот. Речиси сите индивидуи од овој вид имаат кафеава боја на грбот. Светлиот стомак кога ќе ја погоди сончевата светлина, се рефлектира со златен сјај. На опашката на морската јагула постои линија на темна боја, давајќи ја морската јагула чудна контура. Вреди да се напомене дека опашката е многу полесна од целото тело.

Хабитат

Оваа предаторска риба се појавила пред повеќе од 100 милиони години во пространоста на океанот во близина на Индонезија. Во почетокот, јагулата била исклучиво морска риба. Но, со текот на времето, јагулата почнала да се шири низ целиот свет и почнала да живее во реки и езера. Во нивната специфичност, реките се сметаат за средно живеалиште. Речни акни, како и морски, главно се распоредени во реки кои течат во следните мориња:

 • Опис на риба јагулаБело.
 • Баренцовите.
 • Балтичките.
 • Азовско.
 • Медитеранот.
 • Црно.

Во прилог на горенаведените мориња, акните се населиле во многу езера и езера. Најголем број поединци живеат на територијата на Балтичкото Море.

Риба од јавни риби може да се најде во водни тела со многу кал. Најомилено место за живеење е теренот, обраснат со трска. Рибите имаат единствена способност: таа е способна за пренаселување од еден резервоар до друг по земја. Така, јагулата може да стигне до безобѕирно езеро. Самата риба се чувствува одлично надвор од водата на сметка на кожата, која може да апсорбира кислород.

Во суштина, рибата живее во водни тела со мала струја, но понекогаш може да се најде и во реки кои брзо се појавуваат. Јагулата претпочита пливање во долниот дел од резервоарите.

РепродукцијаДолго време, процесот на репродукција на овие животни беше мистерија за сите. Никој никогаш не видел како изгледа нивниот кавијар. Но, на крајот на деветнаесеттиот век, научниците докажале дека процесот на нивна репродукција се случува на ист начин како и кај сите други риби. Изгледот на јајцата е значително различен од нивните родители. Затоа, тие беа разгледани за време посебен вид, па дури и му го дал името - лептотефалија.

Периодот на оплодување почнува на возраст од 9 години во животот на поединци. Во тоа време е можно да се направи разлика помеѓу машки и женски. Во мреста, рибите одат на море. Во границите на алгите Саргасо, кои се спуштаат до длабочина од 400 метри, почнува процесот на репродукција. Вреди да се напомене дека температурата на водата, за процесот на оплодување, не треба да биде помала од 14 степени и да не надминува 18 степени. Најчесто женската положува 500 илјади ларви. По периодот на мрестење, јагулата умира.

Големината на јајцата не надминува 1 милиметар. Телото на ларвата е целосно транспарентно. Неговата форма наликува на лист компресиран на страните. За да стане полноправна риба, ларвата мора да помине низ неколку фази:

 • Како рибата јагула се зголемуваЛарвите се движат кон површината, каде што ги носат на страна на Европа. Времетраењето на овој период е околу три години. Во овој период растот речиси и да не се случува.
 • Кога ларвите достигнуваат големина од околу 7 сантиметри, тие се намалуваат точно за 1 сантиметар. Во овој момент, формирање на стакло јагули.
 • Потоа, нивното тело станува змија, но до сега тие остануваат транспарентни.
 • Во оваа форма се движат кон реките. Се движат во насока на струјата, јагулите стануваат полноправна риба со карактеристична боја за нив.

Откако ларвата стана полноправна риба, таа живее најмногу до 15 години. После тоа, тој оди на потомство, каде што неминовна смрт ја чека.

Карактеристични карактеристики на однесувањето

Море и реки акниПо својата природа, рибата е предатор. Најчесто таа ја манифестира својата активност во текот на ноќта. Млади поединци поголемиот дел од времето трошат на брегот, додека веќе возрасните се обидуваат да заминат поблизу до дното, каде што, закопани во земјата, тие се кријат од дневна светлина. Длабочината на засолништето може да биде до 80 сантиметри. Претежно рибите како засолниште избираат калливи терени, обидувајќи се да избегнат карпеста почва.

Со доаѓањето на ноќта, јагулите излезат од нивното скривница и одат на лов. Рибите се движат прилично бавно, како змии. Тие можат да се движат кон копното само ако е влажно. Лошото видување се компензира со одлично чувство за мирис. Тие можат да го мирисаат плен на растојание до 20 метри.

Речната риба живее во вода, збогатено со кислород. Животните се активираат во рана пролет и водат жив животен стил пред почетокот на мразот. Со почетокот на студената риба спаѓаат во хибернација. Изгледа како да се држат закачване од земјата. И во форма на дрифтово дрво постои само глава, кога како и целото тело е безбедно скриено во засолништето. По завршувањето на студената сезона, јагулите стануваат поактивни и почнуваат да бараат храна.

Многу често може да се сретнете со овој предатор, во езерата каде што живеат пики. Оваа риба е највкусното лекување. Карпи кавијар исто така е омилено јадење. Живеејќи во езерцето околу 5 години, предаторот добива способност да лови од засолништето. Сите фатени плен на рибата јаде на дното.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Риба треска, каде живее оваа вредна риба и како изгледа?Риба треска, каде живее оваа вредна риба и како изгледа?
Риба скуша и скуша, каде живеат и што е различно?Риба скуша и скуша, каде живеат и што е различно?
Фамилија на салмонида: листа на видови рибиФамилија на салмонида: листа на видови риби
Рибници: живеалишта и риболовни техникиРибници: живеалишта и риболовни техники
Риба риба - какви видови на вредни поединци постојатРиба риба - какви видови на вредни поединци постојат
Риби од фамилијата треска: карактеристики, видови, живеалиштеРиби од фамилијата треска: карактеристики, видови, живеалиште
Опис на пастрмка риба. Разликите помеѓу морето и реката се разновидниОпис на пастрмка риба. Разликите помеѓу морето и реката се разновидни
Морски видови на риба: опис и карактеристикиМорски видови на риба: опис и карактеристики
`Море ѓавол`: риболов животниот циклус на длабоко морето рибар`Море ѓавол`: риболов животниот циклус на длабоко морето рибар
Кои видови речните риби се наоѓаат во слатководните резервоариКои видови речните риби се наоѓаат во слатководните резервоари
» » Риба јагула: реката и морски видови, нивните карактеристики
© 2022 AjLota.com