Европски коњ. Опис на животното

Европски коњНашата планета е уникатна и неверојатно разновидна фауна само го потврдува овој факт. Во светот има многу неверојатни суштества кои можат да предизвикаат вистинско задоволство кај секој човек. Една од нив е доброто европско срна. Што е познато за срна, што јаде елката и каде се наоѓа? Сега ќе се занимаваме со сите овие прашања.

Европски коњ. Опис на животното

Колко, или како што обично се нарекува, дивата коза е релативно мало артериоктилно животно од семејството на елени. Во висина, возрасните мажи растат на 80 сантиметри, во должина од 130 см и маса од околу 30 килограми. Постојат многу малку надворешни разлики помеѓу жените и мажите. Главната разлика е големината. Во вторите тие се малку поголеми. Во пролетната и есенската сезона, претставниците на машките растат мали рози во облик на лири, кои имаат три процеси со високи 15-30 сантиметри. Во ретки случаи, роговите растат кај женките. Во природата, ова се смета за аномалија.

Колковите имаат монохроматска боја, и не постојат поделби во зависност од сексуалните карактеристики. Во летото, животното ја прима црвената боја на палтото, додека зимата станува сива или кафеава. Во близина на екстремитетите волната е светлина, а грбот е потемни. Новородените деца се одликува со изразени точки на црвена и жолта боја. Во третиот месец од животот, испакнатините целосно исчезнуваат.

Европски срна - изгледТокму тие квалитети имаат европските џуџиња. Во дивината, можеш да се сретнат со муслин-меланистите, за што волната поради некоја причина стана црна. Според статистичките податоци, таквите поединци живеат на територијата на Германија.

Извршувањето бројни безбедносни операции, забраната за лов во одреден период од годината и други државни мерки овозможија зголемување на вкупниот број на овие благодатни животни. Исто така, има подобрување на стапката на наталитет и добра адаптација на сртките во областите кои биле променети под влијание на човековите активности.

Што се храни

Главната состојка во исхраната на европскиот срни е растителниот свет на локалитетот во кој живее. Познато е дека животното Елен сака да живее во природна зона шумски степски, каде шумата дава начин за голем број на грмушки и clearings со густа вегетација и различни тешко да се постигне места каде што е можно да се организираме засолниште и да се заштитат од предатори.

Големината на срна е релативно мала, па висината на тревата треба да остане средна. Животното слободно се храни со кора од дрвја, мов, бобинки, овошје и ореви, како и разни грмушки. Исхраната може да варира од времето на годината и од климатските карактеристики на регионот.

Во зимската сезона европскиот срна формира мали стада, која вклучува до 15 возрасни и се пресели во шумски предели. Во полињата населението на стадото достигнува 40 грла. Во зимски групи има жени со млади животни, едногодишни, а во ретки случаи и возрасни мажи. Стада постојано се движи од едно до друго место, во потрага по потребната количина на храна. Територијата што животните може да ја заобиколат може да достигне до 500 хектари.

Ако врнежите се доволно високи, на пример, 50 сантиметри снег и погоре, стадата стојат на едно одредено место, а како храна ја користат кората на зимзелени дрвја. Зимската сезона се смета за најопасна. Според статистичките податоци, најголем број на смртни случаи на срна е за зимата.

Во отсуство на нормалното снабдување со храна во ладно време од годината, поради неможноста на елени одат на долги растојанија преку дебела и длабок снег, многу шумарите воспостави специјални животински колибри. Срна со големо задоволство доаѓаат да јадат зелка, репа, моркови и други култури. Шумари и ловци редовно се брои бројот на дивите кози. Познато е дека зголемувањето на стапката на раѓање доведува до оштетување на земјоделскиот сектор и на високата конкуренција на храна меѓу поединците. Намалувањето на бројот на срни може да предизвика брзо исчезнување на видот поради чести напади од предатори и ловци.

Метаболизмот на европскиот срна е значително намален во зима. Како резултат на тоа, ова доведува до намалување на обемот на храна, чиј главен дел е:

 • Машката срна е различна од женкатасува трева;
 • кора од дрво;
 • гранчиња од грмушки.

Некои поединци успеваат да најдат остатоци од ореви, мов и лишаи покриени со снег. Исто така, дивата коза никогаш не ги напушта земјоделските производи што ги остава човекот, на пример:

 • пченка,
 • компири,
 • цвекло.


И многу други.

Поради нивниот одличен шарм, тој може брзо да пронајде храна, овошје, ореви и други прехранбени производи дури и под десетици сантиметри дебел снег.

Што животно јаде во пролетта?

Со доаѓањето на пролетното затоплување, европскиот срни е поделен на мали групи, кои, како по правило, вклучуваат само жени и млади. Еденгодишен е брзо заминува за слободна територија, каде таа ќе се храни во текот на целото лето. Откако се идентификуваше со живеалиштето, козата останува таму долго време. Мажјаците ревно ја штитат својата територија од другите претставници на видот, а одржувањето на единствен начин на живот позитивно влијае на интензитетот на исхраната.

Што ер јаде во природатаАктивноста на европскиот коњ во топла сезона станува слаба и не е интензивна. Таа е поврзана со бременоста. Треба да се забележи дека телесниот ембрион може да биде во матката за некое време, но тоа ќе расте започнува само во јануари. Како резултат на тоа, опстанокот на потомството е максимален, а адаптацијата кон особеностите на регионот е успешна. Женките раѓаат бебиња од април до јуни.

Во пролетта на овој грациозен шумски жител се појавуваат свежи пука на детелина, сочни треви и зимски култури.

Што се однесува до однесувањето на мажите, тие се многу поактивни во нивното однесување отколку кај женките. Возрасните поединци почнуваат да ги означуваат своите имоти со течност од потните жлезди кои се на главата, вратот и во областа на копитата.

Што го прави европскиот срни јаде во текот на летото?

Во летната сезона, женскиот рибар започнува лактација. Ако жената веќе имала деца, тогаш сегашното потомство треба да се состои од две лица. Еден младенче раѓа само примипарусни или стари, слаби животни. Во текот на првите денови нивните животи, децата на коските се кријат во високата трева и го земаат мајчиното млеко околу девет пати на ден. Кога ќе дојде вториот месец, малку деца ќе започнат со независна потрага по храна и ќе пробаат многу видови сочни лекови кои можат да се најдат во близина на нивниот дом. Периодот на лактација на женските краеви по пупките достига 2-3 месеци.

Како да се одгледуваат елени и да се населатТоплото лето претставува најдобро време за растење на европскиот срна. Во овој период во исхраната на животното има многу различни видови храна со уникатни хранливи материи и витамини. Според статистичките податоци, во текот на летото може да јаде елен до 850 видови растенија. Најважните деликатес се млади сочни лисја и гранчиња. Поголемиот дел од исхраната е окупирана од дикотиледонозни билки. Остатокот припаѓа на лесно достапни грмушки и дрва со мали димензии. Исто така, фармерската база вклучува монокотиленови, мов, печурки и папрати.

Покрај тоа, дивата коза може да јаде лисја од даб, габар, бреза, птичја цреша, планински пепел и липа. Билките кои се високо во вода се омилена храна за дива коза. Меѓу нив:

 1. калистика;
 2. житарици;
 3. cowworm;
 4. киселица;
 5. крвно грло;
 6. Highlander;

Исто така дивата коза не одбива сочни бобинки, кои содржат многу минерали и витамини. Со секоја болест, животното бара пелин и други отровни растенија.

Што европски грини се хранат на есен?

Кога ќе дојде есенската сезона, животното има тенденција да се здобие со тежина и да се пополни на потребното количество хранливи материи пред претстојната зима. Да се ​​изврши зачната, дива коза пристапи кон човечки куќи и полиња во потрага по остатоци од пченка и други култури, кои беа оставени од страна на земјоделците по жетвата. Однесувањето на храна од кокошот се одликува со една одлика: животното ретко јаде целото растение. Најверојатно, тоа го каснува од сите страни и бара друг.

Како резултат на тоа, елен може да јаде голем број на растенија, без да предизвикаат значителна штета. Само во зимскиот период ситуацијата се менува и козите јадат сè што им се допаѓа.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Браун мечка: каде што живее, што има и што се храниБраун мечка: каде што живее, што има и што се храни
Обични пауни: како изгледа, разликите помеѓу женските и машкитеОбични пауни: како изгледа, разликите помеѓу женските и машките
Како изгледа куклата, неговото живеалиштеКако изгледа куклата, неговото живеалиште
Рис: каде животното живее и живееРис: каде животното живее и живее
Опис на големиот ирски еленОпис на големиот ирски елен
До која возраст растат мачките и мачките?До која возраст растат мачките и мачките?
Кои животни живеат во тајгатаКои животни живеат во тајгата
Слон желка, нејзините карактеристики и историјаСлон желка, нејзините карактеристики и историја
Најмали животни во светотНајмали животни во светот
Најмалата птица во светот. Опис на птици од колачиНајмалата птица во светот. Опис на птици од колачи
» » Европски коњ. Опис на животното
© 2022 AjLota.com