Хигиена на деца и адолесценти - најважните моменти

Група децаДисциплината која се разгледува ги проучува хигиенските проблеми на децата и адолесцентите, факторите кои влијаат врз здравјето, како и образованието на човек кој е силен и духовно и физички. Со оглед на анатомските и физиолошките карактеристики на телото, децата се многу различни од возрасните, соодветно, тие бараат поинаква хигиена. Оваа специфичност може да се објасни со фактот дека и децата и адолесцентите растат, развиваат, се подобруваат и формираат. Затоа, тие се повеќе ранливи, повеќе зависни од влијанието на различните влијанија и фактори.

Што е хигиената на децата и адолесцентите

Ова е многу важна дисциплина, бидејќи за тоа како функционира организмот во моментот на влијание врз него, зависи неговото натамошно постоење и формирање. Исто така е познато дека повеќето патологии се формираат на рана возраст.

Денес има проблеми со децата, меѓу кои ширењето на болеста, наречено "училиште":

 • анемија;
 • кратковидост;
 • повреда на држењето;
 • болести поврзани со нерви.

Спортинг децаИ ова е далеку од сите пребројувања. Хронични болести се нервниот систем, варењето, циркулацијата и другите органи или нивните системи. Сите овие проблеми, добиени уште од детството или адолесценцијата, подоцна влијаат врз благосостојбата, работниот капацитет и очекуваниот животен век. Затоа е многу важно да се разгледа проблемот во рана фаза на нејзиниот развој со цел да се преземат сите неопходни мерки за нејзино отстранување. Ова е главната цел на хигиената кај децата и адолесцентната медицина.

Задачите за хигиена на децата

Оваа наука ја проучува заштитата и можностите за унапредување на здравјето. Хигиената е поделена на делови: детска хигиена (предучилишна и училишна возраст) и адолесцентна хигиена (оваа група вклучува млади луѓе кои студираат во средно училиште или универзитет).

Хигиена на деца вклучени во работа, која придонесува за подобрување на здравјето на граѓаните од помалите, како помладата генерација често болни, како и многу мал дел од него може да се смета речиси здрави. Многу е важно да се создаде средина во која децата можат да живеат, учат, и во иднина и да работат со најмалку закани или надворешно влијание врз здравјето, развојот и работниот капацитет.

Прашањето ќе биде логично ако постојат принципи за хигиена на адолесцентите и децата кои се способни јасно да ги одделат потребите на возрасен организам и на развојот. Да, тие се и се нарекуваат принципи на рационализација:

 • специфичност на норми. Овој концепт вклучува проучување на посебната сензитивност на помладата генерација на одредени влијанија и фактори, и природни и поврзани со човечките активности;
 • нестабилноста на нормите. Ова се однесува и на хигиената и на адолесценцијата на децата, бидејќи во различни периоди на раст и развој телото има различни потреби и ова мора да се земе предвид;
 • ориентација за обука. Хигиената е одговорна не само за создавање поволни услови, кои нема да ја поддржат здравствената состојба, туку и за развој на норми кои можат да го подобрат здравјето и да го подобрат телото;
 • диференцијација на норми. Никој не е тајна дека растот и развојот на организмот зависи не само од возраста на поединецот, туку и од полот. Затоа, неопходно е да се развијат посебни прилагодувања, земајќи ги предвид различните потреби на момчињата и девојчињата.

Се разгледуваат и други области кои директно или индиректно може да влијаат врз здравјето на луѓето во адолесцентниот период или изгледите за личен развој. Хигиената на младите исто така се фокусира на такви проблеми:

 1. Природни и вештачки фактори, работни услови, кои на некој начин можат да влијаат врз телото.
 2. Работи на подобрување на здравствената заштита, создавајќи средина во која нормалниот статус на дете или адолесцент ќе биде загрозен со минимален број на негативни фактори или влијанија.

Постојат многу причини за отежнување на здравјето на растечката генерација. Научниците најчесто ја обвинуваат лошата екологија, сиромашната или дури и итната состојба на детските и тинејџерските институции. Се разбира, двете изјави имаат право да постојат.

Современа хигиена

Бидејќи денес многу градови станаа индустриски центри, еколошката ситуација во нив е многу опасна. Никој не гледа да се придржува до нормите или законите од меѓународно значење, а тоа првенствено им штети на нашите деца. Нивните организми, како сунѓери, апсорбираат во себе сè што ги опкружува. Ако сакаме да имаме здрава иднина, сега треба да размислиме за неговата безбедност.

Дете чита книга под слаба осветленостТехничката, материјалната и санитарната состојба на одредени институции, исто така, остава свој отпечаток врз здравјето на децата и адолесцентните организми. Безгрижни став на ниво на осветлување на просториите, вода за пиење, која, всушност, не се препорачува да се пие, не ги исполнува стандардите на мебел - сите овие и многу повеќе други грешки, пропусти кои директно влијаат врз здравјето. Тие можат да го влошат видот, варењето, држењето на телото, циркулацијата на крвта и да предизвикаат многу страшни болести, за кои дури не можете да се сомневате.

Хигиена која мора да го следи создавањето и задржувањето на соодветни услови. Како и на задачите на оваа дисциплина, може да се припише одговорност за спречување на разни вирусни болести, кои во иднина може да предизвика појава и ширење на епидемијата.

Хигиената вклучува процедура за контрола на квалитетот не само на условите, туку и на предметите со кои треба да работи растечкото производство. Дури и состојбата со учебниците треба да има потврда од Санитарната и епидемиолошката станица дека може да се користи без штети за здравјето на децата и адолесцентите.

Режим, како елемент на хигиенатаВажен аспект е развојот на правилното ден планирање, распоред кој ви овозможува да го замените физичкиот товар со менталниот товар. Во случај на создавање таков распоред, можете да се ослободите од некои проблеми, како и да го исклучите нивниот секундарен изглед.

За да се обезбеди благосостојба, од аспект на санитацијата и епидемиологијата, лекарите мора да ги исполнат своите должности. На пример, задолжително е да се спроведат такви активности:

 • Дете и педијатарги анализира резултатите од студиите на фактори или состојби кои некако влијаат врз телото на млад човек;
 • дистрибуира деца во здравствени групи врз основа на познавање на демографски, физички и медицински податоци;
 • да ги знаат сите карактеристики на животот на децата. На

Детските лекари треба да бидат одлични психолози, бидејќи адолесцентниот период секогаш бара сосема посебен пристап кон пациентот.

Карактеристики на телото

Постојат одредени фактори кои имаат големо влијание врз здравјето на децата и адолесцентите. Тие можат да предизвикаат и позитивни реакции на телото и да доведат до развој на болести и значајни промени во здравствената состојба.

Важни се биолошките, социјалните, епидемиолошките и многу други категории на фактори. На пример, името биолошко значи не само индивидуалниот развој на детето, туку и здравјето и возраста на родителите. Кол за време на бременоста мајката имала компликации, ако поради природата на некои болести се пренесуваат - сето тоа е многу важно за здравјето, бидејќи на овој начин тоа е можно да се проучуваат проблемот и или го отстранат, или можете да креирате најудобна услови за нормално функционирање на телото.

Социјалните фактори - посебна тема, бидејќи постојат многу аспекти кои во голема мера можат да влијаат врз здравјето на младите луѓе. Ова се условите за домување, нормалната исхрана и односите во семејството, ликовите на членовите на семејството, комуникацијата со луѓето, па дури и присуството или отсуството на домашни миленици.

Исхрана и начин на живот на адолесцентите

Правилната исхрана за тинејџерМногу е важно храната. Вие не можете секогаш да се ограничите во изборот на храна, треба да јадете разновидна храна, која содржи многу витамини од разни видови, корисни материи. За време на метаболизмот добиваме витална енергија. Но, вреди да се запамети дека прејадувањето може да има последици дури и полошо од неисхранетоста. Затоа, може да се сретне со проблеми со видот, варењето, искривување на гребенот, дебелината, циркулацијата на крвта и многу други.

Многумина одлучуваат за начинот на живот, режимот на денот, времетраењето на спиењето, активноста, отсуството на лоши навики. Треба да бидете способни да работите правилно и да се одморите правилно. Нашето тело не сака преоптоварувања, така што треба да го промените типот на активност или одмор за возврат.

Секој знае дека многу за здравствената состојба значи епидемии. Тие се лошо рефлектирани во развојот, бидејќи телото троши многу напор во борбата против болеста и амандманот по него. Исто така, постојат различни компликации, кои можат дополнително да го оштетат здравјето, отколку самата инфекција. Потребно е да се запамети за вакцинирањето, што ќе помогне да се спасат младите луѓе.

Учебни години нега спроведен многу внимание, особено како резултат на несоодветна осветлување, несоодветни мебел и непријатно во режим на телото на ден и износот на стрес е во дополнение на здравствената состојба на децата. Честопати недостатокот на квалитетна вода за пиење, храната и кршењето на здравствените стандарди доведуваат до многу катастрофални резултати. Комплексот на сите овие проблеми предизвикува појава на бројни болести, како и вечното преуредување на младиот организам.

Обука за информатикаТехничките средства за настава, исто така, силно влијаат на децата. Зрачењето, несоодветното осветлување, ирационалната дистрибуција на времето може негативно да влијае на способноста на младите да работат. Хигиената е обврзана да го намали ризикот од влошување на здравствената состојба на минимум.

Здравствени групи

Децата и адолесцентите се поделени во групи, земајќи ги предвид особеностите на нивното здравје. Така, можно е да се карактеризира состојбата и функционирањето на целиот организам. За да ја одредиме групата, мора да ги оцениме карактеристиките, земајќи ги предвид знаците на здравјето:

 • нормално ниво на физиолошки развој;
 • отсуство на болест за време на испитувањето;
 • преписката на менталната и физичката состојба на возраст.

Така, постојат 5 групи ученици, од кои секоја има свои карактеристики и индивидуални потреби. Задачата на тимот одговорна за здравјето на помладата генерација лежи во точниот диференциран пристап кон секој. Неопходно е да се обезбедат добри услови за работа, образование и рекреација на сите групи деца и адолесценти.

Потребно е да се преземе одговорен пристап кон хигиената на младите, бидејќи нивниот развој и раст и виталност во иднина зависат од состојбата на нивното здравје и работниот капацитет.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како правилно да се подигне дететоКако правилно да се подигне детето
Детето се потеви: зошто се случува ова?Детето се потеви: зошто се случува ова?
Кој е спазот на сместување на очните мускулиКој е спазот на сместување на очните мускули
Што е фебрилна телесна температураШто е фебрилна телесна температура
Како да изберете добри витамини за мали децаКако да изберете добри витамини за мали деца
Што е визуелно-фигуративно размислување?Што е визуелно-фигуративно размислување?
Добар витамин за тинејџери 17 години: како да изберетеДобар витамин за тинејџери 17 години: како да изберете
Како се разгледува онтогенезата во психологијата: формирањето на личностаКако се разгледува онтогенезата во психологијата: формирањето на личноста
Хипотофија кај мали деца: главните симптомиХипотофија кај мали деца: главните симптоми
Миопија кај деца на училишна возраст: симптоми и третманМиопија кај деца на училишна возраст: симптоми и третман
» » Хигиена на деца и адолесценти - најважните моменти
© 2022 AjLota.com