Klebsiella пневмонија во органи, респираторен тракт и урина

Како да се дијагностицира и лекува Клебсиеловата пневмонијаЧленови на родот Klebsiella се грам-негативни патогени кои се вклучени во широк спектар на болести и речиси насекаде во природата. Бактериите од родот Klebsiella припаѓаат на семејството Enterobacteriaceae. Во последниве години, инфекциите за кои се одговорни предизвикуваат зголемена загриженост кај здравствените работници.

Што е Клебсиела

Како да се дијагностицира Klebsiella пневмонија Klebsiella пневмонијаИнфекциите може брзо да се шират кај пациентите, а најпроблематичниот аспект е појавата на неколку мултирезистентни соеви тешко да се лекува. Бактериите од родот Klebsiella се одговорни за повеќето човечки инфекции. Тие обично се присутни во слузницата на респираторниот тракт, во цревата, и под одредени услови, можат да дејствуваат како патогени.

Klebsiella пневмонија (претходно оваа бактерија се викаше Фридландска шипка) е грам-негативна бактерија. Овој тип на бактерии е најчестиот во светот. Пневмонијата, првично предизвикана од желудникот на Фрилендер, е тешко да се контролира и стапката на морталитет може да биде еднаква на 50%, без оглед на третманот.

Кај луѓето, pneumoniae бактерии може да се појават на уринарниот тракт или респираторниот систем, интравенозни катетри се користи во третманот за воведување на лекови или течности може да навлезат coli изгореници, хируршки рани, или во крвотокот.

Спектарот на клинички синдроми предизвикани од оваа бактерија вклучува:

 • Како да се дијагностицираат Klebsiella дијагнозитепневмонија,
 • бактериемија,
 • тромбофлебитис,
 • инфекција на уринарниот тракт,
 • холециститис,
 • дијареа,
 • инфекции на горниот респираторен тракт,
 • инфекција на рани,
 • остеомиелитис,
 • менингитис.

Карактеристики на родот Klebsiella

Овие микроорганизми можат да ја колонизираат кожата, респираторниот систем или човечкиот гастроинтестинален тракт. Тие исто така се наоѓаат во рани и урина. Бактерии Klebsiella формираат големи колонии на пневмонија, благодарение на полисахариди (антиген К), кој ги штити од фагоцитоза, го промовира адхезија и дава отпор против многу механизми за заштита на медиумите.

Бактериите Klebsiella насекаде се вообичаени по природа. Сите познати видови цицачи, вклучувајќи ги и вообичаените лабораториски глодари, како и многу други `рбетници и безрбетници, се подложни на колонизација.

Поради способноста да се колонизира широк спектар на видови, Klebsiella лесно се пренесува од еден вид во друг. Кај здрави луѓе (имунокомпетентни), сепак, како по правило, не постои инфекција на пневмонија. Спротивно на тоа, пациентите со имунодефициенција се повеќе подложни на болести предизвикани од микроорганизми, а Klebsiella не е исклучок. Може да се јави и инфекција по третман со антибиотици.

Главните ситуации кои придонесуваат за инфекцијата предизвикана од Klebsiella:

 • Хоспитализација (особено во болнички одделенија) и хируршки интервенции;
 • Присуство на сериозни болести;
 • Дијабетес мелитус, алкохолизам, итн;
 • Долгорочна употреба на инвазивни медицински помагала;
 • несоодветни методи за борба против инфекцијата.

Бактериите се пренесуваат само преку директен контакт и не се шират низ воздухот. Klebsiella може да го надмине вродениот имунитет на домаќинот преку различни механизми.

Дијагностика

Како да се лекува Клебсиелова пневмонијаФизичкиот преглед треба да вклучи пребарување на фактори кои предиспонираат луѓе кон развојот на инфекцијата: сите рани, изгореници и други потенцијални точки за пристап за Клебсиела. Комплетна анализа на крвни клетки обично открива леукоцитоза. Примероците од спутум и миење треба да бидат подложени на идентификација на Грам. Klebsiella, пронајден во тест на жени, укажува на тоа дека постои присуство на бактерии кои предизвикуваат воспаление. Ова може да се случи по преземањето на антибиотици, што ја уништи корисна микрофлора на вагината.

Бактерии Klebsiella може да се најде во столицата. Затоа, анализата на фецесот за дисбиоза го покажува бројот на бактерии. Нормата е до 10 5 на 1 хектар измет.

Серолошки резултати, сепак, не се доволни за поставување diagnoza- дијагностичка потврда врз основа на идентификација на видовите одговорен за култура и биохемиски карактеристики на ткиво можно фокуси на инфекција (на пример, рани, периферна или централна венска сајтови пристап, уринарен катетер, додатоци). Klebsiella бактерии може да биде изолирана од крв, урина, плеврална течност и рани. Други студии зависат од видот на инфекцијата. Овие можат да вклучуваат тестови, како што се ултразвук, Х-зраци и компјутеризирана томографија. Анализите покажуваат дека бројот на Klebsiella бактерии во урината.

Инфекции на уринарниот тракт.

Лечи болести предизвикани од KlebsiellaИнфекции на уринарниот тракт, предизвикани од Klebsiella клинички не се разликуваат од другите предизвикани од други патогени микроорганизми.

Времетраењето на катетеризација е најважниот фактор на ризик за развој на бактериурија во инфекција на уринарниот тракт поврзана со катетер.Системски симптоми, како треска и треска, обично укажуваат на простатитис или пиелонефритис.

Пневмонија.

Како да се дијагностицира и лекува КлебсиелаИнфекцијата предизвикана од Klebsiella во белите дробови се разликува од другите пневмонии со тоа што е поврзана со деструктивни промени. Оваа болест предизвикува некротичен процес со воспаление и крварење во ткивото на белите дробови, кое произведува густа и богата флегма. Болеста е многу тешка, со брз почеток и често фатална, и покрај раниот третман. Почетокот, по правило, продолжува со висока температура и студ, симптоми слични на грип и кашлица. Болеста напредува и води кон формирање на гној (апсцес) во белите дробови или во мембраната помеѓу белите дробови и градниот ѕид (емпием).

Klebsiella пневмонија влијае како по правило, луѓето на средна возраст и постари лица, кои страдаат од дијабетес или хронична бронхопулмонална болести.

Болеста има висока стапка на морталитет: околу 50% со антибиотска терапија и речиси 100% од лица со алкохолизам и бактериемија. Ретко, бактериите Klebsiella предизвикуваат пневмонија кај здрави луѓе кои живеат надвор од медицинскиот објект (во заедницата).

Бактериемија.

Klebsiella пневмонија во човечката крвШироката употреба на антибиотици со широк спектар кај хоспитализираните пациенти доведе до зголемување на ширењето на Klebsiella, со развој на високо патогени мултирезистентни соеви. Klebsiella Oxytoc е вклучен во неонатална бактериемија, особено кај недоносените деца. Во единицата за интензивна нега во неонатална медицина, епидемиите предизвикани од соеви отпорни на антибиотици се посериозен проблем и може да бидат поврзани со зголемена смртност. Сепса и септичен шок може да следи по пенетрација на микроорганизми во крвта (бактериемија) и произведуваат слични клинички симптоми предизвикани од други микроорганизми.

Епидемиологија.

Инфекцијата со Klebsiella пневмонија се шири низ целиот свет, и се јавува почесто во области од Источна Европа, Јужна Азија, Централна Африка и Латинска Америка.

Третман на Klebsiella.

Некои од соеви на Klebsiella имаат развиено голема отпорност на многу антибиотици (неодамна во класата на карбапинеми). Должината на болничкиот престој и инвазивните процедури се фактори на ризик за стекнување на овие отпорни бактерии.

Инфекциите, Klebsiella, кои не се отпорни на лекови, може да се третираат со специфични антибиотици. Првично пациенти терапија практикува општи широк спектар без да се чека за откривање на етиолошки агенс, по наоѓање, третман на кој може да се промени.

Агенси со висока само-активност треба да бидат резервирани за лекување на пациенти со сериозни болести. Примери за такви агенси вклучуваат цефалоспорини од третата генерација, карбапенеми, аминогликозиди и хинолони. Овие агенси може да се користат како монотерапија или како комбинирана терапија против Klebsiella пневмонија.

Други мерки може да вклучуваат корекција на анатомски абнормалности или отстранување на уринарниот катетер.

Со цел да се спречи ширењето на Klebsiella пневмонијата кај пациентите, здравствените работници мора да следат специфични мерки за контрола на инфекцијата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Двострана пневмонија: како да се лечи пневмонијата?Двострана пневмонија: како да се лечи пневмонијата?
Инфекција на пневмококна: што е тоа, причините и симптомитеИнфекција на пневмококна: што е тоа, причините и симптомите
Како да се применат Acipol инструкции за употреба кај децаКако да се применат Acipol инструкции за употреба кај деца
Streptococcus pneumoniae во грлото што еStreptococcus pneumoniae во грлото што е
Што е пневмонија стекната во заедницата: патогени и третманШто е пневмонија стекната во заедницата: патогени и третман
Како да се третираат клебсиела кај бебетоКако да се третираат клебсиела кај бебето
Пневмонија: заразна или не. Видови, патогени и како се пренесуваатПневмонија: заразна или не. Видови, патогени и како се пренесуваат
Staphylococcus aureus: причини и начини на инфекција, третманStaphylococcus aureus: причини и начини на инфекција, третман
Нова генерација на антибиотици во таблети: опсег на апликацијаНова генерација на антибиотици во таблети: опсег на апликација
Дали ви се потребни антибиотици за настинки и грип?Дали ви се потребни антибиотици за настинки и грип?
» » Klebsiella пневмонија во органи, респираторен тракт и урина
© 2022 AjLota.com