Далечниот Исток Камчатски рак

Опис на кралот ракРак на Камчатка е високо ценет на светските пазари. Јапонците го нарекуваат кралски и не е случајно. Месото од кралскиот рак е деликатес, а конзервираната храна што ја произведува е многу популарна низ целиот свет. Меѓу претставниците од еден вид, ракот на Камчатка е импресивен по големина. Големите мажи можат да имаат школка до 20-26 сантиметри широк и тежат до седум килограми. Опсегот на неговите екстремитети е импресивен, кај поединечни поединци ширината од крајот на едната нога до другата може да биде и до еден и пол метри.

Од гледна точка на зоологија, рак - тоа е рак, но само краток опашка. Една мала глава на рак е скриена под самиот раб на школка, каде што има соодветна депресија. Сите остатоци од телото имаат значителни разлики од вообичаените претставници на ракови. Стомакот на рак е како конкавен надолу и, гледајќи го одозгора, може само да се набљудува главата и градите.

Далечниот Исток рак

Најголемата концентрација на овие ракови е концентрирана, според научниците што ги проучуваат студиите, на западниот брег на Камчатка.

На живеалиште на кралот рак:

 • Охотско Море;
 • Јапонско Море;
 • Берингово Море.

Импресивен, во споредба со другите ракови, големината и многу нежното хранливо месо доведоа до индустриски риболов за својот улов. Треба да се напомене дека Далечниот Исток рак на територијата на Русија беше донесен специјално на Баренцовото Море во средината на минатиот век.

Десната нога на кралско рак е секогаш малку поголема од левата, но тие се наоѓаат на првиот пар одење екстремитети. Ваквата структура на телото не е случајна: таа едноставно ја отсекува левата нога и го извлекува своето право, кршејќи диња или школки на своите жртви. Левата нога е исто така потребна за да испрати исфрлена храна до дестинацијата. Со неа таа помага да се храни.

Последниот пар на екстремитетите е малку неразвиени и се наоѓа во празнината каде што жабрите се скриени. Четки на хитинозни влакна на нив им помагаат на рак да ги исчисти жабрите од остатоците од храната.

Одење екстремитети, оклоп, стомакот и главата низ целата област се покриени со мали, но заканувачки, трње. Обликот на главата и школка е повеќе како пентагон. Во сите, рак има пет пара екстремитети.

Начин на живот на кралот рак

Репродукција на кралот ракКамчатски рак се хранат со бентосни безрбетници, во својата исхрана спаѓаат черупкари морски ежови, асцидијци, мекотели и морски ѕвезди.

Овој претставник на членконоги од Камчатка расте за време на периодите на менување, кога хитинозниот капак се омекнува и постепено се појавува нов на своето место. Кога се појавува нов на местото на старата школка - мека и еластична, рак почнува интензивно да расте три дена. Потоа, школка станува тешко, хитин е импрегниран со вар, а растот на членконогите е запрен. Во текот на следните molt, целиот процес се повторува повторно.

Во различни возрасни категории, линењето се јавува на различна фреквенција, имено:

 1. Првата година на животот - до 12 пати;
 2. 2-ри година на животот - до 7 пати;
 3. од 3 година до 9-та година од животот - 2 пати;
 4. од 12 или 13 години - 1 пат во 2 години.

Вкупниот животен век не надминува 20 години. Сексуалното созревање кај машките се јавува само во десеттата година од животот, додека кај жените тоа е веќе во осмо, па дури и на седмо. Времето на зреење на јајцата е една година, при што женката ги носи сите на стомачните нозе, во износ од 20 илјади до 300 илјади парчиња.Живеалиштето на кралот рак е морското дно, каде што со право може да се смета за крал, имајќи ги предвид неговите величествени димензии. Во потрага по храната рак може да мигрира jambs, донесување десетици милји во потрага по подобри услови.

Голема брзина на движење долж морското дно, достигнувајќи до 1,8 км / ч, Овој жител на Камчатка постигнува на сметка на силни и масивни мускули на екстремитетите. Движењето се врши настрана или напред, сепак, и покрај силните екстремитети, рак не може да копа во земјата.

Како раса кралот раса?

Каде живее ракот на КамчаткаСекоја пролет, кога заливите се ослободуваат од мраз, зимскиот хидролошки достигнува места за презимување за ракови. Во овој момент, почнуваат да мигрираат поблиску до крајбрежјето. Во овој случај, мажите и жените мигрираат одделно еден од друг.

Во ова време женките носат два вида на икра. На нивните абдоминални нозе тие имаат кавијар, во кој ембрионите веќе се развиваат. И во гениталните канали и јајниците тие имаат кавијар, кој сè уште не е оплоден.

Кога плуралноста на женски почнува да се пријде на брегот на јајца на болки во нозете започнува масовно шрафирање по дека мажите и жените се наоѓаат во топло крајбрежните води, каде што температурата на водата се движи од 2 до 4 степени Целзиусови. Таму, на длабочина од 15 до 75 метри, се врши оплодување.

Како се одвива процесот на оплодување

 1. Набљудувајќи ги мажите и жените во аквариумот, можеме да заклучиме дека процесот на парење започнува токму во моментот на мокрењето кај женките. Во тоа време, мажјакот ја зема женката од канџи и го држи додека не ја исфрли школка.
 2. Обновувањето трае околу седум дена и уште женскиот е целосно ослободи од својот стар оклоп, машки лепак на база на нејзините нозе со лента Spermatophores, тоа fertilizing.
 3. Веднаш по женското оплодување, мажот оди до дното, каде што се одвива неговото лимнување.
 4. По неколку дена, а понекогаш дури и неколку часа, женката ги отстранува внатрешните јајца и течност, со што се раствора лентата залепена од машката. Во овој момент, јајцата се оплодуваат со сперматозори и со помош на лепливи мембрани се преплетуваат во долги стебла. Меѓу себе, овие стебла се исто така испреплетени на неколку парчиња, а потоа се рани на влакната на абдоминалните екстремитети кај женката, која ги сортира и се мие со морска вода.

По оплодување и распрскување Женките цело лето се во близина на брегот, каде што температурата не паѓа под 15-17 степени. Во овој случај, мажите обично одат понатаму до дното, каде што температурата е во опсег од 7 до 10 степени.

Цело лето тие крстарат по морското дно во потрага по храна и засолниште. Во тоа време во јајцата активно се развиваат ембриони, но со почетокот на зимата нивниот развој запира. Само во пролетта, само неколку недели пред испилување, ембрионот почнува активно да расте. Со почетокот на шрафирањето, јајцето едноставно се расфрла на половина, ослободувајќи го новиот поединец.

Растот на кралот рак

Карактеристики на кралот ракРак ларви се сосема различни од возрасните. Тие имаат издолжена глава и гради со само три трња. Долг стомак и без екстремитети за движење. Во рок од неколку месеци, ларвата едноставно треба да плови по струјата и да истурка од водата со помош на постојани челусти, кои истовремено ја вршат функцијата на нозете.

Во текот на овие два месеци успеваат да истурат четири пати, додека нивната струја носи многу милји од местото на испирање. Потоа се појавува петтата molt, а ларвата веќе добива некои црти на вистинската рак и тоне на дното.

Во возрасни ларви се појавува школка, силно наликува на школка на возрасен. Се појавуваат четири пара пешачки екстремитети, а стомакот се скратува. По трошење околу 20 дена на дното, ларвата повторно се моли. Овој пат веќе ги има сите карактеристики на возрасни ракови.

Фрај на возраст од околу 6-7 години може да има ширина на школка која се движи од 5 до 8 сантиметри. Како и возрасните, тие мигрираат во големи стада, само одделно од нив. Во седмата година од животот, жените стануваат сексуално зрели и почнуваат да се оддалечуваат од машките, во тоа време започнува процесот на формирање на возрасни училишта.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Леќа дека е птица каде птица леќаЛеќа дека е птица каде птица леќа
Како да зачувате живи или варени ракчиња домаКако да зачувате живи или варени ракчиња дома
Каде есетрата живее и колку години живееКаде есетрата живее и колку години живее
Црниот леопард: опис на видот, каде што живее, начинот на однесувањеЦрниот леопард: опис на видот, каде што живее, начинот на однесување
Рак на реката - опис на надворешни и внатрешни органиРак на реката - опис на надворешни и внатрешни органи
Фамилија на салмонида: листа на видови рибиФамилија на салмонида: листа на видови риби
Нрка: што е оваа риба и каква е неговата употребаНрка: што е оваа риба и каква е неговата употреба
Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
Амур тигар - огромна мачка од страниците на црвената книгаАмур тигар - огромна мачка од страниците на црвената книга
Ужасно и огромно кокосово рак или крадец од дланка!Ужасно и огромно кокосово рак или крадец од дланка!
» » Далечниот Исток Камчатски рак
© 2022 AjLota.com