Опис на раси на домашни гуски и нивните одгледувачки карактеристики

Домашни гуски и нивни расиОдгледување гуски е многу профитабилен бизнис

, затоа што тие се доста големи птици, брзо зрее и грижа за нив е многу економичен. Овие птици се одгледуваат за месо, и за добивање на пената. Се разбира, секоја личност која сака да започне одгледување гуски, се занимава со прашањето која раса да избере.

Всушност, овој избор зависи од тоа колку пари трошите за чување на птиците и кој ќе биде приходот. Постои ред дваесет видови на гуски, од кои секоја има свои добрите и лошите страни. Во оваа статија ние ќе обрнеме внимание на најпопуларните и обични раси со гуски со слика и опис.

Гуски раси за одгледување дома

Kholmogory раса на гуски

Овој вид се смета за најстар, бидејќи првото споменување на него се одвива во далечната 1885 година. Главната предност на овие птици е нивната маса. Kholmogorsky гуски се многу големи: тежината на машки достигне дванаесет килограми, а жените - околу осум.

Ако зборуваме за надворешната компонента на овој вид, тука се следните знаци, со кои е можно да се разликува оваа раса од други:

  • Најдобра раса на гускиглавата на Kholmogory гуски е доста голем, со карактеристична судрат на челото;
  • широки гради;
  • набори на стомакот;

Оваа раса е исто така добра, бидејќи прилично мирен и непретенциозен. Месото е многу вкусно и диететско. Но, и покрај сето достоинство, гуски од Холмогори не зрејат толку брзо. Ова бара околу три години, што е доста долго време.

Овој вид е најчест на територијата на Централна Русија. Содржат птици во цариградско грозде, присуството во кое топлото легло е задолжително. Птиците можат да се разболат од нацрти и во случај да не им биде дадено место за одење по слободен избор. Kholmogorsky гуски како пливаат многу, па тие ќе бидат среќни да имаат пристап до резервоарот. Не грижете се ако птиците пливаат во студена вода, бидејќи тие се особено тврди.

Кога се одгледуваат, треба да се има на ум дека бројот на женки по машки не треба да надминува четири. На секоја гуска потребно е да се опреми штекер. Ако сте добро запознаени со суптилностите на размножување оваа раса, тогаш годишно во вашиот стадо ќе се додаде околу петнаесет до дваесет цели.

Lindovsky раса на гуски

Домашни гуски и нивно размножувањеКако резултат на преминување на кинеските и Горки раси, беше формирана Линда раса. Целта на одгледувачите беше да се добијат такви гуски кои ќе поседуваат и голема маса и пријатно производство на јајца. За да се постигнат уште подобри резултати, расата била преминала со гуши Адлер, поради што добила убави пердуви и надолу. И со цел да се направи месо од птици со одличен квалитет, Линдо гуски беа преминале со Arzamas.

По сите овие махинации беше одгледува уникатен раса, се разликува од нивното рано созревање (пубертет веќе доаѓа во осум месеци), квалитетот на месото и црниот дроб, прекрасни перја и производство на јајца во педесет јајца годишно!

Еден од најважните фактори во одржувањето на Линда гуски е присуството на голем број на алкохоличари, бидејќи гуски може да се разболат од мал внес на течности. Оваа раса го сака мирот и спокојството, затоа е неопходно да се опремат темни и затворени места за птиците во гасеницата.

Ќе добиете јајца од гуски до крајот на зимата. Неопходно е да се знае дека гуски оставаат гнезда за некое време, и да се одржи нормална температура за јајца е многу важна. Во ова не постои ништо тешко, бидејќи јајцето само треба да посипете со топла вода.

Голема сива

Овој вид е популарен кај земјоделците, бидејќи присуството на резервоар не е потребно. Карактеристиките на расата се следниве карактеристики:

  • Мажјакот тежи околу девет килограми, а гуска - околу шест;
  • торзо прилично широк;
  • клун од портокалова боја со розеви врв;
  • пердувите се сиви.

Добра птица и фактот дека созрева неверојатно брзо и веќе за два месеци добива пет килограми! За една година од гуска можете да добиете до шеесет јајца, чија маса од секоја ќе биде околу 200 грама.

Подот од собата, која содржи гуски, треба да биде топло. Ако не го смените ѓубрето толку често колку што е можно, тогаш веројатноста за заболување од гуски е висока. Ако сте почетник земјоделец, тогаш не ве советуваме да ја започнете оваа раса, бидејќи нивниот опстанок е низок. Малите goslings бараат посебна и темелна нега.

Раса на Демидов на гуски

Особено популарни деми гуски во северните региони на нашата земја. За осум месеци, масата на гуски достигнува осум килограми. Расата има голем распон на крилја, нозете се доста масивни, а перјата е бела.

Модар патлиџан на гуски е околу седумдесет јајца годишно. Тие се многу профитабилни за одгледување, бидејќи тие не бараат посебна грижа, а нивниот развој следи стандарден модел.

Danish Lehart

Расата се смета за еден од најдобрите! Имајте просечна фигура. Тежината на машките достигнува осум килограми, а жените - седум. Клунот е со средна големина, а мал пресек е видлив на абдоменот.

Оваа раса е многу убава поради своите кристално бели и чисти пердуви. Птиците се исто така добри за нивната скромен живот, а стапката на преживување на goslings е доста висока. Oviposition започнува до крајот на април, а една година од гуска може да добие до четириесет јајца. Гусијат брзо добива тежина и за три месеци тежи околу седум килограми.Нејзината популарност доби поради квалитетот на пената. Да ги земаат жолчките започнуваат по првата година од нивниот живот. За една година, една птица може да се откаже од 500 грама пената.

За разлика од сите погоре опишани раси, овој не се разликува по својата нескротливост. Поради оваа причина, на ладни денови е потребно одржување во добро загреана просторија.

Тула борбата со раса на гуски

Оваа раса е многу тврдоглава, бидејќи тоа беше првично доведена за гуска тепачки. Тула борбата против гуски се мобилни и имаат добро развиени мускули. Крилја се развиваат и тесно се придржуваат кон телото.

Оваа раса е тешко да се збуни со било која друга, бидејќи нејзината надворешна компонента е многу уникатна. Челото е широко, клунот е мал, но доста масивен. Расата лесно доживува ниски температури. Сепак, нејзиното одгледување нема да биде корисно, бидејќи овие птици имаат мала тежина и ниско производство на јајца.

Интересно е тоа што гускавите борби се практикуваат во наше време. Гуски не страдаат многу од ова, бидејќи борбата се води исклучиво од крилја, а клунот и шепите не се користат.

Тулуз гуски

Видови на гускиИменуван за оваа раса во чест на градот во Франција, Тулуз. Тука беа избрани птиците за одгледување. Овие птици имаат импресивни димензии. Тежината на gander може да достигне осум и пол килограми, и гуска - седум! Крвната ќелија е прилично широк, а нозете се масивни и не се многу долги. И покрај и импресивен поглед, птиците се многу мирни и малку се движат. Ако добро ги задржите птиците и го гледате нивното здравје и исхрана, може да добиете голем црн дроб, чија маса е четиристотини грама!

Гусјатник, кој содржи домашни птици треба да биде топол, а влажноста на нормално ниво. Исто така неопходно е да се избегнат нацрти. Бидете внимателни, бидејќи ако не ги почитувате овие услови, можете да го изложите здравјето и животот на птицата во опасност!

Во годината на гуска им се даваат околу триесет и четириесет јајца, но бројот на goslings што се појавува не е голем, бидејќи женките на оваа раса не се особено добри мајки. Ако вашата цел е брзо да се одгледуваат птици, тогаш треба да го користат инкубаторот, или да се постават јајца на жена од друга раса.

Емден

Како и претходната, името на оваа раса е поврзано со градот во кој беше повлечена. Птиците достигнаа неверојатни големини: тежината на мажите може да достигне и до единаесет килограми, а жените - девет. Нивниот клун е голем и широк, а нозете се масивни и кратки.

Месото од гумите Емден е многу високо квалитетно и вкусно. Тие зреат брзо: за два месеца тежината на птиците достигнува четири килограми. Gooses да се откаже од триесет јајца годишно.

Интересна карактеристика на видот е тоа што гушката сива густа, возрасни гуски може да биде било која боја, и само по лисицата птиците стануваат целосно бели.

Египетски

Домашни гуски и нивно размножувањеПонекогаш оваа раса се нарекува Нил или "Индогусија". И покрај фактот дека овие птици се диви, тие се многу популарни поради вашето вкусно месо. Тие се роднини на патки, па имаат повеќе витка фигура во споредба со другите гуски, пердуви на убави и интересни, нивните нозе висока, и на вратот е долга и тенка. Покрај тоа, претходно оваа птица се сметаше за света, нејзините слики може да се најдат на фрески и ѕидови на антички градби.

Тие се многу мобилни, пливаат добро, па дури и работат на теренот. Летај лесно, но сепак бучно. Ги исполнуваат овие гуски може да бидат во Африка. Тие живеат во долината на Нил на бреговите на реките и езерата, а гнездата се наоѓа на копно или дрвја. Нивната репродукција продолжува во текот на целата година. Интересно е дека испирањето на кокошките се случува истовремено, бидејќи гуска не седи на ѕидарството додека не се отстрани последното јајце.

Кога ги чувате овие птици дома, треба да се разгледаат следните точки:

  • Тие се многу агресивни во сезоната на парење.
  • Треба да им се даде на домашните гуски голема површина со дрвја, на што можат ставете ги вашите сокети, затоа што ако не го направите ова, гуски ќе нападнат други птици.
  • Неопходно е да се земат предвид какви климатски услови се птиците во нивната татковина и да се создадат колку што е можно поблиску до опсегот.

Италијански

Раси на домашни гускиИмето на расата доаѓа од местото каде што се одгледувало. Првпат беше воведен во Русија во 1975 година. Гуски не се особено големи: тежината на машките достигнува седум килограми, а женките - шест. Италијанските гуски имаат бели пердуви, пердуви во кои се многу тврди.

Главната предност на овие птици нивниот црн дроб се смета. Ако се грижите за нив и се хранат правилно, тогаш неговата тежина може да биде до седум проценти од вкупната тежина! Модар патлиџан не е лош: околу педесет јајца годишно. Младите созреваат на 240 дена од раѓањето.

Не е тешко да се грижи за оваа раса, и покрај тоа што птиците се одгледуваат во Италија со топла клима, нашите зими издржуваат без многу напор.

Домашна гуска
Одгледување гуски домаВидови на домашни гускиПтици со птици со гускиЖивинарство на гускиСодржината на гуски домаДомашно размножување на гускиГуски домаДомашни птици одгледување живинаСодржината на гускиРаса на домашни гускиГрижа и одржување на гускиДомашно размножување на гуски
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Гуска на италијанската раса: историја, изглед, карактеристикиГуска на италијанската раса: историја, изглед, карактеристики
Гуски јајца: корист и штета, ценаГуски јајца: корист и штета, цена
Видови на патки со слика и опис: за домашно одгледувањеВидови на патки со слика и опис: за домашно одгледување
Како да се хранат гуски дома и како да го направат тоаКако да се хранат гуски дома и како да го направат тоа
Инкубација на гуски јајца домаИнкубација на гуски јајца дома
Соништата за важни бели птици или што сонот ги сонуваСоништата за важни бели птици или што сонот ги сонува
Одгледување гуски Линда домаОдгледување гуски Линда дома
Точна инкубација на гуски јајцаТочна инкубација на гуски јајца
Одгледување гуски дома за почетнициОдгледување гуски дома за почетници
Инструкции за примена на тромоксин за птици?Инструкции за примена на тромоксин за птици?
» » Опис на раси на домашни гуски и нивните одгледувачки карактеристики
© 2022 AjLota.com